Heger: S úplným zrušením poplatků ve zdravotnictví nesouhlasím

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem

28. 4. 2014

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
Začneme nedávným případem ženy, kterou pražská záchranka hodinu a půl vozila po Praze a postupně ji odmítlo 7 nemocnice. Pane Hegere, dá že říct, že jste spoluzodpovědný za ten stav, který v Praze byl a který umožňoval nemocnicím, které tu jsou, prostě odmítat záchranku, protože na tenhle typ přístupu si pražská záchranná služba stěžuje opakovaně.

Leoš HEGER, poslanec /TOP 09/
Je fakt, že my jsme to také řešili. Můj náměstek, pan doktor Polák, vedl řadu jednání. Také jsme občas bouchli do stolu, ale v Praze jsou všichni strašně vysoce postavení a mezi s sebou soutěží, tak je to trošku problém. Já bych řekl jenom jeden případ, ono nejde jenom o akutní pacienty, to je samozřejmě ohavnost a my jsme oba s panem ministrem dělali ředitele nemocnic, které byly jediné v kraji jako spádové, takže tam to bylo trošku jednodušší, ale nikdo by si to nedovolil a tady se třeba často lidé nejsou schopni dohodnout, aby v Praze sloužila dvě příjmová střediska jenom pro akutní kardiologii.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
Jako někdo špatně motivuje nebo si říkají, máme tady takových kšeftů, že jako nějaká akutní péče nám může být ukradená.

Leoš HEGER, poslanec /TOP 09/
Takhle to ve zdravotnictví platí obecně. Když vezmete nemocnici, tak hierarchie mezi šéfem a jednotlivými přednosty oddělení nebo primáři není tak jednoznačná jako v normálním byznysu. Tam je příliš mnoho demokracie na některé věci. Přednostové jsou velmi silní a schopní lidé a obklopují se jaksi svými pacienty, kteří jsou často mocní a tak ta dohadování jsou někdy obtížná, ale to platí i v západních nemocnicích...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
Pane poslanče, někdo si evidentně myslí, že z provizí při nákupu zdravotnické techniky jsou v České republice financovány politické strany. To je jeden konkrétní výsledek notabene v oboru, který by vám měl být blízký. Zajímá mě, jestli je to úplná pitomost, a pokud je to pitomost, jakým způsobem se tomu budete bránit, anebo jestli na tom něco může být.

Leoš HEGER, poslanec /TOP 09/
Musím rezolutně říct, že když jsem téměř 15 let šéfoval nemocnici, tak se jí všechny korupční pokusy velmi vyhýbaly. Když jsem byl na ministerstvu, tak jsem prostě nemocnicím, které jsem mohl řídit, vydal pokyn, jak mají ještě nad rámec výběrových řízení postupovat tak, že jsem dělal tam, kde jsem stál v příslušné době, vše možné proti tomu. To, že nějaké korupční aféry vznikly, to je prostě prokázaný fakt a bohužel ho této zemi už nikdo neodpáře.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
Pojďme k dalšímu tématu. Od začátku roku se v nemocnicích neplatí žádné poplatky za pobyt. Co to jejich zrušení pozitivního přineslo, pane ministře.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/
Pro nemocnice asi teď nic, protože nemocnice to vnímají primárně jako ztrátu příjmu a není to dobré zvláště za situace, kdy ekonomická situace většiny českých nemocnic je velmi napjatá. Nicméně pacientům to jistě přineslo to, že pro značnou část populace, především starších obyvatel, zmizely bariéry přístupu k péči. Kdybych to měl uvést konkrétně, tak paní 70-letá po mozkové mrtvici, která musí ležet poté v léčebně dlouhodobě nemocných, už neplatí 3 tisíce korun měsíčně za tento pobyt.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
Souhlasíte s tímhle přínosem.

Leoš HEGER, poslanec /TOP 09/
Tak je fakt, že Ústavní soud zrušil 100-korunový poplatek, to já jsem akceptoval jako věc, která je úplně mimo diskusi. V tom musím říct, že jsme udělali tedy chybu z toho pohledu Ústavního soudu ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
Takže byl příliš vysoko nastavený.

Leoš HEGER, poslanec /TOP 09/
A ta chyba se podle mého názoru a podle názoru TOP 09 měla řešit tím, že by se ten poplatek býval vrátil na 60 korun. Víte, ve zdravotnictví je spousta různých konfliktů a ideových názorů. Nebudeme se příliš hádat zcela určitě v 80 procentech případů, kdy se jedná o potřebu to zdravotnictví řešit po technické stránce - dopilovat systém platby za diagnózu, dopilovat klasifikační systémy pro ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
Na tom se shodujete, ale tam ...

Leoš HEGER, poslanec /TOP 09/
Ve 20 procentech se samozřejmě neshodneme, protože jsme z různých politických stran, ale to ještě neznamená, že na sebe musíme křičet, nebo se nějakým způsobem poškozovat. Tam si to musíme prostě férově říct a v tomhle tom případě já zcela otevřeně říkám, že s těmi poplatky a s jejich úplným zrušením nesouhlasím. Ale na druhou stranu uznávám, že sociální demokracie byla vítězná strana ve volbách a má tedy právo, bude-li na to mít i nadále politickou sílu, ty poplatky zrušit. Ae musí potom najít nějakou kompenzaci a zatím tedy pro ty 2 miliardy z poplatků v nemocnicích se ta kompenzace našla a už do stávající úhradové vyhlášky ty kompenzace byly pro nemocnice a lázně zapracovány.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
Pane Hegere, vy jste měl výhodu, že váš ministr financí byl ze stejné strany jako vy, na druhou stranu, neměl jste vlastně podobný typ konfliktů?

Leoš HEGER, poslanec /TOP 09/
Myslím, že každý ministr, který vstoupí do koaliční vlády, má nějaké zadání. Buďto ze své strany, nebo ze strany koaličního partnera a že s tím musí prostě žít. TOP 09 šla do zdravotnictví s tím, že musí nějaké peníze ušetřit a zvednout efektivitu zdravotnictví. Dělalo se to proto, že se chtělo v době hospodářské krize, která se vlekla poměrně dlouho, více sanovat rozpočet státní, nežli zdravotnictví a myslím si, že do určité míry se to povedlo. I když pan ministr jistě řekne v dalším slově, že převzal zdravotnictví v rozkladu, tak já musím říct, že jsme ušetřili 30 miliard. Nějaká deprese v tom posledním roce 2013 byla, ale čísla ukazují, že poté, co se tam nalily 4 miliardy, že ten rok bude pokrytý, takže se to zdravotnictví rychle vrací nad rok 2012. Čili k žádným nezvratným změnám a nezvratným poškozením nedošlo a to zdravotnictví šlape stále dobře a stále má dobrý evropský punc.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
Nicméně pokud jde o ty vztahy s ministrem financí, jak on to je zhruba rok, co jste přišel s tím, že by se měla zvýšit platba za státní pojištěnce, která se tuším asi 5 let do té doby nezvyšovala. A pan ministr financí vás odmítl.

Leoš HEGER, poslanec /TOP 09/
Ten rok 2013 byl velmi kritický a tam se to zvýšení nepodařilo, ale my jsme uprostřed toho roku 2013 odešli, nepodařilo se v tom prvním pololetí zvýšit státní příspěvky na státní pojištěnce, ale bylo domluveno, že se provede jednorázová investice asi na úrovni třech, čtyřech miliard. Takže podobně, jak k tomu došlo na konci minulého roku, že se udělá z odkupu pohledávek pojišťoven státem a tím se ta injekce aspoň jednorázově udělá, takže ten stav by byl asi podobný jako je teď.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
Nicméně je fakt, že za loňský rok, pokud se bavíme o nemocnicích, ty skončily skoro ve 2 miliardové ztrátě. Myslím, že to byla miliarda 900 milionů nebo podobné číslo. Čí je to tedy chyba? Byla špatně nastavena úhradová vyhláška, bylo málo peněz v tom systému, nebo co se stalo?

Leoš HEGER, poslanec /TOP 09/
Nemá cenu se o tom teď hádat, zdravotnictví běží dál. Jediné, co bych si strašně přál, aby pan ministr Němeček, a on na to nakročil, peníze, které se tam vrátily a ještě vrátí, aby je využil k růstu efektivity. Protože těch peněz, i kdyby se přidalo 40 miliard tak, jak po tom volala Česká lékařská komora na konci minulého roku, tak by jich nikdy nebylo dost. A to zdravotnictví je prostě ochotno spolknout všechno a dát to do úžasného rozvoje a pohodlí pacientů, ale bohužel tenhle stát není Německo ani Spojené státy a musí trošku šetřit na to, aby měl na armádu, na školství a možná na tu armádu, tu potřebujeme nejvíc zrovna.

Toto je pouze zkrácená verze, na celý rozhovor se můžete podívat ZDE.

Jan Punčochář

Prima, 27. 4. 2014, pořad: Partie