Heger: Rizikové psychotiky by mohly hlídat náramky

23. 7. 2016

Diskuse o dohledu nad psychiatrickými pacienty se opět rozhořela naplno. Důvodem je smrtelný útok ženy, kterou propustili lékaři jen několik hodin před tragédií z nemocnice v Bohnicích. Případ připomíná události z října 2014, kdy nemocná žena ubodala studenta. V některých aspektech se ale oba případy liší.

Nečekaný útok psychicky nemocné ženy, která opustila léčebnu nedlouho před tím, než se stala tragédie. Scénáře událostí v říjnu 2014 ve Žďáru a ve čtvrtek v Praze jsou si velmi podobné.

Rozdíl je v tom, že pražská útočnice nedostala léčbu nařízenou soudem. Ředitel bohnické léčebny Martin Hollý v prohlášení uvedl, že pacientka byla propuštěna ve stabilizovaném stavu, s nastaveným užíváním léků a při „plném vnímání reálného světa“. „Její léčbu nenařídil soud, o propuštění tedy nerozhodoval soud, ale lékaři,“ dodal. Postup bohnické léčebny teď prošetří inspekce ministerstva zdravotnictví.

Dohled nad psychiatrickými pacienty je ale obecně velmi problematický. Ty, kterým byla nařízena léčba soudem pouze v ambulantním režimu, nikoliv v ústavním, a mohou se tedy volně pohybovat na veřejnosti, by mohli v budoucnu kontrolovat policisté elektronickými náramky. Tedy stejným způsobem, o kterém se uvažuje například pro domácí vězně. Pro tento nenásilný dohled by byl třeba exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

„Mluví se o tom, že když ti lidé opravdu jsou rizikoví v případě, že tu léčbu přeruší, že by nad nimi měl být tvrdší policejní dohled. Dokonce se vedou diskuse nad tím, zda by takoví lidé neměli mít nějaké čipové náramky, tak jako se mluví o domácím vězení. Aby ti lidé byli sledovatelní. Zatím se to ale technicky nevyřešilo,“ prozradil Blesk.cz Heger.

Psychiatr by tak na policii nahlásil, že pacient na domluvenou schůzku nedorazil, případně že se mu ho nepodařilo zkontaktovat. Policisté by podle GPS signálu z náramku ihned věděli, kde se dotyčný zdržuje, a k psychiatrovi ho dopravili.

„V případě, že nedodržují léčebný režim, nechodí tam a je riziko propuknutí té nemoci, pokud neberou léky, tak pokud jsou takto nedisciplinovaní, byla by to dobrá alternativa,“ dodal Kalouskův místopředseda.

Ministerstvo spravedlnosti se k této variantě zatím jasně nepostavilo. „Co se týče možného využití elektronických náramků  k ambulantní ochranné léčbě, v současné chvíli běží teprve tendr na výběr jejich dodavatele. Přes velký potenciál využití tohoto nástroje do budoucna je předčasné tuto možnost jakkoliv hodnotit,“ reagoval resort.

Vzhledem k šetření policie jsou politici k případu spíše mlčenliví. Ministři spravedlnosti i zdravotnictví se svorně odvolávají na probíhající práci mužů zákona. Jde ale podle nich o tragédii.

Ministerstvo spravedlnosti na dotaz Blesk.cz zaslalo seznam změn pro ty pacienty, kterým soud uložil ochrannou léčbu. Nová verze trestního zákoníku například ubrala psychiatrům administrativy, v procesu schvalování je také novela zákona o specifických službách z dílny ministerstva zdravotnictví. Podle ní v případech, kdy byl vedle ústavního ochranného léčení uložen trest odnětí svobody, bude léčba probíhat už během výkonu trestu. Ne až po něm.

Problémem při léčbě psychotiků je ale především nedostatek ambulantních psychiatrů. Právě do ambulantní léčby byla z nemocnice před tragédií ve Žďáru propuštěna třeba Barbora O., která později zavraždila studenta Petra.

Naopak Heger má pocit, že se v legislativě nic výrazného od tragédie ve Žďáru nezměnilo, a vysvětluje, kde je zakopán pes: „Nezměnilo se od té doby nic. Problém je v tom, že jde o souboj dvou principů. Na jedné straně bezpečnosti před psychicky nemocnými lidmi, na druhé straně lidských práv těch nemocných. Na psychiatry je obrovský tlak ze strany příbuzných nebo ombudsmana. Oni je tam nesmí držet, pokud nejeví známky vzplanutí choroby. Stává se to vzácně, ale kdy vzplane, se u některých těch závažných onemocnění nepozná.“

Němečkův předchůdce také zdůrazňuje, že velkému počtu psychiatrických pacientů se dá pomoci. Případů, kdy se stane tragédie, je proti tomu jen několik. Ví ale, že každá mince má dvě strany. „Pohled těch lidí poškozených a jejich blízkých je samozřejmě úplně jiný,“ uznává.

zst

zdroj: blesk.cz, 22. 7. 2016

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme