Heger: Prezident hraje oddalovací hru

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem

11. 1. 2014

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Tak, hlas sněmovní opozice dnes v Událostech, komentářích zazní jednak od místopředsedy TOP 09 Leoše Hegera, dobrý večer.

Dobrý večer

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Podle všeho, tak jsme to tady slyšeli, jak jsme slyšeli od předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, tak ten předběžný seznam, který byl zveřejněn společně s podpisem koaliční dohody, nikdo nehodlá měnit. Je to tak správně, pane místopředsedo, neustoupit tomu případnému možná tlaku pana prezidenta?

Leoš HEGER, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Ne, a ta současná koalice postupuje podle mě ústavně správně a ve všech jaksi demokratických intencích. Já bych, já jsem celou tu věc sledoval od projevu pana prezidenta od odpoledne několik hodin a musím říct, že nakonec z toho jsem si udělal takový závěr, že to hlavní, co tam dominuje, je ten meč v pozadí, který na každém záběru pana prezidenta je. Ono když bych se vrátil úplně na začátku, tak ta situace s vládou s ustavením vlády se samozřejmě zkomplikovala tou nešťastnou bratrovražednou řeží v sociální demokracii. Ale to pan budoucí premiér ustál tu svou pozici a dál tedy postupuje celkem úspěšně, dal dohromady naprosto demokratickým způsobem koalici, která má rozumnou většinu ve sněmovně, a tudíž teďka už by měl postupovat pan prezident naprosto ústavně, konformně, že jmenuje ty ministry, které mu pan budoucí premiér navrhne. A pan prezident...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

A pardon jenom, ten meč, ten meč drží pan prezident, obrazně řečeno.

Leoš HEGER, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Ten meč tam prostě demonstruje celou tu situaci, která možná měla taky znamenat popravu, popravu Přemysla, popravu Bohumila Sobotky a k tomu nedošlo a pan prezident dobře ví, že teďka už je ta situace tak daleko, že s tím prostě nelze nic jiného dělat, než toho premiéra jmenovat. To nakonec slíbil. A to ostatní je taková oddalovací hra, aby tu situaci trošku zkomplikoval. A myslím si, že pro tuto zemi je to nešťastné. Teďka by se mělo postupovat daleko rychleji, už to jmenování premiéra tady mohlo být a tenhle výsledek jenom to, že se to oddaluje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Prezident Miloš Zeman dnes zopakoval, a my už jsme se tady o tom jednou bavili, zopakoval ten jeden výklad ústavy, podle kterého má prezident právo návrh předsedy vlády odmítnout, tedy návrh na jmenování jednoho určitého člověka na post ministra. Souhlasíte s tím, pane místopředsedo, s takovým výkladem?

Leoš HEGER, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Tak ona se většina ústavních právníků domnívá, že tomu tak není. Samozřejmě tahle ta dlouhá debata, která vede k tomu, že ustavení nové legitimní vlády se zdrží nakonec asi na tři měsíce. Tak ale ukázala některé věci, jako například že i bývalí úctyhodní prezidenti, prezident Havel a prezident Klaus, měli výhrady k některým ministrům, ale nikdy se ty věci neprojednávaly takto veřejně před očima veškerého publika celého národa, protože to tu budoucí vládu prostě dehonestuje, ty budoucí ministry to staví do špatného světla a každý ten ministr, který tu možnost dostane, nemluvě o premiérovi, by měl ukázat, jestli to dělá dobře, nebo ne podle svých výsledků a ne podle takovéhle debaty v úvodu ustavování vlády, která jenom zdržuje to, aby už ta vláda, která tady být neměla, aby už odešla.

ČT24, 10. 1. 2014, pořad: Události, komentáře