Heger: Politiku dělám slušně a bez násilností

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

16. 12. 2012

Václav MORAVEC, moderátor

Vítejte a hezkou třetí adventní neděli vám všem. Ministr rekordman. Po zítřku se jím stane současný ministr zdravotnictví Leoš Heger. Nikdo z jeho předchůdců nevydržel déle v úřadu než právě Heger. Zůstane ministrem i po roce 2013, který je klíčovým rokem pro tuzemské zdravotnictví? Systém zdravotní péče se totiž dostává do dluhů. Výdaje přesahují příjmy. Poprvé od roku 2008 skončily vloni všechny zdravotní pojišťovny ve ztrátě. Příjmy v systému činily celkem 220 a téměř půl miliardy korun, kdežto výdaje 225 a půl miliardy. Sečteno podtrženo mínus pět miliard. Nedostatek peněz se může dotknout nás pacientů. Dojde k prodloužení čekacích lhůt na operace, více si připlatíme za léky a za zdravotní péčí se bude cestovat na další vzdálenosti. Nejen o tom bude řeč v rozhovoru s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. A o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit? Přitvrdíme, slibují zdravotnické odbory. Nelíbí se jim totiž úhradová vyhláška na příští rok. Na jejím základě platí zdravotní pojišťovny poskytovatelům péče za léčení. Pokud vyhláška z dílny Ministerstva zdravotnictví vstoupí v platnost, nastane podle odborů omezování péče. Výpadek deseti až dvaceti miliard korun hrozí podle Svazu zdravotních pojišťoven za rok, až začne fungovat jednotné inkasní místo. Zdravotní pojišťovny mají obavy, že jednotné inkasní místo nezajistí efektivní výběr zdravotního pojištění.

Jaromír GAJDÁČEK, prezident Svazu zdravotních pojišťoven

Může nastat jakýkoliv kolaps v tom systému, nemusí to zafungovat. A my nemáme dneska už zásobu peněz na to, abychom třeba ty dva měsíce nebo měsíc pokryli.

Václav MORAVEC

Zdravotnictví proto můžou poklesnout příjmy na pojistném. Přímá volba prezidenta v rukách ústavních soudců. Ústavní stížnost proti zákonu o přímé volbě hlavy státu sepisuje advokátka Klára Samková. Poslední hodiny zbývají do rozhodnutí, zda se obrátí na Ústavní soud, i dvěma odmítnutým kandidátům, Vladimíru Dlouhému a Tomio Okamurovi. Zhoršení zdravotní péče hrozí, pokud v nejbližších měsících nedojde ke změnám v tuzemském zdravotnictví. Shodují se na tom zástupci pacientů, odborů i pojišťoven. Právě zdravotní pojišťovny už vyčerpaly přebytky z let minulých. Stát navíc odmítá zvýšit pojištění za své pacienty. Tedy za nezaměstnané, děti a důchodce. Rok 2013 je podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka zlomovým rokem pro další systémové změny v tuzemském zdravotnictví.

Jaromír GAJDÁČEK

Nicméně je to především o tom zvládnout ten rok 2013 a připravit v průběhu toho roku 2013 taková opatření pro to další období, aby ta finanční krize nenastala.

Václav MORAVEC

Argumentuje v rozhovoru pro dnešní Otázky prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. Pozvání do Otázek přijal po zítřku historicky nejdéle sloužící ministr zdravotnictví v polistopadové historii České republiky. Leoš Heger. Přeji vám hezký dobrý den do Hradce Králové. Vítejte v Otázkách.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Dobrý den. Hezkou adventní neděli také.

Václav MORAVEC

Pane ministře, pokud byste měl v jedné větě dát doporučení svému nástupci, jak se co nejdéle udržet v úřadu, jak by to doporučení znělo?

Leoš HEGER

Já myslím, že je to strašně individuální a záleží na momentální politické situaci. My jsme začínali s poměrně velkou převahou koaliční a bohužel jsme o ni přišli, takže pak už začaly působit asi ty mechanismy, které jsou možná ve mně a v ministerstvu. Já bych byl rád, kdyby to bylo vnímáno tak, že jsem člověk konsensuální nebo alespoň ten konsensus hledající. A snažím se dělat politiku slušně a bez nějakých násilností.

Václav MORAVEC

Dohoda, tedy konsensus, ale v mnoha ohledech znamená kompromis. Jste si vědom toho, že jste některé sliby nemohl splnit, nesplnil, které jsou v programovém prohlášení vlády, protože jste zkrátka plnil ten konsensus?

Leoš HEGER

No jsem si toho vědom. To je osud každé koaliční vlády a samozřejmě osud i vlády, která by byla jednobarevná. Ale bude trošku poslouchat opozici.

Václav MORAVEC

Dluh, který tedy máte při pohledu na programové prohlášení nebo dluhy, kdy jste musel ustoupit v souvislosti s reformou, vnímáte jaké?

Leoš HEGER

Tak my jsme měli v zadání, že ta reforma bude radikálnější. Pak se ukázalo, že sociální systém není dostatečně přizpůsoben tomu, abychom například zpoplatnili tvrdším způsobem některé druhy péče. My jsme zvýšili spoluúčast pacientů za pobyt v nemocnici na stokorunu a to bylo opravdu asi tak maximum, co jsme mohli udělat. Ten prostor, který dává naše ústava a nakonec i kultura evropská a kultura u nás, kdy to zdravotnictví je velmi velmi solidární, tak příliš rasantní změny v tom financování ze strany nemocných neumožňuje.

Václav MORAVEC

Vy jste ještě v dubnu mluvil o tom, že rozhodne-li Ústavní soud, že je v pořádku například nadstandardní péče, tak že zvýšíte poplatek ve zdravotnictví za návštěvu u lékaře z třiceti na padesát korun. Chápu-li správně vaše slova, tak je to už mrtvá věc a vy ji do konce mandátu neprosadíte.

Leoš HEGER

No já si myslím, že teďka už na to moc prostor nebude. My bychom chtěli prosadit ještě pár zásadních věcí, které se týkají organizací pojišťoven. A velmi silně uvažujeme o tom, o čem se dlouhé měsíce mluví, a to je nominální pojištění, které by umožňovalo diferencovat výběr pojistného velmi nepatrným způsobem, ale přece jenom diferencovat o desetinku procenta tak, aby pojišťovny, které jsou neúspěšné ekonomicky, si vybraly o něco více a zároveň aby tím byly nucené se o ten systém starat víc a hledat zvýšení efektivity, aby jim pojištěnci neutekli.

Václav MORAVEC

Jinak řečeno, na výši poplatků se už v následujícím roce a půl, respektive dvou letech sahat nebude.

Leoš HEGER

Tak my jsme je zvýšili, zvýšili jsme spoluúčast na léky a opravdu to, aby se daly ty poplatky dále zvyšovat, my jsme pořád ještě jedna z nejméně zatěžujících zemí, pokud jde o naše pacienty a Evropu. Ale náš sociální systém prostě to neumožní, protože opravdu například taková aktuální mzdová nouze není dost dobře realizovatelná jako kompenzace pro pacienty, takže my tady musíme trošku brzdit. A pokud by se dokázalo zvýšit alespoň diferencovaně tím nominálním pojištěním u některých pojišťoven pojistné, které platí všichni potenciální pacienti, to znamená i ti zdraví, tak ta dávka by byla daleko solidárnější a vybrala by se určitě méně bolestněji.

Václav MORAVEC

Vy mluvíte o zdravotním pojištění a o změnách v systému zdravotních pojišťoven, ale i tady své kroky oddalujete. Leoš Heger po nástupu do funkce považoval za klíčový zcela nový zákon o zdravotních pojišťovnách a zdravotním pojištění. Podle původních slibů měl začít platit k 1. lednu právě roku 2013. Pak už jen v čase došlo k oddalování termínu. Připomeňme si, jak šel čas a jak se měnily sliby.

Leoš HEGER

Předložil jsem to, ty základní rysy i na vládě jako informaci, takže já tu reformu pokládám za projednanou a odstartovanou.

ČT1, 16. 12. 2012, pořad: Otázky Václava Moravce

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme