Heger: Politika zhrubla

10. 8. 2009 | 10:08

Hradec Králové - Z postu ředitele Fakultní nemocnice Hradec Králové odejde 1. října. Za čtrnáct let, co byl v jejím čele, se stala špičkovým nemocničním zařízením jak kvalitou poskytované péče, tak i ekonomickými výsledky. V nemocnici se investovalo, stavěly nebo rekonstruovaly se pavilony.Ještě před loňskými senátními volbami, v nichž neuspěl, se rozhodl z funkce řediteli nemocnice odejít. Chtěl se vrátit ke svému původnímu oboru rentgenologii, ale nedávno vyšlo najevo, že v podzimních parlamentních volbách se bude ucházet o poslanecký mandát. „Chtěl bych do politiky vnést víc slušnosti a zabývat se problémy ve zdravotnictví,“ říká Leoš Heger.

* Po loňských prohraných senátních volbách, v nichž jste kandidoval za ODS, jste říkal, že až skončíte ve funkci ředitele nemocnice, budete se věnovat lékařskému povolání. Proč jste se rozhodl znovu zkusit štěstí v politice?

Asi před měsícem jsem dostal nabídku kandidovat za TOP 09. Dlouho jsem váhal, zda ji mám přijmout, protože jsem si představoval, že až opustím funkci ředitele, zařídím si trochu klidnější profesní život. Nakonec mne nejbližší okolí přesvědčilo.

* Čím?

Že by do politiky měli vstoupit lidé, kteří za sebou mají nějakou dobře odvedenou práci, něco dokázali a jsou schopni chovat se slušně. Volby se odehrají prakticky ve stejné době, kdy budu ředitelskou funkci předávat, takže konečné slovo budou mít voliči. Jasně se ukáže, jestli mi doporučí práci v politice nebo moji původní profesi rentgenologa.

* Kdo vás oslovil s nabídkou kandidovat za TOP 09?

Angažoval se v tom hlavně Miroslav Kalousek. Lídry kandidátek vybral a odsouhlasil přípravný výbor strany. Nová strana totiž ještě není zformovaná a nemá všechny rozhodující orgány.

* Stanete se členem strany, nebo za ni budete kandidovat jako nestraník?

Zatím jsem se nerozhodl, ale noví členové se stále hlásí.

* Čím je vám nová strana blízká?

Jsem člověk pravicově založený, ale více středově, než odpovídá dnešní ODS. TOP 09 se hlásí ke konzervativním hodnotám, které ctím i já. Člověk má stát na vlastních nohou, má se starat sám o sebe a nemá příliš natahovat ruce pro vnější pomoc. Když to dokáže a je v životě stabilní, tak toho má využívat ku prospěchu celku a pomáhat dalším lidem a aktivitám. Tak vnímám konzervatismus. Zejména jako určitou odpovědnost. Myslím si, že lidé, kteří TOP 09 založili, tyto myšlenky reprezentují.

* Pokud byste ve volbách neuspěl, působil byste ve straně dál?

Před půl rokem jsem neuspěl v senátních volbách. Když neuspěji podruhé, měl by to pro mě být jasný signál, že do politiky nepatřím. Když bych se angažoval v politice, tak už nejvýše jen v nějakých pomocných rolích a ne ve viditelných pozicích.

* TOP 09 je nová strana. Myslíte si, že má šanci ve volbách uspět?

Kdybych to viděl jako předem prohranou záležitost, neangažoval bych se. V našem politickém spektru je hodně vyprázdněný střed a existuje mnoho lidí, kteří mají nyní problém volit sociální demokracii či ODS. TOP 09 chce tento prostor naplnit a já věřím, že se jí to povede. Ale je to samozřejmě velký experiment a probíhá dost ve spěchu. Průzkumy však ukazují, že nová strana v beznadějné pozici není.

* Co byste v politice prosazoval?

Rád bych se dál zabýval zejména zdravotnictvím, kde přetrvává řada problémů. Jedním z nejvýznamnějších je pohyb pacienta po systému. Vždy to vypluje na povrch, když se objeví nějaké ekonomické regulace, jako před čtyřmi lety regulace na předepisování léků. Reakce poskytovatelů péče byla taková, že se začali snažit nákladné pacienty od sebe odstrkovat a dávat je do péče jiným lékařům, na jejichž konto by náklady šly. Pacient sice obvykle to, co opravdu potřebuje, dostane, ale jak pro něj, tak pro jednotlivá zdravotnická zařízení jsou spory s tím spojené velmi nepříjemné a zdržující. Různé velmi drahé stavy třeba v onkologii či v neurologii jsou dnes už naštěstí vyřešeny, ale spousta běžnějších stále ne. O těchto věcech se musí dále diskutovat a ošetřit je legislativně. Mělo by být také jasné, jak se má zachovat nemocný člověk, když má pocit, že lékař rozhoduje o nějaké závažné věci, a sám chce znát ještě názor někoho jiného. V -tom by měly převzít více odpovědnosti zdravotní pojišťovny. Třeba že se zeptají: „Nemáte svého stomatologa? Tak my vám ho pomůžeme nalézt.“

* Co vám na české politice vadí?

Zhrubla a postupně se dostala do relativně extrémních pozic. Když už strany mají dostatečný počet hlasů, snaží se protivníky většinou převálcovat a nedbají na to, aby se hledala kompromisní řešení. Typickým příkladem může být zdravotnictví. Se střídáním vlád se měnily představy o tom, jestli by se mělo posunovat více doleva nebo doprava, ale pro politické šarvátky nikdy nebyl čas na jeho doladění. Z pohledu na různé systémy zdravotnictví ve světě je přitom skoro jedno, jak je systém z hlediska ideologie nastaven. Má-li správně dořešena vnitřní pravidla a různé detaily, může dobře fungovat v jakékoliv poloze a nemusí se každou chvíli radikálně transformovat, protože to vyvolává další veliké náklady a otřesy.

* Máme odborníky, kteří by směřování zdravotnictví dokázali řešit?

Řekl bych, že jich je na ministerstvu i ve zdravotních pojišťovnách dost a další dorůstají. Avšak když se po volbách vymění politická garnitura, nemusela by ty dobré z ministerstva všechny vyhnat a začínat znovu od nuly.

* Jakou představu o směřování zdravotnictví máte vy?

Měly by se zachovat základní pilíře, na nichž stojí evropské systémy, tedy solidarita a rovný přístup k péči o ty, kteří ji potřebují. Dále by se měl zachovat stávající rozsah péče. Její další rozšiřování ve sférách, které jsou jednoznačně efektivní a směřují k uzdravení či zlepšení zdravotního stavu pacientů, musí být doprovázeno buď zvýšením finančních zdrojů, nebo zvýšením systémové efektivity. Nesmí se zvyšovat ekonomická a forenzní rizika jednotlivých poskytovatelů péče. Efektivitu celého systému je třeba zvyšovat mnoha způsoby a neustále.

* Jak třeba?

Například plynulým přenášením odpovědnosti za vlastní zdraví, zvyšováním odpovědnosti zdravotních pojišťoven za správné a rovnoměrné rozdělování peněz do jednotlivých krajů, kultivací úhradových mechanismů a cenotvorby či doladěním spoluplateb pacientů tak, aby byly sociálně únosné a regulovaly oblasti, kde je tendence péči nadužívat. Posilovat by se měla role praktických lékařů a ošetřovatelské péče. Opatrně by se měly uvolňovat možnosti zaplatit si nadstandardní komfort.

* Ovlivní nějak kandidatura za jinou stranu vaše působení v královéhradeckém zastupitelstvu?

Snažil jsem se udělat pro ODS dost ve volbách i v zastupitelské činnosti. ODS zase udělala hodně pro mé zviditelnění v senátní kampani. Chováme se k sobě slušně a jestli jsem někdy s některými věcmi, které se rozhodovaly na radnici, nesouhlasil, měl jsem vždy dost demokratického prostoru k jejich ovlivňování, ať bylo úspěšné, či ne. Dostal jsem jasnou žádost, abych v zastupitelském klubu ODS zůstal, přinejmenším do říjnových voleb, i když jsou jistě lidé, kteří s -tím nesouhlasí. Ale ani v nemocnici se mnou obvykle všichni nesouhlasili. Většinou však bylo možno nalézt prostor, jak spory vyřešit bez vzájemného osočování, nebo alespoň způsob, jak se slušně rozejít.

* Když byste ve funkci zastupitele zůstal, i pokud byste ve volbách uspěl za jinou stranu, úplně běžné by to ale nebylo.

Chápu, že to není úplně obvyklý přístup. Řada straníků má pocit, že jejich politická strana by se s druhými stranami bavit neměla, protože politika je mocenský boj. Myslím si ale, že politika je i snaha o kompromisy a dohody. Kdyby to tak být nemělo, byl bych v ní nerad.

* Byl jste oceněn jako úspěšný manažer roku 2007. Jaký je váš recept na úspěšné řízení nemocnice?

Měl jsem štěstí, že jsem byl obklopen schopnými lidmi a nemusel jsem se bát předat jim velký díl pravomocí. Část úspěchu byla i v tom, že vedení nemocnice se naučilo chovat slušně a vstřícně vůči klinickým pracovištím a snažilo se pro ně dělat dobrý servis, který by jim co nejvíce ulehčoval těžkou práci s pacienty. Vrcholové vedení nebylo ušpiněno žádnými korupčními aférami ani pokusy o manipulaci v hospodářské sféře a dbalo na průhledné dělení zdrojů uvnitř nemocnice. Zaměstnanci tak získali vůči ředitelství důvěru a naučili se, že medicína je limitována nejen tím, jak umí léčit pacienty, ale i ekonomikou. Ta se pro ně stala běžnou součástí dobré medicíny.

* Co si myslíte o svém nástupci v ředitelské funkci Romanu Prymulovi?

Jsem rád, že to bude on, komu budu funkci předávat. Znám se s ním dlouho, má řadu předpokladů, aby nemocnici vedl dobře. Spolupracoval odborně s lidmi z celého politického spektra, protože jako vojenský epidemiolog se velmi angažoval v problémech bezpečnosti státu. Ve funkci rektora vysoké školy i děkana fakulty prokázal, že je zdatný odborník a vynikající organizátor. Je předsedou vakcinologické společnosti, má vysoký vědecký kredit a snadno se pohybuje po celém světě. Myslím si, že veřejnost si brzy spojí jeho mediálně populární roli epidemiologa vysvětlujícího rizika chřipkové pandemie s funkcí ředitele Fakultní nemocnice Hradec Králové. Bude v ní jistě úspěšný a jako nový a mladší manažer posune nemocnici zase o kus kupředu.

PAVEL BEDNÁŘ
Mladá fronta DNES, 10. 8. 2009, Rubrika / pořad: Kraj Hradecký, Strana / zpráva 03
Osobnosti: Leoš Heger