Heger: Podpoříme novelu zákona o léčivech

1. 11. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem)

Moderátorka

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček mluvil o tom, že dochází k bezprecedentnímu lobbingu ve vztahu k novele zákona o léčivech a hlavně k pozměňovacímu návrhu (na snížení cen léků). On se za něj postavil. Říkal, že tento návrh má plnou podporu Ministerstva zdravotnictví. Má zákon takovou podporu i z Vaší strany?

Leoš Heger, místopředseda /TOP 09/

Musím říct, že pan ministr byl na začátku tiskové konference svatý jak Jiří v boji s drakem. Strašně pomluvil farmaceutické firmy. Nechci to snižovat. Samozřejmě, farmaceutické firmy nejsou žádní beránci ani žádní chudáci. Na druhé straně je s nimi ale potřeba zacházet partnersky, protože dáváme do celého rozpočtu zdravotnictví zhruba čtvrtinu za léky, což je hrozná částka. Ty firmy ale také reprezentují velkou část pokroku, který je v medicíně. K tomu zákonu. Část, o které mluvil ministr Němeček, je jenom jednou z částí zákona. Zrovna pozměňovací návrh profesora Vyzuly podpořený ministerstvem je taková sázka do loterie. Je pravdou, že jiné země snižují ceny kopií, generik víc než my, ale také originály mají dražší, než máme my. Během několika let jsme postupně dosáhli extrémní slevy na léky. Až tak veliké, že to dělá problémy, protože ty léky k nám budou některé firmy přestávat vozit. V tom je to riziko a loterie, o které jsem mluvil. Když bude cenové snížení příliš vysoké, tak generika nebo biosimilars se tady vůbec nemusí objevit. Nikdo to v dnešní době neumí říci, takže si lze opravdu hodit korunou. Odhad do budoucna, jak to bude fungovat, je velmi těžký.

Moderátorka

Podpoříte tento pozměňovací návrh ve Sněmovně?

Leoš Heger, místopředseda /TOP 09/

V tomto případě se pravděpodobně zdržíme, protože biosimilars se sem zatím ještě nevozí. Ten zákon byl před několika lety nastaven a tak zůstal. Zatím s tím nejsou žádné zkušenosti, takže je to opravdu trošku experiment. Na druhou stranu musím říct, že názory jsou tak půl na půl. Pokud to projde, nebudu to pokládat za žádnou tragédii a bude se sledovat, jak to funguje dál. Pokud by léky nebyly k dispozici, tak je možnost ceny zvýšit. Pohybujeme se na půdě, která není úplně exaktně předpověditelná.

Moderátorka

Vy mluvíte o tom, že se ceny léků v některých ohledech v Česku dostaly opravdu velmi nízko. Na tiskové konferenci zaznělo, že cílem pozměňovacího návrhu je také to, aby se ceny dostaly na normální evropskou úroveň ve vztahu ke generikům. Ve vztahu s jinými zeměmi, nejen na Západ od nás ale i na Východ, jak zaznělo z úst představitele VZP, ceny neodpovídají.

Leoš Heger, místopředseda /TOP 09/

To bylo trošku nejasné prohlášení. Nedokážu to interpretovat. Na jednu stranu jsou ceny originálních přípravků velmi nízko nastavené, takže někteří dovozci je sem nechtějí ve větším vozit, protože se potom reexportují zpátky do dražšího Německa. V tomhle smyslu nechceme příliš zdražovat léky a dostat se na německou úroveň. Na druhou stranu u biosimilars a generik není momentálně hlavní problém cena, ale je to problém, že je lékaři neradi předepisují. Musím připomenout, že třeba v Anglii je téměř povinností lékaře, aby předepisoval generika, jestliže jsou levnější. U nás se tomu lékaři a potažmo Česká lékařská komora, poměrně brání. Ministerstvo by proto možná mělo napnout větší sílu k nápravě tohoto fenoménu, než neustále hýbat s cenami, protože ty jsou opravdu mimořádně nízké.

Moderátorka

Novela upravuje i jiné věci. Má usnadnit přístup k lékům ještě před registrací a má být nositelem opatření proti zmiňovanému reexportu v ohrožených skupinách léčiv. Jak podle Vás ta novela postihuje tyto dva fenomény?

Leoš Heger, místopředseda /TOP 09/

Tady musím ministerstvo pochválit. Předchozí ministerstva se o to snažila, ale příliš se to nedařilo. Teď je napsána verze, která je evropsky pravděpodobně kompatibilní. Tam hraje v legislativě vztah k Evropské unii velkou roli, protože Unie je k lékům, farmaceutickým firmám a byznysu velmi benevolentní. Jakákoliv snaha je omezit je riziková. Myslím si, že tentokrát by se to mohlo podařit. Je dobře, že to takhle přijde. Jestli je nějaký velký tlak nebo lobbing, tak je to právě ze strany subjektů, které se reexportem zabývají. Ty se strašně brání tomu, aby se to omezilo.

Moderátorka

Mluvil jste o tom, že u pozměňovacího návrhu se zřejmě zdržíte hlasování. Jak to bude s podporou pro novelu jako takovou?

Leoš Heger, místopředseda /TOP 09/

Novelu jako celek podpoříme, pokud tam neprojde něco hrozného v pozměňovacích návrzích. Jak jsem ale říkal, i kdyby prošel návrh, o kterém mluvil pan ministr, tak kvůli tomu by ten zákon neměl padnout. 

zdroj: ČT24, 1. 11. 2016

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme