Heger: Ošklivé krabičky mají odradit od kouření hlavně mladé lidi

(editovaný přepis rozhovoru ČT s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem)

5. 2. 2016

Moderátorka

Nové značení piv a zcela nové odrazující krabičky na cigarety. Téma pro Leoše Hegera, místopředsedu TOP 09 a bývalého ministra zdravotnictví. Dobré odpoledne přeji.

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Dobrý den. Doufám, že se mě budete ptát na cigarety, ne na piva.

Moderátorka

Můžu začít alespoň těmi pivy? Mě by zajímal aspoň Váš názor na to značení piv. Plná, silná, ležáky, jestli to má smysl?

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Myslím si, že je to produkt vývoje, že se tady objevila piva, která se tu nikdy nevařila. Takže to spektrum se rozšířilo a myslím, že znalci už se v tom docela vyznají. Takže se to rychle zavede.

Moderátorka

A pro, řekněme, střední nebo minipivovary, podle Vás, bude to mít nějaký dopad?

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Myslím, že právě pro ně to bude atraktivní, protože takové porte, jsou prostě jiné druhy piv, jinak vařených. Bude dobře, když se s tím veřejnost seznámí trošku hlouběji a bude-li to na etiketách, tak to jistě půjde rychleji.

Moderátorka

Jak jste říkal, ptejte se mě na cigarety. Jak již zaznělo v tom příspěvku, tak přijdou změny ohledně značení cigaret. To tedy Vy jako bývalý ministr zdravotnictví vítáte nebo se pletu?

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Ne, nepletete se. Jediné, co stále nevítám, je, že toto vše, co se týká cigaret, je v dikci ministerstva zemědělství. My jsme na zdravotnictví bojovali o to, aby to spadlo pod zdravotnictví, jak jako ve většině evropských zemí, ale tenkrát převážil jiný názor. Díky tomu, že tabák je zemědělský produkt. Ale to je taková formalita, jinak ty ošklivé krabičky, ty vycházejí jednak z úmluvy Světové zdravotnické organizace, kterou jsme podepsali, jako Úmluva proti tabáku, a jednak z evropské směrnice, která byla přijímána právě začátkem desetiletí. Nakonec se po dlouhých bojích odsouhlasila. Ten záměr není ani tak znechucovat kuřáky jako spíš bránit atraktivitě kouření pro mladé lidi, protože hlavním cílem toho protikuřáckého tažení jsou právě mladí lidé. Kdokoliv z nich se nenaučí kouřit, tak je mnohem zdravější občan, než ten, který se naučí kouřit, protože to už má hrozně malou šanci se to odnaučit.

Moderátorka

Při vší úctě k tomu dobrému záměru těch změn, nemyslíte si, že mladý člověk, který si chce dát cigaretu, že skutečně ho odstraší nějaký obrázek třeba člověka bez zubů? Že si z toho nebude třeba spíš v tu chvíli dělat s přáteli v restauraci legraci?

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Trošku ano. Ale průzkumy veřejného mínění ukazují, že tyto marketingové nebo antimarketingové produkty přece jenom význam mají. U atraktivity cigaret, která bývá symbolizována tím Marlboromanem, tam pro menší děti, které po tom šilhají a těší se, až vyrostou a už budou moct kouřit, má toto účinek, který je od toho aspoň z části odvrátí

Moderátorka

Pochopila jsem správně na začátku našeho rozhovoru, že vy tedy jako už někdejší tedy hlava resortu, ale zdravotnictví tedy pro změnu, ne zemědělství jste se snažil tehdy takové nebo podobné změny prosadit, ale nebyla tehdy síla?

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

My jsme se snažili prosadit protikuřácký zákon, který v dost podobné podobě leží ve sněmovně už ve druhém čtení. Toto jsme neřešili. Jednak protože patří u nás do resortu zemědělství a jednak protože ještě v roce 2012 až 13 se dodělávala evropská směrnice. Takže to mělo svůj čas, který teď přišel a už je to víceméně pro Českou republiku povinnost. Abych trošku rozptýlil pochybnosti, jestli to má smysl nebo ne a jestli nejsme zase, jak se vždycky říká papežštější než papež, tak bych řekl, že první zemí, kde to začalo, byla Austrálie. Tedy jistě země, ze které bychom si mohli brát řadu jiných vzorů, a postupně se tento trend velmi široce rozšiřuje ve světě. 

zdroj: Česká televize, Studio ČT24

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme