Heger: Odbory a lékařská komora brání zdravotnické reformě

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

26. 5. 2011

Lékaři se chtějí bránit proti připravované zdravotnické reformě a jejich komora organizuje společný postup s odborovým klubem a 9 specializovanými doktorskými organizacemi. Od vedení resortu zdravotnictví očekávají, že s nimi povede seriózní diskusi a některé části reformy změní. Lékařům vadí hlavně, že změny údajně nahrávají zdravotním pojišťovnám na úkor doktorů i pacientů. Naše pozvání přijal ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09, toho jsem se nejdříve zeptala, s jakými pocity přijímá kritiku lékařů, kteří se rozhodli reformě bránit.

No, já to vnímám trošku se smíšenými pocity, protože já jsem se s lidmi z Lékařského odborového klubu i na půdě komory sešel a prezentoval jsem jim, to už je několik týdnů, některé záměry, které jsem prezentoval k diskusi. Ta diskuse nad tím byla, my jsme vnímali velmi některá negativa, která ta komora prezentovala a my jsme ty naše návrhy podle toho velmi vydatně upravovali, takže z těch věcí, kterých je asi 12 bodů, já jsem neměl ještě dneska čas pečlivě to sledovat, to prohlášení pana prezidenta Kubka, ale naprostá většina těch bodů prostě v našich plánech aktuálních není. A přitom ta rétorika komory je tedy velmi ostrá, myslím si, že to, jak s komorou komunikujeme a jak jsme otevření, já jsem s doktorem Engelem a s paní doktorkou Vedralovou za LOK mluvil v posledních týdnech dvakrát a mnoho věcí jsme si vysvětlili, takže my opravdu komunikujeme a spíš bych řekl, že tentokrát nekomunikuje Česká lékařská komora.

Je to zvláštní, protože pan doktor Kubek v tom prohlášení také vyzývá právě resort zdravotnictví, tedy i vás a vládu, abyste začali jednat, jako byste to dosud nedělali, je na pořadu dne podle vás, vy říkáte, že se scházíte, ale přeci jen zintenzivnit ta jednání ohledně zdravotnické reformy.

Tak my jsme práci okolo zdravotnické reformy zintenzivnili obecně tak, že se z ministerstva jen kouří. Takže ...

A co se týká té diskuse s odbornou veřejností?

To se samozřejmě týká i diskuse, protože nejenom se píší paragrafy, ale také se o nich diskutuje, takže pan prezident Kubek, když měl zájem se u mě ohlásit každý týden nejméně jednou, tak měl dveře vždycky otevřené a má je stále a on to dobře ví, mě strašně mrzí, že on se více než organizaci zdravotnictví zabývá teďka více politikaření, bych to řekl, a opravdu hledá témata, která jsou kontroverzní naprosto, naprosto zbytečně. Navíc to, pokud jsem mohl zaregistrovat letmo jenom, tak pod tím prohlášením jsou podepsány některé sektory poskytovatelů péče a nejsou tam lékaři nemocniční, například, pak by se nemocniční lékaři hodili pro tu politickou činnost komory v akci "Děkujeme, odcházíme", tak teď se hodí zase jiní lékaři, tak komora zastupuje je a já myslím, že v tomhle tedy ten stav lékařský nereprezentuje dobře a ty názory na reformu jsou značně zkreslené tím, že řada těch věcí prostě je jinak.

Abychom šli konkrétně k výhradám, které zazněly ze strany České lékařské komory, oni tvrdí, že lékaři také, pacienti by se mohli stát potom, co reforma začne platit rukojmími nebo nevolníky zdravotnických pojišťoven, jim se nelíbí, že by pojišťovny měly velkou moc, velký vliv, rozhodovaly by o síti zdravotnických zařízení, mohli by třeba bez udání důvodu, jak říkají lékaři, vypovídat smlouvy doktorům, zřizovat vlastní zdravotnická zařízení, vnímáte to jako posun nebo námět k zamyšlení.

Tak to samozřejmě, my jsme se nad tím velmi zamýšleli, pokud jde o pacienty, tak tam je to právě naopak, my jsme napsali do té novely, že zdravotní pojišťovna bude zodpovídat za to, aby každý její pojištěnec měl tu péči, kterou má nárokovou, my jsme napsali návrh, jak by ten nárok měl být definován, aby se mohl každý podle zákona domoci, samozřejmě nejde se do nějakých detailů, jestli dostupnost lékaře má být o půl kilometru větší nebo menší, ale jako ty základní parametry tam budou, a to musí pojišťovna zaručit, takže pokud jde o pacienta, tak se spíš jeho postavení zlepší.

A pokud jde o lékaře?

Pokud jde o lékaře, tak tam my hledáme nějaký vyrovnaný model a zatím to neřešíme, protože požadavek ze strany lékařské komory je, aby v podstatě smlouvy byly na doživotí a to já si myslím, že není vyrovnaný požadavek, že prostě pojišťovna taky musí mít nějaká práva, jak síť ovlivňovat, zvlášť tu naší síť, která je velmi nerovnoměrná, která vznikala velmi živelně za posledních 20 let a já chápu, že každá soukromý lékař, který investuje do svého zdravotnického zařízení, musí mít nějakou jistotu. A my hledáme míru té jistoty, možná mají pravdu, že tři roky ta ambulantní zařízení je málo, my jsme řekli 5 let pro nemocnici, o tom jsme ochotni diskutovat a ta diskuse je stále otevřená a v této vlně našich reformních návrhů tato otázka není. To jsme prostě na žádost lékařské komory zatím odsunuli.


Veronika Sedláčková

Český Rozhlas 1 - Radiožurnál, 26. 5. 2011

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme