Heger: Obnova velkých nemocnic potřebuje velké peníze

28. 1. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem o strategických investicích ve zdravotnictví)

Moderátor:
Když se podíváme na plánované strategické investice, tak vedle investice ve Všeobecné fakultní nemocnici jde třeba o centrální urgentní příjem v Thomayerově nemocnici, nové pavilony IKEMU, gynekologicko-porodnickou kliniku ve fakultní nemocnici Brno. Jsou to všechno dobře investované peníze? Je to dobrý plán?

Leoš Heger, místopředseda /TOP 09/:
To, co jste vyjmenoval, jsou všechno věci, které jsou potřeba. Speciálně Všeobecná fakultní nemocnice byla opravdu dlouhodobě podinvestována. Na ministerstvu zdravotnictví existují dlouhodobé investiční tabulky, kolik která nemocnice dostala. V Praze šlo samozřejmě nejvíc peněz do výstavby motolského areálu a do rekonstrukce dětské nemocnice v Motole. Je dobře, že teď dochází i na další střediska.

Moderátor:
Plán je jedna věc, druhá věc je realizace. Jaká je šance, že stát skutečně sežene potřebné peníze? Slyšeli jsme, že by to mělo dělat nějakých 7 miliard korun, mínus dvě miliardy z prodaných nepotřebných budov. Takže celkem pět miliard. Je reálné, že ministerstvo ty peníze sežene?

Leoš Heger, místopředseda /TOP 09/:
Zdravotnictví je samozřejmě drahá záležitost. Kupodivu investice - mluví se o desítkách miliard do některých areálů, vypadají jako nepřekonatelné částky. Ale vzhledem k tomu, že provozní peníze zdravotnictví dosáhnou 300 miliard, je to částka, která je velmi úměrná. Medicína se mění, řadu novějších provozů je stále potřeba upravovat a přestavovat. To je ve zdravotnictví běžný proces. Nemocnice, které byly zastaralé, což se týká třeba brněnské porodnice, kde je velký dlouholetý problém a VFN, která vznikla z objektu, který byl postaven za Marie Terezie, veliké peníze potřebují. Pokud jde o Prahu, bylo fajn, kdyby byly peníze vázány na nějaký pražský general-zdravotnický úřad, což je velký problém. Nejsou totiž dostatečně vyřešeny kompetence mezi ministerstvem, které vlastní většinu kapacit lůžkové péče a magistrátem, který reprezentuje de facto kraj. Tak, jak to je v krajích provozuje třeba záchrannou službu a certifikuje veškerou ambulantní péči. Tam koordinace není úplně ideální a je ji potřeba do budoucna ještě řešit, aby obrovské investice byly racionální. Aby nevznikaly situace jako třeba na Vinohradech, kde se investovalo asi před deseti lety do velikého traumacentra a vstupního emergency. Do dneška není vyřešeno, jaký bude osud těchto objektů.

Moderátor:
Napadá mě ještě jeden případ. Brněnské centrum ICRC. Není to jeden z  megalomanských projektů, u kterého se ukáže, že je problém toho praktického využití?

Leoš HEGER, místopředseda /TOP 09/:
Problémy jsou ve městech, kde je víc nemocnic, protože tam mnohdy vznikají duplicity. Každá nemocnice, pokud je pod zvláštním vedením, si víceméně vynucuje prostředky a vynutí si je poměrně snadno. Zanedbanost je veliká. V Brně došlo k tomu, že nejenom velké investice, ale i paralelně s ICRC jakožto projektem zaplaceným z evropských peněz, ke kterému se kdysi ministerstvo zavázalo, se rekonstruuje ještě nemocnici u Sv. Anny. To není tak stará nemocnice jako je ta Všeobecná v Praze, ale jde také o hodně starý objekt. V Brně není dodneška úplně vypořádána proporce mezi fakultní nemocnicí v Bohunicích a nemocnicí u Sv. Anny. To jsou relikty minulosti. Pokud nebude řízení nemocniční sítě lépe podpořeno legislativou než doposud, tak se s tím budeme potýkat.

Moderátor:
V těch projektech, které jsou plánovány, nevidíte tam potenciální problém?

Leoš HEGER, místopředseda /TOP 09/:
Jediný problém může být, že se tentokrát budou peníze koncentrovat mimořádně silně do Prahy a do Brna. Do dalších krajů, kde jsou také velké nemocnice, které také potřebují nějakou údržbu a dolaďování, tam zase půjde méně peněz. Pokud jde o celý balík investic, tak jeho velikost rozhodně není přehnaná.

Moderátor:
Do Vašeho Hradce Králové mají jít pouze 2 miliardy korun do pavilonu chirurgických oborů.

Leoš HEGER, místopředseda /TOP 09/:
Díky za tuto poznámku. Zrovna ten Hradec je dobré připomenutí. Vždy jsme tam byli na lehce nižší úrovni investic, ale díky tomu, že se tam dala dohromady skvělá parta lidí a proces byl dlouhodobý, tak se peníze skvěle využily. Areál, který se příliš nelišil například od areálu v Thomayerově nemocnici, se podařilo zmodernizovat za poměrně malé peníze velmi efektivně. To je výhoda krajů a nemocnic, které jsou samotné jako velké nemocnice v krajských centrech. Že se tam věci a vztahy mezi nemocnicemi celé sítě řeší lépe.

Moderátor:
Sám říkáte, že v mnohých nemocnicích ten stav trvá dlouhá léta, ministr Němeček v létě mluvil o tom, že peníze často zachrání tu situaci v tom smyslu, že už ta nemocnice nebude padat na hlavu lékařům a pacientům. Nešlo to skutečně řešit dřív? Třeba za Vašeho působení?

Leoš HEGER, místopředseda /TOP 09/:
Za našeho působení jsme byli rádi, že jsme udrželi zdravotnický systém v běhu, byla hospodářská krize. Tehdy byly investice do stavebních akcií v nemocnicích na úrovni několik málo stovek miliónů, zatímco v dřívějších obdobích to bývalo podle toho, jak bylo dobrý rok - mezi 2-7 miliardami. To, co jsme dělali my v té stavební části, bylo opravdu jenom flikování katastrof.

zdroj: ČT24, 28. 1. 2016

Osobnosti: Leoš Heger