Heger: Nový ministr financí je problém celé vlády

22. 5. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem) 

Václav MORAVEC, moderátor

TOP 09 se jako opoziční strana nechce připojit k levicové opoziční straně KSČM, která chce Sobotkově obměněné vládě vyslovit nedůvěru, pokud bude Ivan Pilný ministrem financí. Znamená to, že vládní krize končí?

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví, poslanec /TOP 09/

V tomhle případě končí ústavní krize. Pokud jde ale o vládní krizi, tak je to problém. Nechci tady rozbírat technikálie, kdo co udělal a řekl. To je složité. Pan ministr Brabec tady řekl, že nikdo předem nevěděl, jak to bude. Za opozici bych řekl, že všichni věděli, jak to bude, když padne vláda. Všechno by bylo vloženo do rukou pana prezidenta republiky a došlo by k něčemu hroznému. Chápal jsem premiéra, že to je pokus o fintu neodvolat pana vicepremiéra Babiše. Tím, že podá demisi vlády, tak se vyhne tomu, aby se z pana vicepremiéra stal mučedník. Potom pouliční diskuse a aktivity občanů ukázaly, že je národu jasné, že pan vicepremiér Babiš měl odejít sám a daleko dříve, možná už v období Čapího hnízda. V tomto nemáme vůbec žádných pochyb.

Václav MORAVEC, moderátor

Budete mít vlastního prezidentského kandidáta? Dlouhodobě tvrdíte, že je pro vás jako TOP 09 Miloš Zeman nepřijatelným kandidátem.

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví, poslanec /TOP 09/

Jako opoziční politik musím říct jednu věc. Jsem známý tím, že jsem konsensuální. Mám s tím dokonce někdy problémy ve své vlastní straně. Jsem známý přítel mnoha drobných kroků a nikoliv revolucí. Někdy ale věci dospějí opravdu do hraničního stádia. A to, jak se tady mluví o krocích, šachových tazích a čachrech, začíná připomínat v oblasti prezidenta téměř situaci při předposlední volbě prezidenta, která vedla ke změně ústavy a přímé volbě. Moc jsme si nepomohli. Vážím si všech ministrů, kteří přežijí u vlády rok a více. Je to těžká funkce. Jsou pro to potřeba určité vlastnosti. Jaká je morální krize teď, když tato vláda podporovala všemi hlasy Andreje Babiše? S volbou prezidenta je to velmi podobné. Vláda dovolila prezidentovi celou řadu kroků, které byly na hranici ústavnosti. My jsme proti tomu protestovali. Pořád jsme ale dostávali nálepku destruktivní opozice přesto, že jsme deklarovali, že chceme být konstruktivní a v řadě věcí jsme byli. Výsledek je teď vidět. Pokud jde o naše řešení, tak zcela otevřeně říkáme, že prezident Zeman získal tak silnou pozici, že když kdokoliv, komu se jeho pozice nelíbí, bude chtít postavit vlastního kandidáta, tak to musí být mimořádně silný člověk. Ani jedna ze stran, které by chtěly někoho jiného, silnou osobu nemají.

Václav MORAVEC, moderátor

Neukázaly uplynulé dny horší zdravotní stav Miloše Zemana? Když se podíváme na obrázky agentury Nová Čína, kdy světoví státníci čekají 2 minuty, než je prezident převezen, protože není fyzicky schopen dojít.

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví, poslanec /TOP 09/

V tomto bych prezidenta zastal. Jsem lékař, takže k tomu mám morální důvody. Myslím, že není úplně zdráv, ale je v dobré péči.

Václav MORAVEC, moderátor

Takže když prezident republiky zastupuje zemi navenek a jeho zdraví neprospívá častější cestování, proto příliš do zahraničí necestuje, není to zásadní handicap pro znovuzvolení?

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví, poslanec /TOP 09/

I nemocný prezident, kdyby se choval jako výrazný státník s velkým kreditem, tak by všichni jeho zdravotní stav tolerovali.

Václav MORAVEC, moderátor

Jako TOP 09 kritizujete, že převezme Ivan Pilný základní obrysy státního rozpočtu, které navrhuje Andrej Babiš.

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví, poslanec /TOP 09/

Především kritizujeme Ivana Pilného. Vypadal jako člověk, který je v hnutí ANO proti Andreji Babišovi. Člověk, který říká, že Andrej Babiš je krystalicky čistý člověk, který na sobě nemá niť problémů? Tak to je velmi varovné. Bude to problém celé vlády, který na sebe přebírá pan premiér Sobotka, že si tam takového člověka vezme.

Václav MORAVEC, moderátor

Podle Vás není Ivan Pilný vhodným kandidátem na post ministra financí? 

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví, poslanec /TOP 09/

V jakékoliv jiné vládě a jiné situaci by byl jistě dobrým a inteligentním kandidátem na ministerstva financí. V téhle situaci ale, kdy na sebe ministr financí vrší jeden problém a jedno podezření za druhým, tak by měly být věci prošetřeny. Poslední aféra téměř mafiánského charakteru v Brně, která se teď odehrává, je přímo děsivá. Paní náměstkyně Schillerové se velmi a intenzivně zastává. Jak jsem říkal, jsem člověk konsensuální a velmi tolerantní. Řeknu příměr: "Když někdo hází na koš basketbalu trojku, nebo když někdo ve fotbale kope míč přes celé hřiště, tak ten míč letí krásnou balistickou křivkou." Myslím, že člověk, který má na sobě taková podezření a jakýkoliv politik, který by je měl, tak by měl po té balistické křivce letět.

Václav MORAVEC, moderátor

Teď narážíte na případ Aleny Schillerové, náměstkyně pro daně a cla, jejíž dcera si vzala Davida Rusňáka, který byl do soboty členem hnutí ANO, a který je stíhán podle dosavadních informací v kauze úniků z policejních spisů. Mělo by dojít k odvolání Aleny Schillerové kvůli jejímu zeťovi? 

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví, poslanec /TOP 09/

Podle posledních informací ministr zahraničí Zaorálek říká, že jsou ty vazby daleko širší a pan Rusňák měl jisté problémy s bankovním dohledem. Jestliže má jeho firma v přízviscích rodinnou firmu, tak je to přinejmenším nebezpečná věc. 

Václav MORAVEC, moderátor

Měl by nový ministr financí odvolat náměstkyni pro daně a cla Alenu Schillerovou kvůli stíhání jeho zetě?

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví, poslanec /TOP 09/

U politiků, i takhle vysoce postavených úředníků, je střet zájmů mimořádně choulostivá věc. Jsou věci, které úředníci a vysoce postavení politici mohou ovlivnit mimořádně silně, takže to má dopad na celý národ. V takovémto případě je na místě toho člověka postavit mimo funkci a celou věc došetřit. To je kaskáda dějů, které se okolo ministra financí poslední dva roky dějí a vláda na ně vůbec nereagovala, až nyní. Byla příležitost, aby na ministerstvo přišel člověk, který zajistí, aby Finanční správa řádně prošetřila všechny věci, třeba okolo korunových dluhopisů. Ne, že něco přijde na řadu až po tisíci pětistém účastníkovi těchto korunových transakcí. Do doby, než tohle bude, bude vláda nedůvěryhodná. Andrej Babiše měl požádat Finanční správu, aby prověřila jeho aktivity v korunových dluhopisech a bylo by vše v pořádku. Jsem přesvědčen, že je potřeba zcela jasně říct, že lidé ve vysoké politice, kteří mají střet zájmů, jsou tak obrovské riziko, že tam presumpce neviny v kulturních zemích neplatí. 

Václav MORAVEC, moderátor

Alena Schillerová je pod služebním zákonem jako státní úřednice. Není politickým náměstkem.

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví, poslanec /TOP 09/

Je sice pod služebním zákonem, ale i úředníci pod služebním zákonem nesmějí mít žádný střet zájmů. To je situace, která je podle mě naprosto jasná. Podle mě ho má. Samozřejmě to musí posoudit někdo nezávislý. Jestliže se průkazně očistí, tak bude jistě odškodněná za to, že bude mimo funkci. Tohle je ale situace, které se směje celá Evropa. Střety zájmů se mají projednávat. Pokud jde o Agrofert, tak byly projednávány na evropských orgánech.

Václav MORAVEC, moderátor

Ředitel Finanční správy Janeček řekl, že neví, co by kontroloval. Začal konat až poté, co mu začal ministr vnitra Milan Chovanec vyhrožovat, že i on může čelit trestnímu stíhání, pokud by jako státní úředník nekonal. 

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví, poslanec /TOP 09/

Tahle debata má smůlu, že je v předvolební situaci, protože se na to může každý vymlouvat. Pan budoucí vicepremiér Brabec tady říkal, že je paní náměstkyně Schillerová člověk, který nesmí být zodpovědný za své příbuzné. Klidně tady ale říká věci o našem předsedovi, které nejsou pravda. Pokud jde o výběr daní, tak tam se ekonomové naprosto rozcházejí. Všichni opoziční tvrdí, že žádný výběr daní kromě toho, kdy nastal hospodářský rozvoj a všechno se zvýšilo, způsobený vašimi opatřeními není zdaleka takový, jako se prodává. Finanční správa demonstruje aroganci státu. Jako ministr zdravotnictví jsem psal několik zákonů, kde byly vždy strašné protesty proti pokutám. Četl jsem správní řád a kontrolní řád pořádně a je tam napsáno, že stát má postupovat velmi opatrně, tak jako u dluhopisů a zajišťovacích případů. Jenom v extrémních případech mají být udělovány nejtěžší pokuty a nejtěžší tresty. Jinak se má začít domluvou, opakovanou kontrolou a výzvami. Vezměte si Finanční správu, kontrolní hlášení a EET. Začali vypalovat za drobné administrativní pochybení 50tisícové pokuty. To je stát, který si nabral 30 tisíc státních zaměstnanců, z toho polovina úředníků a velká část na Finanční správě, aby se mohly daně vybírat. Tento národ a podnikatele teď drtí k naprosté afunkčnosti. Takhle to dál nejde.           

Václav MORAVEC, moderátor

Celosvětově tvořený žebříček vnímání korupce mluví o tom, jak Česká republika dopadá v boji proti korupci a klientelismu. Za loňský rok jsme spolu s Kyprem a Maltou na 47. příčce. V hodnocení za rok 2015 Česko obsadilo 37. pozici. Propadli jsme se tedy o 10 příček. Zveřejněné výsledky vypovídají o tom, že Česká republika po roce 2015 přerušila vzestupnou tendenci, kterou zahájila v hodnocení za rok 2014. V současnosti bude Česká republika projednávána na plénu Evropského parlamentu, a to kvůli hrozbě politického zneužití médií. Zároveň kontrolní výbor Evropského parlamentu řeší možné zneužívání dotací. Vyšetřován je případ Čapího hnízda, a to OLAFEM, tedy institucí, kterou má Evropská komise k dispozici právě na čerpání peněz z evropských fondů.

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví, poslanec /TOP 09/

Tato vláda výrazně zvýšila objem zakázek, které jsou v jednacím řízení bez soutěže. Administrativní opatření ale nefungují. To je vidět. Případ okolo fotbalu je jasná ukázka, že jsou dotace jedno z velkých zel. Místo, abychom dotace omezili, nebo jim dali pravidla, podle kterých se budou rozdávat, tak dotací přibývá. Když se podíváte na oblast školství do jakéhokoliv kraje, tak všechny školy nedělají nic jiného, místo aby se staraly o zlepšování výuky, tak píší granty. Místo toho, aby peníze dostaly přímo do rozpočtu. Dotace jsou zlo, které způsobuje korupci. Není to jen to, že jsou tady zlí lidé a mafiáni, kteří toho využívají. Dobrá společnost se prokazuje tím, že se to dobré snaží zdůrazňovat. Nikoliv to špatné podporovat.

Václav MORAVEC, moderátor

Ještě pohled na registr smluv.

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví, poslanec /TOP 09/

Registr smluv má smysl jedině v případě, že bude platit pro všechny stejně a tak, jak platí dnes. Doufáme, že nový zákon vůbec neprojde a zůstane status quo.

Zdroj: Otázky Václava Moravce, ČT24, 21. 5. 2017

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme