Heger: Musí být realisté, Odbory šíří jen paniku

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

8. 12. 2011

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka

Máte slovo, hezký večer, milí diváci. Včera zástupci lékařů protestovali před ministerstvem zdravotnictví proti porušení slibu, že jim nebudou zvýšeny platy o slíbených 10 %, ale jen 6 a čtvrt procenta. Jenomže do toho si nemocnice přičetly novou úhradovou vyhlášku, která zásadním způsobem určuje, jak se peníze ve zdravotnictví budou rozdělovat a vyděsili se. Nebudou prý peníze na vůbec žádné zvyšování platů, a hrozí, že dopady na pacienty budou nepředstavitelné. Je situace ve zdravotnictví tak katastrofální? Diskutovat budou přímo sám osobně ministr zdravotnictví.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Dobrý večer.

Michaela JÍLKOVÁ

Předseda Lékařského odborového klubu.

Martin ENGEL, předseda Lékařského odborového klubu

Dobrý večer.

Michaela JÍLKOVÁ

Expert na zdravotnictví, bývalý ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Jiří NĚMEC, expert přes zdravotnictví, bývalý ředitel VZP

Dobrý večer.

Michaela JÍLKOVÁ

Výkonný ředitel Asociace českých a moravských nemocnic.

Stanislav FIALA, výkonný ředitel Asociace českých a moravských nemocnic

Dobrý večer.

Michaela JÍLKOVÁ

A za vás veřejnost nespokojený plátce zdravotního pojištění, který je rozzloben na lékaře, že pořád protestují.

Tomáš POKLUDA, nespokojený plátce zdravotního pojištění

Dobrý večer.

Michaela JÍLKOVÁ

A za zdravotníky předsedkyně Odborové organizace zdravotnictví a sociální péče

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně Odborové organizace zdravotnictví a sociální péče

Dobrý večer.

Michaela JÍLKOVÁ

Máte slovo, ale nejdříve ti z vás, kteří už od rána telefonovali do Rádia Impuls.

posluchač

Každý chce nahrabat čím víc a víc než ostatní. Kdyby páni doktoři a všichni, kteří si vydělávají statisíce mysleli na to, že ti co jsou dole si vydělávají támhle 8 tisíc a trošku se uskrovnili a dopřáli i těm, co mají málo, tak by i ekonomika vypadala trošku jinak, protože víc lidí by mohlo si víc koupit a tím pádem by vlastně ani žádná krize nebyla.

posluchačka

Já jsem pro to zvednout lékařům platy, ale skutečným odborníkům, kteří si to zaslouží a nebrala bych to plošně. Protože řada lékařů jsou to takoví lékaři, kteří prostě nemají znalosti takové jaké by měli mít. Nedovedou ani jednat s pacienty.

posluchač

Lidi, proč pláčete, vždyť my jsme si doktory vychovali sami? Každý jim strkal vrchem, spodem. Jenom si myslel, že to je pan doktor, ale tu špinavou práci dělaj všechno sestry. Na ty se zapomíná, páni doktoři, to je úplně jiná kasta, to je úplně jiná kasta. Nic bych jim nedal. Makejte, ukažte, že jste dobří a potom, ať vás odmění.

posluchačka

Já bych doktorům přidala jen velkým kapacitám. Obvoďáky bych zrušila, protože to jen přijdete do ordinace, hned vám dají ruku, 30 korun a pošlou vás dál, a nemocnici se sestřičkám nebo tak. Ale jinak žádné přidávání.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane předsedo, slyšel jste to? Žádné přidávání! A vám je prosím málo, zvýšení platu o 6 a čtvrt procenta, které tady pracně odněkud vyšťoural pan ministr. Tak kdybyste nám mohli říci, proč jste s tím nespokojeni, když od dání toho slibu se zhoršila ekonomická situace?

Martin ENGEL

Já bych chtěl v úvodu říci, že situace oproti minulému roku je diametrálně jiná. Minulý rok jsme měli nějaké své představy a ty jsme veřejně deklarovali a pak po vyjednávání vzniklo takzvané  memorandum. Bylo to první memorandum, protože pak už se v tom možná lidi ztrácí. Pan ministr podepsal více dokumentů podobného typu, takže to první memorandum 17.2. A já bych chtěl říci, že oproti tomu předchozímu, jak jsem se zmínil, je teď situace jiná právě v tom, že máme ten závazek České republiky v tom, že trojkrokovým rytmem se zlepší ty platy lékařů, ale i ostatních zdravotníků a to je právě ten druhý rozdíl, že tentokrát se zdaleka nejedná jen o lékaře, ale ten příslib je tam i pro ostatní zdravotnické pracovníky.

Michaela JÍLKOVÁ

Ano, ale abyste mi odpověděl, víte že se změnila ekonomická situace země od toho února.

Martin ENGEL

Já bych chtěl říci, že zase tak dramatické to určitě není. Já si myslím, že v této chvíli se bojím, že slova o krizi ve zdravotnictví spíš chtějí zabetonovat ten stávající stav, protože já mám pocit, že se z toho pořád vysává a ty penězovody z toho zdravotnictví pořád prostě tečou.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane ministře, kdybyste mohl reagovat?

Leoš HEGER

Já musím říct, že mě strašně mrzí, že právě tahle ta slova o penězovodech o špatnosti všech vedou k tomu, co jsme slyšeli, pověsti lékařského stavu, která se celkem nespravedlivě, ale výrazně zhoršila. Já si myslím, že tady je mnoho velmi kvalitních lékařů, mnoho lidí, kteří se té medicíně věnují a že si tohle nezaslouží. Už jenom to, co říkáte, pane předsedo, že tady kolem nás není žádná krize, že všechno je v pohodě a že my jen děláme manévry, abychom ty peníze nezvýšili. Já připomenu, že v letošním roce, přestože na začátku všichni říkali: To není možné, ty peníze nebudou. Tak nám se podařil zvýšit platy lékařů o 20 % a v příštím roce, že musíme trošku přibrzdit, tak přinejmenším na to máme dobře předplaceno a to memorandum nebylo jen o těch procentech tolik letos, tolik napřesrok, ale také o tom, že jsme nastolili nějaký směr a ten držíme.

Martin ENGEL

Já se musím ohradit. Já jsem tím nechtěl říci, že žádná krize třeba není, ale chtěl jsem říci, že rozhodně ani zdravotníci ani ostatní zaměstnanci, kteří pracují, žádnou krizi nezpůsobili, nikdy krizi nezpůsobil nebo nějaký negativní finanční dopady nezpůsobily platy zaměstnanců. Jsou to prostě špatná rozhodnutí a právě ty úniky těch peněz. Vždyť pane ministře, sám víte, jak jsou obrovské.

Leoš HEGER

Ty jsme výrazně zastavili. Výrazně jsme je zmenšili.

Martin ENGEL

A jenom malý zlomek by stačil na to, aby pokryl ty potřeby těch zaměstnanců, čili to jsem tím chtěl říct.

Leoš HEGER

Mně je líto, že žijeme v zemi, která získala takovouhle pověst. Mně strašně korupce vadí. Ale za poslední rok jsme udělali velké množství práce a dokonce nás za to pochválil kontrolní výbor sněmovny.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak abychom mluvili, kolik konkrétně milionů třeba jste ušetřili na těch protikorupčních opatřeních?

Leoš HEGER

V nemocnicích jednotlivých se to počítá na desítky milionů, takže já si myslím, že takovou čtvrtmiliardu jim, tím myslím, těmi opatřeními, že jsme získali nejméně.

Martin ENGEL

Ale pane ministře, vy přece sám dobře víte, o jakých procentech z těch peněz, které se v tom zdravotnictví pohybují, se o těch únicích mluví, takže opravdu, že já uznávám, že se tam určité kroky podnikly, tak pořád jsme na zlomku toho, co nám utíká a co je prostě hrozná škoda, že není použitelný na tu péči a na odměnu pro zaměstnance.

Jiří NĚMEC

Vstoupím do dialogu pánů doktorů, jenom, pane doktore, jedna věc. Ty úniky samozřejmě asi nějaké jsou, ale je to v podstatě zástupné téma. Protože, když se podívám na vaše požadavky, tak to by se muselo ve zdravotnictví jenom krást, ale ono se tam nekrade, možná tak přikrádá, jak je obvyklé v české kotlině. A to co chcete vy, v podstatě je řádově větší, než se vůbec nějakým zacpáním děr dá získat. Tady se totiž už 20 let vytváří dojem, že zdravotnictví je strašně podfinancované. Ono to není pravda. Ve srovnání se státy západní Evropy, sice vy samozřejmě ukazujete na to, že dáváme zdravotnictví menší podíl hrubého domácího produktu, ale když se podíváte na něco jiného, když se podíváte na podíl výdajů na zdravotnictví na průměrné mzdě, a to je to podstatné, to zajímá nás jako pojištěnce nebo plátce, tak zjistíte, že my jsme na předním místě v Evropě, vydáváme v podstatě víc než většina západoevropských států.

Michaela JÍLKOVÁ

Pan ředitel Fiala chce reagovat.

Stanislav FIALA

Já si dovolím poznámku. Jsem tady mezi dvěma odboráři, naše místo je takové mezi pojišťovnami, zaměstnanci a tak dále. Někdy odboráře kritizujeme, oni měli na počátku 10 až 12 požadavků a akcentovali spíš ty mzdy, čili my říkáme, prostě těch požadavků bylo víc a mnoho z nich bylo správných. Dávám za příklad slovenské lékaře, kteří nebojovali za sebe jen, ale vymohli navýšení příplatků za státního pojištěnce, platby za státního pojištěnce, dost hodně. Platy se jim také zvýšily. Vláda se zavázala zastavit privatizaci slovenských nemocnic, to vidím jako velice závažné, zvláště když se u nás přistupuje ke snaze zrušení nemocnice.

Michaela JÍLKOVÁ

A co říkáte tedy, co řekl pan ministr a pan doktor Němec?

Stanislav FIALA

Já především si myslím jednu věc. Závazky se mají plnit. Když nemáme na to, abychom je splnili, pak je správné a slušné pozvat odboráře říci jim prostě, není na to, odepíšeme novou dohodu. Dáme to třeba někdy později, jindy, ale zavazujeme se zároveň, nebudeme rušit nemocnice, nebudeme vám vedle zvýšených mezd brát ještě práci, to se týká mnoha zdravotníků. Každé zrušené lůžko je tři až pět nezaměstnaných, které bude v této zemi a myslíme si, že by zasloužili prostě, řekl bych, trošku lepší jednání. Jedna poznámečka ještě. Není totiž horší věc, nemocnice nejsou jen beton, nejsou to jenom sály, nejsou to jenom ředitelé a pacienti. Jsou to zdravotníci a zdravotníci, kteří se cítí podvedeni, nedoceněni a tak dále, to je snad to nejhorší pro pacienta, co může být.

Tomáš POKLUDA

Já bych trochu oponoval v tom, já jsem byl včera na tom posledním happeningu Z3 a přišlo mi, že vlastně odbory trochu umíněně vyžadují navýšení platů 10 % podle memoranda. Ale já když si stáhnu to memorandum z Internetu, tak tam není nic o tom, že by ty platy měly být navýšeny k 1. lednu o 10 %, tam je v průběhu roku 2012. Potom ty platy, na ty by se mělo vybrat zvýšením efektivnosti zdravotnictví. A je otázka, na kolik k tomu dochází. A poslední dva stručné body. O tom se tu nemluví, ale to pacienti pocítili výrazně v únoru, okolnosti vzniku toho memoranda. Tady vlastně to byla situace, kdy bylo ohroženo poskytování zdravotní péče, bylo na zhroucení. Vy jste vlastně drželi pacienta pod krkem. Vy jste čekali, až zmodrá a pak se podepsalo to memorandum, které toto zajišťuje. Vy vlastně jste nejen ohrozil životy a zdraví deseti milionů lidí v České republice, ale teďkom zprostředkovaně i pěti milionům lidí na Slovensku.

Martin ENGEL

Tak tady zaznělo příliš mnoho myšlenek. Já si nejsem jist, zda jsem je všechny dobře zapamatoval. Já začnu panem doktorem. Pane doktore, já prostě vím, že jste tady udáván jako odborník Světové banky. Zjevil jste se nám teď tady v našem teritoriu po mnoha letech a bohužel musím říct, že s informacemi, nad kterými mi zůstává rozum stát, vy prostě tvrdíte, že lékaři v České republice mají víc než v Německu.

Jiří NĚMEC

Ano.

Martin ENGEL

Udával jste tam nějaké podíly vůči tomu jedna devět a dva jedna, já si myslím, že ta čísla nejsou pravdivá.

Jiří NĚMEC

Pane doktore, já mám všechny údaje.

Leoš HEGER

Já jsem vás prosila o dialog, teď trošku každý jste řekl to a pan doktor Němec a pak zase vy, dopovíte to.

Jiří NĚMEC

Já mám všechny údaje z oficiálních stránek statistického úřadu například Německa a Česka. A já vám to řeknu, prosím vás. Německo má nejvyšší výdaje na zdravotnictví v Evropě, ale když se podíváte na platy, tak zaměstnaní lékaři mají 1,9 násobek průměrné mzdy. U nás se přidává 2,1 násobku. Privátní lékaři mají 2,6 násobek, u nás 2,7 průměr. Sestry mají podprůměrný plat. U nás mají 1,2 násobek, takže platy ve zdravotnictví se tradují u nás, že jsou špatné, ale v podstatě je to tak, že lékaři jsou nejlépe placení, zdaleka nejlépe placení vysokoškoláci a v podstatě sestry nejlépe placení středoškoláci.

Stanislav FIALA

Jestli to není tím, že ty platy u nás jsou příliš nízké ty průměrné.

Michaela JÍLKOVÁ

Kdo bude reagovat, paní předsedkyně. Ale reagujte na pana Němce.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ

Protože poslední situace se vyvíjí tak, že my velmi často se setkáváme s kolegy z Německa. Setkáváme se s nimi každý měsíc, naprosto pravidelně i s kolegy z Rakouska. A já si vám dovolím, pane doktore, oponovat, že to není pravda, protože my, když jsme si teď porovnávali průměrné platy sester, které jsou v Německu, tak jsou zhruba od 1500 euro na horu až do 3000 euro. Když byste přepočítal vlastně jejich průměrnou mzdu, tak tady v tomto případě opravdu ta čísla nejsou přesná, která uvádíte.

Jiří NĚMEC

Paní Žitníková, to nemůžete takhle přepočítávat. Já vám řeknu 3 tisíce je podprůměrný plat německý. Průměrný plat v Německu je 3500 euro. To je průměrný plat. A víte, proč máme tyhle menší platy? Ale o tohle nejde totiž. Ten problém je v tom, že tato republika konkuruje levnou pracovní silou a když se podíváte, kolik průměrný plat, kolik je HDP na hlavu v německém průměrném platu, tak získáte informaci, že oni vlastně jsou placeni, oni získávají větší HDP na hlavu v průměrném platu než my.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ

Ale my žijeme tady v České republice a jsme v šílené situaci. Většina Čechů jezdí dneska nakupovat do Německa, jezdí nakupovat základní potraviny, jezdí nakupovat do Německa benzin, jezdí nakupovat do Polska. Tak je něco špatně. Je něco špatně tady ekonomicky, ale nemohou na to doplácet zaměstnanci.

Jiří NĚMEC

Ale to se dotýká jen zdravotníků, to se dotýká naprosto všech.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ

Týká se to naprosto všech a já bych možná doplnila ráda ještě jednu věc, protože já tady jsem sice za veřejnost, ale jak bylo řečeno, jsem také předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče a navýšení platů, které jsme požadovali po panu ministrovi, se netýkalo pouze zdravotníků, ale týkalo se všech zaměstnanců. Vy jste to tady přesně řekl, nebo někdo z těch diváků. Zaměstnanci v nemocnicích například dělníci, uklízečky, vrátní, mají čistého 8,5 až 10 tisíc korun měsíčně. A prostě s těmi platy je potřeba něco udělat.

Leoš HEGER

Paní předsedkyně, vy jste řekla jednu věc, na kterou já musím reagovat. Je to tady šílené. Já si myslím, že tuhle paniku, když šíříte, tak pak se to všem jeví, že to takhle je. A jestli je něco špatného ve zdravotnictví, tak to co tady zmínil pan doktor Fiala. Vy byste chtěli navýšit platy, já samozřejmě bych také chtěl pro zdravotníky navýšit platy a moc mě to mrzí, že je nemůžu navýšit o 10 %, ale prostě jsme v situaci, že žijeme v Čechách nebo v České republice, kde jdou výkony hospodářství dolů, tak musíme se chovat trošku opatrně. Ale vy v téhle situaci chcete nejen navýšit platy zdravotníkům, kolik let jste bojovali za to, aby zdravotníci měli víc než jiné kategorie. Teď to chcete brát zase zpátky. Chceme, aby se nezavíralo ani jedno nemocniční lůžko. Česká lékařská komora si přeje, aby se nezavřela jediná ambulance, onkologové si přejí, aby mohli dávat ještě daleko více cytostatik než jich dávají v Německu. Všichni prostě chtějí růst, všichni chtějí to nejvíce rozvojové, to co ještě ani není prokázáno, že funguje a k tomu tedy budeme ještě navyšovat platy. To je opravdu šílené a musíme být trošku také realisti.

Stanislav FIALA

Pane ministře, já s vámi nebudu souhlasit. Nějaké zdroje tady jsou. Já vím, že vy jste se zasazoval o to, aby třeba na léky DPH prostě nebylo zvýšeno. To oceňujeme, nicméně jste ve vládě jaká je, jste její členem a jenom za léky, za 80 miliard, které se vydá na léky, tak v podstatě 14 % si spočítejte, to je něco mezi 11 až 12 miliardami, které se vyberou celkem. Zhruba 4 miliardy připadají prostě na to zvýšené celé. A teď si vezměte tuto věc. Copak může stát, jednou rukou pan ministr říká, že přidá prostě 3,5 miliardy nemocnicím. My to vidíme trošku jinak podle té vyhlášky, ale k tomu se dostaneme a jednou rukou, 4 miliardy stát vytáhne z kapsy?

Michaela JÍLKOVÁ

Ale to je pravda, pane ministře. Tak tady zdravotnictví se říká, že nemá peníze, vy také šetříte, kde se dá a co říkáte tomu, že vláda odsouhlasila to, aby tolik miliard prostřednictvím DPH zase odcestovala pryč. Vždyť díky tomu vy se ocitáte ve té vážné situaci, tak to jsou ti ministři tak nekompetentní, to totiž zaznívá mezi lidmi. Jak mohli dopustit DPH na léky a zdravotní materiál, aby se zvýšil?

Leoš HEGER

Musím říct, že DPH se zvyšuje proto, aby bylo na důchodovou reformu.

Michaela JÍLKOVÁ

To ano, ale proč to musí být na ty léky a zdravotnický materiál. Vždyť vy tím přijdete o spoustu miliard?

Leoš HEGER

V první řadě je potřeba říct, že pan ministr financí se snažil o to, aby to DPH na léky nebylo. Koalice to prostě neodsouhlasila a je to fakt. Je to, zdá se, paradoxní, ale na druhou stranu je pro stát mnohem důležitější vybírat jednotnou DPH než prostě diferencovat a otevírat velký prostor pro různé.

Stanislav FIALA

Jsme jediná země v Evropě, kromě Dánska, která nemá sníženou DPH na léky.

Leoš HEGER

Je to pravda. Mě to také mrzí, ale prostě, já jsem v takovéhle situaci, kdy s tím musím pracovat a hledáme úspory jinde.

Tomáš POKLUDA

Chci říci, že jsem na straně pana ministra. On tam není sám v té vládě. O tom rozhoduje parlament, Senát. Nemůže prosadit své myšlenky naplno. Čili i kdyby se snažil.

Michaela JÍLKOVÁ

A vám to přijde, prosím vás, chytré, logické, že tady zdravotnictví nemá peníze a ještě se zvýší tak DPH, že to připraví.

Tomáš POKLUDA

Ano, je to proti tomu.

Michaela JÍLKOVÁ

Proti čemu?

Tomáš POKLUDA

Navýší to další náklady ve zdravotnictví.

Michaela JÍLKOVÁ

No proti logice. Já nevím, tak mi to vysvětlete.

Leoš HEGER

Já si myslím, že je to ryzí technika, ale jestli se zvyšuje DPH nebo ne, problém je, že stát dává do zdravotnictví peněz méně než dříve. Stát dává peněz méně na policii, na armádu, šetří na školách, šetří na sociální sféře prostě proto, že má obrovský deficit, který nás vede někam, kam zašlo už Řecko, řítí se tam Itálie, Španělsko.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ

A v tom je ten zásadní problém, protože stát ty peníze nevybere. Stát se o ně sám připravuje těmi reformními zákony, které tady od roku 2006 byly nastartovány a které prostě každým rokem ten deficit toho státu zvyšují a to je ten problém. Na to upozorňovaly odbory, na to upozorňovali zaměstnavatelé, předložili jsme vládě vlastně nějakých 26 bodů na stabilizaci České republiky a prostě vůbec nic se nestalo. Nestalo se to v minulém období, kdy byla krize a teď se tady ta krize projevuje znovu. Ale pane ministře, vy nic neděláte, aby ty peníze byly. My jsme přece přicházeli s podněty, chtěli jsme po vás, aby se například část daně z tabáku realokovala do zdravotního pojištění. Chtěli jsme, aby se zvýšila úhrada státu za státní pojištěnce. To přece je o politických rozhodnutích.

Leoš HEGER

Paní předsedkyně, vy jste říkala, tuhle já jsem vás poslouchal na Českém rozhlase 6, musím vás pochválit, protože na rozdíl od pana doktora Fialy jste říkala, že jste s námi strávili desítky až stovky hodiny. Takže my jednáme přece jen s vámi. Ale to že máte návrhy zvýšit, příjmy za cigarety dáte do zdravotnictví, zvýšit výdaje státu do zdravotnictví, to všechno jde z rozpočtu. A jak se to nazve, je úplně jedno, protože ten rozpočet prostě je momentálně těžce deficitní a stát nedá. Stát dával do zdravotnictví mnohokrát, mnohokrát oddlužoval nemocnice a jsme v té samé situaci, v jaké jsme byli. Já jsem dostal na dva tři roky zadání, abychom zvýšili efektivitu zdravotnictví a s těmi penězi jsme si poradili. Já doufám, že se to vylepší, že ty peníze budou ale ne v nejbližší dva roky.

Jiří NĚMEC

Neustále ze strany zdravotníků se ozývají hlasy: zvyšte například příspěvek za státní pojištěnce, ale to proboha někdo musí zaplatit, to platí pojištěnci. Já to řeknu velice natvrdo. Jedná se o to, kolik peněz z kapes a z výplatních pásek ostatních nebo všech občanů výdělečně činných se přesune do kapes zdravotníků. O tom to je. Dneska 50 % nákladů zdravotnictví jsou personální náklady. Neustále se zvyšují. 70 % toho, co se vybralo navíc, jsou personální náklady. Když jsme u toho DPH, prosím vás, v nemocnicích to dělá 1 % nákladů, z toho půl procenta je ještě kompenzováno, bude kompenzováno navýšením spoluúčasti v nemocnici za den pobytu, tak že je to půl procenta. Upřímně řečeno, kdyby někdo v průmyslu řekl nějakému manažerovi, že se mu o půl procenta zvětší náklady a že je to velký problém, tak by asi říkal: No, asi to není až tak vážný. Ten problém je opravdu, že když vy chcete navýšení platů a já se třeba zeptám, proč 100 tisíc německých nemocničních lékařů může pracovat za dvojnásobek, necelý dvojnásobek průměrné mzdy a proč 15 tisíc nemocničních lékařů v Česku potřebuje trojnásobek průměrné mzdy.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane doktore, ale já tady musím zasáhnout. Opravdu vy porovnáváte trošku neporovnatelné a jaká je reálná hodnota té mzdy lékaře, co si v Německu za ní koupí a co si koupí český lékař za plat?

Jiří NĚMEC

A co si koupí český inženýr a co si koupí český dělník a podobně?

Michaela JÍLKOVÁ

No, to je stejné. Tak to nemůžete porovnávat?

Jiří NĚMEC

Nemůžu to porovnávat, ale ten problém řeší zdravotníci na úkor těch jiných.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ

Neřeší. To není pravda.

Martin ENGEL

Prosím vás, já už tady dlouho se hlásím a tady už zaznělo tolik věcí, pane doktore, prosím vás, pak mi vysvětlete jednu elementární věc. Když jsou v Německu na tom tak špatně, proti nám, proč se tady pořádají úspěšné job veletrhy a po stovkách nám lidi odchází, zatímco tedy podle vaší teorie bychom my tam mohli přijet autobusem a přivezli bychom těch nespokojených německých doktorů. Vždyť tady opravdu manipulujete s čísly a s daty. Zapomínáte jedno, pan ministr sám připustil, že vlastně se tady u nás neví, ani kolik je lékařů v nemocnicích?

Jiří NĚMEC

Ale ví, pane doktore, ví.

Martin ENGEL

Škoda, že jste tady nebyl v době, kdy jsem to analyzovali. Druhá věc je, o přesčasové práci už nejsou vůbec žádné objektivní údaje. To, že roste průměrný plat lékaře roste proto, že jich stovky odcházejí. Rozsah péče musí být plněn. To znamená, rostou přes nadměrný počet přesčasových hodin. Pojďme se bavit, pane doktore, o hodinové mzdě.

Jiří NĚMEC

Ano, pane doktore, budeme se bavit o tom. Podívejte se, když odchází stovky lékařů, to je prostě normální pohyb. V Německu odchází ještě víc na počet obyvatel, než tady. Za druhé, o té přesčasové práci, prosím vás. Vy jste tady při své akci: Děkujeme, odcházíme, říkali, že prostě ten dvojnásobek průměrného platu je za nějakých 300 hodin nebo 250 pracovní doby, vždyť to není pravda, ten je v podstatě za normální pracovní dobu, ten je za 190 hodin, necelých 190 hodin měsíčně. Podívejte se do statistické ročenky. A když někdo dělá více, prosím vás, tak na to jsou zvláštní smluvní úvazky a tak dále. Podívejte se do statistické ročenky, nemáte pravdu.

Martin ENGEL

Já vám děkuji, že jste mi řekl, kam se mám podívat. Ale já vám znovu opakuji, že v přesčasové práci žádný objektivní doklad toho neexistuje. Jsou kolegové, kteří dělají 17 přesčasových dní v měsíci, to jsou nevolníci, kteří oddělají až 400 hodin. To prostě není pravda.

Jiří NĚMEC

Kolik mají úvazků?

Martin ENGEL

Kolik by měli úvazků? Jeden.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane doktore, ale já zase musím, víte vy tak věříte těm číslům ve statistikách.

Jiří NĚMEC

A vy máte jiná čísla? Pan doktor má jeden případ.

Michaela JÍLKOVÁ

Nemám. Ale oni čísla ve statistice jsou někdy jiná, než ten život, než tak praxe.

Jiří NĚMEC

Nejsou, paní Jílková. Máme velice dobrou zdravotnickou statistiku, velice dobrou.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ

Pan doktor pořád hovoří o Německu, takže vy jste hovořil tady o Německu, tak běžné personální náklady v německých nemocnicích jsou na úrovni 65 %. To je statistika a když je srovnáváte s Českou republikou, o které jste tady hovořil, o personálních nákladech na 50 %, tak jasně, že jsme zase někde úplně jinde.

Michaela JÍLKOVÁ

Prosím vás, já bych to posunula dál. My jsme se tady bavili, jestli zvýšit o těch 6 a čtvrt nebo o 10, ale on je problém ještě horší. Pane řediteli, vy říkáte, že vůbec nebudete mít peníze ani na těch šest a čtvrt procenta, dokonce vaše asociace říká, že někde se platy lékařům budou snižovat?

Stanislav FIALA

Neříká to jenom naše asociace. Když si přečtete dnešní tisk, tak to říkají ředitelé fakultních nemocnic, říká to Asociace nemocnic ČR, která je sdružuje. Říká, že vlivem úhradové vyhlášky jim poklesnou úhrady každé fakultní nemocnice o 100 až 200 milionů korun, jestli jim to poklesne, nebo nám to klesne ještě více, a myslíme si, že by se mělo především pane ministře, říci prostě věci na rovinu. Neříkat prostě, že se přidá 6,25 když v podstatě není, řekl bych, mechanismus na to, jak ty peníze přivézt do nemocnic. Možná ve fakultních nemocnicích ještě měly některé rezervy, ale na druhé straně, když jste zvýšili platy v loňském roce, tak jste tam dodali peníze, dali jste na to 2 miliardy. My jsme vás prosili jako asociace, dvakrát jsem osobně u toho byl, abyste do vyhlášky dali: dáme na platy navíc za tu úhradu o jedno, o dvě, o tři procenta víc. A my nemocnice všechno lékařům vyplatíme. Nestalo se. Všechno je v hromadě a propočty a zejména snížením ambulancí nám vychází v našich nemocnicích snížení úhrad proti roku 2010 o 12,5 %. Když započteme inflaci za ty tři roky 6,2 % souhrn a započteme, já tady s panem inženýrem neshodnu, 1,5 % dopadu DPH, tak se dostáváme pod v podstatě kolem 20 % propadu.

Leoš HEGER

Tak to jsou prosím nářky, které já musím jasně odmítnout. Podívejte se, pojišťovny před měsícem dvěma, vyhlásily, že budou snižovat o 5 % úhrady. Není to žádná pravda, nebudou. Zrovna tak vám nebudou klesat úhrady o desítky procent. To prostě je úplně mimo realitu. My jsme slíbili, že nemocnicím peníze narostou. V loňském roce jsme dali do úhradové vyhlášky na začátku 98 %, pak jsme to zvýšili o ta dvě procenta na mzdy. Letos chceme, aby šlo do nemocnic minimálně v průměru 1,02 čili o dvě procenta nárůst. Budeme za to trošku zastropovat ambulantní segment, ale nemocnice dostanou určitě více a určitě více dostanou vaše malé nemocnice.

Michaela JÍLKOVÁ

Počkejte, ale ono to působí dost logicky. Víte, že nemocnice říkají, že když započítáte to vyšší DPH, inflaci, a ty zvýšené platy, tak tam je opravdu úbytek o těch 12 %, tak kde mají vzít na těch 6 a čtvrt procenta?

Leoš HEGER

Ty úhrady by to měly vykompenzovat a my prosím, přicházíme.

Stanislav FIALA

Přeruším vás, hovořil jste o tom navýšení pro nemocnice dost dlouho, takže máme modelováno, snížení úhrady za lůžkovou péči na 98 až 100 % maximálně. Za ambulantní péči snížení o 20%. Poslechněte si všechny ambulantní lékaře, co říkají. Poslechněte si svoje vlastní nemocnice, které řídíte a v podstatě to, co je snížení v ambulancích, nemocnice mají třetinu až polovinu ambulancí. Čili to snížení je ještě výraznější.

Leoš HEGER

Víte, to je zajímavé. Vy jste léta všechny nemocnice léta říkají, že ambulantní sektor je přeplácen, že dělá málo a že oni by chtěli tolik, co má ambulantní sektor. Teďka to dostávají a najednou se jim to zdá být málo. My jsme ten ambulantní sektor zastropovali a řekli jsme, že ty mechanismy budou úplně stejné v ambulancích nemocničních i ambulancích soukromých v terénu a najednou je to všechno špatně, když předtím ten terén vydělával podle vás jako divý, takže si protiřečíte a musím ještě, s dovolením řeknu ještě jedno slovo, ambulantní vyhláška ještě nebyla vydaná. To co se objevilo, bylo k diskusi a je to přepočítáváno na základě modelací, které vzaly v úvahu i vaše argumenty. Bude příští týden v definitivní podobě a pak se o tom budeme bavit.

Stanislav FIALA

Pane ministře, my se bavíme o tom, co jste nám poslal k připomínkám. Šest stránek jsme vám dali. Zítra se schází ráno v osm hodin u vás na ministerstvu zástupci resortu v meziresortním řízení, ministerstvo školství, ministerstvo obrany a jediného zdravotníka jste k tomu nepřizvali.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ

To je asi ten problém, pane ministře, já nevím kdo vám tu úhradovou vyhlášku na ministerstvu zdravotnictví tvořil. Ale zřejmě ji netvořili lidé z praxe. Kdybyste si to nechal přepočítat svým ředitelům a svým ekonomům ve svých fakultních nemocnicích, tak byste měl k dispozici čísla, které mám já. Fakultní nemocnice Hradec Králové propad 460 milionů ročně, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady propad 360 milionů ročně.

Leoš HEGER

Paní předsedkyně já o Fakultní nemocnici Hradec Králové vím mnoho.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ

Fakultní nemocnice Svatá Anna 350 milionů ročně.

Michaela JÍLKOVÁ

Nechme reagovat pana ministra.

Leoš HEGER

Prostě ty modelace vycházejí úplně z jiných předpokladů než jsme vycházeli my a podle nás nejsou správné. My do té vyhlášky zasáhneme, ale v žádném případě žádná nemocnice nepůjde o půl miliardy dolů. To je prostě mimo realitu.

Michaela JÍLKOVÁ

Já bych se vrátila, abychom to uzavřeli, tak pane ministře, vy věříte, že vám bude přidáno o těch šest a čtvrt?

Martin ENGEL

Já bych chtěl jenom říct panu ministrovi jeden příklad právě z Fakultní nemocnice Olomouc, kde mi kolega dneska volal. Mají dvě alternativy, buď 3 % do osobního hodnocení anebo 6,25 a v tom případě propustit 180 zaměstnanců, takže já si myslím, že je to konkrétní příklad z přímo řízené nemocnice, že skutečně tam ty problémy jsou. Ale já bych si myslel, jestli dovolíte, že tady to skutečně teď tady u tohoto stolu prostě pro lidi je to nepřehledné, je to názor proti názoru. Myslím si, že se můžeme bavit o tom, že budoucnost ukáže, to znamená realizace skutečně té vyhlášky, která půjde do toho provozu a pak její analýza a to co lidi prostě za leden dostanou. Já myslím, že v této chvíli prostě nejsme schopni se s tím pohnout dál.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ

Já jsem velmi zklamaná z toho, pane ministře, že z každé fakultní nemocnice říká našim odborářům: Ano, my přidáme těch avizovaných 6,25%. Některá říká: my nepřidáme ani 3 %, protože na to nemáme. Některá říká: my dokonce propustíme 10 % nezdravotnických pracovníků a snížíme úvazky sestrám v ambulancích, protože je ta vyhláška takto modelovaná na 0,9 % úhrad. Takže pane ministře, my bychom byli velice rádi, abychom se dočkali jasné a konkrétní odpovědi. My spolu jednáme od září letošního roku a nic.

Michaela JÍLKOVÁ

Nechme teď pana ministra odpovědět, co tedy tyto informace?

Leoš HEGER

Paní předsedkyně, to co vy tady líčíte, je přesný obraz vyjednávání. Já musím říci, že tady existuje institut dohadovacího řízení a k žádné dohodě nedošlo, protože představa nemocnic nebo všech zdravotnických zařízení je, že dostanou o 10 % víc a představa zdravotních pojišťoven je, že dostanou o 10 % méně, takže i kdybychom se shodli někde okolo nuly nebo s mírným nárůstem pro zdravotnické pracovníky, pro zdravotnická pracoviště, tak nikdy nebudou spokojeny, protože ony požadují tyto šílené nárůsty.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane ministře, paní Žitníková vás prosila o konkrétní odpověď, jestli tedy ty zprávy z nemocnic, které říkají, že zvýší jen o 3 %, nebo budou dokonce propouštět, je to možné nebo jsou to poplašné zprávy?

Leoš HEGER

Nejsou to poplašné zprávy. Je to jednání o úhradové vyhlášce. Ta vyhláška prostě byla představena v nějaké podobě. My jsme vzali v úvahu vaše připomínky a přepočítáváme ty modelace podle nějakých detailů, které jste dostali. To je to, po čem vy voláte. To je dotazování odborníků.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ

Ale pane ministře, to jste měli udělat dopředu. Přece nemůžete udělat.

Michaela JÍLKOVÁ

Dobře, ale teď jde o odpověď. Takže, pane ministře, vy chcete říci, že když to přepočítáváte, že to tedy přepočítáte a definitivní úhradová vyhláška bude taková.

Leoš HEGER

Aby nemocnice dostaly přidáno, kolik jsme slíbili.

Michaela JÍLKOVÁ

Teď máte odpověď, počkejte, teď jsem vás neslyšela. Tak teď jsme konečně vydolovali odpověď, co, tak kde budou muset propouštět?

Leoš HEGER

Slíbili jsme, že nemocnice dostanou přidáno, aby měly pokryto DPH a platy. Nebudou mít pokrytý rozvoj. Takže nezlobte se na mě, ale já musím říct jednu věc. Podívejte se, tyhle ty údaje jsme s panem doktorem Fialou chodili vyjednávat dokonce za stejnou stranu. Nestojíme proti sobě. A vy dobře víte, v čem je rozdíl našeho zdravotnictví proti zdravotnictví ve Velké Británii, nejen v těch platech, nejen v tom jak je tady zorganizovaná práce, ale prostě v tom, že v té Velké Británii se řekne, země má na tohle tady prosím vy zdravotníci řekněte, kdo si s tím vystačí a kdo udělá lepší medicínu a ten ty peníze dostane a ten v té síti zůstane, ostatní budou mírně upozaděni. Tady se řekne, ne.

Stanislav FIALA

My jsme pane ministra chválili před rokem za vyhlášku, která platí letošní rok. Byla jednoduchá a stručná. V podstatě tato vyhláška má 23 vzorců, 70 stran a 48 proměnných.

Michaela JÍLKOVÁ

Teď jste slyšel, jestli jsem to dobře pochopila, že pan ministr to napraví a vy budete mít jak na pokrytí DPH, tak na ty platy o 6 a čtvrt procenta.

Stanislav FIALA

To jste řekla vy.

Michaela JÍLKOVÁ

No, tak řekl jste to? Počkejte, pane ministře, já jsem vám tak rozuměla.

Leoš HEGER

Ano, já jsem řekl, bude na platy i na DPH a jestliže je vyhláška složitá a vy ji nechcete, tak vy říkáte, že vy si nepřejete DPH, které konečně má srovnat platby mezi nemocnicemi a my jsme přesvědčeni, že konečně začne období, kdy malé nemocnice budou placené stejně jako velké za stejnou práci, bude to DRG a samozřejmě DRG.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak prosím vás, teď tady máte dobrou zprávu. To je dobrá zpráva, zvýší se platy o 6 a čtvrt. Ale že to bude lepší než jste si mysleli, tak to uklidňuje i nás pacienty, jste uklidněn?

Stanislav FIALA

Teď jsme v bodě nula. Ano, to je určitá naděje, že se bude znovu jednat.

Michaela JÍLKOVÁ

Protože pan ministr to slíbil.

Leoš HEGER

Ano, my jednáme stále. Vy stále říkáte, že nejednáme, ale my pořád jednáme.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale slíbil jste to, teď jste to slíbil, teď jste řekl, že to uděláte, že jo? Ano.

Stanislav FIALA

Bude vy pořád s  náma, pane ministře?

Michaela JÍLKOVÁ

Musíme si ještě poslechnout jednou posluchače Rádia Impuls.

posluchač

Prosím vás, něco k těm doktorům. Já bych jim okamžitě přidal a ubral sestrám některým, protože ty hlavně na ambulancích se neumí chovat a jsou arogantní a chtějí rozhodovat všechno za doktory.

posluchač

Já mám manželku zdravotní sestřičku. Nevím, co víc by jim měli sebrat, když manželka nosí domů 10,5 tisíce čistého. Myslím si, že kdejaký doktor má pětkrát možná i šestkrát tolik, rád bych, aby přidali těm sestřičkám, který se o vás, pacienty starají.

posluchačka

Já mám nápad, já radím panu ministrovi, místo sester povolejte jeptišky, ty by pracovaly za chleba, za stravu, a za bydlení, panečku, to by byl pro něj zisk.

Michaela JÍLKOVÁ

Pan Pokluda chce reagovat.

Tomáš POKLUDA

Já bych jenom reagoval k tomu přidání doktorů, že vlastně naopak já bych v příštím roce přidal spíš těm zdravotním sestrám než pánům doktorům, kteří vlastně už tím letošním rokem dostali poměrně vysoké částky, ten rozdíl se zvyšuje v těch profesích zdravotnických. A mám otázku na pana doktora Engela, jestli, pokud nebude přidáno v příštím roce těch 10 %, nebo hned od začátku, jestli zase zamýšlíte zřídit zvláštní účet, kam by mohli lidé posílat chudým lékařům příspěvky, jako jste to učinili v únoru a v lednu tohoto roku?

Martin ENGEL

Já vám na to rád odpovím. My jsme ten účet dali především pro kolegy, aby podpořili ty, kteří by byli v těžký situaci. To rozhodně nebylo, aby nás podporovala veřejnost, tak to rozhodně nebylo. Ten nebyl veřejně dostupný ten účet, protože to by pak nesplnilo zákonný normy. Takže to se pletete. Samozřejmě, pokud jste říkal, že co budeme dělat, my chceme, ať se to splní. Jako já si myslím, že tak to má být. Dokumenty a vyjednávání jsou od toho, aby se potom plnily a já si myslím, že to prostě je tak. Ale já samozřejmě říkám znovu, je to dramaticky jiná situace, než před rokem. Jedná se i o zdravotní personál.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak pojďme tedy ze zdravotní strany.

Jiří NĚMEC

Já vám řeknu jednu věc, ať se to splní, ale pokud se to splní v rámci zdravotního pojištění, jenže pokud se jako ukáže, že vaše nároky jsou větší, než co platí pojištěnci, tak samozřejmě na někoho to musí dolehnout. Jestliže pan ministr začne zvětšovat spoluúčast, takzvaný regulační poplatek, které vlastně regulačními poplatky vůbec nejsou, tak to nejvíce dolehne na důchodce. Důchodci čerpají 50 % péče a také 50 % platí těchto regulačních poplatků a my jsme ve zvláštní situaci v Česku a to by vám také mělo vadit, že například důchodce, když leží měsíc v nemocnici, tak spotřebuje, když má průměrný důchod, třetinu toho důchodu. To nikde v západní Evropě není.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ

A to nejsou jenom důchodci. To jsou i lidé, kteří mají menší příjmy než průměrný důchod, to jsou právě ti nízkopříjmoví, ale na to my jsme opakovaně upozorňovali. To jsme s panem ministrem projednávali. My jsme panu ministrovi dávali x desítek připomínek, že jsme chtěli zastropovat.

Martin ENGEL

My jsme přece o zastropování pobytu v nemocnici, tohle není otázka na nás.

Jiří NĚMEC

Je to na vás otázka. Je to přesně na vás.

Michaela JÍLKOVÁ

Promiňte, ale jak za to tedy pan předseda může?

Jiří NĚMEC

Jestliže se bude trvat na memorandu, které podle mého názoru v roce 2013 není splnitelné v rámci veřejného zdravotního pojištění, tak samozřejmě buď se zruší memorandum, a řekne se, že není splnitelné anebo se musí udělat nějaká opatření, abyste vy dostali zvýšené platy. Ta opatření zásadně dopadnou na pacienty. 50% těch pacientů jsou důchodci, kteří prostě jsou nejvíce ohroženou skupinou.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane doktore, ale já teď musím zasáhnout, protože vy trošku stavíte teď nemocné seniory proti lékařům.

Jiří NĚMEC

Ano, ale ono to tak je, prosím vás. Ono to tak je.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane ministře, mohl byste na toto reagovat, to je velmi citlivé téma.

Leoš HEGER

Já bych opravdu nerad, aby ta debata se vyhrotila v takové osočování jedné a druhé strany, jak na sebe doplácí. Já si myslím, že všechny tyhle ty tenzní situace, třeba při tom dojednávání té úhradové vyhlášky, vycházejí z toho, že prostě my chceme tu zátěž, která tady je, a mně to mrzí, že těm lékařům nemůžu dát 10 % ani tedy ostatním zdravotnickým pracovníkům jako sestrám. Tak dáváme jenom a já se za to omlouvám, ale opravdu budeme dávat jenom těch 6 a čtvrt zatím, ale jsme na hraně toho, aby to ten systém ustál, aby se nemuselo sahat do objemu péče pro pacienty. Zatím to je vykalkulováno tak, že ten systém nachází některé vnitřní úspory, letos jich našel poměrně dost a ta bilance se postupně vylepšuje, to co se vybere na pojistném a co se ztratí a my je chceme hledat dál, ale není možné dělat zázraky, prostě není možno masivně přidat na platech, masivně vylepšovat i bez toho, takže děláme drobné kroky a sestrám přidáme.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak vy tedy dostanete přidáno?

Leoš HEGER

Prosím abych odpověděl tento dotaz. Přidáváme stejně jako lékařům.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ

A jak pane ministře? Jak to zabezpečíte, abyste těm sestrám těch 6,25 % přidal? Dáte to do úhradové vyhlášky, že jsou to účelové peníze přímo na platy? Zvýšíte tarifní platy, co uděláte, pane ministře?

Leoš HEGER

V loňském roce jsme zvýšili tarifní mzdy a bylo to v polovině zdravotnických zařízení a ty platy se tam stejně zvýšily.

Stanislav FIALA

A bylo to ve vyhlášce.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ

Takže uděláte to vyhláškou, pane ministře?

Leoš HEGER

Vyhláškou to neuděláme, v žádném případě, protože do té vyhlášky to nepatří.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ

A jak zaručíte, že ty peníze přijdou?

Leoš HEGER

My v té vyhlášce neříkáme, kolik % z toho má přijít na injekční stříkačky, kolik na skalpely, kolik na cytostatika, ani nebudeme říkat, kolik má přijít na platy.

Stanislav FIALA

To ani nemusíte říkat, o tom rozhodují nemocnice, ale navýšení na platy tam uvést můžete nad normální úhrady.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale slyšeli jste, že dostanete ty peníze?

Stanislav FIALA

Ale ne ve vyhlášce, takže nám je pojišťovny nedají.

Leoš HEGER

Já si myslím, že odboráři se už v jednotlivých zařízeních postarají o to, aby v rámci kolektivního vyjednávání se o ty platy přihlásili. O tom já nemám nejmenší obavy. A rozhodně tedy v přímo řízených nemocnicích to bude přímo nařízeno.

Martin ENGEL

To právě je, pane ministře, posunutí toho problému z tý úrovně centrální, kde se to odehrálo, kde byly ty přísliby, kde jsme měli i ten mechanismus, jak to zajistit na úroveň jednotlivých nemocnic, aby se to tam prostě fackovalo s odpouštěním, jak to jde, čili to není prostě systémové řešení.

Michaela JÍLKOVÁ

Vážení, je mi líto. Musíme končit. Pane ministře, já bych se na závěr zeptala, protože vy jste tedy řekl, že ta úhradová vyhláška bude jinak, že jí teď upravíte v těchto dnech, než jak se psalo třeba dnes a včera v novinách, protože tam bylo, že skutečně to bude mít velké následky na pacienty, že třeba dialýza nebude poskytována.

Leoš HEGER

Ano, už standardně se onkologové ohlásili, že budou umírat pacienti, takže já sděluji, prosím pacientům, že nebudou vůbec nějak postiženi a musím konstatovat, že od těchto doktorů, jak si všech lékařů velmi vážím, tak od těch, kteří takhle straší pacienty, a speciálně někteří onkologové, takže je to velmi podlé.

Michaela JÍLKOVÁ

A co dialýzy třeba? To bylo že až 40 %?

Leoš HEGER

Dialýza je jedno z nejlukrativnějších podnikání v této zemi, pokud se jedná o zdravotnictví. Takže je letitá snaha upravit úhrady na dialýzu a až začnou dialýzy být ztrátové tak jako jsou některé ambulantní zařízení a některé nemocnice, tak ať přinesou ukázat ta čísla a my se potom s nimi o tom budeme bavit.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane ministře, takže úplně závěrem pacientům tedy vzkazujete do nového roku, že nic se pro ně omezovat, co se týče péče nebude?

Leoš HEGER

Já bych strašně rád řekl, že my jsme ministerstvo zdravotnictví, které je především proto, aby tady byla zdravá populace a že je především pro pacienty. Samozřejmě na to potřebuje spokojené lékaře a spokojené sestry a já bych strašně naše kolegy, kteří stojí na druhé straně břehu při tom vyjednávání, aby ty zdravotníky tolik nestrašili a nekazili to, že se snažíme aby byli opravdu trošku spokojenější než dříve.

Stanislav FIALA

Slíbíte, že zastavíte zrušení nemocnic? To se týká nejen zaměstnanců, lékařů, ale i pacientů?

Leoš HEGER

Ne, to slíbit nemohu, protože všichni ví, že síť nemocnic není optimální a lůžka musí být reprofilizována.

Michaela JÍLKOVÁ

Vážení diváci, tolik tedy dnešní téma. Příští téma další zdražování. Od ledna bude skokové zdražení elektřiny a plynu. Je to nezbytné a budete na to mít peníze? Přijďte diskutovat s ministrem průmyslu a obchodu Kubou. Přihlaste se na telefonu 261137766 nebo a e-mail mateslovo@ceskatelevize. Milí diváci, děkuji vám, těším se na vás, myslím na vás a vy už víte, že ve čtvrtek máte slovo. Na shledanou.

ČT 1, 8. 12. 2011, Pořad: Máte slovo

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme