Heger: Mrzí mě konflikty s lékaři

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

18. 12. 2012

Stal jste se nejdéle sloužícím porevolučním ministrem zdravotnictví, přitom jste se na tuto funkci předem nepřipravoval. Co vás v politice překvapilo?

To nejpodstatnější jsou vztahy mezi lidmi. Ve firmě si můžete partnery, se kterými jednáte, více vybírat. I v nemocnici pracují lidé, kteří tam jsou kvůli penězům a chtějí třeba nakupovat nefér způsobem a něco pro sebe vydělat, ale ve vysoké politice jich je daleko více. V nemocnicích je více lidí, kteří tam jsou proto, aby pomáhali pacientům, než na ministerstvu lidí, kteří chtějí pomáhat zdravotnictví.

Kdo vás překvapil z politiků?

O místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi jsem věděl, že je chytrý člověk a velmi zkušený v politice, ale míra jeho schopností je mnohem větší, než jsem tušil.

Kdyby se teď chystaly předčasné volby a za vámi přišel pan předseda Schwarzenberg, abyste se znovu ucházel o poslanecké a ministerské křeslo, kývnete?

Upřímně nevím. Je to dáno určitým napětím v politice a únavou. Práce ministra je daleko náročnější, než jsem si myslel, a dělat to v 65 letech, což mi brzy bude, je těžší než ve čtyřiceti.

S kým byste se radil?

Se svými nejbližšími a zřejmě bych dostával spíš negativní doporučení.

Dopadá už na vaši práci křehkost koalice?

Průchodnost zákonů je nižší. Budou se blížit volby, i to je znát. Ze strany vedení vlády není takové nadšení dělat nepopulární opatření a spíše bude snaha hledat konsenzuálnější kroky.

Dokdy to má smysl?

Máme před sebou ještě změny ve zdravotních pojišťovnách. Kdyby se ukázalo, že z nich není téměř nic průchodné, smysl by to nemělo.

Čeho po 888 dnech ve funkci litujete?

Nejvíc mě mrzí, že jsem se dostal do konfliktu s lékaři, že si lékařská komora myslí, že jednám proti nim. Doufal jsem, že se mi spolupráce s ní povede lépe. V životě jsem se s více lidmi domluvil, než nedomluvil, a tady mi to nejde.

(ač)

E15, 18. 12. 2012, rubrika: Téma, str. 5

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme