Heger: Kroky lékařské komory ztěžují situaci ve zdravotnictví

18. 5. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem)

Moderátorka

Jak hodnotíte změny, které představil ministr zdravotnictví? Ty se mají týkat hlavně financování, odměňování a také sazebníků výkonů lékařů. Také zmiňoval, že část daně za tabákové výrobky by chtěl přesunout do zdravotnictví.

Leoš Heger, exministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Tisková konference ukázala určitý rozpor mezi ministrem a prezidentem Lékařské komory, kdy to už není taková idylka, jaká to bývala. Není se čemu divit, protože požadavky od Lékařské komory jsou poměrně ultimativní.

Moderátorka

Má na to podle vás komora právo Je situace taková, že je Komora v pozici, kdy může klást ultimativní požadavky?

Leoš Heger, exministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Komora organizuje už několik měsíců dost silnou nátlakovou akci. Nedávno tu akci zoficiálnila a přiznala, že na to má agenturu, která to plánovaně přináší do médií.

Moderátorka

Je situace ve zdravotnictví, z vašeho pohledu bývalého ministra zdravotnictví, tak vážná, že to legitimizuje kroky, které komora volí?

Leoš Heger, exministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Paradox je v tom, že kroky, které volí komora, situaci jenom ztěžují. Nespokojenost zdravotníků má své racionální a reálné důvody, ale ten negativistický postoj komory nepřispívá k tomu, aby se snáze hledaly věci, které si může zdravotnictví vyřešit samo. Je tady celá řada racionalizačních kroků. Musím České lékařské komoře přiznat, že v tom došlo k výraznému posunu, že propaguje seznam výkonů a jeho novelizaci. To je velké téma, na kterém je potřeba pracovat. Není to jednoduchá úloha. Je to běh na dlouhou trať. U toho sazebníku jsou legislativně připravené možnosti, jak do něj razantně zasáhnout. To chválím. Na druhou stranu komora stále mluví o přílivu peněz do zdravotnictví. To je potřeba. Ale takové věci, jako například přenos daně z tabáku do zdravotnictví, jsou trošku populistické. Všechno jsou to jedny peníze, které protékají státním rozpočtem. Jde o to, kolik půjde ze státního rozpočtu. Tam je nepochybně potřeba nějaké zvýšení, protože klesá podíl z hrubého domácího produktu, který jde do zdravotnictví. Ten záleží na státním rozpočtu.

Moderátorka

A ta čísla, která uváděl šéf Lékařské komory, že za 60 % pojištěnců je zhruba ve výsledku jen 24 % příjmů ze zdravotnictví?

Leoš Heger, exministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

To je pravda. Je to problém, který provází naše zdravotnictví snad celých 20 let, že přítok financí dovnitř je velmi nerovnoměrně rozložen. Proto mají lidé, kteří jsou ekonomicky aktivní, poměrně velký podíl toho, co platí ve svých odvodech. To, že neplatí obrovské kvantum lidí - důchodci, děti a další, kteří neplatí plnou cenu a přenáší se to na zaměstnance a další ekonomicky aktivní lidi, to dělá problém. Jedna z cest by mohla být i zvýšení odvodů na zdravotní pojištění. Tím, že je ten odvod ale soustředěn jen na 30 % lidí, tak je to politicky neřešitelná záležitost. Kvůli tomu záleží na přívodu do státního rozpočtu, který je opravdu malý. Oproti zbytku vyspělé Evropy se ten podíl, který jde ze státu do zdravotnictví, stále snižuje.

Moderátorka

Můžete právě upřesnit, když se v Česku bavíme o podílu 60 % pojištěnců státu a 24 % příjmů, jak je to v sousedních nebo srovnatelných zemích?

Leoš Heger, exministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

V řadě zemí je zdaněná celá rodina. Jsou zdanění i důchodci, což u nás není při výši důchodů, tak jak je nastavená, dost dobře možné. Je to takové žonglování s penězi a dneska se nikdo neodváží říci, že důchodci by měli odvádět příspěvek do veřejného zdravotního pojištění. Všechno to je skryto v  příspěvku ze státního rozpočtu, který na ten závazek, který má, je malý.

zdroj: ČT24, 17. 5. 2016

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme