Heger: Hlavní práce nás čeká, až voda opadne

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

5. 6. 2013

Hostem Ranního interview Radiožurnálu je teď šéf resortu Leoš Heger. Dobrý den.

Dobré ráno.

Pane ministře, asi nejdůležitější je v zaplavených oblastech dodávka pitné vody. Jaká ta situace je, na kolika místech jsou lidé odkázaní na náhradní zdroje.

Tak je to tak, jako to bývá u každé povodně. Těch zdrojů je zaplaveno hodně, my máme ze včerejších dat zaznamenáno asi 500 studní, že je zasažených a pokud jde o vodovody, tak těch bylo včera okolo 50 a znamenalo to asi 23 tisíc lidí, kteří jsou od toho vodovodu odpojeni.

Pokud má někdo vlastní studnu, nicméně voda na zahradu nepřitekla, nezatopila tu studnu, je ohrožen i tento zdroj pitné vody třeba právě spodní vodou?

Tak záleží na tom, jaká ta studně je. Jestliže to je studna kopaná a jaksi poměrně mělká, tak tam to riziko, že se tam objeví něco z podzemních vod, ale z těch vrchních, je samozřejmě. Pokud to jsou takové ty zdroje vrtané, řádně utěsněné a z hlubších vrstev, tak tam to riziko asi není.

Nicméně v těch inkriminovaných oblastech je asi rozhodně dobré nechat vodu zkontrolovat hygieniky.

Tak zcela určitě. Naši hygienici jsou aktivizováni v rámci těch povodní hnedka od začátku, jsou součástí krizových štábů, spolupracují s nimi, ale ten hlavní úkol přichází potom, když ta voda odpadne, protože ty studně prostě na ty se musí dávat velký pozor a nakonec ty paní, které tam byly přede mnou, to říkaly a dobře, že to lidé vědí.

Máte na to kapacity, aby v momentě, kdy voda opadne, stíhali hygienici objet všechna ta místa, kde lidé o kontrolu vody zažádají?

Tak to určitě ano. Ta hygienická služba není jenom krajský hygienik, který tomu velí, ale jsou tam desítky lidí a samozřejmě oni jsou si schopni vypomoci napříč kraji tam, kde je to potřeba. My jsme z těch našich údajů o těch vodovodech a studních tak jsme registrovali, že nejvíc jich je samozřejmě ve Středočeském kraji.

Dozví se lidé včas, že nemají vodu z vodovodu pít? Tedy z toho veřejného zdroje?

Ano, to je povinností provozovatele toho vodovodu. A samozřejmě informuje o tom i hygienická služba, informuje starosty v těch místech, kde k tomu dojde a také ten provozovatel vodovodů má povinnost opatřit náhradní vodu. To patří k těm jeho profesním povinnostem velmi přísně sledovaným.

Předpověď počasí už vypadá na další dny lépe. O víkendu má být slunečno, teploty kolem 20 stupňů a tak se zeptám, jak to vypadá s nebezpečím epidemií? Možná teď je na to ve středu ještě brzy, ale mají hygienici pod kontrolou i to?

No, tak to je druhá věc, kterou oni sledují a dokud ta voda úplně neopadne, tak to riziko tady je a spíše se zvyšuje, protože zejména tam, kde zůstávají nějak mokřady, tak tam to riziko pomnožení různých bakterií a mikroorganismů je velké.

V zaplavených oblastech můžeme kvůli tomu teplému počasí nebo teplejšímu počasí a velké vlhkosti čekat i invazi komárů. Jsou i na to hygienici připraveni?

Na to jsou připraveni, o tom se hodně u nás diskutovalo. Oni s tím mají zkušenosti. Samozřejmě nezasahuje se ve všech loužích a takových těch podmáčených oblastech. Oni umí ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem nebo mají své vlastní odborníky, umí vyšetřovat tu vodu na přítomnost larev a mají parametry, podle kterých poznají, kdy je potřeba zasáhnout. Existují i insekticidy a firmy, které tu, to ošetření těhle vod umí udělat a je to samozřejmě prevence infekcí, protože ty komáři přenášejí nemoci. U nás tedy je všeobecně známo, že nejrizikovější je malárie, která u nás není, ale jsou takové různé bizarní nemoci jako třeba valtická horečka, západonilská horečka, která se tady objevuje, jsou vzácné, ale mohou mít poměrně vážné komplikace ve smyslu encefalitidy, zánětů mozků, takže se na to dává velký pozor.

Hostem Ranního interview byl ministr zdravotnictví Leoš Heger. Děkuju vám za váš čas a na shledanou.

Děkuju za pozvání a přeju všem, aby se jim dařilo co nejdříve dobře.

Český rozhlas Radiožurnál, 5. 6. 2013, pořad: Ranní Interview

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme