Heger: Chápu, že protestují

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

13. 1. 2011 | 22:10

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Příjemný večer, vážení. I dnes je pro vás připraveno Interview Studia STOP. Od mikrofonu se opět hlásí ...

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Petr Holub.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

A Jana Šmídová.

Včera napsal dopis českým lékařům a vyzval je, aby neodcházeli. Slíbil jim rovněž, že pokud zůstanou, vzrostou jim platy již v roce 2012. A dnes je ministr zdravotnictví Leoš Heger hostem Studia STOP. Dobrý večer, pane ministře.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Dobrý večer.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Ale poslechněme si na úvod část dopisu, s nímž jste se obrátil na české lékařky a lékaře.

 

redaktor /citace z dopisu ministra zdravotnictví Leoše HEGERA/

--------------------

"Vážené kolegyně, vážení kolegové. Během prosince loňského roku jsem hovořil s řadou odcházejících lékařů a musím konstatovat, že jsem potkával převážně slušné, pracovité a chytré lidi, kteří používají vlastní rozum, vědí, co chtějí a dovedou se o sebe a svůj osud postarat. Většina z nich se výrazně lišila od protagonistů Lékařského odborového klubu, kteří v posledních měsících vyvolávají obavy pacientů a šíří nenávist vůči všem, kteří s nimi nesympatizují. S organizátory akce Děkujeme, odcházíme jsem se dlouho a trpělivě snažil jednat a naslouchat věcným argumentům. Po agresivně stupňované kampani za několik milionů korun, kterou provádí profesionální marketingová agentura, však nemohu skrývat své rozhořčení. Přestože chápu nespokojenost lékařů se špatnými pracovními a mzdovými poměry v nemocnicích, nemohu přijmout styl celé kampaně. Vydírání není cestou k řešení problémů, které je možno nalézt pouze u jednacího stolu. Bez emocí a s chladnou hlavou." Píše ministr zdravotnictví a dále zdůrazňuje. "Opakovaně a poctivě zdůrazňuji, že vám nemohu zajistit vyšší mzdy již letos. Jste-li však ochotni připustit, že se jejich zvyšování nastartuje alespoň příštím rokem, mohu vám tento slib s dobrým svědomím dát. Hodlám podpořit navyšování platů veškerého zdravotnického personálu a pokud ještě chvíli vydržíte snášet svůj pocit beznaděje a neodejdete, zvyšování úrovně financování nemocnic a mezd začne v příštím roce. Vím, že si to zasloužíte. Na reformě zdravotnictví nás čeká hodně práce. A neexistují zde bohužel žádná zázračná, rychlá, ani násilná řešení. To je důvod, proč vás žádám, abyste zůstali. S úctou Leoš Heger, ministr zdravotnictví. V Praze, dnes 12. ledna 2011."

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Tolik citace z dopisu ministra zdravotnictví. Lékařům ale tyto sliby nestačí. Alespoň to říká předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

 

Martin ENGEL, předseda Lékařského odborového klubu

--------------------

To nic neřeší. To je naprosto neadekvátní dané situaci. A navíc mě ještě v tom dopisu mrzí, že šíříme nenávist vůči těm, kteří s námi nesympatizují. A myslím, že z žádného našeho vyhlášení, ani stanoviska toto prostě není pravda a proti tomu se musím kategoricky ohradit.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Slyšeli jsme tedy Martina Engela, který hovoří za nespokojené lékaře. A je pravda, že lékaři zvolili opravdu velice tvrdý, dosud nevídaný postup. Aby prosadili zvýšení platů. Zatím jen vyhrožují, ale pokud své sliby splní, tak možná třetina lékařů nebude v nemocnicích již od 1. března. Rozumíte jejich požadavkům a také tomu, proč právě tak tvrdě chtějí postupovat?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Tak, to jsou dvě otázky. Já tomu rozumím, že protestují. Já jsem, než jsem se stal ministrem, v mezidobí, když jsem skončil ředitelování v královéhradecké nemocnici, tak jsem pracoval jako lékař u ponku, by se dalo říct. Musel jsem začít po dlouhé době znovu, takže jsem opravdu byl mezi těmi nejmladšími sekundáři. Ale pokládám to za skvělou zkušenost, protože vidět tu nemocnici zase zezdola, těma mladýma očima, ale po zkušenostech, které člověk má, tak řadu věcí vidí jinak. A já opravdu souhlasím s tím, že ti lékaři jsou přetížení, v nemocnicích je dneska strašně práce, protože všechny ty nové technologie, které přibyly za posledních 5 let, tak generují potřebu množství personálu. A placeni nejsou samozřejmě nijak, nijak zázračně. Já si nemyslím, že by byli nějací velcí chudáci, ale pravdou je, že ta diskrepance mezi platem a povinnostmi a nároky toho povolání roste a že už přesáhla asi rozumnou míru.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

A kdyby lékař Leoš Heger byl stále u toho ponku, tak by také odcházel a hledal si lepší uplatnění za více peněz?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Tak, to já si myslím, když je člověk v mém věku, už předdůchodovém, tak vidí věci trošku jinak. Jistě je jiná pozice mladého lékaře, který má rodinu a potřebuje ji nějak zabezpečit. A dneska samozřejmě mladá generace, a musím teda říct trošku se smutkem, že i ta nejmladší má hodně velké nároky, že to společnost generuje prostě to, že peníze jsou vedoucí hodnotou, až moc. Já jsem z generace, které říkali chlapci, pracujte a naučte se co nejvíc té své profese. A oni ty peníze potom přijdou. A já musím říct, že to je pravda. Že hodně lidí, kteří byli úspěšní v té profesi, tak dokázali i vydělat určité rozumné peníze, které je uspokojily. Ale dneska se to vidí jinými očima a tomu tedy rozumím, proč ti lékaři takhle protestují a proč jsou někteří zaktivizovaní, až agresivní a někteří tak frustrovaní, že se nakonec přidali k tomu hnutí, které zrovna lékařský stav moc krásně nereprezentuje.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Jak to vypadá v té vaší mateřské nemocnici v Hradci Králové? Vžijte se teď zase do role ředitele té nemocnice, tak, pokud tam houfně odcházejí, tak čím byste je zadržel?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

No, já jsem z toho trošku smutný, protože zrovna z té hradecké jich odchází víc než je průměr nemocnic ostatních i fakultních. Já jsem s těmi lidmi, kteří tam ten odpor dneska vedou, tak jsem léta, 10, přes 10 let jsem seděl u kolektivních vyjednávání a vždycky jsme se nějak dohodli. Ale to se jednalo o desetinkách procenta někdy. A když bylo dobře, tak se třeba o 2 až 4 procenta ve vzácných letech zvyšovaly platy. A oni byli docela spokojení, protože jsme vzájemně na sebe byli slušní a já jsem od nich dostal dokonce před volbami doporučení jako slušný člověk. Tak mě to mrzí, že se to takhle rozjelo.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

To je ta otázka, proč jsou tak revoluční doktoři najednou právě teď? To je trochu nepochopitelné. Protože v posledních letech si nepamatuji, že by nemocnice nějak výrazně protestovaly.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

No, já si myslím, že protestovaly. Já jsem začínal ředitelovat v lednu 1996, před 15 lety. A tenkrát těsně předtím, v tom 95. roce byl založen Lékařský odborový klub a byly první stávky Davida Ratha. Ale já si to dobře pamatuju, když jsem nastupoval, tak jsem měl jet na stáž do Anglie a vzdal jsem to, protože jsem říkal, tak já jsem tady nový a nemohu v tom nechat své zástupce.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Ale nebylo to tak masivní přece.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Bylo to, bylo to dost razantní. A i ...

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Je to pravda, tehdy byl dokonce odvolán pan ministr zdravotnictví.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Ano, ano. A oni následovaly potom vždycky nějaké kroky razantní brzy. Buď byl odvolán ministr, to bylo dost často. Anebo bylo přidáno na platech. Což bylo méně často, ale bylo to nejméně třikrát za to období. Ale bohužel musím říct, že všechny ty aktivity a ti odboráři, to už zas tedy, ač trošku nerad, tak je musím pochválit, že se zprofesionalizovali. Dneska ta kampaň je vedená jaksi s vysokou erudicí a ta jejich rétorika je velmi, velmi tvrdá. Ale to, co na tom je špatné je, že tenhle ten postup za těch 15 let to zdravotnictví nevyřešilo. A ty peníze, i když vždycky na rok tu situaci vyřešily, tak pak zas ta tenze začla narůstat a přišla další vlna. A zdravotnictví se mezitím nijak nezreformovalo.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Takže pohár lékařské trpělivosti patrně přetekl, abych řekla takové klišé. Ale na druhé straně, třetina lékařů v nemocnicích, pokud by opravdu odešla, to by byl asi velký malér. Všichni tedy jen tak hrají vabank, nebo možná tu protestující masu, a je to opravdu masa, byste nějak rozdělil. Někteří jsou hodně agresivní a razantní, aktivní. Někteří vyčkávají a někteří jen tak jako v pozadí čekají, až se jim nabídnou nějaké lepší podmínky a možná některé z nich právě ukojí ten váš slib, že by se ty peníze, ostatně ono v rámci státního rozpočtu zas nejde o tak velký balík, v tom roce 2012 našli a lékaři budou v pohodě.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

To, co jste řekla vy, tak to je na takovou malou sociologickou studii. A samozřejmě každý nějak podle své zkušenosti to odhadujeme. Oni jsou opravdu hodně diferencovaní. Já když jsem přišel do té své nemocnice před Vánoci, tak jsem s řadou lidí ze své kliniky mluvil a docela mě překvapilo, že  to podepsali lidé, do kterých bych to neřekl, lidé, kteří jsou už v takovém středním věkovém období. Už i v pozicích nějakých sekčních šéfů třeba, lidé, kteří jsou samostatní, dovedou se o sebe postarat a nějak v nich chytly, chytly ty saze, o tom jistě budeme ještě mluvit, jak k tomu došlo. Ale na druhé straně takoví solidní otcové rodin, to je jedna kategorie, a ti jistě jsou spíše na té straně, že čekali, že se podepíší pod něco, co dodá sílu tomu hnutí a bude to spíše takové symbolické. A ono to najednou se zhouplo do takového jaksi velmi ostrého stádia, kdy už opravdu ty výpovědi jsou podané. A já myslím, že o tom hodně lidí teďka přemýšlí. Odboráři říkají, že ne, že jsou rozjetí tak, že se nedají a půjde to až na krev téměř. Ale já myslím, že hodně lidí je, a že tak polovina by ještě si dala říct a stáhla to a byli by, byli by rádi. A já hledám strašně, jak najít takovéto správné win-win řešení, aby oni to vzdali a my abychom přišli s něčím, co je trošku uspokojí a dodá tomu cti tomu jejich odchodu.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

A Studio STOP stále debatuje s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Lékaři tvrdí, abychom se tedy dostali k tomu řešení trochu oklikou, že jim nejde tolik ani o peníze, jako o boj s korupcí. Takže tady se tvrdí, že jinak kvalitní české zdravotnictví je významně korupcí ohroženo. Používá se argument nebýt korupce, nemuselo by se šetřit. To je ostatně argument známý i z jiných oblastí. A naposledy tuto argumentaci použil prezident České lékařské komory Milan Kubek.

 

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

--------------------

Kdybychom chtěli peníze navíc, možná, že bychom je dosáhli snáze, než když pouze voláme po zavedení pořádku. Protože ty 3 miliardy na platy lékařů jsou přibližně 1 procento peněz, které protékají českým zdravotnictvím. Leží na účtech zdravotních pojišťoven, leží v lécích předražených, byly investovány zcela chaoticky v nemocnicích, zcela chaoticky se vyhazují za předražené nákupy zboží a služeb.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Tak, pane ministře, má Milan Kubek pravdu? Nakonec 3 miliardy někde vydrápnout podle něho není problém. Vy tedy ty 3 miliardy budete drápat až v roce 2012?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Samozřejmě 3 miliardy ve státním rozpočtu problém není. Ale když si představíte policisty, kteří přicházejí o práci a ztrácejí mzdy, ve zdravotnictví se podařilo aspoň zachovat tarifní tabulku symbolicky a podařilo se dohodnout takové podmínky úhrad pro letošní rok, že ty mzdy nebudou klesat. To já pokládám za úspěch. A není to ironicky řečeno v téhle situaci. Opravdu to riziko tady bylo. A v tomhle momentě říkat, my chceme ty 3 miliardy, které stát stahuje z policistů, hasičů a státních úředníků, tak to nezní zase moc dobře pro ty, kteří ty zdroje na vládě rozdělují.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Kdybych byl Milan Kubek, tak bych teď namítl, že přece ty peníze není třeba brát policistům, ani hasičům, ale že se prostě mohou vzít zdravotním pojišťovnám, které je mají na svých účtech již dlouhé roky a nepoužívají je k ničemu užitečnému. Proč teď v této kritické době nevyužít ty zdroje?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Pojišťovny měly na svých účtech asi 30 miliard. V době ještě, když byl pan ministr Julínek v křesle. A byl za to velmi, velmi kritizován. Nakonec se ukázalo, že to je velmi příjemný polštář, který pomohl udržet rozvoj zdravotnictví ještě v minulém roce a ta krize do něj vtrhla tedy nejméně s ročním zpožděním oproti ostatním hospodářství. Je tady další věc. Těch miliard, dneska se říká 14, ono už zase ubyly, takže jich je tam asi 10. Jsou jenom v některých těch menších bohatších pojišťovnách a my se snažíme připravit nějaký model přerozdělování vyššího řádu, který by umožnil, aby se ty peníze postupně přelily. Ale aktivizovat je přímo, to nejde. To se povedlo jednou Davidu Rathovi, někdy v roce 2006. A když se to hodnotí zpětně, tak to byl naprosto protizákonný akt, který byl v situaci, kdy byl asi šedesátimiliardový deficit ve zdravotním pojištění. A prostě tenkrát proti tomu nikdo neprotestoval a on to udělal. A není to dneska možno zopakovat. A tato vláda by to nepovolila. Mně rozhodně ne také. A navíc potom ta jednoduchá řešení, že prostě na ně stát může sáhnout, že na to sílu má, tak to znamená to znárodnit, jinými slovy. Takže tady já cestu nevidím a skoro se to rovná jaksi návodu pojďme vrtat na dvoře před nemocnicí, tam bude nafta někde a z toho to zdravotnictví zaplatíme.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Takže takzvaná rabovací vyhláška, kterou použil váš předchůdce pan Rath, se používat nebude. Uvedl jste i důvody. Vy říkáte, že v úhradové vyhlášce je zakotveno, že platy lékařů nebudou klesat. Ale pokud vím, tak v úhradové vyhlášce jsou zdravotní pojišťovny povinny vyplatit nemocnicím 98 procent peněz oproti tomu, jak jim platily v minulosti. Když si vezmeme, že inflace bude 1, 2 procenta, tak tam nějaký reálný pokles z toho vyplývá.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Tak, samozřejmě, že je ta vyhláška restriktivní a ta situace je riziková. My jsme se snažili rozdělit tu zátěž mezi všechny segmenty rovnoměrně. Ta 2 procenta minus bude, pokud jde z pohledu pojišťoven, tak oni přijdou ještě o určitý objem peněz tím, že musí zaplatit centra pro speciální léčbu, která v tom započtena nejsou a kde přibývají pacienti a není možno jim tu léčbu odebrat. Ale je tam jeden prvek, který dosud v našich úhradových systémech nebyl, a to jest, že nemocnice mohou jít s objemem výkonu na 95 procent. Vždycky, když byla situace napjatá, tak ty nemocnice měly podmínku, že nesmí snížit výkony a neměly prostor k šetření. Tentokrát nějaký aspoň malý. A oni existují mechanismy, jak některé věci neléčit hospitalizací a jak je léčit v ambulancích. Tenhle trend provází moderní medicínu asi 30 let. Medicína si může dovolit být odvážnější díky přesnější diagnostice a může ty pacienty po některých výkonech třeba posílat domů. A u nás ten trend trošku zaostává proti západnímu světu. Takže tohle by to mohlo nastartovat a ty nemocnice tedy ušetří z provozních nákladů řadu věcí. A ambulantní sektor je u nás silný a může ty pacienty zčásti převzít.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

To tedy znamená, že když jste ministr, máte na povel fakultní nemocnice, tak budete kontrolovat, jestli podle těchto vašich předpokladů budou postupovat?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

My jsme dali našim ředitelům pokyn, aby se snažili mzdy zachovat, aby tam, kde to je jenom trochu možné, zabrzdili rozvoj těch velkých nemocnic. Ta tendence dávat hodně peněz do nových technik, do nových léků je veliká. A myslím si, že jsme se v posledních letech chovali ne rozmařile, ale téměř jako bohatý západní stát, který se octl až za tou rozvojovou hranou. Ono je to pro každého lékař lákavé. Může nabídnout nějakou malinkou naději, o něco větší pacientovi, než mohl nabídnout před rokem. Může na těch věcech publikovat nové výsledky, nové poznatky. Ale ten rozvoj jako všude jinde a v podnikání prostě naráží na řadu slepých uliček, které potom to prodražují. Takže tam já myslím, že je to potřeba zbrzdit. Kvalita péče to nepocítí, ty peníze se mohou ušetřit na platy. Tak to je u těch fakultních nemocnic. Samozřejmě nemocnice pod dirigencí hejtmanů krajů, ani soukromé nemocnice my nejsme schopni ovlivnit. Ale přece jenom ty státní nemocnice nějaký tón udávají. Ale bude to spíše boj o to udržení úrovně mzdové loňského roku nežli o nějakém narůstání mezd.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Tak, já zase chvilku si oděju háv vašich oponentů. Ti tvrdí, že ministerstvo opomíjí boj s korupcí a dalšími nekalými praktikami v resortu. A než, pane ministře, dostanete slovo, poslechněme si zkušenost bývalé pražské zastupitelky Jany Ryšlinkové, která se před časem pokoušela rozkrýt pozadí jiné korupční aféry. Kauzy Opencard.

 

Jana RYŠLINKOVÁ, bývalá pražská zastupitelka

--------------------

Já bych upozornila ještě na jeden způsob korupce, který funguje obzvláště ve zdravotnictví, který je nesmírně nebezpečný. Většina zdravotnických zařízení se naučila takzvaně outsourcovat mnoho služeb. To znamená zadávat externím firmám služby od úklidu počínaje, ale až po prostě výměny krve. Vím o nemocnicích, kde všechny služby okresní nemocnice jsou outsourcovány firmě, která je vlastněná zastupiteli toho města. Teď mně řekněte, kde je ta síla, která tomu zamezí? Tam prostě není. Tam není ani politická vůle, ani žádná jiná k tomu, aby se ty peníze z toho zdravotnictví vytahovaly. Takže, a to není jenom ve zdravotnictví, ale tam je to hodně křiklavý, že je. Protože ty nemocnice na jednu stranu prostě všichni vědí, že nemocnice jsou chudý a že mají dostávat víc peněz. Na druhé straně jsou z nich těmito a podobnými způsoby tahány nehorázné peníze za služby, které by mohly být pořízeny mnohem levněji.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Jak vás teď poslouchám, tak vy být lékařkou, tak dáváte výpověď.

 

Jana RYŠLINKOVÁ, bývalá pražská zastupitelka

--------------------

To je, to je, to je hrozně složitá věc. Víte, já vůbec nejsem takový ten protest... já vlastně vůbec nejsem, já jsem nikdy nebyla v odborech, nic podobného. Ale hodně jsem o tom v poslední době přemýšlela. A ač v principu nemám takovéhle akce ráda, tak si myslím, že padla kosa na kámen, že konečně dochází k něčemu, co by tato země měla využít k tomu, aby skutečně provedla tu velmi potřebnou reformu zdravotnictví. Přeju všem, kdo to podepsali, aby si našli někde nové uplatnění, aby se jeli podívat ven, jak to venku vypadá. A pokud možno se za čas vrátili zpátky a pomohli to tady to zdravotnictví dobudovat. Zřejmě je to ta poslední možnost, jak rychle a účinně tady zdravotnictví zreformovat.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Tolik bývalá pražská zastupitelka Jana Ryšlinková.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

My jsme slyšeli jeden příklad, tedy nebyl adresný. Jak se tahají peníze pomocí předražených zakázek z nemocnic. Myslíte si, že tento jeden případ vystihuje běžnou praxi v českém zdravotnictví? Nebo jde spíše o výjimky?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Korupce je téma, které mě osobně strašlivě štve. A já bych se k tomu netvářil příliš jaksi razantně. Ale naštěstí mám za sebou tu historii v královéhradecké nemocnici, kde jsme se snažili být takovým, jak se tenkrát říkalo, ostrůvkem pozitivní deviace. A opravdu jsme vytvořili systém, který nikdo nenapadal. A když jsem v té nemocnici končil, nebo prostě při různých příležitostech, když se o tom mluvilo, tak jsme byli dáváni za vzor. A já to říkám ne proto, abych si tady dělal reklamu, ale prostě proto, že ani takovéhle věci jako nevytvoří nějaký zásadní průlom v naší zemi. Je potřeba říct, že ta korupce tady pravděpodobně je všude, nebo to vnímání je takové, že je hodně vysoké a netýká se jenom zdravotnictví. Takže to zdravotnictví prostě bohužel kopíruje to, co je smutným standardem tady. Tak to je jeden pohled na věc. Druhý pohled na věc je ve zdravotnictví, jak ta korupce vzniká. Tak jsou samozřejmě předražené nákupy, ale musím říct, že druhým problémem je, že jsou nákupy předražené ne proto, že jsou vyjednány špatné obchodní podmínky, ale prostě proto, že ty přístroje jsou naspecifikovány tak, že jsou dvakrát dražší než by bylo skutečně potřeba. Podobně se nakupují často materiály, které jsou zbytečně drahé, protože prostě by se daly použít levnější materiály. A teď si můžete položit otázku, kdo toho ředitele nutí do toho, aby takhle nakupoval? No, odpověď je jednoduchá. Lékaři to jsou. Ten tlak, který je ze strany lékařů na managementy, je obrovský. Oni to dělají zčásti z dobré vůle, prostě proto, že chtějí pracovat s nejmodernějšími věcmi, to samozřejmě chce každý profesionál. Chtějí dávat pacientům to nejlepší. Hraje se tam taky o prestiž, aby, když jedna nemocnice má lepší přístroj, tak hnedka ty ostatní ji dohánějí, protože v té akademické sféře velkých nemocnic je to strašně důležité, jak jsou  hodnoceny nemocnice a příslušné Lékařské fakulty, jak na to mohou snadno potom publikovat a podobně. Takže ten problém je jako docela komplexní. A to nemluvím o těch lékařích, kteří předepisují léky a jsou pod diktátem různých marketingových akcí firem. Takže svalovat to jenom na ty, na ty ředitele a jenom na politiky není úplně fér.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Jistě to, co říkáte, nepochybně platí. Ale dal by se zase použít ještě jeden pohled. A to je, jak probíhají ty veřejné zakázky. Úplně běžným se stalo, že veřejná zakázka probíhá tak, aby ji mohla splnit jedna firma, obvykle to bývá nějaká kompletátorská či dodavatelská firma, tudíž už si ten lék nebo přístroj nebo materiál nekupuje primář se schválením ředitele nemocnice, ale zadá se to nějaké zprostředkovatelské firmě, která si pak může naúčtovat ohromnou marži. Takové příklady jsou známy, některé dokonce vyšetřuje policie. To si myslíte, že tento přístup není tak obecný jako celkem přirozený zájem lékařů mít co nejlepší přístroj?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Já to nechci nějak obhajovat. Já bych nerad, aby to vypadalo, že tvrdím, že tady tyhle praktiky nejsou z důvodů teda šedé ekonomiky. Jistě, jistě jsou. Neodhalují se jednoduše, proto se to tady tak rozvíjí. Co mám na to říct? Já když jsem přišel na ministerstvo, tak jsem si říkal, že samozřejmě na nás bude velký tlak, abychom všechny tyhle ty věci vyšetřili. Opravdu některá šetření probíhají. Je to velmi těžké prokazovat. A já jsem si dal za úkol, že veškerou energii vrhnu na to, aby to do budoucna bylo, bylo lepší. Takže my jsme dali dohromady nějaké pokyny, jak dělat výběrová řízení na ministerstvu, tam se tolik toho nenakoupí kromě miliardy za vakcíny, to je jednorázová akce, která se dá uhlídat. Dali jsme dohromady pokyny pro naše přímo řízené nemocnice a teďka je finalizujeme, teď se jaksi v rámci strategie schválené vlády znova ta otázka oprášila a myslím si, že sáhneme nejenom do těch výběrových řízení, tak už několik strategií vlády jaksi se snažilo ten zákon zpřísňovat. Ale já si nejsem jistý, jestli je to cesta, cesta je zveřejňovat ty nabídky a vysoutěžené ceny, srovnávat ceny. Já myslím, že se konečně zdravě prolomil ten tradovaný názor, mýtus, že řada věcí podléhá obchodnímu tajemství. My jsme dali jasný pokyn, že do smluv se musí dávat, že ti, kdo chtějí prodávat nemocnicím, musí souhlasit s tím, že ty ceny a smlouvy budou zveřejňovány. Jinak prostě nemohou s veřejnou sférou obchodovat. To je docela legitimní. Tak prostě bychom to rádi začli odkrajovat a čistit postupně tu scénu. Ale představovat si tak, jak to vyhlašuje odborový klub, že uděláme několik zázračných kroků a rázem korupce zmizí, tak to se nikomu ještě v Čechách nepodařilo v celém hospodářství. A já si nedělám iluze, že to i v tom zdravotnictví chvíli bude trvat.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Ale vy sám tvrdíte, že veškerou energii chcete věnovat boji proti korupci a snažíte se na ministerstvu všemi silami, tak co shledáváte? Že zdravotnictví je prorostlejší korupcí než třeba jiná odvětví? Nebo je to takový ten prostě obecný český korupční chlívek?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Já bych řekl, že to je spíš to druhé, to obecné. Že to je tak zhruba na stejné úrovni. Podívejte se, když paní Ryšlinková tady mluvila o těch outsourcinzích, to je téma, které mě provázelo celou dobu, když jsem dělal manažera. A my jsme to i v zahraničí zkoumali, nebo zkoumali, prostě jsme se bavili s lidmi, jak tam to dělají. A dostávali jsme i v jedné zemi různé odpovědi, že to strašně záleží na lokálních podmínkách a někdy je to výhodné, někdy ne. Jen si vemte, kolik se udělalo propagace PPP projektům. Tak ten outsourcing je tak trošku jako podobný fenomén. A někdy se to vyplatí a někdy i ty PPP projekty už mají špatnou pověst v některých zemích. Takže nedá se to říct úplně jednoznačně. My jsme doma v Hradci to také zkoušeli mnohokrát. A vždycky jsme se  nakonec vrátili k tomu svému vlastnímu konání. Ale jsou, jsou věci, které prostě někdy dělat neumíte a objednáváte si ty služby. Takže jako tohle se nedá paušalizovat. Musíte hledat optimalizaci v každém kroku.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Vy jste tedy říkal, že pokud jde o změny při procesu veřejných zakázek, tak byste především chtěl, aby se pokud možno transparentně zveřejňovaly všechny údaje. Ať už z té zadávací dokumentace, nebo ze samotného průběhu výběrových řízení, například toho, jak rozhoduje ta hodnotící komise. Takže to bude všechno, co uděláte? Ony by se totiž daly dělat i další kroky. Třeba byste, já nevím, jestli to jde úplně, ale teoreticky byste mohl nařídit, že vždy musí být nejméně 3 nabídky nebo něco podobného.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Ano, my jsme řekli, že tam, kde bude jedna nabídka, to je velké riziko, tak že tam budeme doporučovat,  aby buď to bylo jasné srovnání s nějakou rozumnou cenou, nebo jaksi věrohodné srovnání někde externě. Anebo aby se ty zakázky zrušily. U takových věcí, kdy, které se točily okolo Cyber Knife do Ostravy před rokem asi, takže tam bylo zpochybňováno, jestli ta cena odpovídá, když ve Spojených státech je to dvakrát levnější. Tak kdyby to bylo teďka, tak si myslím, že všichni lidé, kteří byli na ministerstvu okolo toho, že by řekli, počkejme. A jestli to ta firma, která to tady chce zavést nebude říkat, my to spíš dáme levněji, když to je první pokus, jak se do republiky dostat, tak radši těch 200 milionů dejme do něčeho jiného. A ono se to snadno říká a není to jako tak jednoduché to rozhodování. Zrovna, když už jsem použil tenhle příklad, tak musím říct, že znám situace, kdy si lidé vozí zboží na úrovni hodnot tisícikorunových, nebo desetitisíckorunových, které je prostě ve Spojených státech o polovinu levnější. A oni nějak, možná někteří obejdou DPH, kriminálně a nějak si musí zajistit transport, aby je moc nestál, prostě některé věci jsou v těch Spojených státech levnější. Já to tím nechci obhajovat, ale myslím si, že tyhle ty věci že se o nich musí víc mluvit. O tom, o tom Cyber Knife se příliš nemluvilo a prostě se koupil a bylo to.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

A dalším opatřením tedy bude obnovení té přístrojové komise, která omezí nákup přístrojů? Je možné stanovit nějakou normu, že třeba není možné, aby měla jedna nemocnice 6 CT nebo něco takového?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Tak, o té přístrojové komisi se hodně mluví. Já jsem dokonce za pana ministr Kubínyiho jí 2 měsíce předsedal. On tam dlouho nebyl v ministerském křesle. A já jsem s ním hrozně rád spolupracoval, ale dlouho jsem si také nepobyl v té komisi. Ale byla to dobrá zkušenost. A já po této zkušenosti si myslím, že to nebyl institut dokonalý ze dvou důvodů. Za prvé, on nebyl zakotvený v zákoně, takže my se budeme snažit tyto věci dát do zákona, abychom konali jaksi to, co nám zákon dovolí. To za prvé. A za druhé, ty regulace dneska je vidět, že jsou potřeba dělat na úrovni úhrad pojišťoven. Tam říct, v tento moment se to pustí, anebo nepustí. Protože je spousta subjektů, které si tu investici pořídí a jsou na ministerstvu nezávislé. Když máte soukromou nemocnici, no, tak ta si koupí operačního robota a má ho a co může do toho ministerstvo a nějaká komise mluvit? A pak to z té pojišťovny nějakým způsobem vytlačí ty peníze.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Ale vy byste to mohl zakázat pojišťovně, ne?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Ano, tohle to já bych chtěl. Ale samozřejmě ministr, ač si to mnoho lidí maluje narůžovo, co všechno ministr může, tak teda zakázat pojišťovně nic nemůže. Ten musí se domluvit s nějakými členy správní rady a ty musí něco vybojovat v té správní radě. Tak to není tak jednoduché. Ale kdybychom to dostali do zákona, a my teďka otevíráme, už máme skoro dojednaný dodatek k zákonu 48. A půjde do vlády a otevíráme další velkou novelu definitivní úpravy cenotvorby léků a podobně. A tohle to by se tam velmi hodilo tohle zmocnění. A pak by to bylo fajn. Udělala by se na to pravidla a mohlo by se to rozjet legálně zcela.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

A Studio STOP stále hovoří s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem a teď jdeme na téma, které naše posluchače a posluchačky zajímá nejvíc. Pane ministře, máte hlavní odpovědnost za to, aby nemocnice měly dostatek personálu. Bude tedy dost lékařů v březnu roku 2010? Vy přicházíte s nejrůznějšími řešeními, dokonce jste navrhl něco jako výjimečný stav, nyní píšete kolegům a kolegyním dopisy. Tak, jak to máte promyšleno? Budeme mít v nemocnicích vietnamské a ukrajinské lékaře? Nebo co si tak ve skrytu myslíte, jak to nakonec dopadne? Hodně lidí ustoupí od toho proklamovaného kroku?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Mohu zase začít od toho výjimečného stavu v tom ...

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Určitě, to bylo v uvozovkách.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

To je, já vím, ale je to taková věc, která je zajímavá jak může vzniknout. Jsou situace, kdy nenajdete dobrou odpověď pro kohokoliv včetně pro novináře. Když se vás někdo zeptá tedy, co máte připraveno, když se stane to, že někde vůbec se nebude poskytovat žádná péče, tak když řeknete, že nevíte, a že si myslíte, že k tomu nedojde, tak vás mohou napadnout. A když řeknete, že ano, že zkoumáte, co říkají naše zákony o krizovém řízení, tak vás také mohou napadnout. Takže to trošku ...

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

To už se také stalo nakonec.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

... trošku bylo využito v mezivánočním období k tomu, aby se o čem dalo vzrušeně mluvit. A samozřejmě my neplánujeme ani žádnou válku, jak mě označili odboráři, ani neplánujeme žádat někoho o stanné právo. Ale prostě patří to k věci o takovýchhle záležitostech mluvit. Realita je teďka taková, že je podáno asi 18,5 procenta výpovědí ze všech lékařů. To by sám o sobě nebyl velký problém. Protože stav před 10 lety byl minus asi 20 procent oproti současnému stavu. Samozřejmě ty potřeby se zvýšily, napětí tady je. Ale rozhodně, kdyby se poskytovala péče jako v roce 2000 akutní, tak to nebude zaznamenatelný rozdíl proti současnému stavu. Ten problém je daleko větší v tom, že ty výpovědi jsou jak regionálně, tak odborově velmi nerovnoměrně distribuovány. U toho oborového rozložení to naštěstí nedopadlo tak, jak jsme se obávali, že nejvíc výpovědí podají anesteziologové. Je to různě, tu chirurgové, tu gynekologové, tu pediatři. Někde i ti anesteziologové. Ale vedlejší nemocnice obvykle jsou v jiné situaci. Takže by si mohly nějak vypomoci.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Takže to už víte zhruba rozložení těch výpovědí?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Ano, tohle to máme zmapováno. Máme to zmapováno i po oborech. A samozřejmě se ví, že nejhorší situace je v kraji Vysočina, kde zrovna není žádná fakultní nemocnice, která má vždycky trošku nadbytečnou kapacitu. Tam opravdu, jestli ty výpovědi zůstanou, tak ta péče se bude muset nějak deviovat někam jinam. V nemocniční medicíně je několik ventilů, kam tu péči, nebo tu potřebu vypustit, nemocnice třeba dělají asi 30 procent bodů v ambulantních službách. A to mohou ty ambulance, mohou zavřít a nechat si jenom ty akutní příjmové. A všechny ty poradny a běžné kontrolní návštěvy přepustit lékařům v terénu. Ti jsou na to připraveni, my jsme s nimi jednali a jednali jsme i s pojišťovnami, aby ty peníze, které budou uvolněné v nemocnicích, tak aby je dokázali rychle a pružně přesunout. Protože ty malé ambulance zase nemají žádný finanční polštář jako velké nemocnice a ty zálohy jsou pro ně jako životně nezbytné. No, co dále, nemocnice může přejít na něco, čemu já pracovně říkám prázdninový provoz, kdy je spousta personálu na dovolené. A je to mimochodem noční můrou ekonomů nemocničních, kteří když vidí ty křivky výkonnosti po měsíci během roku, tak pravidelně rok co rok se opakuje, že klesá výkonnost nemocnice na 50 procent v létě. Patří to jaksi k určité kultuře života naší společnosti. Že nastává útlum a každý běží za sluncem. Ale ty nemocnice s tím umí žít a při těch 50 procentech výkonu vyřeší akutní a subakutní provoz. A to, co může vydržet déle než měsíc, dva, tak prostě odsunou na podzim a pak se to všechno, všechno dodělá.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Tak proto se říká, abychom my pacienti nepodstupovali operace v létě. Je to tento důvod a ne žádný zdravotní.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

To má určité racionále, protože v létě se věci, když jsou velká vedra, a takové to parné počasí ...

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Špatně hojí.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

... tak se hůře hojí a riziko infekcí trošku vzrůstá. Tak to mimo jiné. Abysme o tom jenom nežertovali. To ono se žertuje také na téma, že v řadě zemí, kde se stávkovalo, tak za to období klesla úmrtnost pacientů. Tak to zní skoro cynicky. A jistě ...

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Takže se máme na co těšit myslím.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

... je to i tím, že některé vážné výkony, které lze odsunout, tak se odsunují a pak se to zase dohání zpátky. Ale já jsem mluvil o tom, že tady ten prázdninový provoz je jakýsi polštář pro organizátory zdravotnictví, který jim umožní, aby nastavili rychle to poskytování akutní péče v takových situacích, jako je třeba ta Vysočina, jestli k ní opravdu dojde. A připravili se na nějaké dlouhodobé řešení. Takovýchhle kroků je mnoho. A některé jsou detailní a nepomohou moc, ale ...

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

A už to máte všechno do toho období, které tedy je ten začátek března promyšleno, a jste v klidu?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Ale, tak to nemohu říct. Já místo toho, abych pracoval na reformě, tak tu teďka větší část trávím debatami a přípravami na to řešení téhle té situace. Zítra jedu do Brna, kde budu celý den jednat s hejtmany. My jsme měli sezení tady v Praze, na kterém jsme se domluvili s panem primátorem Svobodou, kde jsme mapovali situaci s jednotlivými nemocnicemi. Byli tam ředitelé, kteří se přímo konkrétně domlouvali se svými kolegy a kolegyněmi, kde chybí kapacita ARA, kde je jí naopak dost a jak které věci, přesunu neurologie v Praze, které se nakoncentrovala ten deficit poměrně překvapivě, tak jsou zase jsou nemocnice, kde ti neurologové neodcházejí, nebo jsou tady neurochirurgie, které mohou lůžka dát. Tak takovéhle operativní řešení prostě patří k tomu životu manažera zdravotnického systému. A bude aplikováno. Ale musím říct, že samozřejmě by daleko lepší bylo, kdyby to nemuselo aplikováno býti.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Právě jste říkal, že máte připraven kompromis. Že se budete snažit ještě s lékaři dohodnout, aby tedy nedošlo k to větší či menší bouři začátkem března. Co to je kompromis?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Tak, já jsem ho popsal v tom dopise. Není to kompromis v tom jako úplně čistém slova smyslu. My jsme teďka trošku obě strany se v tom konfliktu zasekly, doslova, protože ze strany naší je něco, co já říkám teda půl roku, že prostě vláda peníze nedá a já je nemám, kde vzít než v těch vnitřních opatřeních. A ta nejsou rychlá, ani zázračná. Na druhé straně teda, když už mluvíme o té naší straně, tak ony ty požadavky jsou 4 základní. Kromě těch peněz je to výuka lékařů, zdolávání reformy zdravotnictví a boj proti korupci. Tak, o korupci jsme mluvili, že žádné snadné řešení nemá, ale přesto jsme něco začali. Reformu jsem začali minulý týden, jsme dělali takové vyhlášení jaksi oficiální, ale v podstatě už o ní mluvím od listopadu a první prezentaci jsem měl na kongresu lékařské komory, kde byla ta reforma přijata docela rozumně. No, a pokud jde o ty lékaře a jejich podmínky atestační a vzdělávací, tak ty už jsme skoro vyřešili. On mě dneska zrovna říkal pan prezident Kubek, že jsme neudělali nic. A teď to měl sepsané do dlouhé řady věcí, ale u toho vzdělávání i ty věci, které už jsou hotové, tak ty pochopitelně naskočí až u nového ročníku absolventů, takže tohle to všechno tady je. A my se to snažíme těm lékařům říkat. Ale i ta druhá strana se zasekla a říká, že už je pozdě, že jsme měli přijít s těmi řešeními dříve. A teďka, že už můžeme přijít jenom s balíkem peněz a zaznívají tam takové věci, když se řekne, kolik peněz, tak 10, 15 procent, to bude málo, to musí být hned teďka ...

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Zvýšení platů?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Na zvýšení platů. A v příštím roce to už nebude o procentech, ale o těch 100 procentech, tak to je jaksi trošku těžké. A my tady hledáme, jak tu, to win-win vyjednávání nějak vést dále.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Tak, času je málo, voda stoupá. Tak, Leoš Heger jaký má trumf v kapse svého černého saka? Protože přeci jenom nevěřím, že byste byl tak úplně v klidu a hleděl na to, jak jsou obě strany zaseklé. Tak jde o zdraví českých občanů a občanek.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

My připravujeme ta organizační opatření, takže jestli k těm výpovědím opravdu dojde, tak to pochopitelně budeme umět řešit. Kdybych měl nějaký trumf, tak ho tady asi nevynesu teďka, protože ...

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Aspoň naznačte.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

... do toho, no, tak bude prostě budeme dále jednat. To já jsem vždycky měl tuhle snahu být vstřícný. A jak se to vyvine, to se uvidí na té protistraně, to je taková dynamická záležitost. Budeme se snažit přijít s nějakými návrhy.

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Takže je pořád ta alternativa, že nakonec ty lékařské bouře dopadnou jako obvykle? Buď bude vyměněn ministr, anebo nakonec vláda ustoupí a přidá peníze? To bylo třeba za pana ministra Fischera, který, myslím, je, rekordman ve vaší funkci.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Tak tohle, já si myslím, že v téhle té situaci by se skloubilo obojí dohromady, kdyby byl tenhle ten scénář. Ale na druhou stranu já musím říct, že oni ti lékaři nechtějí odejít. Oni to sami už dokonce říkají, že oni chtějí, aby se ty věci vyřešily. Ukázalo se, že to, že odejdou všichni do ciziny, tak to taky nebylo úplně vážně myšleno ...

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Už to máte nějak zmapováno, kolik by jich šlo?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

No, zatím to zůstává pořád na těch asi 500 lidech, kteří, nebo 600, kteří si požádali lékařskou komoru, na ministerstvu si požádali ti lidé, kteří opravdu jako do té ciziny chtějí vyjet, tak si jich požádalo, ale asi jenom o 50 víc než v jiných letech. Takže tady ten ventil není. A já myslím, že řada lékařů si myslela, že ani k tomu nedojde k tomu podávání výpovědí. A tak doufám, že budou hledat i tu cestu oni na jejich straně, aby našli nějaké čestné řešení, kdy budou moct říct, ano, tohle je soudní návrh, my tomu ministrovi věříme, on má něco za sebou a když v tom svém minulém životě nezklamal, tak snad nezklame ani nás teďka. Ale uznávám, že to je těžké rozhodnutí pro ně. Protože zatím je to vždycky, vždycky zklamalo. Ale ono se s tou reformou nezačalo. A my bysme fakt chtěli začít. Já jsem rád, dneska zrovna jsme prodělali velký souboj, jak to tak bývá, na tripartitě, na vládě, za přítomnosti pana premiéra. A už poněkolikáté jsme tam prezentovali ten náš klíčový paragraf 13. Paní poslankyně Fischerové. A i když s tím nesouhlasí odbory, tak přece jenom třeba lidé, kteří tam byli z LOKu a jsou propojeni s lékařskou komorou, tak ty s tím souhlasili. Takže ten odpor není tak úplně nepřekonatelný. A my se snažíme i prostě pro ty odpůrce v tomhle směru dokladovat, že to myslíme vážně. A dáváme tam ty pojistky, které oni chtějí do toho zákona, aby to nebylo zneužitelné. Tak snad nám věří.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

A na úplný závěr, pane ministře. Vy jste opravdu ve velmi nezáviděníhodné situaci. Protestují vám lékaři, odcházejí a zároveň chcete nastartovat reformu. Ale máte skutečně politickou podporu, tak podporuje vás nějak explicitně premiér? A co vaše rodná strana? Tam jsem tedy v TOP 09 nezaslechla nějaké nadšené výroky o podpoře.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Tak, možná jste neposlouchala úplně pečlivě.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Možná, možná.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Já myslím, že ta podpora tam je a dokonce teďka v posledních týdnech byla verbalizována velmi silně. Já jsem přednášel ten náš záměr na platformě TOP 09 na předsednictvu a byl odsouhlasen. Přednášel jsem o tom na vládě a myslím si, že tu podporu máme. A kdyby se podařilo toto hnutí lékařů nějak odsunout a ty jejich požadavky prostě protáhnout na delší časové období a oni uvěřili tomu, že se něco začíná dít a že to má nějakou šanci, tak si myslím, že i to pro tu reformu bude takové povzbuzení. A bude to povzbuzení pro další zdravotníky. My jsme nemluvili vůbec o sestrách třeba, které taky čekají na to, až na ty jejich platy dojde. Takže tohle to jsou všechno takoví důležití aktéři, kteří by mohli tu věc zvrátit a obrátit teda do pozitivního vývoje.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Říká v optimistickém tónu host Interview Studia STOP ministr zdravotnictví Leoš Heger. Děkujeme za váš čas, nemáte ho moc. A možná, až se bude blížit ten březen, tak bychom si vás dovolili zase pozvat a uvidíme, jak se to všechno vyvine a můžeme hovořit i o těch zdravotních sestrách. Na shledanou.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Děkuju, já budu rád, když mě pozvete jako ministr v březnu, bude to hrozně fajn. Děkuju za pozvání už teď.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

Techniku měla na starosti Jitka Procházková a od mikrofonu se loučí ...

 

Petr HOLUB, moderátor

--------------------

Petr Holub.

 

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

--------------------

A Jana Šmídová. Na slyšenou.

ČRo, 13. 1. 2011, Pořad: Studio Stop

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme