Hanáková: Přijmu vůli vedení, vše důležité je hotovo

Rozhovor s ministryní kultury Alenou Hanákovou

12. 6. 2013

Máme informaci, že do 1. července opustíte post ministryně kultury. Můžete to potvrdit?

Se mnou oficiálně na toto téma nikdo nemluvil. Ani pan Gazdík, ani pan Schwarzenberg. Až se mnou někdo mluvit bude, budu vědět víc. Teď nevím, co bych k tomu řekla.

Necítíte na sobě tlak ohledně odchodu z čela resortu? O tom, že ministerstvo opustíte, se mluví několik měsíců...

Tlak samozřejmě cítím, to je pravda. Ale zároveň musím říct, že ten tlak cítím už rok a půl, co jsem ve funkci ministryně.

Jste tedy připravena odejít?

Já už jsem v minulosti řekla, že pokud by se vedení strany rozhodlo, že chce udělat změnu a že má do vedení ministerstva přijít někdo jiný, tak bych to respektovala. To se ale týká všech stran a všech ministrů této vlády.

Takže se svým případným koncem jste smířená? Nemáte na ministerstvu ještě projekty, které je třeba v posledním roce do voleb uzavřít?

Chtěla jsem splnit všechnu práci, kterou jsme na ministerstvu měli uloženou. Amyslím, že všechny cíle jsem splnila. Tu práci máme z naprosté většiny hotovou. Z těch velkých věcí zbývá jen památkový zákon, který by se měl předkládat na podzim. Ale nejzásadnější věci už jsou hotové. Na druhou stranu...

Ano?

Odcházet pouhých deset měsíců před volbami a předávat resort jinému člověku, který se s ním bude muset nově sžívat, to také není úplně šťastné řešení.

Jak myslíte, že situace kolem vašeho odchodu nakonec dopadne?

Nevím. Chci ale říct, že mám své zásluhy. Občané nás v průzkumu hodnotí nejlépe ze všech ministerstev (květnový průzkum CVVM -pozn. red.), jsme také hodnoceni jako resort, který se dobře vyrovnává s úsporami. Udělala se spousta věcí, které jsme dotáhli do konce. To je na jednu stranu dobrá doba na případný odchod, na druhou stranu doba špatná.

Filip Nachtmann

Lidové noviny, 12. 6. 2013, rubrika: Domov, str. 3

Štítky
Osobnosti: Alena Hanáková
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme