Gazdík: Zasáhnout proti Bátorovi je Nečasova povinnost

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

23. 8. 2011

Jak ukončit koaliční válku o kontroverzního úředníka ministerstva školství Ladislava Bátoru? Podle šéfa poslanců TOP 09 Petra Gazdíka musí zasáhnout premiér Petr Nečas."Je to jeho povinnost zabránit tomu, aby pronikaly extremistické síly do státní správy," tvrdí Gazdík. Než to premiér udělá, budou za sebe ministři TOP 09 posílat na jednání vlády pouze náměstky.

Vedení Věcí veřejných považuje spor o Ladislava Bátoru za uzavřený. Prý vám musí stačit, že se ministr školství Josef Dobeš za jeho chování omluvil. Co na to říkáte?
Pan ministr Dobeš se neměl za co omlouvat, může se omlouvat pouze za neschopnost odvolat svého úředníka. Kauza rozhodně není uzavřená. Nebudeme připouštět, aby ministr školství toleroval pronikání extremistických sil do státní správy. Naši ministři nebudou dál chodit na jednání vlády. Je to otázka našeho hodnotového systému.

Pošlou za sebe ministři TOP 09 alespoň náměstky?
To určitě ano. My neblokujeme jednání vlády, může dál přijímat usnesení, pracovat na reformách. Jen budeme dál protestovat a čekat, že zasáhne pan premiér. Je to jeho povinnost zabránit tomu, aby pronikaly extremistické síly do státní správy. Zatím zaznívají jen samá prohlášení.

Co bude s daňovou reformou, kterou má ve středu schvalovat vláda a jež je podle VV skutečnou podstatou celé kauzy?
Může být normálně schválena. Ten bod už na vládě jednou byl a byl pouze přerušen. Ministr Kalousek už ho tam oficiálně jednou předložil a všechno k němu řekl.

val

tyden.cz, 23. 8. 2011, Rubrika: Rozhovor