Gazdík: Vydání Parkanové podpořím

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

Rozhodnutí mandátového a imunitního výboru, který doporučil vydání místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové ke stíhání, se podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka dalo očekávat. "Opozice má ve výboru většinu," říká Gazdík. Vydání prý však podpoří.

10. 7. 2012

Vy jste to již dříve řekl, že se budete řídit doporučením výboru. Jak vypadá situace v celém klubu TOP 09?

Někteří kolegové avizovali, že čekají na rozhodnutí mandátového a imunitního výboru, takže se o tom na zasedání klubu teprve budeme bavit. Situace je uvnitř klubu klidná, diskutujeme o tom. Hlasování o vydání je věcí svědomí každého poslance a jako předseda nebudu poslance zavazovat k hlasování, tak jak to činíme u některých zákonů, kde jsme třeba vázáni koaliční smlouvou. Tohle záleží na rozhodnutí každého poslance.

A jaká část klubu se podle vás přikloní k vydání?

Nechci to odhadovat, zdálo se mi to tak půl na půl, ale skutečně je to na svědomí každého poslance, nevím, jak dopadne úterní zasedání.

Ministr Miroslav Kalousek se od začátku velmi ostře staví proti vydání. Dostali jste se kvůli tomu do rozepře?

Určitě ne, pan ministr to prostě vidí spíše jako věc logiky, na základě informací, které má, považuje žádost policie za neodůvodněnou. Já o tom nemám tolik informací a nejsem schopen posoudit to, zda ta žádost police je, nebo není odůvodněná. Mandátový a imunitní výbor řekl, že žádost není politicky motivovaná, a to budu respektovat. Navíc v našem programu je omezení poslanecké imunity, protože jsme vždy byli pro to, aby každý případ posoudila nezávislá justice. Tak se kloním právě k vydání, aby došlo k tomuto posouzení. Pevně věřím, že to justice vyřeší v poměrně krátké době.

Pokud prosazujete omezení imunity, nebudou poslanci hlasující proti vydání popírat tento závazek?

Myslím že ne, oni mají za to, že ta kauza je politicky motivovaná. Ono to není tak jednoznačné, jako u jiných případů. Jestli policie skutečně chce Vlastu Parkanovou stíhat, protože měla udělat nějaký posudek, přičemž celá řada renomovaných institucí dala jasná stanoviska, že žádný takový posudek neměla dělat, tak je to celé podivné. A někteří poslanci to vidí spíše jako politicky motivované a jejich svědomí jim říká, že se tomu nemají podvolit. Kdybych v tom jasně viděl politicky motivovanou snahu, tak bych tu ruku taky nezvedl.

Nicméně vy to takto jasně nevidíte.

Já to takto jasně jako politicky motivované nevidím.

Aleš Měřička

iHNed.cz, 10. 7. 2012, Rubrika: Politika

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme