Gazdík: Vox populi se teď ODS hodí

Komentář předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petra Gazdíka

7. 11. 2011

Je úsměvné, že ODS ve věci přijetí eura pozdvihla prapor referenda. Posílení prvků přímé demokracie právě všelidovým hlasováním totiž občanští demokraté dlouhodobě odmítají.

Byli to právě modří senátoři, kdo v roce 2005 zablokoval návrh ústavního zákona o obecném referendu. A ani dnešní představitelé ODS se k této věci nestavějí o mnoho vstřícněji. Když tedy teď ODS přichází s „euroreferendem“, vrhá to na ni nepříjemné podezření, že po něm volá čistě účelově. Jsou to lacině získané body; společná evropská měna momentálně totiž kvůli dluhovým patáliím Řecka a některých dalších evropských zemí neprožívá nejlepší časy a její popularita mezi Čechy a Moravany už dlouho nebyla tak nízko. Na řadu voličů tak představa, že si budou moci sami rozhodnout, zda společnou měnu chtějí, nebo ne, působí určitě velmi líbivě. ODS se tak pohotově chytila příležitosti si na téhle vlně nepopularity eura zasurfovat - a ještě se předvést coby příznivec přímé demokracie, po níž je mezi voliči také poptávka. Občanští demokraté asi spoléhají na to, že těch, kdo budou nechápavě vrtět hlavou nad náhle propuknuvší příchylností k referendu u strany, která je známa dlouhodobým odporem k referendu obecnému, nebude mnoho.

Pokud se nad tím ale zamyslíme, vzkaz z ODS zní celkem jasně: obecné referendum nechceme, to by nám mohli voliči mluvit do kdečeho, pokud by sehnali dostatek podpisů; necháme ale vox populi naplno zaznít tehdy, když se nám to hodí, když volá po tomtéž, co chceme (nebo v tomto případě nechceme) i my.

Licoměrností si tento nápad nijak nezadá s překvapivým rozhodnutím řeckého premiéra uspořádat referendum o tom, zda země přijme evropskou finanční pomoc. Odmítnout ji je nesmysl, ale pokud se tak rozhodne lid… A tak opakuji: je úsměvné, že právě Petr Nečas přišel na kongresu ODS s nápadem uspořádat ve věci přijetí eura referendum. Tedy - bylo by to úsměvné. Kdyby to neukazovalo na nedostatek zásadovosti a konzistentnosti, který je u zavedené konzervativní strany zarážející.

Petr Gazdík
předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové

Týden, 7. 11. 2011, Rubrika: Názory a komentáře, str. 61

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme