Gazdík: Vláda musí mít ambicióznější plány

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

20. 7. 2011

Změny v dani z přidané hodnoty, pro některý spíš z ubrané hodnoty, se po včerejší K9 dostávají na pořad dnešní schůzky ekonomických ministrů. Zítra by o nich měla jednat vláda. Šéf resortu financí Miroslav Kalousek navrhuje dvě cesty, jak udržet schodek rozpočtu v příštím roce na 3,5 % HDP, anebo dokonce pod nimi. Ambicióznější počítá se sjednocením DPH na 19 % už od příštího roku, návrh ponechává léky, knihy a tiskoviny v desetiprocentní sazbě. Při této variantě by schodek státního rozpočtu klesl na 95 místo plánovaných 105 miliard korun. Druhá možnost vychází z původní koaliční dohody, podle které by platilo postupné sjednocení DPH na konečných 17,5 % v roce 2013. A naším prvním hostem ve Světě o osmé je předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Zdravím vás, dobrý den.

Hezké dobré ráno přeju.

Ministr financí Miroslav Kalousek dává z těch dvou možností teď předložených, o kterých jsme teď mluvili, přednost té vyšší jednotné sazbě DPH na 19 %. Je to i podle vás ta lepší varianta?

Je to rozhodně lepší varianta, zvláště v současné situaci napjaté, která je v eurozóně a kdy jenom od pátku do pondělka se úroky italských a španělských dluhopisů vyšplhaly zhruba ze 4 na nějakých 6 %. To je situace, která, na kterou musí česká vláda reagovat nejlépe dostatečně předem. A v tomto okamžiku přijít s lepším ambicióznějším plánem snižování veřejného dluhu považujeme za velmi dobrý recept na to, aby česká dluhová služba příliš nevzrostla.

No, ale neznamená tahle možnost, že se problémy státu a možná vlastně zprostředkovaně i problémy eurozóny přenesou na všechny občany místo toho, aby se nejdřív hledaly všechny možné úspory, zprůhledňovaly se například veřejné zakázky a tak dále?

Součástí té varianty samozřejmě je i zprůhledňování veřejných zakázek. Nicméně veřejnou zakázku můžete vydat pouze tehdy, jsou-li na to finance. Já si myslím, že samozřejmě ještě ve výdajích ministerstvech je velký prostor pro to, aby byly osekány, aby tam veřejné zakázky byly zprůhledněny. To samozřejmě musí jít ruku v ruce.

Místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím tvrdí, že vaše strana jim navrhuje jenom dvě nepřijatelné varianty, buďto tedy bude plošně zvýšená jednotná sazba DPH, jak o tom teď mluvíme, anebo z rozpočtu ministerstvech řízených Věcmi veřejnými bude pokryto více než 80 % té požadované úspory. Stavíte to takhle vyhroceně?

Určitě ne. Ta jedna varianta, je varianta, která je dohodnuta v koaliční smlouvě i v jejím dodatku. Já příliš nerozumím tomu, proč by ta varianta měla být nepřijatelná. Co se týká jednotlivých resortů. My se samozřejmě nebráníme tomu, aby větší částky šly i z dalších resortů. Nicméně třeba když si představíme, že by to mělo jít z resortu ministerstva práce a sociálních věcí, kdy všechny nebo takřka veškeré výdaje ministerstva práce a sociálních věcí jsou sociální dávky a důchody, my se samozřejmě nebráníme tomu, aby třeba v příštím roce nebyly valorizovány důchody, je to jedna z legitimních možností. A můžeme se samozřejmě o ní bavit. A tím by výdaje ministerstva práce a sociálních věcí poklesly a nebylo by to oněch 80 % u Věcí veřejných, ale ta čísla by vypadala úplně jinak. Nicméně s tím Věci veřejné nesouhlasí. Nelze říkat, že, že nechceme škrtat sociální dávky, chceme přidat našim ministerstvům a nechceme zvyšovat daně. To prostě matematicky nevychází.

Já bych měl ještě jednu poznámku, když mluvíte o té matematice. Tady se celkově jedná o nějakých 30 miliard v rozpočtu, možná víc. A přitom ministerstvo financí odpustilo pokuty zrovna v téhle výši za zneužití dotací. Nestačilo by v tomhle případě prostě jenom respektovat názor finančních úřadů a tím byste si ušetřili vlastně ty současné debaty.

Pane redaktore, ta pravomoc odpouštění, odpouštění pokut za, za nesprávně jaksi administrované dotace, ono to nemusí být vždy zneužity. Já sám jsem kdysi, a nežádal jsem odpuštění jako starosta, dostal pokutu 20 tisíc od finančního úřadu za to, že jsem porušil rozpočtovou kázeň, protože jsem ve veřejné zakázce ušetřit 170 tisíc. Pokud nemají být takové to pokuty odpouštěny, tak myslím, že je cosi špatně v našem státě. Tím neříkám, že všech těch 30 miliard...

No, ale vaše krizová situace ... ano.

...bylo, bylo tento případ.

No, právě. Tak když je krizová situace, tak asi se přísnost vyplatí víc, ne.

Určitě se přísnost vyplatí víc. Já věřím, že i v tomto bude to, ta rozkladová komise nebo to kolegium, které o těchto věcech rozhoduje, bude přísnější.

Český Rozhlas - Rádio Česko, 19. 7. 2011

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme