Gazdík: Věřím, že tato dohoda přinese konečně klid v koalici

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

30. 6. 2011

Jan BUMBA, moderátor

Poté, co předseda Věcí veřejných Radek John dopoledne během vydávání zmrzliny školákům řekl, že Věci veřejné pokračují v koaličním projektu, bylo by obrovským překvapením, kdyby odpolední schůzka K9 skončila jinak, než podpisem dodatku ke koaliční smlouvě, překvapení se nekonalo, dodatek ke koaliční smlouvě je na světě. O onen dodatek usilovaly právě Věci veřejné. Předseda John mluvil o tom, že písemná dohoda je nutná kvůli silné nedůvěře, jež mezi koaličními partnery panuje, dojde také na změny ve vládě, véčkaři mají mít čtyři ministry. Vicepremiérkou a také předsedkyní Legislativní rady vlády se má stát Karolína Peake. V kabinetu naopak končí ministr dopravy Radek Šmerda, který dnes podal demisi. O jeho nástupci zatím nemáme bližší informace. Na lince je nyní předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Dobrý den.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09

Dobrý den.

Jan BUMBA

Dnes to bylo už jen takové formální ztvrzení dohody?

Petr GAZDÍK

Pro nás ne, pro nás to byla informace o tom, že pan premiér uzavřel s Věcmi veřejnými personální dohodu. A Věci veřejné, že reflektují na náš požadavek, že nebudeme dál jednat o jejich nových a nových podmínkách v té programové oblasti.

Jan BUMBA

Co podle vás tato dohoda přinese?

Petr GAZDÍK

Já pevně věřím, že ta dohoda přinese konečně uklidnění v koalici, že nebudeme zmítáni novými, novými problémy našich koaličních partnerů, že Česká republika díky této dohodě bude mít stabilní politickou situaci a že bude vláda pracovat tak dobře, jak pracuje sněmovna.

Jan BUMBA

Teď jsem dostal informaci, že by měl být na lince také pan Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS. Slyšíme se. Dobrý den.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS

Dobrý den, slyšíme se.

Jan BUMBA

Pane Stanjuro, jak vy tu dnešní dohodu hodnotíte, je to základ pro klidnou trvalou spolupráci?

Zbyněk STANJURA

Já si myslím, že ano, že ten podepsaný dodatek je předpokladem k tomu, abychom mohli v klidu spolupracovat a naplňovat programové prohlášení vlády, které já považuju za kvalitní.

Jan BUMBA

Zavazujete se třeba v nějakém ohledu k tomu, že na sebe nebudete v rámci koalice nějak útočit nebo něco takového, pane Stanjuro?

Zbyněk STANJURA

K tomu se nezavazujeme a předpokládám za přirozenou součást politické kultury, to nemá cenu někde psát a podepisovat, každý z nás /nesrozumitelné/ u sebe a měl by výhrady vůči koaličním partnerům říkat především na jednáních s nimi a ne si vyměňovat vzkazy přes média. Já se budu snažit, abych to nedělal.

Jan BUMBA

Pane Gazdíku, nic takového tedy není potřeba nějak jaksi ukotvovat písmem, tedy to, že se, pokud nastanou problémy, budou řešit nejprve uvnitř koalice, pak se s tím teprve půjde před novináře?

Petr GAZDÍK

Já si myslím, já naprosto souhlasím s panem kolegou Stanjurou. Myslím, že to je věc elementární politické kultury. A TOP 09 a Starostové se snažíme, abychom, abychom jaksi nevzkazovali svým koaličním partnerům přes média, tak to platí u každé dobré rodiny, že se špinavé prádlo pere doma a nikoliv na veřejnosti.

Jan BUMBA

Pánové, z pohledu vašich stran, berete to tak, že ty poslední události tento dodatek ke koaliční smlouvě, že vy jste jaksi museli se nějak vypořádat s námitkami Věcí veřejných, byly to Věci veřejné, kdo přišly s tím, že něco chtějí, pane Gazdíku.

Petr GAZDÍK

Věci veřejné vypověděly koaliční smlouvu k 30. 6., Věci veřejné zahájily jaksi řízení, které mělo vyvrcholit se smírčí řízení, které mělo vyvrcholit buď odejitím z koalice nebo uzavřením dodatku. Jejich požadavky byly především personální, ale také programové. Já si myslím, že tady snad ta situace bude konečně uklidněna.

Jan BUMBA

Pane Stanjuro, bylo to tedy ODS a TOP 09 na jedné straně proti Věcem veřejným?

Zbyněk STANJURA

Ne, já si myslím, že ne. V koalici jsme tři, může se stát, že kterákoliv strana použije ten článek koaliční smlouvy o smírčím řízení, určitě to ... nejsou dva proti jednomu, to by v té koalici ani nefungovalo. Každá z našich stran se snaží samozřejmě prosazovat v rámci vládního prohlášení, zejména těch konkrétních receptů své programové priority, své programové principy, takže občas se stává, že se neshodneme na způsobu řešení, ale určitě by koalice nemohla fungovat, kdyby dva byli proti jednomu, ten jeden by nám z té koalice prostě utekl.

Jan BUMBA

Bylo vám, pane Stanjuro, po celou dobu jasné, co vlastně Věci veřejné chtějí.

Zbyněk STANJURA

Já myslím, že máme komentovat výsledek a ne průběh jednání. Já myslím, že to je i zdravější, takže ...

Jan BUMBA

Takže vám to nebylo jasné.

Zbyněk STANJURA

Ne, nic takového jsem neřekl, já si myslím, že je důležité, že jsme se dohodli a jakmile bude zveřejněn text toho dodatku, tak i široká veřejnost uvidí, v zásadě jsme jenom dopilovali některé reformní věci a důležité je pro mě výsledek, ne co bylo na začátku, nebo zda, zda jsme se shodli nebo neshodli, nebo zda jsme všechno chápali nebo nechápali.

Jan BUMBA

Pane Gazdíku, vy jste byl srozuměn s tím, co vlastně Věci veřejné požadují, bylo vám to jasné.

Petr GAZDÍK

Abych pravdu řekl, tak ve všech oblastech úplně ne, nicméně snažili jsme se našemu koaličnímu partnerovi vyjít co nejvýše vstříc a myslím, že uzavřená dohoda je toho výsledkem.

Jan BUMBA

Pánové, děkujeme oběma za rozhovor, předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Na shledanou.

Na shledanou.

Jan BUMBA

A Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS. I vám děkujeme, na shledanou.

Na shledanou.

Český Rozhlas 1 - Radiožurnál, 30. 6. 2011