Gazdík: Verdikt nad Bártou může ohrozit kabinet

20. 3. 2012

Ruku pro další pokračování Nečasova kabinetu dnes zvedne většina 115 poslanců. Včetně nezařazeného Michala Doktora, který opustil klub ODS. Bude to ale zřejmě na delší dobu poslední důkaz jednoty koalice.

Vedení TOP 09 pro LN poprvé otevřeně potvrdilo, že pokud soud uzná šéfa poslaneckého klubu Věcí veřejných Víta Bártu vinným z uplácení, může to pro vládu znamenat konečnou. „Pokud by soud dopadl v neprospěch Víta Bárty, tak by někteří poslanci mohli hlasovat pro nedůvěru vládě,“ připouští šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Miroslav Kalousek: Názory jednotlivců na klubu budou emotivnější. Věřím, že nakonec budou hlasovat tak, aby to bylo výhodné pro Česko. Ne s ohledem na to, jak se jim zvedá žaludek z praktik ve VV.

Jeho slova dokládá i anketa LN mezi všemi 41 poslanci za TOP 09. Řada z nich nevyloučila, že odsouzením Bárty vláda ztratí jejich podporu. „V případě odsouzení Bárty by měla předně zakročit strana VV a vyloučit ho ze všech funkcí. Když to neudělá, měl by zakročit premiér. Pokud ani on neuspěje, pak bychom měli z takové vlády odejít,“ tvrdí poslanec Jan Farský.

Verdikt bude klíčový i pro jeho kolegy. „Počkejme na pravomocné rozhodnutí soudu,“ vzkázal Pavol Lukša. Další poslanci zase upozorňují, že proces s Bártou nemusí být jediným motivem pro odchod z koalice. „Smysluplnost setrvání v koalici se bude odvíjet spíše od možnosti pokračování reforem,“ soudí Gabriela Pecková. Na tom se shodují i členové vlády. „Tato vláda má smysl, jen pokud bude rozpočtově odpovědná. Jinak ne,“ řekl LN premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že o možné „vzpouře“ poslanců za TOP 09 nemá žádné signály.

Petr Gazdík: Pokud by soud dopadl v neprospěch Víta Bárty, tak by někteří poslanci mohli hlasovat pro nedůvěru vládě.

Vážnost situace však bude moci už brzy sám posoudit. Socialisté nezakrývají, že verdikt soudu v procesu s Bártou jim má nabídnout další munici pro svržení vlády. „Pokud neuspějeme nyní, není to konec pokusů pro zbytek roku,“ tvrdí jejich předseda Bohuslav Sobotka. A odmítá, že by ČSSD současný pokus špatně načasovala. „Potíž s VV nenastala úderem soudu, ale už tím, že koalici drží nesourodý slepenec, který navazuje na komerční aktivity agentury ABL,“ říká Sobotka.

Gabriela Pecková: Smysluplnost setrvání v koalici se bude odvíjet spíše od možnosti pokračování reforem.

Scénář, že nepříznivý verdikt pro Bártu ohrozí koalici, uznává i místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek: „Názory jednotlivců na klubu budou emotivnější.“ Rebelii však chce zabránit – hodlá kolegy přesvědčit, aby se rozhodovali spíše podle ekonomických hledisek. „Věřím, že nakonec budou hlasovat tak, aby to bylo výhodné pro Česko. Ne s ohledem na to, jak se jim zvedá žaludek z praktik ve VV,“ dodává Kalousek.

I tak ale paradoxně právě on může kabinetu část koaličních hlasů odlákat. „Jeho návrh na progresivní zdanění nahlodá vládní jednotu. Já ho nikdy nepodpořím,“ varuje poslanec Boris Šťastný, že jistotu nemůže mít vláda pro příště ani u zákonodárců za ODS.

Eva Hofrichterová

Lidové noviny, 20. 3. 2012, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme