Gazdík: Věci veřejné už ničí pověst celé vlády

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

14. 5. 2011

Mezi lídry vládní koalice patří k největším kritikům Věcí veřejných. Poslanecký nováček Petr Gazdík, exstarosta tisícihlavé slovácké vesnice Suchá Loz, prožívá deziluzi z velké politiky.Děláme reformy a přitom ztrácíme důvěru obyvatelstva,“ říká.

V kanceláři Petra Gazdíka visí standardní fotka s manželkou a třemi dcerami, všichni ve slováckých krojích. Další snímky prozradí, jaké autority uznává: požehnání od papeže Benedikta XVI., společné foto s Tomášem Baťou a bankovka s vyobrazeným Miroslavem Kalouskem.

Před měsícem, když MF DNES zveřejnila tajný plán Víta Bárty na privatizaci veřejné moci, Petr Gazdík nekompromisně žádal odchod všech lidí spojených s Bártovou agenturou ABL z vlády. Jinak by se prý na sebe nemohl podívat do zrcadla. A co dnes?

Můžete se na sebe ještě podívat do zrcadla?

Počkejte, já tehdy říkal, že kdybychom se tvářili, že se nic nestalo, a nic neudělali, tak bych se na sebe nemohl podívat do zrcadla. Ve způsobu, jakým se tady dělá politika, jsme se posunuli do nového dna. Lidé nesnášeli agresivitu, útoky politiky, skandály a korupci. Tady se objevil nový prvek: šmírování, privatizace veřejné moci, ovlivňování politiky bez kandidatury ve volbách. A důvodné podezření, že jedna strana vznikla jako politická divize jedné soukromé firmy.

Udělali jste vážně dost, abyste se na sebe mohli dívat do zrcadla, když sám znovu takto tvrdě kritizujete VV, ale zároveň s nimi zůstáváte ve vládě?

Já myslím, že ano. Jasně jsme řekli své. Vždyť Vít Bárta odešel z vlády, Radek John opustil vnitro. Kompromis byl v tom, že neodešel ministr školství Josef Dobeš.

Díky vám. Proč TOP 09 podržela bývalého personálního šéfa ABL Dobeše, když jste se původně s ODS dohodli, že i on musí odejít?

Já to nechci obhajovat a říkat, že je to v pořádku. Je to kompromis, cena, kterou jsme zaplatili. Nebylo úplně vhodné ho odvolat před státními maturitami. Pokud to bude projekt neúspěšný, odejde. Toto je ta hranice, kdy se můžu podívat do zrcadla. Je to kompromis za to, že tady nebude absolutní nestabilita. Tato vládní koalice připomíná rozvod. Ačkoliv se chci rozvést a už to přerostlo jistou hranici, stejně to neudělám, protože mám za někoho odpovědnost. U manželství za děti, u vládní koalice je to země.

Ani po nahrávce ze schůze VV se nerozvedete? Oni tam sami říkají, že „čarují“ se svými financemi, Bárta se chlubí, že má své lidi na ministerstvu financí...

Hlavní, kdo by měl reagovat, jsou Věci veřejné. Každá ta jednotlivá věc, kterou tam na sebe prozradily, je pobuřující. Tato strana, která si dala do štítu boj s korupcí, tam mluví o čarování se svým financováním. Ona má být první, kdo okamžitě vystoupí a vše zveřejní, aby vyvrátila veškerá podezření. Tady je cosi shnilého. Jestli ještě mají nějaké zbytky věrohodnosti, musí vše okamžitě vysvětlit, aby jejich obraz nebyl poškozen.

Jinak? Vyženete VV z vlády, aby definitivně nezničily obraz celého Nečasova kabinetu?

Záleží, jak relevantně to vysvětlí. Pokud to nevysvětlí, tak já si těžko dovedu představit spolupráci. To už poškozuje obraz celé koalice, která se stává naprosto nevěrohodnou. Pokud má jedna ze tří stran nevěrohodné financování, tak celá koalice je nevěrohodná. Náš poslanecký klub k tomu určitě zasedne a bude zvažovat, jestli nás to coby koaličního partnera nepoškozuje natolik, že bychom měli zvážit, zda s Věcmi veřejnými budeme dál ve vládě. Ale teď ten hlavní krok není na nás; je na VV, aby odkryly karty svého financování.

Zdá se mi, že už je toho tolik, že není moc co zvažovat.

Vím, co lidem vadí. Když se třeba bavím s majiteli obchodů, tak oni mi říkají: Proboha, co to tam nahoře děláte?! Tady v té zemi panuje taková nejistota, že lidé už nechtějí ani nakupovat. Nevědí, co bude dál. Já bych to nazval občanskou kocovinou, která se projevuje nechutí lidí žít ve státě, který má rozumné zákony a dobrou ekonomickou perspektivu, ale nulovou důvěru vlastních občanů v politiky. Nelze podceňovat to, že uděláme reformy a naprosto ztratíme důvěru obyvatelstva. Lidé mají podezření, že každý, kdo je v politice, krade, jede v korupci, každého nahrává, šmíruje a politici jsou jenom loutky. Zabránění této občanské kocovině je stejně důležité jako prosazení reforem.

Myslíte vážně, že kvůli nespokojenosti s politikou lidé nenakupují? Není to spíše kvůli rostoucím cenám?

Oni mi to tak alespoň říkají: Nám je jedno, jestli je daň taková, nebo onaká. My chceme klid a stabilitu. Koalice, do níž byla po volbách vkládána taková naděje, se už rok potýká ve sporech. Platíme za to opravdu velkou cenu. Já jako starosta obce, jemuž lidé elementárně důvěřovali, jsem se stal politikem, jemuž nedůvěřují. Myslím, že jsem se nezměnil ve svých vlastnostech, ale dostal jsem se do prostředí, kterému prostě lidé nedůvěřují. Říkají si: Už peče s nimi, kdo ví, jestli nejede v té korupci, kdo ví, jak to je...

Jak se s tím vyrovnávají vaši kolegové, političtí matadoři Schwarzenberg s Kalouskem? Těm to nevadí?

Mě na tom překvapuje, že i oni, kteří mají na rozdíl ode mě obrovský nadhled, obrovské zkušenosti, jsou také v obrovské deziluzi. Oni říkají, že takováto situace tady ještě nebyla. Naši koaliční partneři jsou nevyzpytatelní. ODS má obrovské vnitřní potíže a není úplně jednoduché sledovat, kam který proud zrovna směřuje. Věci veřejné jsou stranou, která hraje na momentální efekt; zajímají je dnešní a zítřejší novinové titulky. Je nezajímá, co bude za rok za dva. Jestli se něco podaří, nebo nepodaří. Oni nevnímají odpovědnost tak jako my.

Máte-li takovou deziluzi, nemáte chuť vrátit se domů a starostovat v Suché Lozi nebo učit na Základní škole Josefa Bublíka v Bánově?

Samozřejmě, pro pohodlí Petra Gazdíka by to bylo mnohem lepší. Žilo by se mi klidněji, byl bych více se svou rodinou. Na druhou stranu, já jsem šel do politiky proto, že chci prosadit změnu takzvaného rozpočtové určení daní, podle něhož se rozdělují peníze mezi obce a města. Já chci více peněz pro malé obce, které jsou dnes znevýhodněné. Teď jsme v cílové rovince, zákon má putovat do vlády, do Sněmovny. Nejsem zbabělec, který by utekl předtím, než by dosáhl toho, proč do politiky šel.

Vy jste mezi vládními lídry docela pesimista, často říkáte: Blíží se rozpad vlády. Proč?

Ve vládní koalici není důvěra mezi politiky. Zkuste si představit, že mluvíte s lidmi, s nimiž máte spolupracovat, tvořit nějaké společné dílo, a těm lidem elementárně nedůvěřujete, protože máte strach, že si vás nahrávají. Že některé věty pak vytrhnou z kontextu, že je převrátí. V tomto nejde dobře dělat politika. To je to nejhorší, co tady bylo nalomeno. Mezi politiky není důvěra. Když se vrátím k přirovnání k manželství, tak ta počáteční zamilovanost se dávno vytratila.

Vy jste se vždycky bonmotem Věcem veřejným smál, že moc schůzují - čím víc schůzování, tím blíž k rozpadu. Proč teď zrovna vy navrhujte každý týden koaliční schůzku K9? Neurychlujete tím rozpad vlády?

K9 je trochu jiná úroveň než stranické schůze. Já netvrdím, že vládní koalice má takto schůzovat příští tři roky, ale čtvrt až půl roku do doby, než do Sněmovny přijdou zásadní reformní zákony. V tomto případě - i kdyby to bylo neformální posezení, kde si jen vypijeme kafe a povede se tam obnovit základní důvěra - to má smysl.

Vy jako jeden zmála dokážete přesvědčit Miroslava Kalouska, aby změnil svůj názor - nechá daňové zvýhodnění hypoték, přidá malým obcím. Teď chcete zachovat nižší daň na knihy. Prozraďte ostatním recept, jak se to dělá.

To je zvláštní. I když napíšu článek na internetu třeba na téma počasí, tak se pak v diskusi pod ním stejně dočtu reakce, jaký jsem grázl, stejný jako Miroslav Kalousek. Lidé u něho vycházejí z tisíckrát opakované nepravdy, že Kalousek je korupčník. Nikdy mu nic nebylo dokázáno. Nemyslím si, že Kalousek je svatý, on má také své chyby, jako je máme každý. Za tři roky, co ho znám, tak se nikdy nestalo, že by nedodržel slovo. Líbí se mi na něm, jak je upřímný. Říká věci na rovinu, celé, nic nezatajuje. Náš vztah není jenom o tom, že se vzájemně potřebujeme a že symbióza TOP 09 a Starostů dobře funguje. Diskutujeme jako kamarádi.

Jak ho přesvědčíte, aby ponechal daňové zvýhodnění u knih?

Tím, že vůbec nepochybuji o nutnosti výjimky, aby česká kultura mohla dále vzkvétat. A také abychom se nestali montovnou Evropy a byli jsme ekonomikou, která staví na vzdělanosti. K tomu jsou knihy nebo tištěná média prostředkem - zvláště v době elektronických médií.

Vadí vám coby exstarostovi, že Kalousek škrtá dotace na regionální železniční dopravu?

Jsem také zastupitel Zlínského kraje, takže vím, že krajský rozpočet má velké rezervy. Kraje neudělaly transparentní výběrové řízení na poskytovatele železniční dopravy, ale daly to bez něho Českým drahám. To je to místo, kde by ty peníze mohly být. Dnes jsme mohli být v úplně jiných cenách, nemuselo chybět šest miliard korun.

Ještě se zeptám na vašeho lídra Karla Schwarzenberga, který málem promeškal hlasování o nedůvěře vládě a pak mu ještě musel premiér napovídat. Není to přece jen nedůstojné?

Ba naopak. Já jsem se pana předsedy Schwarzenberga ptal, proč mu hlasování tak dlouho trvalo. A on říkal,  se musel zeptat, proč má vlastně té vládě dávat důvěru. To patrně řešili s panem premiérem. A musel se také rozhlédnout, komu že tu důvěru vlastně dává. Pan předseda Schwarzenebrg zareagoval jako šlechtic, že se nejprve dlouho moudře rozhlédl.

Ano, máte v TOP 09 vymyšlený dobrý marketingový mix: moudrý šlechtic a milý popleta Schwarzenberg, starý lišák Kalousek a nevinná andělská tvář z venkova Gazdík.

(smích) No nevím. Třeba já jsem byl minulý týdnem opozičním poslancem Zaorálkem označen za revolucionáře pohybujícího se po Sněmovně s potutelným úsměvem.

Václav Dolejší

Mladá fronta DNES, 14. 5. 2011, Rubrika: Sobotní rozhovor, str. 14

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme