Gazdík: TOP 09 se dostaví v plné síle

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

29. 8. 2011

Václav MORAVEC, moderátor

Hezký dobrý podvečer vám všem. Horký politický podzim se pomalu ale jistě blíží. Předzvěstí je nadcházející schůze Poslanecké sněmovny. Ještě před ní proberou poslanci další strategii na jednotlivých klubech. K poslancům TOP 09 se chystá ministr školství z Věcí veřejných Josef Dobeš. Ministři za TOP 09 totiž nechodí na jednání vlády kvůli tomu, že právě Josef Dobeš zaměstnal ve funkci personálního ředitele Ladislava Bátoru. Ten před několika lety kandidoval neúspěšně za extremistickou Národní stranu. Tady jsou slova ministra financí, prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska:

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/

TOP 09 se cítí vázána koaliční smlouvou a rozhodně nemá v úmyslu koalici opustit. Palčivé ekonomické výzvy, které před vládou stojí, lze však řešit pouze v rámci hodnotového systému, ze kterého TOP 09 jako konzervativní strana vychází. Podpora extremismu ve státní správě do tohoto systému nepatří.

Václav MORAVEC

Zaznamenalo Rádio Impuls minulý týden slova ministra financí a prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Přijdou či nepřijdou ministři za TOP 09 na další jednání vlády, které se uskuteční už ve středu? Nejen o tom bude řeč v následujících minutách, hostem dnešních Impulsů je po čase předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Vítejte v Rádiu Impuls, přeji hezký dobrý večer.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů

Hezký dobrý večer vám i posluchačům.

Václav MORAVEC

Připomínám, že dnešní Impulsy jsme připravili právě i díky posluchačům rádia Impusl. Jejich otázky v průběhu dne chodily ve formě SMS zpráv na číslo 774999888, ale máte-li ještě jakoukoliv otázku na předsedu poslanců TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka, stačí, když vaše otázky pošlete sem k nám do studia, a to formě SMS zpráv na číslo, ještě jednou opakuji 774999888. Pane předsedo, Poslaneckou sněmovnu čekají v tomto týdnu hned dvě schůze, jedna mimořádná kvůli vládním reformám, druhá pak řádná, na které se má krom jiného hned v úvodu rozhodovat o případném vydání poslanců Jaroslava Škárky a Víta Bárty policii a to kvůli údajné korupční aféře ve Věcech veřejných. Platí to, že poslanecký klub TOP 09 bude jednotný a zvedne ruku pro vydání Škárky i Bárty?

Petr GAZDÍK

Poslanecký klub TOP 09 tak, jak avizoval, bude skutečně jednotný a zvedne ruku pro vydání jak Víta Bárty, tak Jaroslava Škárky. Není možné jedním dechem tvrdit, že jsme pro zrušení poslanecké imunity a druhým dechem zvláště v tomto případě, který je naprosto evidentní, že jedna z těch dvou stran asi nemluví úplně pravdu a je na policii a orgánech činných v trestním řízení a soudu, aby řádně rozuzlil, kdo tam lže, kdo dával nebo nedával úplatky, kdo úplatky přijímal nebo nepřijímal. A k tomu musíme učinit jako poslanci ten krok, že vydáme Víta Bártu i Jaroslava Škárku.

Václav MORAVEC

V politickém zákulisí je to hodně ožehavá otázka, jak budou hlasovat jednotlivé poslanecké kluby?

Petr GAZDÍK

Já netuším, jak se o tom radí ostatní poslanecké kluby. Pro nás ta věc byla jednoznačná už na červencové schůzi, kdy se poslanecký klub jasným způsobem dohodl, jak bude postupovat…

Václav MORAVEC

Zeptám se tedy jinak, naznačil vám někdo například z ODS, byť zprostředkovaně, protože v zákulisí bezesporu se stýkáte jako politici, že by bylo dobré, aby TOP 09 nebyla při hlasování jednotná?

Petr GAZDÍK

Já myslím, že náš postoj byl natolik jasný a suverénní a můj osobní názor byl natolik silný a natolik jasně řečený, že si to nikdo ani nezkusil.

Václav MORAVEC

Zkusím to tedy ještě jednou, oklikou. Bývalá poslankyně Věcí veřejných, dnes nezařazená poslankyně Kristýna Kočí přichází s tím, že existuje prý jakýsi tajný dodatek ke koaliční smlouvě. Slyšel jste něco takového?

Petr GAZDÍK

Neslyšel.

Václav MORAVEC

Neslyšel. Tak ten tajný dodatek ke koaliční smlouvě má podle Kočí zaručit předsedovi poslaneckého klubu Věcí veřejných Vítu Bártovi nevydání. Tady jsou slova Kristýny Kočí:

Kristýna KOČÍ

Vít Bárta si má sehnat podporu i u jiných stran, kdyby část Sociální demokracie také nehlasovala pro vydání a třeba ještě se mu povedlo dosáhnout toho, že někdo ze strany KSČM nebo TOP 09 nepřijde na hlasování, dojde ke snížení kvóra, tak pak není potřeba příliš mnoho a tedy Vít Bárta vydán nebude.

Václav MORAVEC

Dodává pro Rádio Impuls nezařazená poslankyně Kristýna Kočí, dříve Věci veřejné. Nakolik bere šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík, který je dnes hostem Rádia Impuls, ta výše citovaná slova vážně nebo jde o blafování?

Petr GAZDÍK

V jedné věci se skutečně Kristýna Kočí mýlí a moji poslanci a můžu to kdykoliv doložit, dostali v pátek ode mě e-mail a zprávu, že na zítřejším či středečním jednání omlouvá pouze smrt. Takže TOP 09 se dostaví v plné síle, pakliže nikdo do zítřka nezemře.

Václav MORAVEC

Chápu to tedy správně, že pro vás je vydání Víta Bárty a Jaroslava Škárky téměř tak zásadní, ne-li zásadnější než hlasování o nedůvěře vládě, tudíž nebudete snižovat žádné kvórum a dostavíte se v plném počtu?

Petr GAZDÍK

Nebudeme snižovat žádné kvórum, dostavíme se v plném počtu tak, jak se snažíme dostavovat vždy, když je to možné.

Václav MORAVEC

No ale vždy se vám to nedaří.

Petr GAZDÍK

Jsme lidé, pane redaktore, nedokonalí a špatní a občas se nám stává, že máme i bohužel jiné povinnosti, že poslanci například se zúčastňují zasedání různých euroatlantických struktur, různých…

Václav MORAVEC

Ale na hlasování o vydání Jaroslava Škárky a Víta Bárty přijdou určitě všichni?

Petr GAZDÍK

Určitě ano a kromě toho není v plánu pouze toto hlasování, ale jsou tam velmi důležité reformní zákony, vrácené Senátem či prezidentem republiky. To považuji za zásadní.

Václav MORAVEC

Ono ještě před tou úterní schůzí Sněmovny se sejde i váš poslanecký klub, dorazit by na něj měl ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných. Mluvit má o tom, proč drží ve funkci personálního ředitele úřadu Ladislava Bátoru. Připomínám, že právě kvůli Bátorovi se neúčastní jednání vlády ministři za TOP 09. Ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných říká, že zatím za svým úředníkem stojí:

Josef DOBEŠ, ministr školství /VV/

V této kauze je pro mě rozhodující, objeví se něco zásadního, kdy já řeknu ano, tady to je a v tuto chvíli je to jasné a nebo to bude jenom záminkový tlak na něco a pak tam ta moje otázka toho svědomí je natolik zásadní, že já budu stát za svým úředníkem.

Václav MORAVEC

Vysvětluje ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných k zítřejší návštěvě poslaneckého klubu TOP 09. Je to záminkový tlak?

Petr GAZDÍK

Není to rozhodně záminkový tlak, je to tlak na to, aby extremistické síly nepronikaly do státní správy, aby…

Václav MORAVEC

Což je tedy záminkový tlak. Tak to Dobeš vnímá jako záminkový tlak.

Petr GAZDÍK

Státní úředníci se podle mého názoru nemohou vyjadřovat tím způsobem, jakým se vyjadřuje pan Bátora, nemohou si plést svoji funkci, vysokou funkci ve státní správě s politickým aktivismem a to ještě ve velmi ožehavých tématech. Tady je jakási velmi citlivá hranice etického kodexu svobody slova ve státní správě. Já si myslím, že, pane redaktore, když se vám stane nějaký úraz z vaší nedbalosti, tak taky nemůžete přijít k lékaři a lékař vám nemůže vynadat, že jste hlupák, protože jste někam šel a stal se vám úraz. Stejně tak prostě tady končí svoboda slova ve státní správě, úředník má být profesionál a nemá si plést to s politickým aktivismem.

Václav MORAVEC

K čemu tedy má vést ta návštěva Josefa Dobeše na vašem poslaneckém klubu, když jsme slyšeli, že Josef Dobeš za svým úředníkem stojí? To si zítra jenom popovídáte, on vám řekne, že za ním stojí a pak se zase v klidu rozejdete?

Petr GAZDÍK

Pan ministr za svým úředníkem stojí, pak nechápu, proč se za něj pan ministr omlouvá, za jeho slova, pakliže, jo, tomu vůbec nerozumím, proč se omlouvá…

Václav MORAVEC

Protože to úředník přehnal, tak. a proto se ministr omluvil a řekl mu: Úředníku, úředníku, ještě jednou…

Petr GAZDÍK

Pakliže to ten úředník přehnal, tak pan ministr doznává, že tento způsob chování ve státní správě prostě se nemá stávat a my si myslíme, že by z toho měl vyvodit řádné důsledky. A zatím nám pan ministr v žádném případě nevysvětlil, proč je jeden úředník státní správy, v tomto konkrétním případě pan Bátora, natolik nepostradatelný pro jeho ministerstvo. My jsme neslyšeli žádný objektivní důvod k tomu, proč vlastně ho nechce odvolat, v čem je pan Bátora tak odlišný a tak…

Václav MORAVEC

Protože je tak dobrý úředník a navíc Josef Dobeš podle svých slov chystá redukovat počet úředníků na Ministerstvu školství o rovnou čtvrtinu, tudíž personální ředitel je klíčový.

Petr GAZDÍK

Právě proto to je jeden z důvodů toho, proč my proti takovému úředníkovi, který se takto chová, který z předchozí zaměstnání byl za velmi podivných okolností vyhozen pro údajné machinace s penězi a dalšími věcmi, právě proto se…

Václav MORAVEC

To máte takové informace?

Petr GAZDÍK

Ano, máme takové informace, zaznamenala to i Česká televize v Reportérech ČT. Je o tom, máme svědectví lidí, kteří jaksi konkrétně stáli. Tento úředník by neměl být v tak vysoké pozici na ministerstvu školství, neměl by dohlížet…

Václav MORAVEC

Tudíž s odkazem na reportáž České televize budete sdělovat ministrovi školství Josef Dobešovi, že to jsou nová zásadní fakta, proč by měl Ladislav Bátora skončit?

Petr GAZDÍK

Ta fakta nejsou nová a zásadní, ale pro nás to, co jaksi pan Bátora činil v posledních týdnech jak v politických aktivismech, jak s politickým aktivismem k různým akcím v Praze, tak s politickým aktivismem vůči vicepremiérovi a ministrovi zahraničí a předsedovi TOP 09, to byla ta poslední kapka, kterou už jaksi nejsme schopni překousnout.

Václav MORAVEC

A když vám na to Josef Dobeš řekne, dál za tím úředníkem stojím, tak výsledek bude jaký?

Petr GAZDÍK

Bude tlak, neustálý tlak na pana premiéra, aby v případě, že jaksi pan ministr není schopen odvolat tady toho úředníka, tak by měl konat pan premiér a měl by odvolat pana ministra Dobeše.

Václav MORAVEC

Pan premiér a šéf občanských demokratů Petr Nečas považuje za nepochopitelné právě zase jednání TOP 09, respektive absenci ministrů na jednání kabinetu a říká, že je to nepřijatelné:

Petr NEČAS, premiér /ODS/

To považuji za věc, která je prakticky za hranicí zodpovědnosti a elementární politické profesionality. Chci znovu zopakovat, že spor o subalterního státního úředníka nemůže být důvodem k ohrožení činnosti vlády a skutečně toto není věrohodná záminka pro podobné chování.

Václav MORAVEC

Říká na adresu neúčasti ministrů za TOP 09 na jednání vlády její premiér, předseda občanských demokratů Petr Nečas. Před vládou je teď klíčové jednání o státním rozpočtu na příští rok. V případě, že bude Josef Dobeš trvat na setrvání Ladislava Bátory, chápu správně, že se poslanci za TOP 09 nezúčastní jednání vlády o státním rozpočtu na příští rok?

Petr GAZDÍK

My se snažíme najít vhodné řešení, snažíme se, aby to řešení našel zejména pan premiér.

Václav MORAVEC

Zatím se nenašlo a už to trvá 14 dnů. Tudíž měla by ve středu vláda, pokud se nemýlím podle toho harmonogramu, probírat státní rozpočet. Jsou ministři za TOP 09 ochotni riskovat na jednání vlády svojí neúčast, kde se bude probírat rozpočet?

Petr GAZDÍK

Samozřejmě je to, tady jsme na jakési pomyslné hraně, kdy tady neúčast ministr za TOP 09 může být skutečně zásadní, byť pan ministr Kalousek skutečně velmi tvrdě pracuje na tom, aby státní rozpočet byl předložen řádně v řádných termínech a jeho první náměstek jistě státní rozpočet může předložit a nebude tak odložena akceschopnost vlády. Na druhou stranu …

Václav MORAVEC

Chápu to tedy správně, že by toho prvního jednání o rozpočtu se Miroslav Kalousek nemusel zúčastnit na jednání vlády, pokud bude Ladislav Bátora ve funkci?

Petr GAZDÍK

Samozřejmě my na svém stanovisku trváme, nicméně snažíme se jednat, náš pan předseda se včera vrátil ze své řádné dovolené a my se snažíme jednat s panem premiérem o tom, abychom našli nějaké řešení, aby naši ministři jaksi se mohli ve středu zúčastnit jednání vlády.

Václav MORAVEC

Našlo se zatím takové řešení, když ODS tvrdí, že to je vaše záminka? Znovu jsme slyšeli premiéra.

Petr GAZDÍK

Já znovu opakuji, že to není naše záminka a že se snažíme najít řešení. Zatím jsme je bohužel nenašli a já věřím, že do středečního rána ho najdeme…

Václav MORAVEC

Když se nenajde, ano…

Petr GAZDÍK

V případě, že by pan ministr Dobeš odvolal pana Bátoru, případně pan premiéra pana ministra Dobeše, my jsme schopni během pěti minut být na vládě.

Václav MORAVEC

To předpokládám, že možná i v rychlejším čase než pět minut, proč tak dlouho? Pět minut je pět minut.

Petr GAZDÍK

Pět minut je vzdálenost jednotlivých ministerstev našich ministrů, kde pracují, od Úřadu vlády.

Václav MORAVEC

Tedy ještě jednou, riskuje TOP 09, je ochotna riskovat dál, že se může probírat státní rozpočet i závěrečné schvalování, protože zpravidla bývá na jednání rozpočtu vyhrazen časový termín dvou týdnů, že hned první jednání o rozpočtu, tam nedochází k hlasování, to znamená, že když to bude trvat ještě 14 dnů, tak se může schvalovat státní rozpočet na vládě bez účasti ministrů za TOP 09? Jasná odpověď.

Petr GAZDÍK

Já znovu opakuji, že nás ta situace netěší, že se jí snažíme řešit, snažím se najít řešení. Samozřejmě, že přiznám se, že jsme si nikdo na začátku nemysleli, že podpora jednoho úředníka státní správy, který závažným způsobem porušuje etický kodex a který si plete státní správu s politickým aktivismem, se dostane až takto daleko, že to, my jsme se nejprve, než jsme…

Václav MORAVEC

Tedy tím odpovídáte, pane předsedo, jasně, tím odpovídáte jasně na to, že se nemusíte účastnit nebo vaši ministři se nebudou účastnit jednání vlády a závěrečného schvalování státního rozpočtu na příští rok?

Petr GAZDÍK

Může se to stát, nicméně znovu opakuji, že děláme všechno pro to, aby to nenastalo.

Václav MORAVEC

Hostem u mikrofonu Rádia Impuls předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Teď budu citovat: Já bych přirovnal naši vládu k něčemu, co snad někteří z nás z minulých dob znali. To byl ruský terénní vůz jménem Lada Niva, kterým jsem často sám jezdil. Vypadl hrozně, sedělo se v něm strašně, nicméně jel každou cestou a kam jste chtěl, v horách, přes močály, všude jste s tím dorazil. Konec citátu. Tušíte, kdo pronesl ta citovaná slova?

Petr GAZDÍK

Tuším, že to byl dnes Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09.

Václav MORAVEC

Ano, tušíte správně. Bylo to na poradě českých velvyslanců, kteří se sjedou každoročně na konci léta do Prahy. Přijde vám to vhodné, aby vicepremiér ve vládě, ve které sedí, tak aby ji přirovnával k ruskému terénnímu vozu Lada Niva?

Petr GAZDÍK

Já myslím, že pan předseda Schwarzenberg a ministr zahraničí tím velvyslancům jasným způsobem naznačil, jak vypadá situace v České republice a není dokonalejší obraz, než je podobenství, jak vysvětlit velmi složitou situaci, která v České republice je.

Václav MORAVEC

No počkejte, neměl by spíš ministr zahraničí být, když jsme u toho profesionalismu ve státní správě, neměl by být více diplomatický a nehrát si na politologa a býti vicepremiérem, protože on je součástí Lady Nivy?

Petr GAZDÍK

Pane redaktore, ...

Václav MORAVEC

Vy jste součástí Lady Nivy.

Petr GAZDÍK

Já nejsem součástí vlády, já jsem naštěstí součástí Poslanecké sněmovny a o té, jak známo, pan předseda nebo není mi známo, že by pan předseda Schwarzenberg přirovnával Poslaneckou sněmovnu k jinému vozu.

Václav MORAVEC

A vy kdybyste měl přirovnat, když už v této zemi v poslední době je taková svoboda slova, že si říká kdekdo co chce, tak to byste k jakému autu?

Petr GAZDÍK

To bych velmi nediplomatický ve vztahu k Poslanecké sněmovně.

Václav MORAVEC

Je to horší než Lada Niva?

Petr GAZDÍK

Poslanecká sněmovna si myslím, že v tomto volebním období je rozhodně lepší vůz, než je Lada Niva a je to o něco vlídnější a přívětivější vůz, než je Lada Niva.

Václav MORAVEC

To znamená, že ve vládě je to horší?

Petr GAZDÍK

Ve vládě je to horší, většinou bohužel na Poslaneckou sněmovnu a vaše otázky jsou toho důkazem, ulpí stín toho, jakým způsobem vláda jedná o některých věcech, ulpívá stín různých skandálů našich koaličních partnerů. Poslanecká sněmovna podle mého názoru v tomto období pracuje velmi dobře, schvaluje celou řadu zákonů…

Václav MORAVEC

No, pane předsedo, nechte na hlavě, protože vás také čeká K9 zítra a to z toho důvodu, že právě se neví, co se bude dít na Poslanecké sněmovně, respektive na té klíčové schůzi, která se týká sociálních zákonů, protože Věci veřejné si přijaly usnesení, že ještě chtějí probírat onu sociální reformu a také daňovou reformu, protože v Poslanecké sněmovně chtějí hlasovat pro návrh na vyjmutí stravenek z daňové reformy Miroslava Kalouska. Tudíž sěmovna možná za chvíli bude také Ladou Nivou.

Petr GAZDÍK

Tak v tom případě by to odpovídalo tomu, že kde se vyskytnou věci, tak tam se z toho stává Lada Niva. Nicméně Věci veřejné ještě dnes dopoledne chtěly projednávat sociální reformu, tam se podle slov jak ODS, tak pana ministra Drábka, tak podle některých slov předsedy sociálního výboru za Věci veřejné se ukázalo, že sociální reforma vlastně je dojednána. Já jsem byl účastníkem schůzky minulý týden ve středu, kdy se ukázalo, že ta sociální reforma vyjma tří bodů je dojednána, ve čtvrtek se dojednaly i ty tři další body. No a dnes už k večeru Věci veřejné neměly zas takový problém se sociální reformou, už měly problém s daňovou reformou, takže já Věcem veřejným příliš nerozumím, myslím, že už ani oni sami sobě nerozumí. Omlouvám se občanům, jestli oni tomu nerozumí, když my tomu nerozumíme, nemohou tomu rozumět ani oni.

Václav MORAVEC

A čemu vlastně rozumíte? Rozumíte tomu, když Věci veřejné v Poslanecké sněmovně vyjmou z Kalouskovy daňové reformy onen návrh na daňové zvýhodnění stravenek, tak tomu budete nějak rozumět?

Petr GAZDÍK

Nebudu tomu rozumět, protože Věci veřejné jasným způsobem na vládě hlasovaly pro tento návrh a koaliční smlouva jasně říká, že vládní návrh jsou povinny koaliční strany ve Sněmovně podpořit.

Václav MORAVEC

To znamená, Věci veřejné by podle vás porušily koaliční smlouvu.

Petr GAZDÍK

Věci veřejné by porušily koaliční smlouvu v případě, že si nedojednají s námi jako s koaličními partnery jiné jaksi řešení. Snad to jiné řešení budou chtít dojednávat zítra nebo v dalších termínech.

Václav MORAVEC

Kdyby porušili koaliční smlouvu, tak to zas budete patlat dál jako koalice?

Petr GAZDÍK

To nevím, jak to budeme patlat dál jako koalice, ale koaliční smlouva je celkem dokonalý nástroj. Ona má jasné způsoby, jak by se porušení koaliční smlouvy řešilo, jak by vypadalo smírčí řízení a jak by pak vypadalo případné vypovězení koaliční smlouvy, takže případné usmíření.

Václav MORAVEC

Byste pak šli do smírčího řízení?

Petr GAZDÍK

Samozřejmě, bylo by to pregnantní porušení koaliční smlouvy.

Václav MORAVEC

Jak se tak smiřuje koalice na základě toho smírčího řízení?

Petr GAZDÍK

Pane redaktore, já jsem poměrně mladý a nezkušený chlapec v politice, teprve v té vysoké rok, chvála pánu bohu jsem ještě nic takového nezažil…

Václav MORAVEC

Takže těšíte se na to, až uvidíte jako mladý nezkušený chlapec v politice…

Petr GAZDÍK

Netěším se na to, mě by mnohem více těšilo, kdyby ta koalice fungovala dobře, kdyby všichni tři koaliční partneři byli jasní, předvídatelní a kdyby bylo jasné, co každý den chtějí a k čemu směřují. U některých našich koaličních partnerů to není jasné ani během jednotlivých dní. Já myslím, že to není jasné ani jim samým.

Václav MORAVEC

No vidíte, pro ODS jste zase nečitelní vy jako TOP 09 v souvislosti s tou neúčastí ministr za TOP 09 na vládě.

Petr GAZDÍK

To mě mrzí, já bych spíš očekával od pana premiéra, že prostě jasně bouchne do stolu a jasným způsobem jaksi tu situaci bude řešit místo toho, aby nás osočoval z takovýchto věcí. Já si myslím, že pronikání extremismu do státní správy je stejně důležité jako řešení některých ekonomických věcí, protože můžeme se dostat zvláště z krizí, teď probíhá Evropskou unií, můžeme se dostat do velmi špatných konců.

Václav MORAVEC

Konstatuje předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík, jinak, jak o sobě říká, nezkušený mladík v politice. Děkuji za rozhovor, těším se příště na shledanou.

Petr GAZDÍK

Na shledanou, také děkuji.

Rádio Impuls, 29. 8. 2011, Pořad: Impulsy Václava Moravce

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme