Gazdík: Spolupráci TOP 09 a ČSSD naprosto vylučuji

Rozhovor s předsedou hnutí Starostové a nezávislí Petrem Gazdíkem

16. 9. 2013

Strany jako ODS nebo ČSSD zažívaly či zažívají v posledních dnech a týdnech - v souvislosti se sestavováním kandidátek - vnitřní konflikty a boje. U TOP 09 a Starostů bylo v tomto ohledu ticho po pěšině. Nebyly tam tyto spory, či o nich prostě jen nebylo slyšet?

Ten mechanismus je takový, že krajská stranická předsednictva se musí v jednotlivých krajích domluvit na kandidátech. V případě, že se nedomluví, neví si rady, nebo nastane spor, tak procedura stanovená ve smlouvě o spolupráci je taková, že v takovém případě rozhoduje o pořadí na kandidátce duo Kalousek a Gazdík. V případě, že se nedomluví, má potom finální slovo Karel Schwarzenberg. Ta procedura je jakousi ochranou proti tomu, aby jednotliví jedinci v krajích - tak, jak se to stalo nakonec ODS - neměli větší vliv než třeba kdysi sám předseda ODS Topolánek nebo Nečas. Díky tomu a závěrečnému slovu Karla Schwarzenberga je ta procedura velmi jednoznačná a i přesto, že každé sestavování kandidátek s sebou nese určité zmatky, dává nám tento postup jasný princip, na základě kterého minulý týden výkonný výbor ty kandidátky schválil bez větších problémů. Za situace, kdy tu máme ČSSD, kde kandidáti žalují vlastní stranu, a ODS, jednající do tří do rána, tak u nás díky bohu nic takového neproběhlo.

Pospíšilova kritika? Čirá závist

Není tím důvodem spíše nedostatek vnitřní diskuse, jak se nechal v rozhovoru pro Aktuálně.cz slyšet místopředseda ODS Jiří Pospíšil?

Určitě ne - vnitřní diskuse v krajích probíhala. Myslím, že od pana exministra Pospíšila je to čirá závist. Ta jejich procedura je komplikovaná, jak už jsem jim naznačil, oni bohužel nemají žádné autoritativní slovo, které by zcela jasně mohlo říct "já si to přeji takto, já jsem celostátní lídr".

Od voleb v roce 2010 se výrazně změnila, respektive posílila, pozice Starostů vůči TOP 09. Projevilo se to nějak na sestavování kandidátek, lišil se tento proces nějak od toho v roce 2010?

Samotný proces se nelišil, protože u nás rozhoduje kvalita kandidáta, ověřitelná počtem hlasů získaných v minulých či předminulých volbách, či v jakémkoli testu přímé volby, vyjma kandidátů, na nichž se všichni shodnou, že je to objektivně dobrý kandidát.

Hrozí, že by se některý z vašich kandidátů "utrhl" a vedl svoji vlastní kampaň?

Nebráníme se tomu, aby se každý kandidát snažil přesvědčit své okolí, že je dobrým kandidátem - to, co mají zakázáno, nebo to, co nedoporučujeme, je vyzývání ke kroužkování. Jsme tým a hrajeme na společný výsledek. Každý volič v tom musí uplatnit svůj názor - v minulých volbách se kroužkování uplatnilo a do sněmovny se dostala celá řada kvalitních kandidátů a u některých stran potom také někteří velmi nekvalitní kandidáti, kteří potom způsobili rozpad stojedničky.

Kdo je pro vás v letošních předčasných volbách hlavním soupeřem. Půjde tu zase o souboj na pravici, nebo za svého hlavního konkurenta nyní považujete třeba sociální demokracii?

Nedomnívám se, že by mělo jít nyní o souboj na pravici.

Považujete ODS zejména po událostech v posledních měsících za skutečně vážného soupeře?

ODS samozřejmě je vážný soupeř, jen trpící obrovskými vnitřními problémy. A slušné vychování mě učí, že na invalidy a zdravotně omezené se neútočí, stejně tak nebudu útočit na ODS.

Spojovací potenciál "koryt"

Jaký je vůbec současný koaliční potenciál TOP 09 a Starostů - zejména s odkazem na časté zmínky o možné povolební koalici TOP 09 a Starostů se sociálními demokraty, které však obě strany zásadně popírají.

Se kterou sociální demokracií myslíte - se Sobotkovou, s Haškovou, s prohradní nebo s tou, která žaluje své spolustraníky? Ta strana je taktéž v evidentním rozkladu - to, co ji teď drží pohromadě, je pro mnohé osm let koryty nenabažené sociální demokraty právě vidina získání nějaké významnější funkce, nejlépe ve vládě. Domnívám se, že ať ty volby dopadnou jakkoliv, tak v situaci, kdy tu máme ČSSD se slabším předsedou a ve které má hlavní slovo prezident Miloš Zeman, v době, kdy ODS má obrovské vnitřní potíže, kdy je možné, že do sněmovny - po zkušenostech s Věcmi veřejnými - proniknou další populistické výkřiky, které politiku ještě více rozdrobí, tak se domnívám, že nás nečeká žádné dobré období. Když sociální demokracie vyhraje parlamentní volby, tak v následujícím období určitě zažijeme její rozpad - a vůbec není vyloučeno, že ani ta následující sněmovna nevydrží čtyři roky.

Z toho, co jste nyní popsal - kdyby se tedy sociální demokracie sjednotila a působila jako skutečně kompaktní strana, znamenalo by to pro vás možnost navázání spolupráce s ní?

Obecně - politik nemá před volbami vylučovat žádnou možnost. Nicméně z programového hlediska jsme natolik odlišní, že to naprosto vylučuji. Jediné, v čem se shodneme, jsou evropské hodnoty, nicméně způsob, jakým ČSSD přistoupila ke svému programu... My jsme konzervativní strana, a když něco navrhneme, tak nám to, podtrženo a sečteno, může sedět. ČSSD zase v posledních dnech vykřikovala, že tu zruší zdravotnické poplatky vyjma poplatku v nemocnici, tu dá miliardy na školky, tu zvýší příspěvek na zdravotní pojištění, tu zvýší důchody a další jejich populistické výkřiky, které musí jednoznačně zvýšit deficit státního rozpočtu - a tady vidíme značný rozpor.

Existuje něco, co by mohlo obměkčit váš postoj k sociální demokracii a k případné spolupráci s ní? Například spoluúčast komunistů na vládě na té nejvyšší úrovni?

To je rozhodnutí sociální demokracie - byť ona má Bohumínské usnesení, tak jsme tady například před hlasováním o důvěře Rusnokově vládě viděli, že má usnesení, že nepodpoří žádnou vládu, která nevzejde z voleb - a ejhle, všechno bylo jinak. Dokonce nám to pan předseda Sobotka mistrně popsal jako vítězství demokracie uvnitř sociální demokracie. Nicméně my se k ničemu takovému nechystáme.

Jakub Novák

aktualne.cz, 16. 9. 2013, rubrika: Politika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme