Gazdík: Soupeř? Rád bych porazil Mynáře

Rozhovor s předsedou hnutí Starostové a nezávislí

PRAHA Jednohlasně schválilo vedení hnutí Starostové a nezávislí společné kandidátky s TOP 09. Jak v rozhovoru pro LN uvedl šéf hnutí Petr Gazdík, větší rozpor byl ve dvou ze čtrnácti krajů.

6. 9. 2013

Jak jsou Starostové spokojeni s průběhem sestavování společných kandidátek s TOP 09?

Určitě to bereme jako úspěch. Ne proto, kolik kandidátů máme, ale díky jejich kvalitě. V situaci, kdy existují strany, jejichž vlastní členové je žalují, jsme se my poměrně jednoznačně domluvili.

Co na finální verze kandidátních listin řeklo vedení hnutí?

Byly schváleny jednomyslně.

A problémy při diskusích s TOP 09?

Asi v pěti krajích nebyl žádný spor a kandidátky se domluvily už v krajích. Zbývající byly předloženy dvojici Kalousek-Gazdík. My jsme diskutovali o tom, aby kandidátka vypadala co možná nejlépe. To se ve většině případů podařilo.

Ve většině případů? To znamená, že někde jste se nedohodli?

V případě, že trvá rozpor, je to předloženo Karlu Schwarzenbergovi, a ten ve finále rozhodne. Takové případy byly dva, ale konkrétně je nebudu uvádět. Nešlo o zásadní spor, spíše byl potřeba nadhled.

Byly jedním z oněch případů jižní Čechy?

Ne. Ale víc ze mne nedostanete.

Bylo složité přesvědčit českobudějovického primátora Juraje Thomu, obviněného ze zneužití pravomoci, aby nekandidoval?

Ctíme presumpci nevinyamyslíme si, že je pan primátor Thoma nevinný. Ale vzhledem ke zkušenosti, kterou mám ze sněmovny, jaký by se vytvořil humbuk, si myslím, že není dobře, aby na té kandidátce byl. Pan primátor to pochopil.

Věděl jste, že by tato nominace neprošla přes topku?

Žádný velký spor tam skutečně nebyl. Když se to dostalo do vyjednávání ve složení Kalousek a Gazdík, tak jsme se oba dva shodli, že ta nominace není dobrý nápad.

Kdo pro vás bude největším soupeřem ve Zlínském kraji?

Nejvážnější protikandidát bude kancléř Vratislav Mynář. Jde do voleb jako jeden z nejvyšších státních úředníků. Tento styl politiky je mi naprosto cizí. Proto budu velmi rád, když nad ním zvítězím. Dalším velkým soupeřem bude zřejmě senátor Tomio Okamura.

Filip Nachtmann

Lidové noviny, 6. 9. 2013, strana: 4, rubrika: Domov

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme