Gazdík: Sociální demokracie nemá nic konkrétního. Kromě zvyšování daní

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

1. 11. 2011

Jan BUMBA, moderátor

V Poslanecké sněmovně se zřejmě schyluje k mimořádně zdlouhavým jednáním. Opozice chce v dolní komoře parlamentu zabránit přijetí reformních zákonů, které vrátil Senát. Jde o normy, jež by mohly zásadně změnit třeba zdravotnictví nebo důchodový systém. Přitom se může zdát, že výsledek je předem jasný. Koalice má dostatek poslanců, aby Senát přehlasovala a i pro Český rozhlas představitelé vládních stran uvedli, že mezi nimi není v tomto ohledu spor a že budou jednotní. Naším hostem ve sněmovním studiu je místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Dobrý den.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR /ČSSD/

Dobré odpoledne, dobrý večer.

Jan BUMBA

A také předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Dobrý den i vám.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09

Hezký dobrý večer.

Jan BUMBA

Pane Zaorálku, dlouhé desítky minut proslovů, pátrání po sebemenších procesních chybách, stojí vám to za to?

Lubomír ZAORÁLEK

Určitě ano, nám připadá ta situace mimořádná, protože ty návrhy, které teď jsou v poslední fázi schvalování znovu ve sněmovně po tom, co je Senát vrátil nebo zamítl, tak právě tyto návrhy obsahují klíčové kroky v reformě, které se týká penzijní reformy, které se týkají sociálních zákonů a které se týkají těch věcí, které zásadně změní život po 1. lednu. Například ta podoba, nová podoba DPH, zvýšení DPH, to je něco, co bude dopadat skutečně na nízkopříjmové, středněpříjmové skupiny způsobem, který výrazně sníží jejich úroveň života, a to v době, kdy situace není jednoduchá. Takže tohle opatření podle nás je tak zásadní, a bude mít takový dopad, a dokonce v případě třeba těch penzí nám to připadá historicky, tady se podstatě vytváří nový systém, ve které se vyvedou prostředky z průběžného systému, jako které, v důsledku to zase sníží penze velké části lidí. Takže to se jedná o tak významné a mimořádné zákony, že my chceme využít všech prostředků, které máme v rámci pravidel fungování sněmovny, abychom blokovali přijetí podobných zákonů.

Jan BUMBA

Pane místopředsedo, ale vzhledem k rozložení sil ve sněmovně, věříte tomu, že můžete ještě přijetí reformních zákonů této vlády zabránit?

Lubomír ZAORÁLEK

Samozřejmě nevypadá to tak, že bychom byli nakonec to schopni úplně zvrátit, ale my rozhodně využijeme všeho, co můžeme, chceme snést všechny argumenty a chceme udělat všechno pro to a uvidíme, kam nás tato situace dovede, protože nám připadá, že my se dnes nacházíme v takových, v takových podmínkách, kdy je kolem nás mimořádná situace v Evropě. Tady se podle mě ukazuje, že ta politika, kterou vláda dosud dělala ekonomicky, byla vadná, jako ty problémy, do kterých se dostáváme dnes v Česku, o kterých mluví ministr Kalousek a ministerstvo financí, ten zhoršený výhled na další rok, to nejsou podle mě zdaleka jen důsledky krize, ale i kroky této vlády.

Jan BUMBA

Zůstaňme, zůstaňme, prosím u jednání ve sněmovně, abychom nezacházeli do příliš velkého ...

Lubomír ZAORÁLEK

A toho se toho, to se toho ...

Jan BUMBA

Rozumím.

Lubomír ZAORÁLEK

Ono se to toho týká, protože tahle opatření, která budeme schvalovat, jsou součástí tady těch, jak se tomu říkalo, tupých škrtů, které ve skutečnosti jsou ekonomicky vadné. Takže my chceme debatu o těchto krocích reformy, se kterou nesouhlasíme sociálně, spojit s tím, že ona je také vadná ekonomicky. Zítra projednáváme státní rozpočet, to pro mě je tohle jedna materie a my bychom si přáli, aby se mluvilo o všech těchto věcech, abychom si uvědomili, že dneska nemáme v tomto státu koncepci, jak skutečně efektivně čelit těm problémům, ve kterých se dneska nachází světová ekonomika.

Jan BUMBA

Pane Gazdíku, vy jste, tedy myslím tím koaliční poslance, prosadili mimo jiné to, aby sněmovna mohla jednat i do noci a o nadcházejícím víkendu. Proč místo toho raději třeba nevyjednáváte s opozicí o možné podpoře vašich reformních zákonů?

Petr GAZDÍK

Já si myslím, že tady už proběhly ve sněmovně tři čtení těch zákonů. Dnes sem se ty zákony vrátily vrácené ze Senátu, kde opět opozice měla dostatečný prostor pro to, aby o nich mluvila. To, že se dnes sociální demokracie probudila, rozhodla se na sobě PR upozornit, na to, že vlastně s těmi návrhy nesouhlasí, a jak tady pan kolega Zaorálek říká propagandistická hesla a sami nepředstavili žádnou, žádný věcný, věcné řešení té situace, v které jsme, ano, jsou to reformy, které musí být schváleny, abychom se nedostali tam, kam se dostalo Řecko a další země. A právě i díky těm takzvaně tupým škrtům, to nejsou tupé škrty, ty reformy mají, jsou mnohem širší, mají daleko širší zázemí, tak díky tomu je Česká republika dnes brána jako jeden z nejdůvěryhodnějších států v Evropě. I díky tomu, že ty reformy projdou, tak jsme finančně stabilní a náš dluh se nezvyšuje tak dramaticky, jak se to děje, děje u jiných zemí. Právě ...

Jan BUMBA

Promiňte prosím, omlouvá se, že vám skáču do řeči, ale zkusím tu otázku ještě trochu pootočit, jak připomínal pan Zaorálek, jde o zákony s dalekosáhlým dopadem, třeba reforma penzí. Není opravdu, pane Gazdíku, nešťastné, aby byly protlačeny parlamentem takto silou bez shody s opozicí?

Petr GAZDÍK

Oni nebyly protlačeny úplně silnou. My jsme se snažili s opozicí diskutovat, například v reformě penzí. Já sám, a v TOP 09 a Starostové to měli v programu, bych byl radši, kdyby ten systém byl povinný, protože bohužel z hlediska toho, jak se vyvíjí počet, počet budoucích důchodců, jak se vyvíjí ta populační křivka, tak bohužel je nás málo na to, aby v budoucích letech to mohlo zafungovat a já bych si přál, aby ten systém byl povinný a my jsme ustoupili sociální demokracii v tom, a ten systém povinný není, přesto všecko jaksi jsme nenašli žádnou společnou řeč, sociální demokracie nepředstavila nic konkrétního, kromě zvyšování daní. Což právě v té ekonomické krizi, v které se nacházíme, je tím nejhorším receptem. A na který by nejhůř doplatili, doplatili obyčejní lidé, zvýšila by se tady nezaměstnanost.

Jan BUMBA

Pánové, bohužel se nám krátí čas a proto vás musím poprosit o velmi stručné odpovědi, ještě k jednomu bodu, zaznamenali jsme také, pane Zaorálku, že vaše strana dnes taky ohlásila, že spouští jakousi petici proti reformám a za odchod vlády Petra Nečase, co to má být?

Lubomír ZAORÁLEK

No, chceme, samozřejmě je to všechno to, že chceme zabrzdit tady tento reforem. Já si nemyslím, že by to bylo tak nemožné, že se nám to povede. My jsme třeba, co se týče toho penzijního systému, my říkáme, že dnes zavádět druhý pilíř z privátních fondů do penzijního systému v době takové nejistoty kapitálové trhu, jaké čelíme, je prostě nerozum a chceme tomu skutečně zabránit.

Jan BUMBA

A ta petice, ta petice k tomu má sloužit?

Lubomír ZAORÁLEK

Ona se týká právě toho, aby se zastavil tento typ zásadních změn v době, která se k tomu vůbec nehodí. Já jsem poprvé už zaregistroval od ministra Kalouska, že si ten odklad dovede představit. Takže já nesouhlasím s tím, že nemáme výsledky. Já jsem přesvědčen, že když to budeme argumentovat a když využijeme ten prostor pro to, abychom tady naposledy řekli, že takhle to nejde, tak tady pořád vidím možnost, když máme argumenty, tak prostě mít výsledky a ta petice je součástí toho, kde chceme zastavit to, co se, my jsme přesvědčeni, že je velmi nedobré pro tuhle zemi.

Jan BUMBA

Pane Gazdíku, máte potřebu nějak reagovat na takovouto petici, obáváte se to, že by skutečně mohla ukázat na velmi široký odpor veřejnosti proti vašim reformám?

Petr GAZDÍK

Já si myslím, že určitě ne. Veřejnost, byť ví, že ta, ty reformy jsou tvrdé a my jsme to před volbami nikdy neskrývali, tak určitě vnímá to, co se děje v Evropě a nikdo dnes, včetně vrcholných evropských politiků neumí posoudit, co se vlastně stane. Ještě před pár dny se jevila, že krize může být částečně zažehnána dohodou na euro summitu, dnes padají akciové trhy velmi prudce kvůli rozhodnutí Řecka ...

Jan BUMBA

I před chvílí jsme o tom mluvili.

Petr GAZDÍK

A to, co se, to, co bude následovat, myslím, že nějaká petice sociální demokracie prostě nemůže, nemůže zvrátit, to jde všecko mimo nás, na to jsme moc malá země.

Jan BUMBA

Pánové, děkujeme, děkujeme oběma za váš čas, děkujeme za rozhovor. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. A místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 1. 11. 2011

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme