Gazdík: Sobotkova kouřová clona

Komentář předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petra Gazdíka

2. 12. 2011

Bohuslav Sobotka prolomil dlouhé (řekl bych, že provinilé) mlčení a článkem v Lidových novinách se pokusil obhájit hlasování poslanců ČSSD ve věci dělení výnosů z hazardu (Peníze z hazardu najednou nesmrdí, LN 24. 11.). Lépe řečeno, pokusil se kolem celé záležitosti vytvořit kouřovou clonu, protože hlasování velké hazardní koalice racionálními argumenty obhajitelné není.

Poslanci ČSSD (s panem Sobotkou v čele a ruku v ruce s poslanci KSČM, ODS a části VV) přihráli miliardy z hazardu loterijním firmám.

To je nepříjemné a volič se může začít ptát, proč to udělali. Spojenectví s hazardní lobby není něco, co by politická strana mohla hrdě nosit ve štítě, a tak pan Sobotka dlouho přemýšlel a přišel se vskutku pozoruhodným vysvětlením: poslanci ČSSD hlasovali pro to, aby peníze z hazardu rozdělovaly místo obcí loterie, protože kdyby peníze zůstaly obcím, starostové by začali své obce měnit v hráčská doupata.

To je argument urážlivý hned dvěma způsoby: uráží jednak inteligenci průměrného čtenáře, jednak svéprávnost a zdravý rozum všech starostů. Nevím, kolik starostů své vlastní strany pan Sobotka osobně zná, možná už příliš dlouho sedí ve sněmovně a posuzuje chování komunálních politiků jejími měřítky. Já jsem osobně poznal dost soc-dem starostů na to, abych mohl říct, že jsou ve vztahu ke svým obcím stejně zodpovědní jako starostové v jiných stranických (nebo nestranických) dresech. Nechápu tedy, odkud bere pan Sobotka přesvědčení, že tito lidé budou s vidinou vyšších příjmů povolovat ve svých obcích herny nebo váhat se zrušením těch stávajících. Proti jeho argumentu navíc svědčí i čísla: počet výherních herních přístrojů (VHP), jejichž regulace je v kompetenci obcí, poklesl jen za poslední dva roky na polovinu.

Komunální zastupitelé jsou, na rozdíl od vysokých stranických funkcionářů a zástupců loterijních firem, v denním kontaktu s občany. Ti jejich konání pozorně sledují. Starostové si proto nemohou dovolit kroky, které kvalitu života v jejich obci zhoršují a s nimiž jejich spoluobčané nesouhlasí. Vrátí se jim to v nejbližších volbách a na malých vesnicích možná ještě dřív: pokud bych například já v Suché Lozi povolil „výherní“ automat, asi bych se neodvážil vystrčit hlavu na ulici. Jsem tedy naprosto přesvědčený, že obce své možnosti regulovat hazard využijí a v několika následujících letech budeme svědky výrazného poklesu počtu také u dalších typů hracích automatů.

A co se týče údajného posilování závislosti obcí na výnosech z hazardu, které lídr ČSSD mně a mým kolegům předhazuje: pan Sobotka jistě ví, že poslanci TOP 09 a STAN minulé pondělí podali vlastní návrh novely zákona o rozpočtovém určení daní, které by obcím transparentně a spravedlivě přidělovalo finance z daňových výnosů. Díky němu by starostové nemuseli být věčnými prosebníky na státních úřadech nebo u nadací napojených na hazardní firmy. Chce-li Bohuslav Sobotka opravdu prospět obcím, stačí, aby pro tento návrh zvedl ruku.

Petr Gazdík
předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové