Gazdík: Slovům Radka Johna nerozumím

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

16. 5. 2011

Na lince je nyní Petr Gazdík, šéf poslaneckého klubu TOP 09, tedy stranický kolega ministra zdravotnictví, dobrý den. Hezké dobré poledne vám i posluchačům.

Pane předsedo, skutečně jste s koaličními partnery vůbec nejednali o tak klíčové normě, jako je reforma zdravotnictví? Já, abych pravdu řekl, tak si připadám jak v Jiříkově vidění a zdá se mi, že jsem seděl na úplně jiné schůzce, než seděl pan předseda John. Seděli jsme naproti sobě, na dvou koaličních devítkách se řešila problematika zdravotnictví, velmi podrobně pan ministr nás seznámil se všemi svými plány. Projednávali jsme to, jak to má vypadat. Všechno to navazuje na legislativní plán vlády, se kterým byla vláda seznámena už někdy v lednu a z mého hlediska pan ministr postupuje velmi dobře. Taková ta, to, že Věci veřejné chtějí být takovou opozicí v koalici a že mají vlastní problémy a snaží se ty vlastní problémy nějakým způsobem zastínit tím, že začnou kopat do svého okolí, v tomto případě do ministra zdravotnictví, to nepovažuju za příliš šťastné vzhledem k tomu, že by nám mělo spíše jít o věcnou podstatu zdravotní reformy, než o politikaření v tomto.

Právě, pokud jde o tu věcnou podstatu, tak na tom uzavřeném jednání, na tom koaličním jednání Věci veřejné jaksi neformulovaly žádné zásadní výhrady vůči reformě zdravotnictví? Na těch posledních dvou K9, na té první, tam byly drobné výhrady, pan ministr ale ty své materiály doplnil a už na té druhé K9 už odcházely všechny tři koaliční strany velmi spokojené. Dokonce se dohodlo to, že kvůli zdravotnické reformě, kvůli těm pěti základním zdravotnickým zákonům, které mají jít do vlády teď na začátku června, by měla zasedat mimořádně Poslanecká sněmovna na konci června. Takže já nerozumím těm slovům o tom, že Věci veřejné nejsou informovány, skutečně nerozumím tomu.

Rozumím vám tedy správně, že podle vašeho soudu Věci veřejné mluví jinak na těch koaličních jednáních a jinak, když se zapnou televizní kamery a rozhlasové mikrofony? Spíš si myslím, že mluví jinak, když, když je stálá politická situace a kdy skutečně pracujeme a mluví naprosto jinak, když se potýkají s vlastními aférami a snaží se je nějakým způsobem zastínit.

No, a co tedy dál, pane poslanče, jak odpovíte na tyto výtky Radka Johna a Věcí veřejných. Budete tedy s nimi reformu zdravotnictví znovu probírat, bude se to všechno znovu otevírat, budou se reformní zákony ještě nějak zásadně měnit? Myslím, že i já i Radek John jsme seděli na K9, která byla minulý týden a kde jsme se dohodli, že tématem K9 tuto středu bude mimo jiné zdravotnictví, kde dále budeme pokračovat v tom, v tom projednávání a vyjasňování některých konkrétních věcí a kde budou mít možnost samozřejmě o té věci s ministrem zdravotnictví diskutovat. Toto je věc dohodlá, dohodlá naposledy z minulého týdne.

A ještě s dovolením ke vztahům v koalici obecněji. Vaše strana, tedy TOP 09, taky vyzvala Věci veřejné, aby zveřejnily detaily svého financování. Vy máte nějaké pochybnosti o financování této strany? Nejenom my, já si myslím, že celá veřejnost má pochybnosti. Objevily se problémy pana Babáka, pana poslance Chaloupky. Pan poslanec Škárka tvrdí, že některé věci ve výroční zprávě jsou zfalšované. I dříve se objevily pochybnosti o vydavatelství časopisu strany Věci veřejné. To všechno je velmi neprůhledné. No, a pak přišla ona nahrávka, na které tyto věci víceméně Věci veřejné, byť ovíněni a u nás na Slovácku se říká, že ve víně je pravda, tak to jaksi tam na té nahrávce potvrzují, takže my si myslíme, že aby boj proti korupci z úst Věcí veřejných měl nějakou aspoň minimální váhu, nebo měl, nebyl pouhou fraškou nebo karikaturou, tak Věci veřejné teď musí předložit své účetnictví a velmi podrobně ne nám, ale veřejnosti, veřejnost by měla vědět, že kdo financuje stranu Věci veřejné, jakým způsobem ji financuje a že v jejich financování není žádná, žádné elementární podezření z korupce.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, děkujeme za rozhovor. Na shledanou. Hezký den, na shledanou, děkuji.

Jan Bumba

Český Rozhlas 1 - Radiožurnál, 16. 5. 2011