Gazdík: Situaci okolo ministra kultury vyřešíme rychle

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

6. 12. 2011

Podnikat s člověkem odsouzeným za korupci, spoluvlastnit s tím firmu, která koupila dům na Floridě a ještě to všechno neuvést do majetkového přiznání, to je evidentně v pořádku. Asi si to myslí ministr kultury Jiří Besser, který v tuhle chvíli začíná boj o přežití ve vládě premiéra Petra Nečase.

On se sice za to omluvil, ale server Aktuálně.cz dnes přišel s novou informací, a to, že pan Hrách, o kterého jde, se kterým měl pan ministr kontakty, byl odsouzen ne jednou, ale dokonce prý dvakrát, a to poprvé už před několika lety. A podle serveru Aktuálně.cz o tom Besser musel vědět. Tak tolik novinka. Petr Gazdík, poslanec a předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů je teď na telefonu. My vám přejeme dobrý den.

Hezké dobré ráno.

Tak teď v souvislosti s tím, o čem mluvíme, a v souvislosti s tím, že určitě budete o panu ministrovi jednat, je tohle, tahle informace, ta, řekněme, ta poslední kapka?

Tato informace určitě není nic pozitivního. Je to další střípek do té mozaiky, která jasně ukazuje, že takto by to být nemělo. My jsme se nikdy netajili tím, že politik, ministr vlády si nemůže dovolit být spojován s osobami souzenými za uplácení úředníků či za jiné přestupky, i kdyby to byli jeho celoživotní přátelé. Na tom prostě politici nemáme stejná práva jako ostatní lidé. A ta informace, kterou dnes přinesl Aktuálně.cz, je bohužel další trpkou pravdou.

No, a co s tím hodláte dělat, pane předsedo?

Já si myslím, že v rámci Starostové a nezávislí určitě nebudou lidi, kdo budou jakýmkoli způsobem ubližovat politické kultuře. Nicméně věřte nám, že tu situaci vyřešíme poměrně rychle.

Tak a co to znamená? My vám věříme, my vám určitě věříme. Řekněte zkrátka na férovku, jestli pana ministra vyzvete, aby odstoupil, nebo ho odvoláte, tak jak to tedy máte nastaveno v rámci koalice, nebo navrhnete premiérovi, aby ho odvolal. Co konkrétně budete dělat?

Paní redaktorko, já si myslím, že součástí politické kultury je také nepáchat žádné sarajevské či v našem případě římské atentáty. Pan ministr je v současné době ve Vatikánu, kde jedná se Svatým stolcem. Já nebudu pana ministra vyzývat k odstoupení přes média. Já mohu slíbit to, že hned, jak se pan ministr vrátí, tak neprodleně se s ním sejdu a tu situaci vyřešíme v souladu s politickou kulturou.

Tak to zkusme ještě jinak závěrem. Má šanci to vůbec Jiří Besser vysvětlit v tuhle chvíli?

Já mohu říct svůj názor. Ta situace je skutečně velmi vážná a znovu opakuji, že Starostové a nezávislí nebudou zhoršovat politickou kulturu v České republice.

Jinými slovy nemá šanci to vysvětlit.

To je vaše interpretace. Já znovu opakuji, že součástí politické kultury je o to nevyzývat nikoho, když není v zemi. Považuju to za elementární slušnost vůči tomu člověku.

Petr Gazdík, poslanec a předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů byl naším posledním hostem. Děkujeme za to, na shledanou.

Hezký den, na shledanou.

Barbora Kroužková, František Lutonský

ČT 24, 6. 12. 2011

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme