Gazdík: Rozpočtové provizorium by znamenalo pohromu

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

9. 9. 2012

A v Událostech teď vítám šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka, dobrý večer, pane předsedo. ODS teď čeká vyjednávání s rebely o úpravách balíčku, ti požadují navýšení DPH místo 3 let pouze na rok, jak se k návrhu staví vaše strana?

Hezký dobrý večer vám i divákům. My si nepředstavujeme žádnou změnu v tom balíčku. My jsme uzavřeli jasnou dohodu a my věříme, že i ODS najde sílu, aby tu dohodu dodržela. V případě, že uvnitř se ODS nedohodne, jsme připraveni s panem premiérem vyjednávat o možných změnách, ale já nechci prozrazovat v přímém přenosu, jak by ty změny měly vypadat. V žádném případě nepůjdeme do toho, aby se tempo růstu deficitu zvýšilo z toho, co jsme slíbili Evropské unii.

Jak vlastně vůbec vidíte další možné zvyšování daní do budoucna? Bude chtít anebo prakticky vůbec moci vláda ve svém funkčním období do daní zasahovat?

Těch změn už bylo tolik, že si nemyslím, že by bylo dobré do nich jakýmkoli způsobem zasahovat. Je nutno ale jasně říct, že v případě, že tady bude vláda Sociální demokracie, tak Sociální demokracie avizuje, že zvýší daňovou kvótu zhruba o 4 %, což znamená, že vytáhne z peněz daňových poplatníků dalších 160 miliard korun. Alternativou k současnému vládnímu návrhu tudíž není nezměněný nebo současný stav. Alternativou k tomu návrhu jsou socialistické daně vyšší o 160 miliard.

Premiér Petr Nečas i ministr financí Miroslav Kalousek připustili, že Česku hrozí rozpočtové provizorium když neprojde balíček. Jaké máte v záloze další opatření jak udržet deficit rozpočtu pod 3 % HDP?

Rozpočtové provizorium by znamenalo skutečnou pohromu pro Českou republiku a ti, co o něm přemýšlí, nebo ti, kteří chtějí tento vládní balíček daňový shodit, by o ní měli přemýšlet nejvíce. Já se domnívám, že k té situaci snad nedojde. Znamenalo by to skutečnou pohromu pro Českou republiku.

 

Aneta Savarová

ČT 1, 9. 9. 2012, Pořad: Události

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme