Gazdík: Rozchod ani kvůli skandálům VV zatím nehrozí

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

2. 6. 2011

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík chtěl na jednání špiček koalice řešit i poslední skandál nejmenší vládní strany, Věcí veřejných – podivné sponzorské dary poslance Michala Babáka, který neumí doložit původ peněz. Otevřete toto téma?

Chceme to řešit. Strana, která o sobě tvrdí, že největší prioritou je boj proti korupci, a přitom je její financování podezřelé a patrně korupční, to je závažný problém. Věci veřejné by se k tomu měly vyjádřit.

Koalice je pořádně rozklížená. Je možné, že teď padne?

Nejsem jasnovidec, netuším, s čím přijdou koaliční partneři. Věci veřejné mají sice skandálů až přespříliš, ale koaliční smlouva stále platí. Tedy pokud ji někdo nevypoví.

Například TOP 09 se nechystá?

My ne. A co chystají oba naši partneři, se dozvíme.

Jak se stavíte k požadavku VV na čtvrtého ministra?

To je věc spíše mezi premiérem Nečasem a Věcmi veřejnými. Ano, smlouva definuje, že VV mají mít čtyři ministry, což v současné době neplatí. Ale na druhou stranu, proč Radek John rezignoval...

Velkým bodem sváru budou zřejmě plomby. Váš ministr zdravotnictví Leoš Heger je chce zpoplatnit, VV to odmítají. Jaký může být kompromis?

My nemáme stanovovat, jestli to budou zrovna plomby. Potřeby českého zdravotnictví jsou však jasné. Je evidentní, že je potřeba odněkud dolít peníze. A když na to státní rozpočet prostě nemá, nezbývá, než aby se zvyšovala spoluúčast pacienta. Plomby jsou typický problém, který neohrožuje život. Byl bych nerad, aby se šetřilo tam, kde je život opravdu ohrožen.

 

(tes)

Mladá fronta DNES, 2. 6. 2011, Rubrika: Z domova, str. 2

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme