Gazdík: Premiér by měl stmelovat, ne rozdělovat

Podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka si jeho strana za premiéra přeje někoho, kdo bude poslance stmelovat, nikoli rozdělovat. Gazdík v té souvislosti jmenoval Zbyňka Stanjuru, Miroslavu Němcovou či Jiřího Pospíšila (všichni ODS), případně ministři Petr Fiala a Pavel Blažek.

17. 6. 2013

„Konkrétní jméno ze mě teď nedostanete,“ reagoval pro Právo Gazdík.

ODS způsobila koalici velký skandál, byli to její poslanci a premiérova nejbližší spolupracovnice. Přesto jsme velkoryse souhlasili, aby právě oni nominovali nového premiéra. Jasně jsme ODS řekli, kdo je pro nás nepřijatelný. Zároveň jsme vymezili, že nový premiér by měl být člověk, který má zkušenosti ze Sněmovny, který má vazby na jednotlivé poslance. Tedy kandidát, za kterým bude stát 101 poslanců a který bude stmelovat, nikoli rozdělovat,“ objasnil Gazdík postoje své strany. Podle něho by tomuto profilu odpovídali třeba Stanjura, Němcová či Pospíšil.

S Kubou má problém Schwarzenberg 

Jméno Martina Kuby mezi jím vyjmenovanými možnými kandidáty chybělo. TOP 09 již dříve tvrdila, že Kuba je problematický vzhledem ke svým vazbám na jihočeské kmotry. To by mohlo být problémem především u šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga, kterému jsou trnem v oku zejména dobré Kubovy vztahy s vlivným jihočeským podnikatelem a místostarostou Hluboké nad Vltavou Pavlem Dlouhým.

Schwarzenberg se navíc s Kubou neshodl ani v názoru na řízení ekonomické diplomacie.

Je třeba zabránit agónii

Podle Gazdíka je nyní nutné, aby vládu vedl někdo, kdo dokáže zabránit agónii, kdo povede zemi k prioritám, kterými jsou obnova po povodních, dořešení občanského zákoníku či otázky evropských fondů.

„Pokud ODS přijde se jménem, které je nepřijatelné, tak jsme okamžitě připraveni se s opozicí dohadovat o předčasných volbách. Není možné se handrkovat o jménech. Pak bychom vyzvali na základě rozhodnutí stranických orgánů koaliční partnery, aby se začala jednání o rozpuštění Sněmovny, a volby mohou být za 60 dnů,“ dodal Gazdík.

ada, nig, red

novinky.cz, 17. 6. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme