Gazdík: Poslanci TOP 09 budou hlasovat jednotně

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

20. 3. 2012

V našem sněmovním studiu je nyní předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, dobrý den.

Hezké dobré poledne.

Dnes večer, předpokládám, celý váš poslanecký klub podrží vládu.

Ano, je to tak.

No, a co platí dnes, bude platit i zítra? Víte určitě, že narážím na ten článek v Lidových novinách, že údajně někteří členové vaší strany by mohli změnit názor, pokud by byl v probíhajícím soudním procesu odsouzen Vít Bárta z Věcí veřejných.

Já se musím prudce ohradit proti mediální manipulaci, které se některá média snaží interpretovat nepravdivě postoje poslanců TOP 09 a starostů. My hledáme cestu z krize, nikoliv cestu z vlády. To, že v případě toho, že by došlo k odsouzení, odsouzení Víta Bárty, případně některých dalších členů strany Věci veřejné a strana Věci veřejné by se tomu nepostavila, že v takovém případě my bysme zvažovali účast ve vládě se stranou Věci veřejné, je asi měsíc stará informace, kterou jsme několikrát, několikrát opakovali. To, že se to někdo snaží účelově vytahovat a manipulovat, proti tomu se musím ohradit, nesouhlasit s tím. Prosím, počkejme si na výsledek procesu se stranou, s Vítem Bártou.

Ale není to tedy tak, že by teď ve vašem klubu kolovaly ty hlasy, že pokud tedy dopadne soud v neprospěch Víta Bárty, tak už nebudete podporovat tuto vládu.

Já jsem velmi přesvědčen, že v tak závažné věci, jako je vyslovení důvěry, či nedůvěry vládě, budou poslanci klubu TOP 09 a Starostové vždy hlasovat jednotně.

Pane předsedo, co je pro vás osobně takovou hranicí, za kterou by už jste nemohl v souladu se svým svědomím a přesvědčením podporovat tuto vládu.

Pro mě ta hranice, hranice osobně jsou fiskální stabilizaci státního rozpočtu České republiky. Já jsem šel osobně do parlamentní politiky ne proto, že bych chtěl nějakou celoživotní funkci, ale proto, že jsem v komunální politice narážel na věci, které jsem jiným způsobem nedokázal změnit. Bylo mě, protože se tady odsouvala zdravotní reforma, sociální reforma, reforma penzijního systému, reforma rozpočtového určení daní, protože se odkládaly některé závažné věci, a tato vláda samozřejmě, že mně bylo jasné, že to nebude populární pro celou řadu lidí v České republice. Tato vláda to dělá, kromě těch, to vidění není úplně černočerné, ona nedělá jenom, jenom věci, které jsou špatně pro některé skupiny, ona dělá dobře.

Ale není to, není to tak, jak říkal pan Sobotka, že vláda Petra Nečase ztratila důvěru veřejnosti?

Ztratila důvěru části veřejnosti, která jí důvěru asi nikdy nedávala. Samozřejmě já, ta vláda není tak dobrá, jak by mohla být, ale není v žádném případě tak špatná, jak se ji snaží, snaží vylíčit opozice. Já tady mohu, mohu říct několik věcí, které se té vládě povedly, zodpovědná rozpočtová politika přispěla ke zvýšení ratingu, přijal se moderní občanský zákoník, zlevnil se náš zahraniční dluh. Po 20 letech jsme přijali zákon o třetím odboji, změnil se post vrchního státního zástupce, dějí se pozitivní změny v justici, zdanili jsme hazard.

Takže pořád to z vašeho pohledu stojí za to, slušně řečeno.

Ano, pořád to z našeho pohledu stojí za to. V případě, že vláda nebude dělat opatření, které, které jaksi přispějí k fiskální stabilizaci, pak to nebude stát za to.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, děkujeme za rozhovor, na shledanou.

Hezký den, na shledanou.

Jan Bumba

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 20. 3. 2012

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme