Gazdík: Politika se nedá dělat podle průzkumů

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

7. 2. 2013

Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka

Příjemný večer, vážení. I dnes je pro vás připraveno Interview Studia STOP. Od mikrofonu tentokrát ze sněmovního rozhlasového studia se hlásí Petr Holub a Jana Šmídová.

A naším hostem je dnes předseda poslaneckého klubu TOP 09, Starostové Petr Gazdík, s nímž hovoříme o dozvucích přímé volby hlavy státu, nejisté pozici koaličního Nečasova kabinetu a také, jak sám Gazdík říká, o rozkladu velkých politických stran.

Petr HOLUB, moderátor

Máme po historicky první přímé volbě prezidenta a chtěl jsem se tedy zeptat, jestli stále trvá povolební kocovina, že se snaží politická scéna nějak zažít to, co se přihodilo, anebo se už situace uklidnila a už všechno jde v zaběhnutých kolejích?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové /STAN/

Upřímně řečeno, tu, ta politická scéna v kocovině určitě není. To, co vidím, že je v kocovině, tak je občanstvo, které z té přímé volby prezidenta bylo tak trochu vyděšeno, rozděleno, žilo tím. Což je velmi dobře. Politické scéně, já vím o tom, že přímá volba má celou řadu výhod, celou řadu nevýhod. Ale jako poslanec jsem se přidal k té řadě nevýhod pro přímou volbu mimo jiné proto, protože nechci zažít volbu, kterou jsme tady viděli před 5 lety, nechci, aby mně někdo na záchodcích Pražského hradu nabízel igelitku s nějakým obnosem. Myslím, že to se teď nestalo, takže není důvod ke kocovině. To, že si národ zažil to, co zažili ti poslanci předtím v té, v té plné palbě, že to teď viděl, viděl na vlastní oči a neviděly to jenom zdi Pražského hradu, je dobře. To je demokratický proces, z jehož výsledku nemusím být nadšen, ale musím ho, musím ho respektovat. A je dobře, že proběhl.

Jana ŠMÍDOVÁ

Miloš Zeman se oficiálně ujme role hlavy státu za měsíc, přesně za měsíc. A už nyní se však velmi angažuje. Co říkáte, pane Gazdíku, jeho prvním krokům? Už naznačily nějaký trend?

Petr GAZDÍK

Tak, já Miloše Zemana znám delší čas, vím, že to bude prezident velmi aktivní, že to bude prezident, který své názory bude velmi jasně vyjadřovat, mluvit do různých věcí. A podle mě je to taky i dobře. Byť s ním v mnoha věcech patrně nebudu souhlasit, tak si myslím, že hlava státu by měla být autoritou. Náš národ vždycky historicky byl někde mezi tím Německem a Ruskem. A ta česká, česká jaksi pracovitost a pořádkumilovnost bližší k Německu. A naopak ta snaha mít silného vůdce, který jasně sdělí své názory, to si myslím, to si myslím, že může být přínosem Miloše Zemana pro českou politickou scénu.

Petr HOLUB

Takže vy nejste zklamán, že se stane prezidentem Miloš Zeman? Váš kandidát k tomu měl blízko, tak byste měl mít trochu horší náladu. Vy říkáte, jako že to je v pořádku.

Petr GAZDÍK

Já nejsem zklamán jako demokrat z toho, že demokraticky si tady národ zvolil koho chtěl. Ano, mým kandidátem byl Karel Schwarzenberg, nicméně už asi před rokem jsem veřejně říkal v České televizi, že kdyby nebyl zvolen Karel Schwarzenberg, tak Miloš Zeman z těch kandidátů, o kterých se tehdy vědělo, je pro mě druhým, druhým nejlepším kandidátem. Z čeho ale zklamán jsem, je průběh té prezidentské volby ve smyslu metod, které tým Miloše Zemana a Miloš sám použil. Nepovažuju to úplně za šťastné. Ty lži, inzeráty, falešná obvinění, dementování a pak následně nové lži. Tento způsob politického boje nepovažuju za korektní. A ten mě na Miloše Zemana mrzí.

Petr HOLUB

Ono také se dá říci, že účel světí prostředky. Tady bylo účelu dosaženo. A teď už může prezident v klidu spoluvládnout a může se na všechno zapomenout. Nebo si myslíte, že nějaká pachuť nebo nějaké důsledky tady zůstanou z toho velice agresivního modelu druhého kola přímé volby?

Petr GAZDÍK

Bavili jsme se o tom před chvílí, to je ta kocovina, ta pachuť, která mezi tím lidem, lidem zůstala. Já když mluvím se svými občany, Suchá Loz je tradičně levicová obec, Miloš Zeman byl u nás několikrát, dokonce jednou na zabíječce, takže oni ho znají. Tak ti, co ho, ti, co ho volili, tak v nich je ta pachuť, že to vítězství není úplně, úplně košer proto, protože jaksi byly použity tyto metody. A ti ostatní mají tu pachuť proto, protože nečekali, že k něčemu takovémuto dojde. To už je holt, holt negativum. A myslím, že bohužel Miloš Zeman či jeho tým si to s sebou ponesou celých, celých těch 5 let a ti lidé na to budou vždy vzpomínat.

Jana ŠMÍDOVÁ

Jak v Suché Lozi ovšem vysvětlujete, že Schwarzenberg právě prohrál i u vás? Vždyť tam ve sněmovních volbách před 3 lety dostala TOP 09 a Starostové skoro polovinu hlasů a na podzim dokonce přes polovinu. A najednou Miloš Zeman?

Petr GAZDÍK

V obou těch volbách jsem kandidoval já a já si velmi vážím, že občané, občané mají ke mně takovou důvěru. Nicméně když se podíváte na ty předchozí parlamentní volby, tak Suchá Loz je tradičně levicová obec, většinou, většinou ...

Jana ŠMÍDOVÁ

Jako celý region ostatně.

Petr GAZDÍK

Jako ostatně mnoho obcí okolo. Je to tradiční Slovácko, kde hlavní slovo má KDU-ČSL. A občas sociální demokracie. Dokonce si pamatuju na jeden příběh po parlamentních volbách v roce 2006, přišel zklamaný jeden kamarád a říkal, že se chce stěhovat z naší obce, protože když 40 procent volí sociální demokracii a 14 procent komunisty, tak z toho vyplývá, že většina našich spoluobčanů nejsou úplně při smyslech. A tím pádem v té obci nechce žít. On, on se z toho naštěstí vyspal.

Petr HOLUB

Ale říkáte, že Suchá Loz je levicová, ale přesto tam Schwarzenberg dostal ze všech okolních obcí nejvíc hlasů. On tam prohrál se Zemanem poměrně těsně. Tak ...

Petr GAZDÍK

Já jsem se také snažil. Jak jsem říkal ...

Jana ŠMÍDOVÁ

Vy říkáte, že na vás vaši spoluobčané dají, tak ...

Petr GAZDÍK

Víte, ta snaha nebyla, nebyla nijak úporná, tak jak některá média psaly, že budeme jako Starostové obcházet domy a někoho přesvědčovat. To ne. Ale když jsem přišel do hospody a dali jsme si panáka, tak jsem samozřejmě spoluobčanům vysvětloval, proč je lepší Schwarzenberg než Miloš Zeman. Oni zvlášť se na to dívali a říkali, no jo, ale když ten Miloš Zeman u nás byl na zabíjačce, jako vždyť ty s ním kamarádíš. Já jsem říkal, ano, já s ním kamarádím, já mám Miloše Zemana lidsky rád, ale přesto vám říkám, že Karel Schwarzenberg je lepší kandidát.

Jana ŠMÍDOVÁ

A Studio STOP dnes debatuje s předsedou poslaneckého klubu TOP 09, Starostové Petrem Gazdíkem. Miloš Zeman nastupuje, Václav Klaus dosluhuje. Co říkáte poměrně překvapivému sociologickému údaji z nedávné doby, z předněkolika dnů, že ztratil tak obrovskou podporu, tak velký koláč popularity, v podstatě asi polovinu, v těch posledních, věřilo mu 53 procent, nyní je to kolem 26. Jde tedy patrně o důsledky amnestie. Ale mě spíš zajímá něco jiného. Stále není jasné, kdo vlastně tu amnestii vykonstruoval, kdo Václavu Klausovi radil. Už byly nejrůznější pokusy to zjistit, naposled pan místopředseda Zaorálek se tázal, hovořil o tom i včera veřejně a dostalo se mu z Hradu odpovědi, že se nemá co ptát, že je to výsadní postavení prezidenta. Ona amnestie. Bude třeba TOP 09 nějak iniciovat nějaké kroky, aby se to všechno nějak objasnilo? Ta pachuť? Máme tu několik pachutí, pachuť amnestie přežila i prezidentské volby.

Petr GAZDÍK

Pachuť amnestie je mnohem horší než prezidentské volby. Protože ta přesahuje nejenom řád měsíců nebo let. Podle mého názoru se amnestií uzavřel korupční kruh 90. let. Já jsem slyšel u nás v hospodě takový jednoduchý vtip, že Václav Havel, když končil své funkční období, tak vyznamenal některé své přátele. A Václav Klaus, když končí své období, tak své přátele musí pustit z vězení. To je bohužel vtip, nicméně to, jakým způsobem ta amnestie byla provedena, co za tím je, jak se k tomu vyjadřovali jednotliví představitelé Hradu, jak pan prezident odmítl přijít do sněmovny na výzvu vlády, aby tu věc vysvětlil, to osočování mezi tím, jestli pan premiér musel, proč vlastně o tom neinformoval vládu, jestli ho pan prezident nějakým způsobem tlačil k tomu, aby tu amnestii podepsal. Z mého pohledu, z regionu znám tam konkrétní případ třeba bývalého náměstka primátorky Zlína za ČSSD pana Janečky, který prostě chodil po Zlíně a usmíval se, že do žádného vězení nastupovat nebude, byť byl nedávno odsouzen za korupci. Já nevěřím tomu, že to byla náhoda. A já si nechci myslet, že ta amnestie byla propracována, že ti lidé, okruh lidí pana prezidenta, nebo přímo pana prezidenta nějakým způsobem zlobbovali. Nedej bože mít pocit, že v tom byly nějaká korupce nebo úplatek.

Jana ŠMÍDOVÁ

A jako poslanci budete se ještě třeba snažit? Teď nemyslím jenom TOP 09, to rozkrýt, nebo něco podobného.

Petr GAZDÍK

Jako zákonodárce musím vědět, že kdybych teď navrhl jakýkoliv zákon, tak existuje něco, čemu se říká retroaktivita. A já už ten stav nezměním. Ano, je smutnou skutečností, že pan prezident měl právo udělit amnestii a je smutnou skutečností, že ústavodárce, když ústavu tvořil, tak si nikdy nedovedl představit, že spadneme do této žumpy, že prezident tady bude podezřelý, že tady dělal amnestii na objednávku. To je skutečně politická žumpa, do které jsme se neměli dostat.

Jana ŠMÍDOVÁ

Dokonce se mluví o velezradě.

Petr GAZDÍK

Dokonce se mluví o velezradě. To je na můj podnět příliš, příliš silné slovo. Velezrada má svoje, svoje kritéria, aspekty. Nedomnívám se, že ta žaloba na velezradu bude úspěšná. Ale bohužel, bohužel stalo se a já spíš, když se ptáte na ten pokles popularity Václava Klause, tak já bych spíše rád znal někoho z těch 26 procent, kteří mu ještě důvěřují.

Jana ŠMÍDOVÁ

Na vlnách Českého rozhlasu 6 stále debatujeme s Petrem Gazdíkem, předsedou poslaneckého klubu TOP 09, Starostové.

Petr HOLUB

Teď budeme mít nového prezidenta Miloše Zemana, který také hodlá využívat zřejmě do důsledku všech svých pravomocí. Už nadhodil jedno takové žhavé téma, že by se měla vyměnit Nečasova vláda, kterou podporuje jen 8 procent občanů. A od té doby se rozjely spekulace, například jedna z nich je, že Nečasovu vládu je třeba vyměnit ihned, řekněme, do poloviny března, aby se ještě předčasné volby stihly na jaře a abychom tedy už měli novou důvěryhodnější vládu. Jinak se také mluví ještě o tom, že by mohla být snad taková přechodná, třeba úřednická vláda, kdyby se nesehnalo 120 hlasů na předčasné volby, ale jenom 101 hlasů na novou vládu. Myslíte si tedy, že může k něčemu takovému dojít, nebo jsou to jen spekulace?

Petr GAZDÍK

Já to považuju za velké spekulace. Víte, my jsme součástí Nečasovy vlády. A já jsem poslanec v době, kdy bych řekl, že není úplně šťastné být, být poslancem. Protože ta vláda začala s obrovskou důvěrou lidí, tak jak teď zůstala pachuť po prezidentské volbě, tak naopak po těch parlamentních volbách to byla obrovská euforie, protože se zdálo, že tady existuje 118 hlasů ve sněmovně, které zajistí to, co národ chtěl, a to je stabilitu. Bohužel to byla jenom ta vrchní slupka. Ten povrch. To jádro bylo ty hnijící Věci veřejné uvnitř, ten korupční projekt vlomený do Poslanecké sněmovny, to zklamání těch voličů nejenom Věcí veřejných, kteří zjistili, že se jednalo o prudce korupčně podnikatelský záměr, skoro sektu. A najednou se to celé začalo rozpadat. Začaly jedna aféra za druhou a já jsem u těch jednání byl. Mně se mockrát dělalo fyzicky špatně z toho způsobu jednání. A ono to jde strašně těžce mediálně vysvětlit. Dokonce bych řekl, že to takřka nejde. Tím ta vláda nastartovala ten negativní trend, protože to, ta obrovská snaha o stabilitu, o nápravu některých věcí se nedostavila a dostavilo se něco mnohem horšího. Dostavila se obrovská nestabilita. Po Věcech veřejných, když se to takzvaně nějak vyvinulo, část poslanců odešla, vznikla strana - nestrana LIDEM, která sice nekandidovala do sněmovny, ale tu vládu nějak, nějak zatím její poslanci drží. A teď se můžeme bavit, přít o tom, jestli, a Miloš Zeman má pravdu, že ta strana nekandidovala. Na druhou stranu podle mého soukromého názoru se právě její poslanci tomu původnímu programu Věcí veřejných nezpronevěřili. Zpronevěřily se samotné Věci veřejné. Ale to je věc názoru. O to se můžeme, můžeme přít delší dobu. Tak hned po tom se objevilo to, to další hnití uvnitř Občanské demokratické strany, která je dnes v totálním rozkladu, kde, kde jaksi prohrála, od roku 2006 žádné volby de facto nevyhrála, kde její kongres byl velmi smutným obrazem, kde za námi chodí jako za Starosty a nezávislými starostové a někteří zastupitelé za ODS, jak budou kandidovat dál, protože představa, že jdete jako starosta někde na obci na ples a máte na čele napsáno dnes ODS není úplně komfortní z hlediska společenského života. A v tomto všem my, my žijeme. Přestože my sami jsme měli několik, několik problémů jako TOP 09. Já se jich nezříkám. Ale ty problémy nevznikly, žádný z nich nevznikl úplně teď. Vždycky bylo příčinou něco předtím. Ale toto všecko přispělo k totálně negativní otravě a otrávenosti z té vlády. Na druhou stranu myslím, že nebyla tady dlouho vláda, která tolik věcí prosadila ve sněmovně. Můžu nesouhlasit s daňovou reformou, se zdravotní reformou, s důchodovou reformou, nicméně té vládě se to podařilo. Důchodová reforma se nepodařila žádným vládám předtím. Můžu nesouhlasit s církevními restitucemi. Ale žádná vláda předtím nebyla schopná je nějak vyřešit. Nějak, nějak to posunout. A takových věcí je tady celá řada. Já sám jsem šel do sněmovny proto, protože jsme bojovali za rozpočtové určení daní. Po X letech už zákon o rozpočtovém určení daní platí. Ta sněmovna u této vlády funguje. Ve sněmovně se schvalují zákony, dokonce bych řekl, že se tu nepatrně zlepšila politická kultura a vztahy mezi koalicí a opozicí. Takže to vidění je dvojí. Zčásti je pravda, a zčásti jsou to věci, kam běžný občan nemůže dohlédnout. A asi nesleduje to kvantum, teď je na programu schůze nějakých 180 bodů. Víte, co je to práce a kolik je to zákonů?

Jana ŠMÍDOVÁ

Na vlnách Českého rozhlasu 6 stále debatujeme s Petrem Gazdíkem, předsedou poslaneckého klubu TOP 09, Starostové. Nás bude zajímat ale jiná věc, pane Gazdíku. Když mluvíte se svými poslaneckými kolegy zde ve sněmovně, tak uvědomují si, že jsou v rozkladu? Myslím samozřejmě poslanecké kolegy z ODS.

Petr GAZDÍK

 

Když s nimi mluvíte u piva nebo, to ano, oni si to uvědomí, že neví, neví, jak dál. A že potřebují to, co jsme se bavili před chvílí, že Miloš Zeman přes, přes veškeré výhrady je velmi zkušený politik, který bude jasně komentovat a je jakýsi rozený vůdce, tak oni takového potřebují. A oni ho ...

Jana ŠMÍDOVÁ

Kde vzít a nekrást?

Petr GAZDÍK

A kde vzít a nekrást. Ale to je obecně, to není jenom věcí Občanské demokratické strany. To si myslím, že ve velmi brzké době bude problémem všech stran. I sociální demokracie, i dalších stran, které přijdou třeba do sněmovny jako nové. Ta personální vyprahlost je obrovská. Kdo dnes ze slušných lidí, kdo z úspěšných podnikatelů, z významných, z významných vědců, lékařů, učitelů chce vstupovat do politiky? Za nějakou konkrétní politickou stranu, nedej bože tu vládní. Takřka nikdo. A s tím souvisí personální vyprahlost. A já když mívám, mívám přednášky, nebo když, když diskutuji s podnikateli, tak jim říkám, běžte do politiky. Pojďte to pomoct změnit. A ještě se nestalo, že by někdo řekl, půjdu. Každý řekne, ne, ne, to je špinavost, to není pro mě. Ať, dělejte to, my vás obdivujeme, že vůbec, vůbec v něčem takovém dokážete žít. Ale po nás to nechtějte.

Petr HOLUB

No, ale to, co říkáte, to vlastně dává za pravdu těm spekulacím o předčasných volbách. Vždyť nakonec tím by se všechno vyřešilo. Reformy už máte hotové, vládní koalice, která je v rozkladu, bude vyměněna za nějakou úplně Petr GAZDÍK

Za sociální demokracii, která je také v rozkladu, ano, pane redaktore. Jediný, kdo ...

Petr HOLUB

Ne, ne, počkejte, nemůže být důvodem držení vlády jenom to, že by mohla třeba přijít vláda ještě horší.

Petr GAZDÍK

To určitě není důvodem. My tady schvalujeme celou, celou řadu zákonů, které jsou důvodem pro to, aby ta vláda existovala dál.

Petr HOLUB

Například?

Petr GAZDÍK

Teď je to například, například finanční ústava, jsou to zákony o stavebním spoření, evergreen poslanecká imunita. Předpokládám, že v nejbližší době sem přijdou zdravotnické zákony. Přijde sem novela podle mě velmi zásadní a důležitá. Než jsem sem šel, tak mně ji předem poslal ministr spravedlnosti, novela zákona o státních zastupitelstvích. To je velmi zásadní změna, která určí, kam se bude pohybovat naše spravedlnost v příštích mnoha, mnoha letech. Takže toto všecko jsou důvody, proč, proč ta sněmovna má pracovat a měla by pracovat i vláda. A také ta vláda má za sebou i jisté úspěchy. Ta fiskální konsolidace se daří, daří se snižovat schodky, schodky veřejných rozpočtů. Já si dokonce myslím, že z toho bude ta další vláda, ať už je sociálně demokratická nebo jaká, velmi těžit z toho úsilí této vlády.

Jana ŠMÍDOVÁ

Když, pane Gazdíku, srovnáte rozklad ODS a rozklad ČSSD, v čem se liší? ČSSD se nyní bojí, jaký vliv na ni bude mít nově zvolený prezident. Je to cítit už tady v poslaneckých kuloárech?

Petr GAZDÍK

Liší se to v čase. ODS už to zažívá, ČSSD je teprve na začátku toho procesu. Protože neví, co od budoucího prezidenta zatím může čekat.

Jana ŠMÍDOVÁ

Ale TOP 09 a Starostové v čele s Karlem Schwarzenbergem nejsou v rozkladu a jsou v klidu a Petr Gazdík zde přítomný má velmi dobrou náladu.

Petr GAZDÍK

O tom, že nejsou v rozkladu, svědčí, já jsem matematik, takže svědčí jednoduché počty. Podívejte se, která strana začínala, my jsme začínali s 41 poslanci, dnes máme 41 poslanců, snad nepřibydem. Ale rozhodně neubydeme. Která, ODS má jiný počet poslanců, ČSSD, o Věcech veřejných se ani, ani nebavím. Ano, je tu jedna, druhá stabilní strana ve sněmovně, a to jsou komunisté.

Petr HOLUB

No, vy říkáte, že nejste v rozkladu. Ale my jsme nedávno například hovořili s vaším kolegou z poslaneckého klubu Janem Farským. A ten když byly krajské volby, tak podporoval stranu Starostové pro Liberecký kraj. Ale v Libereckém kraji kandidovala také strana TOP 09 a kandidoval tam shodou okolností další kolega z poslaneckého klubu pan Horáček. A takže nějaký rozkol, minimálně na té krajské úrovni, tam nastal. A zároveň je pravda, že Starostové dopadli v Libereckém kraji nejlépe ze všech krajů. Takže je, tady je hned motiv, jak byste se mohli rozkládat dál, kdyby vy jste třeba kandidovali proti TOP 09 na Zlínsku, tak třeba byste ...

Jana ŠMÍDOVÁ

Jakpak by to dopadlo?

Petr GAZDÍK

Kdybych byl Milošem Zemanem, tak bych vám řekl, no, pane redaktore, tento váš dotaz je typickým českým novinářským dotazem. Nemáte něco chytřejšího? Ale já se, já se vám to pokusím, pokusím vysvětlit. To je velmi jednoduché. Starostové, Starostové a nezávislí vznikli tak, že ve Zlínském kraji existovali jako nezávislí Starostové pro kraj a rozšířili se na celostátní úroveň, protože existoval přirozený zájem z ostatních krajů, že chtějí, chtějí také. A jmenovat se Starostové pro kraj a být, být v 9 krajích je nesmysl. Vznikli Starostové a nezávislí přejmenováním Nezávislých starostů pro kraj. Jenomže ještě předtím za mnou do Suché Loze přijeli Starostové pro Liberecký kraj a říkali, prosím tě, dej nám taky stanovy, my bysme si chtěli založit svoje. Tehdy jsme kandidovali v krajských volbách, obojí jsme uspěli. Oni na své IČO. Nicméně Starostové pro Liberecký kraj jsou součástí jak personálně, tak jako strana Starostů a nezávislých. Hejtman, současný hejtman Libereckého kraje Martin Půta je členem předsednictva Starostů a nezávislých. Oni se svobodně, protože měli svoje IČO, rozhodli, že půjdou v těch volbách v Libereckém kraji samostatně. Nicméně my jako Starostové a nezávislí, jejichž oni jsou součástí, jsme uzavřeli dohodu, že v každých krajských volbách půjdeme společně s TOP 09. Já tu dohodu nemůžu porušit. Proto v Libereckém kraji existovaly TOP 09 a Starostové a pak Starostové pro Liberecký kraj. Dohody tím byly zachovány, občané si jednoznačně vybrali Starosty pro Liberecký kraj, a mě to těší. Nevidím v tom, nevidím v tom žádný rozkol. Ty dvě kandidátky se nehádaly, dokonce předem byly domluvený, že v případě, že se tam obě dvě dostanou, tak budou mít společný zastupitelský klub. TOP 09 a Starostové se tam nedostaly, škoda. Měly by teď přesvědčivější většinu.

Petr HOLUB

To říkáte velice přesvědčivě. Ale ona ta otázka má takový jako jiný podtext politický. Že vlastně když se Starostové oddělí od TOP 09, tak jim to může prospět. To ukázaly ty volby. Lidé si, říkáte, vláda udělala hodně reforem, ale lidé si samozřejmě na ně stěžují. Bývá s nimi spojován právě především první místopředseda TOP 09 pan Kalousek. Tak, neuvažují teda tímto směrem někteří politici? Třeba v Zlínském kraji, že si říkají, tak už příště s tou TOP 09 raději ne.

Petr GAZDÍK

Zas znovu od začátku. Víte, Starostové si zakládají na tom, na podané ruce a na slovu. Když uzavřeme slovo nebo dohodu, tak ji musíme dodržet. Uzavíráme ji na věci dobré i věci zlé. Na časy úspěšné i časy neúspěšné. Spolupráce s TOP 09 nám umožnila dostat některé naše zástupce do parlamentu, umožnila nám prosadit rozpočtové určení daní, zákony o hazardu, odvolatelnost ředitelů škol a mnoho, mnoho, mnoho jiných dalších zákonů. My vlastně jako Starostové jsme, dá se říct, nejúspěšnější stranou v současné Poslanecké sněmovně. Protože to, co jsme si předsevzali, tak už teď máme splněno. Všecko to, co děláme, to, co, to, co děláme teď je už takový, takový trochu bonus, jako dopilovávání věcí z programu TOP 09, protože program Starostů, který byl včleněn do programu TOP 09, už je splněn. Ale samozřejmě, že, že se objevují i hlasy, že, že samozřejmě, že starostu na malé obci je nejtěžší, když mu řeknou, no, ale ti tvoji kamarádi a kolegové, co jsi s nima ve straně, tak oni jsou v té vládě a ta vláda je hrozná. Jak s něčím takovým můžeš, ale to je vždycky symbol komunální politiky. I kdyby teď šli Starostové, dejme tomu, samostatně, kdyby hypoteticky uspěli v celostátních volbách, tak stejně v momentě, kdy budou součástí vlády a každá vláda, zatím tu nebyla vláda, která by nedělala nepopulární věci, která by byla stoprocentně oblíbená, tak znovu tomu starostovi na té malé obci budou říkat spolužáci, no, tak se podívej, ten tvůj Gazdík, nebo Polčák nebo někdo, nebo Farský tam v té vládě, vždyť to je hrůza. Jo, to tak prostě, prostě bude. A proto pro nás je lepší být regionální stranou, zaměřovat se skutečně na kraje a obce. A ty nejlepší z nás poskytnout pro celostátní politiku, pakliže oni budou chtít a pakliže se pro to rozhodne sněm starostů, který má být v červnu.

Jana ŠMÍDOVÁ

A Studio STOP dnes debatuje s předsedou poslaneckého klubu TOP 09, Starostové Petrem Gazdíkem.

Petr HOLUB

Máte pravdu, že jste úspěšní. Minimálně se to teď ukázalo při té prezidentské volbě. A proč toho tedy nechcete využít? Máte preference vyšší než ODS podle CVVM, podle Factum je máte stejné, je to poprvé v historii. Proč nechcete jít do předčasných voleb třeba už v tom květnu, červnu?

Petr GAZDÍK

Já si nemyslím, pane redaktore, že politika se má dělat podle průzkumů veřejných mínění. Znal jsem jednoho takového politika, jmenuje se Jiří Paroubek, který ji dělal podle průzkumů veřejného mínění. A úplně to nedopadlo. My jsme slibovali voličům nějaký program, ne to, že budeme, a slibovali jsme stabilitu. Mě strašně mrzí, že ta stabilita díky Věcem veřejným a sporům uvnitř ODS není. Já bych strašně rád, aby aspoň teď ten rok a čtvrt do těch, do těch řádných voleb, aby tady byla stabilita a my se o to budeme snažit. Věřím, že aspoň ten rok a čtvrt klidu si naši voliči zaslouží.

Petr HOLUB

Takže když za váma přijde pan předseda Sobotka, tak vy ho okamžitě vykážete, že takové návrhy jako předčasné volby nemá smysl projednávat?

Petr GAZDÍK

Kdybych věděl, že, že ta situace je tak tristní a předčasné volby tu situaci vyřeší a pak nastane lepší situace, klidně bych do něčeho takového šel. Na své, na své židli netrvám ani minutu. Jak jsem říkal, navíc už jsem přesvědčen o tom, že jsem svůj úkol, úkol splnil. Ale já si nemyslím, že zrovna pan předseda Sobotka a jeho strana by byli nějakou spásou pro tuto zemi. A už z těch náznaků toho, jak to uvnitř sociální demokracie vypadá, jak mají strach z toho, co bude dělat pan prezident Zeman, z toho, co vidím tady ve sněmovně, co říkají, z těch afér, které mají sociální demokraté na krajích, jakým způsobem tam vládnou. Včera se ukázalo, že Ústecký kraj přijde o 2,5 miliardy korun, respektive rozpočet České republiky přijde o 2,5 miliardy korun kvůli účtu za vládnutí sociální demokracie v Ústeckém kraji. A takových případů je, je celá řada. Tak protože si nemyslím, že by předčasné volby něco vyřešily, ba naopak by se mohlo stát, že ta deziluze občanů po, po vnitřních sporech, po nových volbách, po vnitřních sporech uvnitř sociální demokracie by mohla být už tak zásadní, že nejenom, že nebudou věřit žádné straně, ale nebudou věřit celému demokratickému systému. Proto si myslím, že je lepší rok a čtvrt stability.

Jana ŠMÍDOVÁ

K té stabilitě má přispět i revize koaliční smlouvy. Vaše strana ji chce doplnit o požadavek na přijetí evropského fiskálního kompaktu, který ovšem tvrdě odmítá váš koaliční partner ODS, ale také platforma LIDEM. Jde o nějakou zásadní roztržku ...

Petr GAZDÍK

Nejde o zásadní ...

Jana ŠMÍDOVÁ

... která by situaci destabilizovala naopak?

Petr GAZDÍK

Ne, určitě to tu situaci nedestabilizuje. Je to, je to tak, že o fiskál kompaktu, to je téma už asi víc než, víc než rok, o který se přeme ...

Jana ŠMÍDOVÁ

No, ale najednou to chcete vtělit do koaliční smlouvy explicitně.

Petr GAZDÍK

V momentě, kdy ve sněmovně schvalujeme finanční ústavu, která je asi tak čtyřikrát přísnější než fiskál kompakt, tak nevidím žádný důvod, proč by v koaliční smlouvě neměl být fiskál kompakt. Upřímně řečeno, my jsme doposud nepochopili, proč se ODS takto chová, proč nemůžeme působit na evropské scéně jako stabilní partner, čitelný partner, proč, proč musíme vždy působit jako potížista, který, a zas naši evropští partneři jasně říkají, kdybyste nám řekli objektivní důvod, proč to nechceme, my jsme schopni to pochopit a akceptovat. Ale vy žádný nemáte. Vy chcete přijmout uvnitř země něco ...

Jana ŠMÍDOVÁ

Ani interně o tom nejednáte, tam žádné jako relevantní argumenty nepadají?

Petr GAZDÍK

Ani, ani interně relevantní argumenty nepadají. Já z mého pohledu ani nemůžou padat, protože ten relevantní argument je nenávist části ODS vůči všemu evropskému. Ať to má logiku nebo nemá logiku, přičemž nepopírám, že ne všecko evropské má občas logiku. Ale zrovna fiskál kompakt je něco, čemu nevím proč bychom se neměli zavázat, když stejně u nás snad bude platit něco, co je mnohem přísnější.

Jana ŠMÍDOVÁ

A Studio STOP dnes debatuje s předsedou poslaneckého klubu TOP 09, Starostové Petrem Gazdíkem.

Petr HOLUB

Já bych se ještě vrátil k té prezidentské volbě. Protože ona ta zkušenost se nakonec může vyplatit i při dalších volbách. Tam v prvním kole zabralo něco, co se dá nazvat efekt Schwarzenberg, že zčistajasna se lidé spojili a dostali ho do toho druhého kola, což bylo značné překvapení. Jsem se chtěl zeptat, co tehdy zafungovalo, jestli si z toho můžete vzít i nadále nějaký příklad.

Petr GAZDÍK

Zafungovalo to, že tak, jak se tady bavím o tom, a bavím se o tom s mnoha občany, denně píšu desítky mailů, zafungovalo to, co ti lidi chtějí. A to je právě ona stabilita, klid, důvěryhodnost. Karel Schwarzenberg je představitelem těchto hodnot. A já si myslím, že on tím mnohé lidi inspiroval. Těch posledních 14 dní takzvaně projel Jan Fischer. Ale Jan Fischer je projel proto, protože ty hodnoty v něm ti lidé nemohli vidět. On není zárukou stability, on se k ničemu nevyjadřoval zcela jasně. Tu přezdívku, které mu dali na sociálních sítích "želé", pak potvrdil vlastně v těch dalších týdnech, kdy nebyl schopen se týden vyjádřit, kterého kandidáta vlastně, vlastně podpoří nebo nepodpoří. A dokonce to zle vypadalo, že si za to o něco, o něco říká. A já jsem sám zvědav, jestli se Jan Fischer teď objeví v nějaké velmi, velmi lukrativní funkci za to, že podpořil, podpořil Miloše Zemana.

Jana ŠMÍDOVÁ

Máte nějaké informace interní? Třeba jako že jde o ambasádu v Londýně nebo ...

Petr GAZDÍK

V Polsku jsem slyšel. Ale to jsou velmi interní informace.

Petr HOLUB

Zabraly tedy konzervativní hodnoty, což vlastně samo o sobě je překvapením. Ale už se další překvapení nekonalo ve druhém kole, kde tedy konzervativní hodnoty nezabraly zdaleka tolik jako ...

Petr GAZDÍK

Jako špína.

Petr HOLUB

Ale jako levicové hodnoty a kritika vlády. Vlastně se ukázalo, že opravdu majoritní část populace je velmi nespokojená se současným vládnutím. A s těmi reformami. Spojuje se to navíc ještě s tím nedobrým ekonomickým vývojem. Myslíte si, že se může ještě tato nálada, která tady teď byla prokázána těmi volbami, změnit? A jakým způsobem? Protože vám se to v tom druhém kole nepodařilo.

Petr GAZDÍK

Já si nemyslím, že to bylo jenom toto, že tam bylo mnoho faulů a lží, které také mohly, mohly patrně zabrat.

Petr HOLUB

A myslíte si, že, že ty rozhodly spíše než, řekněme, ten odpor vůči vládě?

Petr GAZDÍK

Myslím, že spíše ty fauly, protože když se bavíte na té vesnici, tak se začalo, nikdy se neřešilo nic takového jako on je Rakušák, jeho žena neumí česky. Prostě tady ten tah na ten, na ten povrchní nacionalismus, jo, opravdu povrchní, protože já neznám ze svého okolí většího vlastence než je Karel, Karel Schwarzenberg. Tak jako ten, ten, ten učinil mnohé. A teď k těm nepopulárním opatřením té vlády. Víte, já jsem byl 8 let starostou a jsem pořád místostarostou. Základní umění starosty je říkat ne a odmítat. Vždycky je strašně nepopulární v obci zdražit poplatek za odpady, zdražit poplatek za psy, za vodu, za vodné a stočné. To vždycky s sebou něco neslo a vždycky to s sebou neslo snížení popularity. Ta popularita se opravdu u části populace tvoří tím, že jim dáte nějaký benefit. Že jim, že jim něco nabídnete. A to ta vláda skutečně nenabízí. Ona ta země není, nebyla v lehké ekonomické situaci, když ta vláda nastupovala. Ne ani tak skutečným stavem, ale tím tempem toho dluhu, dluhu, který rostl. A nebezpečím těch mandatorních výdajů. A to se podařilo zkrotit. To, že to bude populární, ano, pro většinu společnosti toto nikdy populární nebude. Prostě lidé si chcou, mnoho mých přátel v hostinci to vyjádří jasně, no, jako máš pravdu, ono není dobré se zadlužovat, jako my bysme chtěli jako nežít na dluh. Ale my se chceme mít dobře teď a hned, nás nezajímá, co bude za 20 let. Kdoví, jak to bude za 20 let. Takový je postoj většinové společnosti a každá vláda, která bude populistická, bude nabízet jednoduchá řešení a bude těm lidem víc dávat než jim ubírat, tak bude populárnější. Proto neberu ani to skóre, pokud té vládě důvěřuje 8 procent lidí. Ano, je to velmi smutné skóre, na druhou stranu při těch opatřeních, které vláda nepopulární dělá, se není čemu divit.

Petr HOLUB

Vy tedy trváte na vládní politice. To je od, to je správné od vládního poslance.

Petr GAZDÍK

Nemohl jste ode mě čekat nic jiného.

Petr HOLUB

Ale tím zároveň asi připouštíte, že už se to ten příští rok nezlepší a že teda ty volby prohrajete velkým rozdílem. Nebo se to dá ještě nějak otočit?

Petr GAZDÍK

Tak, určitě se to dá, dá otočit. Jestli je prohrajeme, nebo vyhrajeme, to, to, upřímně řečeno, není zas tak důležité. Pro mě je mnohem důležitější si stát za tím svým, s čím jsem do té sněmovny šel. Splnit to, co jsme slibovali a ani, ani vy, ani posluchači nám nemůžou upřít, že ve volebním programu TOP 09 žádné populární, příliš populární kroky nebyly. Dokonce jsme byli označováni velmi různými názvy, že jsme extremisté v těch nepopulárních krocích. A nám se větší část podařilo realizovat. To, jestli to část lidí ocení nebo ne, a že to patrně neocení většina, mě, mě baví tady ty souboje třeba s ODS, které se odehrávaly o takzvanou hegemonii na pravici. Já nevěřím tomu, že TOP 09 někdy bude strana, kterou bude volit 40 procent lidí. Ten konzervativní styl okázale antipopulistické politiky tady nikdy nebude zastávat 40 procent lidí. Ale to pro nás není nevýhodou. To je pro nás spíše výhodou. Jít si za svým, i tento menšinový proud je potřeba, aby na té politické scéně byl a aby si za svým stál.

Jana ŠMÍDOVÁ

A Studio STOP dnes debatuje s předsedou poslaneckého klubu TOP 09, Starostové Petrem Gazdíkem. No, levice ovšem může hrát na opačnou notu. Pane Gazdíku, nebojíte se snah silně podpořených zvolením Miloše Zemana? Ten se totiž netají tím, že by rád po vzoru slovenského premiéra Fica sjednotil celou tuzemskou levici a údajně naléhá na vedení ČSSD, aby v tomto smyslu utvořilo levicovou předvolební koalici, například i se stranou SPOZ.

Petr GAZDÍK

Já bych to Milošovi i levici, upřímně řečeno, strašně přál. Ale nejsou lidi. My tu bohužel žádného, Sobotka není Fico a nikdy nebude. A já když se podívám jak na levici, tak na pravici, tak žádného velkého silného vůdce tam, tam bohužel nevidím. Takže pokud, možná Miloš Zeman sám by byl schopen sjednotit levici, ale on už je prezident, takže nepředpokládám, že bude kandidovat do Poslanecké sněmovny. Takže on to asi nebude, kdo z jeho kolegů na levici, moc bych přál levici, aby byla, aby byla jednotná. Ale momentálně to vidím přesně opačně.

Jana ŠMÍDOVÁ

Hovořilo se o jakýchsi mocenských ambicích Jiřího Dienstbiera, který nakonec v těch volbách uspěl. Měl velmi dobrý výsledek. Nebyl by on právě tou jednotící postavou? Tam byste možná mohli být na pozoru. Anebo bude první obětí toho rozkolu sociální demokracii?

Petr GAZDÍK

Já s Jiřím Dienstbierem v mnoha věcích ideologicky zásadně nesouhlasím. Ale Jiří Dienstbier je velmi slušný člověk a velmi si ho vážím za to, jak je to slušný člověk. Už tím, jak prostě jasně říká, říká své názory, což na české politické scéně není úplně běžné. A já bych si strašně přál, aby, a myslím, že by to byla známka toho, že pak třeba vláda levice má na nějaký čas, nebo může mít na nějaký čas smysl. Kdyby na ty svoje postoje nedoplatil. Pokud na ně doplatí, tak to bude známka toho, že ta levice nebude o nic lepší než současná vláda.

Petr HOLUB

Vy říkáte, že vláda šetří a že je to tak dobře. Ale ona vláda také vymýšlí nové výdaje. Alespoň to tak vypadá, když se teď podívá člověk do státního rozpočtu. Například menší obce a obce jako celek dostávají od ledna větší podíl na celostátním výběru daní. Takže je to tak, že my v Praze a velkých městech šetříme a ty peníze se rozdělí na venkově?

Petr GAZDÍK

No, já myslím, že úplně, úplně ne. Pojďme si říct, jak těch zhruba 12 miliard, které do rozpočtu nyní půjdou navíc, vzniklo. První a ta zásadní částka je zhruba 8 miliard, které ano, část z nich patrně může jít takzvaně ze státního rozpočtu. Ale větší část jde z národních dotačních titulů, které se přestaly, přestaly rozdělovat. Měli jsme tady 276 národních dotačních titulů, které se rozdělovaly netransparentně, byrokraticky a velmi prokorupčně. To skončilo. Já si myslím, že toto je velmi dobré opatření. Další 1,1 miliardy jde z rozpočtu 4 největších měst. Čímž jsem vám jako občanům Prahy omlouvám, že jste o něco málo, o asi necelé 1 procento svého, svého rozpočtu byli ochuzeni. Nicméně stačí, když magistrát ...

Jana ŠMÍDOVÁ

V tom blahobytu to ani nepoznáme.

Petr GAZDÍK

V tom blahobytu to rozhodně nepoznáte, když se, když přestanou různé open cardy, tunely Blanka a jiné tunely, tak budete daleko bohatší než jste byli předtím. No, a pak jsou tam, pak je tam asi 1,5 miliardy jenom účetní operace z rozpočtu školství z kapitoly, z kapitoly příspěvek na státní správu přímo do rozpočtu obcí. Takže ani toto není, není žádná změna. Naopak tyto "drobné změny". Matematicky podle mě mají velký vliv na svobodu v České republice. Protože ty obce konečně a města budou skutečnými samosprávami svých občanů a občané ve volbách se skutečně budou moct rozhodnout, co v těch obcích chtějí budovat a nebude to závislé na tom, jestli mají starostu Pepu nebo Jardu a jestli on je z ODS, z ČSSD nebo z KDU-ČSL, nebo z TOP 09 a jestli zná ty a ty poslance, a ti jim z medvěda nebo z nějaké neprůhledné dotace něco přidělí. Myslím si, že je to veliký posun. A že snad občané časem, za rok, za dva pochopí, co se vlastně stalo.

Petr HOLUB

Jinými slovy, skutečně bude lépe na venkově? Teď to neříkám, že bych to záviděl.

Petr GAZDÍK

Přál bych všem, aby si zvolili moudré zastupitelstva a moudré starosty. A v takovém případě jim bude lépe.

Petr HOLUB

A i díky tedy tomu novému rozpočtovému určení daní?

Petr GAZDÍK

Mohu vám to uvést na příklad naší obce, která je tisíckrát menší než Praha, má asi 1160 obyvatel. Doteďka nám na veškeré investice za rok zbývala, zbýval necelý milion korun. Když teď v rozpočtovém určení daní dostane navíc zhruba 2,5 milionu, to už je 3,5 milionu ročně. Za volební období je to nějakých 14, 15 milionů.

Jana ŠMÍDOVÁ

To je znát.

Petr GAZDÍK

No, to už se přece dá něco vybudovat. Tam už si občané mohou svobodně zvolit, jestli zbudují nový vodovod, anebo jestli opraví kulturák, nebo vylepší školu. To už jsou rozhodnutí, které ty, a už to nebude závislé na tom, jestli úředník toho nebo onoho ministerstva bude nakloněn naší obci. A jestli naše obec dostane dotaci. To je podle mě velmi zásadní posun jak v byrokracii, tak voji proti korupci, tak ve svobodě v České republice.

Petr HOLUB

Ale o něco také přijdete, ne? Sám jste to říkal.

Petr GAZDÍK

O ty netransparentní, o ty, o to, přijdeme o to, že jako Starostové budeme jezdit do Prahy, tam leštit kliky na ministerstvech a zdvořile prosil, jestli by ten nebo onen úředník byl tak hodný a tu dotaci teda jako byl, přičemž nikdy jsem nechápal, jak se to může rozdělovat, jak může úředník toho nebo onoho ministerstva posoudit, jestli chodník v naší obci je důležitější než chodník v jiné obci.

Jana ŠMÍDOVÁ

Ve vašem regionu, širším regionu ještě zůstáváme. Církevní restituce uvolnily zablokované pozemky v řadě obcí. Pomůže to také obcím na Uherskohradišťsku?

Petr GAZDÍK

Rozhodně ano. Je jich tam celá řada, zejména kolem Velehradského kláštera. To byly velmi rozsáhlé církevní majetky a můj kamarád velmi agilní, pan starosta z Modré vedle Velehradu, ten už tak, jeho malý katastr, který byl obklíčen církevním majetkem, už neměl kde se realizovat, tak už se realizoval v katastru obce Velehrad, kde zakládal rybníky a teď myslím nějaké podmořské akvárium, nebo, nebo, nebo něco takového. Z norských fondů byl schopen vybudovat, takže teď konečně, myslím, že k tomu dojde. A je pak celá řada obcí, které budují tak, tak, na 21. století přízemní věci, jako je třeba vodovod či kanalizace, které už nebudou moct vést přes církevní pozemky. A to se nebavím o rozvoji výstavby. To také v mnoha obcích doteďka nešlo.

Petr HOLUB

A v Suché Lozi také?

Petr GAZDÍK

Kéž by Česká republika vzkvétala jak Suchá Loz. Suchá Loz má za sebou za mého starostování komplexní pozemkovou úpravu. V katastru obce Suchá Loz už je minimum státních pozemků, žádný církevní. Obec neskutečně zbohatla a my máme pozemkově, bych řekl, takřka všecko vyřešené. Zvu každého, kdo chce vidět hezkou obec, ať přijede do Suché Loze.

Jana ŠMÍDOVÁ

A co kdyby se tam někdo chtěl přistěhovat? Toho také zvete?

Petr GAZDÍK

Má možnost, minulý rok jsme dokončili jednu zástavbovou zónu, jsou tam ještě tři volná místa. Teď zrovna budujeme další zástavovou zónu, je tam ještě 8 volných míst.

Jana ŠMÍDOVÁ

Takže, pane Gazdíku, děkujeme vám za rozhovor.

Petr GAZDÍK

Já moc děkuji ...

Jana ŠMÍDOVÁ

Skončili jsme v Suché Lozi a vzhůru do poslaneckých kuloárů.

Petr GAZDÍK

A vzhůru na poslanecké interpelace. Děkuju vám za milé popovídání a přeju všem posluchačům všecko dobré, hezký den.

Český rozhlas 6, 7. 2. 2013, pořad: Studio STOP

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme