Gazdík: Pokud VV rozpočet nepodpoří, tato koalice končí

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

21. 7. 2011

VV odmítly rozpočet, který počítal s razantnějším navýšením DPH a rychlejším snížením schodku rozpočtu. Jaký pro to měly argument?

Řekly nám jen tolik, že jejich voličská základna v této fázi není připravena podpořit 19% DPH.

Před jednáním faktický šéf VV Vít Bárta přes média vyhlásil, že 19% DPH podpoří, pokud kývnete na vyšší zdanění bohatých osob. Na to jste nebyli ochotni přistoupit?

Konkrétní návrh VV nepředložily. I premiér se VV ptal, za jakých podmínek podpoří rozpočet s nižším schodkem. Odpověď zněla, že ho VV prostě nepodpoří. Vyjádřením v médiích nerozumím, nám říkaly něco jiného.

Do médií VV také říkají, že se má víc škrtat na resortech obrany nebo práce – mluvili jste o tom na K9?

Debatovali jsme jen o jejich naprosto nesmyslném porovnávání, které resorty a které strany kolik škrtají. Premiér ale VV už před rokem při rozdělování ministerstev upozornil, že zatímco na jiných resortech kvůli mandatorním výdajům škrtat nelze, na dopravě, kde jsou výdaje do investic, to možné je.

Skutečně nejde například na ministerstvech TOP 09 škrtat víc?

Rádi snížíme výdaje ministerstva práce a sociálních věcí, ale to by znamenalo nevalorizovat důchody. A s tím VV nesouhlasí. Nelze škrtat rozpočet MPSV a zároveň říkat, že budeme valorizovat důchody.

VV poté nepodpořily ani druhou variantu rozpočtu, která počítá se schodkem 105 miliard. Proč?

To nechápu, protože ten rozpočet je vyjednaný podle koaliční smlouvy. Navíc jsme se VV ptali, jestli podpoří rozpočet v té druhé variantě, a řekly, že ano. Pak na tiskovce vyhlásí, že se o tom musí jednat a že neví, jestli to podpoří. VV něco jiného říkají, a něco jiného dělají.

Podle VV koaliční smlouva slibuje na dopravu o mnoho miliard víc, než kolik plánuje ministr financí. Neporušil zde koaliční smlouvu?

Základem smlouvy je dohoda, že schodek nemůže být přes 105 miliard. VV nemohou chtít valorizaci důchodů, co nejnižší DPH, jejíž zvýšení občanům plně kompenzují, a zároveň chtít víc peněz na dopravu. To pak prostě nevychází.

Předložily VV nějaké konkrétnější výhrady k rozpočtu?

Stěžovaly si, že se o tom nejednalo daleko dříve. To je ovšem vedlejší produkt právě jejich tanečků a skandálů. Kvůli VV nemá koalice čas, aby rozpočet připravila v předstihu. O věci nešlo diskutovat, když se VV hádaly o křesla a podmínečně vypovídaly koaliční smlouvu.

Říkáte, že zpoždění s rozpočtem vzniklo kvůli VV, že porušují slovo, že nerozumíte jejich požadavkům... Má cenu s nimi být ve vládě?

Po dnešku se tohle partnerství zdá zase o něco obtížnější.

A pokud ty výhrady VV k rozpočtu budou trvat i v září, kdy jde rozpočet do sněmovny?

Pokud nezvednou ruku pro rozpočet, který projde vládou, znamená to konec koalice.

Jakub Kalenský

Hospodářské noviny, 21. 7. 2011, Rubrika: Téma, str. 3

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme