Gazdík: Pokud budou VV dále klást nereálné požadavky, vláda padne

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

7. 6. 2011

Věci veřejné v úterý vládním partnerům oznámily, že koaliční smlouvu vypoví ke konci června, pokud ODS a TOP 09 nesplní jejich podmínky. Mimo jiné požadují prosazení svých požadavků k reformním zákonům a písemný dodatek ke koaliční smlouvě. V něm se mají koaliční partneři mimo jiné zavázat ke splnění slibů o obměně kabinetu. V rozhovoru pro IHNED.cz situaci komentuje Petr Gazdík, předseda Hnutí Starostové a nezávislí (STAN).

 

Jaký význam má setrvávat v koalici s partnerem, který každý měsíc vyhrožuje vystoupením z vlády a dává vám nová a nová ultimáta, která přitom nedodržuje?

Nyní to má ten význam, že sněmovnou projdou alespoň první čtení reformních zákonů. Jinak se omlouvám, ale já té situaci taky nerozumím, a to jsem jeden z vyjednavačů. Nejhorší pro politika je, když se stane směšným. A to, co dělají VV, je přesně ten případ, kdy už se směšnými stali. Jediný výsledek dnešního jednání K6 je, aby VV zítra konečně přišly s konkrétním návrhem dodatku koaliční smlouvy, o kterém bude možné jednat.

Takže dnes ještě žádný návrh nepředložili?

Ne, mají ho předložit až zítra nebo pozítří.

Vůbec nevíte, co chtějí, a přesto je necháte klást vám ultimáta?

Chtějí důstojné postavení ve vládě. Pod tím si každý může představit leccos, nic konkrétního neřekli. Řekli jen, že postavení předsedy LRV nepovažují za dostačující. Teď máme pracovat a nestarat se o personální požadavky.

Berete vůbec to ultimátum VV o 30. Červnu vážně?

Samozřejmě bereme každé ultimátum.

Stejně vážně, jako těch mnoho nesplněných ultimát předtím?

Pokud budou VV nadále klást nereálné požadavky, vláda 30. června padne a na podzim mohou být předčasné volby. To už je věcí odpovědnosti VV.

Jakub Kalenský

iHNED.cz, 7. 6. 2011

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme