Gazdík: Pádu vlády dávám šanci 80 procent

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

31. 10. 2012

Překvapil vás manévr ODS?

Překvapil. Ale je to první pozitivní zpráva, že se rebelové a zbytek poslanců ODS na něčem dohodli. Rozhodli jsme se neklást překážky, byť je to bezprecedentní a naše trpělivost není bezbřehá.

Co říkáte gradujícím podmínkám, které od občanských demokratů zaznívají. Nově například tomu, aby se o prováděcích zákonech důchodové reformy hlasovalo až po daňovém balíčku?

Každý ví, že důvody vzbouřenců nejsou obsahové ani věcné. Jsou o situaci uvnitř ODS a o tom, kdo bude jejím předsedou a kdo místopředsedy. Souvisejí s tím, jestli se strana rozloží, nebo bude pokračovat dál ve stávajícím formátu. Věřím, že toto příští týden skončí. Ono to musí skončit, protože lhůty končí a dochází i naše trpělivost.

K dalšímu pokračování této vlády je skeptický váš předseda Schwarzenberg i ministr financí Kalousek. Jak to vidíte vy?

Vnímám to podobně. Ještě minulý týden jsem dával vládě šanci 30/70, že spíše skončí. Teď bych svůj úsudek posunul na 20/80.

Tedy 80 procent pro to, že vláda skončí? Už příští týden?

Přesně tak.

kal