Gazdík: Odmítnutím církevních restitucí nic neušetříme

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

6. 6. 2012

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Projednávání zákona o církevních restitucích, který do sněmovny poslala vláda, rozpoutal dnes v jednacím sále ostrou polemiku. Ministr financí Miroslav Kalousek zvýšil hlas na předsedu poslaneckého klubu sociálních demokratů Jeronýma Tejce a vyčetl mu, že je lhář a demagog. Vadilo mu totiž Tejcovo varování, že vydávání majetku půjde až před komunistický puč z února 1948. Opozice taky upozorňuje, že současná ekonomická kondice země si majetkové vyrovnání údajně nemůže dovolit. Návrh počítá s tím, že církve získají zpátky 56 procent zabraného majetku a finanční náhradu ve výši 59 miliard korun. Mluvit o tom budu s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů a nezávislých Petrem Gazdíkem. Dobrý den.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové /STAN/

Hezký dobrý den vám i posluchačům.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A se členem rozpočtového výboru za Věci veřejné Michalem Babákem. Dobrý den.

Michal BABÁK, člen rozpočtového výboru za Věci veřejné

Pěkný den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane Babáku, taky Věci veřejné mají k projednávanému návrhu zákona výhrady. Jaké zejména?

Michal BABÁK

Tak my jsme již několikrát uvedli, že samozřejmě ten zákon jako takový rozhodně podporujeme, nicméně tam spatřujeme několik, několik věcí, který bychom chtěli napravit v pozměňovacích návrzích, které předkládáme do sněmovny teď do druhého čtení. A to zejména z toho důvodu, že nebyl předložen takzvaný výčtový zákon, který byl slibován, a taktéž z několikero důvodů, které jsou spíše technického typu, nicméně s některými jsme domluveni, například i s koaliční ODS, že bychom jej podpořili.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Ten výčtový zákon, co by měl obsahovat?

Michal BABÁK

Tak výčtový zákon, o tom se tady hovoří již dlouho, a ten by měl obsahovat jasnou transparentní strukturu toho majetku, která se v podstatě bude vydávat. A dá se říct, že byla nějakým způsobem již několikrát vytvořena a nám v podstatě jako uniká důvod, proč by neměla být, neměl být tento výčtový zákon dán do paragrafového znění tohoto zákona o narovnání s církvemi.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane poslanče Gazdíku, co soudíte o námitkách opozice a zejména o tom, co teď říká pan poslanec Babák, tedy že chybí výčtový zákon a neví proč?

Petr GAZDÍK

Já se přiznám, že tomu příliš nerozumím. Věci veřejné jsou podepsány pod dohodou mezi 17 církvemi a vládou, na tom, že ten zákon bude přijat v té podobě, jaký jej dohodly církve s vládou. To, že chybí výčtový zákon, já jsem nebyl součástí té komise, nicméně při původních vyjednáváních bylo jasně řečeno, že hledat teď, přesný výčet dávat dohromady, je vlastně dělat práci za ty církve, které jej o to budou muset žádat a které, které budou muset doložit jasným způsobem, že ten majetek vlastně jde navíc katastru nemovitostí, ty nemovitosti jsou jasně blokovány, blokačním paragrafem, naprostá většina z nich je na listu vlastnictví obcí, které se nachází, kde jsou blokovány blokačním paragrafem, sám, sám to ze své obce jako bývalý, bývalý starosta znám. Takže těmto výhradám, výhradám příliš nerozumím.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A pane Gazdíku, výhradám typu, že teď na to prostě Česká republika nemá, že by bylo dobré odsunout tu finanční náhradu a vyrovnat se pouze těmi nemovitostmi?

Petr GAZDÍK

To má dvě roviny. Jedna rovina je rozhodnutí Ústavního soudu, který ve svém nálezu jasně říká, že dlouhodobá nečinnost Parlamentu České republiky spočívající v nepřijetí zvláštního právního předpisu, který by vypořádal historický majetek církví a náboženských společností je proti výstavní a porušuje Ústavu České republiky a základní ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A to zahrnuje i tu finanční náhradu.

Petr GAZDÍK

Ta finanční náhrada ve výši 59 miliard je za majetek, který nemůže být vydán, ale už málo se ví o tom, že součástí té náhrady, a to bylo dohodnuto právě s církvemi a součástí té dohody je také odluka církve od státu a že v příštích letech by český stát, když nebude přijat ten zákon, když se církve neoddělí od státu ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

By dál platil církvím.

Petr GAZDÍK

Tak bude dál platit církev a z té částky 59 miliard by stejně minimálně 30 miliard zaplatil na mzdách duchovních, k čemuž je zavázán dle starého zákona, to ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Takže bychom na tom neušetřili.

Petr GAZDÍK

Takže bychom na tom příliš neušetřili.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane poslanče Babáku, tomuto argumentu rozumíte, že je to v podstatě výhodnější pro stát, aby s církvemi vyrovnal.

Michal BABÁK

No, já hlavně nerozumím pořád tomu, proč ten, řekněme, list nebo seznam těch nemovitostí ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Já už bych se od toho odpoutala. Teď k té druhé otázce, jestli na to máme nebo nemáme ...

Michal BABÁK

No, ono to s tím souvisí. Já se ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

... jestli třeba to skutečně nestojí za to jaksi ustoupit od toho výčtového zákona právě proto, že je to pro stát výhodnější se s církvemi vyrovnat v tuto chvíli?

Michal BABÁK

Já se moc omlouvám, paní redaktorko, ono to s tím souvisí, protože pokud v podstatě ten výčtový zákon nějakým způsobem bude udělán a může se zjistit, že v podstatě není, nemusí se vracet všech 134 miliard, ale budou tam právě ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Tak oni to mají ale dokládat církve a ty by měly doložit, že to je jejich majetek a že na něj mají nárok, jestli to není je oddalování z vaší strany.

Michal BABÁK

Není, není, a oni to nedoloží právě ty církve a potom se zjistí, že se nemělo vracet třeba finančních náhrad za 59 miliard, ale mělo se vracet míň a tam je ta pojistka, tam je ten náš pozměňovací návrh. Ale já ještě bych velice rád upřesnil to, že já v podstatě chápu, že pan Gazdík tomu nerozumí, protože nebyl na těch vyjednáváních, kde se jasně řeklo a jasně se vyjednal rámec toho, toho narovnání a v žádném případě se nevyjednalo paragrafové znění, to znamená, způsob toho, toho narovnání.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

To je vysvětlení, proč Věci veřejné, i když kývly ve vládě, teď jsou proti v některých ohledech.

Michal BABÁK

Samozřejmě, protože my jsme od začátku avizovali, že potřebujeme transparentně ten majetek vydávat. Ze začátku za nás bojovala paní Karolína Peake, která říkala, že se bude tento majetek vydávat například přes její ministerstvo nebo resort Legislativní rady vlády, potom z toho ustoupila, sama řekla, že prostě pan ministr financí si to nepřeje, takže se tím pádem ten majetek bude nějakým způsobem vydávat, teď k tomu byl udělán ještě pozměňovací návrh na ústavněprávním výboru, ale který, já si myslím, že je absolutně nedostatečný.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

To je vysvětlení Věcí veřejných, proč chtějí nějaké úpravy. Pane Gazdíku, dnes tedy ten návrh na vrácení do výboru neprošel, co tedy čeká zákon teď, už jen hlasování ve třetím čtení a předpokládáte, že koalice získá dostatek hlasů?

Petr GAZDÍK

Já si myslím, že nás čekají velké obstrukce z řad opozice a čeká nás třetí čtení, pak ten návrh zákona, pakliže projde třetím čtením, půjde do Senátu, kde čekáme taktéž bouřlivou diskusi a patrně vrácení, vrácení do sněmovny, kde ji bude muset koalice 101 hlasy poslanců přehlasovat, pak podpis prezidenta republiky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Předpokládá předseda poslanecké frakce TOP 09, Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Mluvila jsem taky s poslancem za Věci veřejné Michalem Babákem. Pánové, děkuji, na shledanou.

Michal BABÁK

Na shledanou.

Petr GAZDÍK

Děkujeme, na shledanou.

ČRo 1 - Radiožurnál, 6. 6. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme