Gazdík: O ministru kultury rozhodneme v souladu s politickou kulturou

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

5. 12. 2011

Jiří Besser dnes řekl novinářům, že je ochotný vzdát se ministerské funkce, jestli někdo předloží důkazy o jeho nečestném chování. Reagoval tak na nedávná zjištění, že byl v jedné firmě s Pavlem Hráchem odsouzeným za korupci. Ministr tvrdí, že společnost Comoros Group nikdy aktivně nepodnikala a on sám chtěl pouze pomoct starému příteli s pořízením bytu na Floridě. Jiří Besser připouští, že udělal chybu, když údaje nezahrnul do majetkového přiznání a je připravený nést za to zodpovědnost. Na lince je Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové a nezávislí. Dobrý den.

Hezké dobré poledne.

Pane poslanče, měl by pan ministr Besser odejít podle vás?

Já si myslím, že těch prohřešků je skutečně celá řada a my se jimi budeme velmi detailně zabývat. Oceňuji to, že pan ministr ten prohřešek přiznal, že jej nezatajoval, že nabídl svou rezignaci. A já myslím, že v současné době se k tomu musí vyjádřit celostátní vedení Starostů a nezávislých, které se sejde v nejbližších dnech.

Podle vás ale, pane Gazdíku, nestačí jako důvod k rezignaci silné podezření, pokud tedy ministr vlády podniká s člověkem, který je prokazatelně odsouzený za korupční jednání?

Já se domnívám, že to je problémem. Na nás politiky by měly být skutečně kladeny asi vyšší jaksi nároky než na ostatní lidi. Já lidsky chápu, že s člověkem, se kterým se znáte 50 let, je velmi těžké rozvázat vztahy, na druhou stranu pakliže jsem politik, jsem ministr této vlády, tak pokud ten člověk je odsouzený za korupci, tak to buď musím udělat a nemít s ním žádné svazky, vztahy, nedej bože firmy, anebo musím ze své funkce odstoupit. My o tom budeme vážně jednat a s panem ministrem to celostátní vedení Starostů a nezávislých probere .

Kdy to budete řešit?

Pan ministr teď odletěl na pracovní návštěvu do Itálie, kde ve Vatikánu řeší problematiku církevních restitucí, která byla jedním z jeho hlavních úkolů na ministerstvu a kterou teď dotahuje v tuto chvíli do konce. Jakmile se vrátí, ihned k tomu zasedneme.

Ještě tento týden tedy předpokládám, že to bude. Já jsem se chtěla zeptat, pane poslanče, za jak velký problém považujete, že nezahrnul pan Besser do majetkového přiznání svou účast ve firmě Comors Group, i když on tvrdí, že nevytvářela žádné zisky.

Mě pan ministr přesvědčil o tom, že ta firma nevytvářela žádné zisky ...

Jaké vám dal důkazy, pardon, to mě zajímá?

Předložil mi písemné listiny a důkazy k tomu, že ta firma skutečně nevytvářela žádné zisky, že jediné, co měla, tak byla ta nemovitost. Nicméně i tak je to problém. Já bych to nepovažoval za drobné opomenutí. Byla na Floridě, prostě zvláště po bývalých aférách něco, co se českému občanovi u politika takto vysoce postaveného těžce připouští.

A zeptám se na váš osobní postoj. Budete žádat na tom celostátním setkání Starostů a nezávislých, aby pan Besser rezignoval na svou funkci, i když třeba se nenajdou další důkazy, jak on po nich volá, že se třeba účastnil nějakého korupčního jednání?

Já si dovolím svůj postoj sdělit Starostům a nezávislým, nikoli prostřednictvím médií. Ale osobně. My jsme strana, která se vždycky deklarovala jako strana, která chce nastolit lepší politickou kulturu a taková věc ...

Právě proto.

Aby byla v souladu se zlepšením politické kultury.

Myslíte odstoupení pana ministra?

Ano.

Uvádí předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Já děkuji, že jste si udělal čas, na shledanou.

Na shledanou.

Veronika Sedláčková

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 5. 12. 2011

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme