Gazdík: Nikdo neví, co můžeme od lidí z VV čekat

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

18. 4. 2012

Dobrý večer, vítám vás u Interview ČT24. Pěkně zamotaná přetahovaná o poslance, tak bychom mohli zhodnotit důsledky rozpadu strany Věci veřejné. Pokud chce vláda pokračovat, musí mít podporu ve sněmovně, a tak premiér znovu dává čas do vyřešení situace do pondělka. V úterý totiž poslanci zasednou do lavic a to už musí být jasno, jakou má vláda pro svoje návrhy podporu. A naším dnešním hostem v Interview ČT24 je Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09, dobrý den.

Hezký dobrý den.

Pane předsedo, koalice rozpočtové odpovědnosti, vlády práva a boje proti korupce, korupci, tak se jmenoval ten projekt, jehož jste stále ještě součástí. Jmenuje se tak pořád?

Tak boj proti korupci myslím, že se trochu díky tomu, co předváděla strana Věci veřejné, z toho vytratil, pro ně to bylo hlavní téma. Teď mají svého neformálního lídra odsouzeného soudem za korupci. A přesto se ho, přesto se ho nehodlají vzdát. Myslím, že to je ten hlavní problém, který tou koalicí zmítal celý rok. Ten styl, ten jaksi styl, který vydíral, který destruoval různé věci, to si myslím, že byl hlavní problém této koalice.

I přesto, když jste teda citoval rovnou Víta Bárty, tak jeho jméno se stále ještě skví pod koaliční smlouvou.

Strana Věci veřejné má evidentně obrovské vnitřní potíže. Měla je už před 14 dny, kdy vyvolala vládní krizi s demisemi ministrů, které pak jejich ministři odmítli, odmítli podat. Od té doby se ta situace jenom dalším způsobem vyhrotila znovu včera, kdy vicepremiérka Karolína Peake oznámila opuštění strany Věci veřejné a jejich poslaneckého klubu. My teď v současné době nevíme, kdo vlastně za kým stojí ve straně Věci veřejné. A pan premiér, myslím, že moudře dal čas do pondělka, kdy se snad zjistí, jaké asi počty vláda ve sněmovně má a pak...

Tak my stále, my stále čekáme na výsledky grémia ODS. Poslední informace hovoří o tom, že zhruba v 18 hodin 45 minut bychom i ve vysílání čtyřiadvacítky měli nabídnout tiskovou konferenci, tak zkuste popsat, o co se v tuhle chvíli hraje? O to, jestli Karolína Peake dokáže přetáhnout víc poslanců na svou stranu a potom teda vy vypovíte koaliční smlouvu?

Ne, hraje se o to, kdo je kdo ve straně Věci veřejné. Jsou poslanci, kteří vystupují ze strany Věci veřejné a z poslaneckého klubu. Pak je tam...

Ne, počkejte, ale vláda hraje o co teda v tuhle chvíli? Na co vy čekáte jako koaliční partner? Vy máte podepsanou platnou koaliční smlouvu s Věcmi veřejnými.

Na druhou stranu my jsme zcela jasně vyzvali, protože si nedovedeme představit, že bysme byli v koalici s poslancem odsouzeným za korupci, který navíc několikrát i jeho manželka místopředsedkyně sněmovny jasně řekli, že v případě, že bude odsouzen byť nepravomocně, tak odejde z politiky. To se nestalo, Vít Bárta zjevně chce dál tahat za nitky ve straně Věci veřejné. Přes víkend to potvrdil několikrát. V neděli ve vašem pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že není členem poslaneckého klubu Věcí veřejných. V pondělí zas řekl někde, někde jinde, že je a že až se zvolí nový předseda poslaneckého klubu, tak teprv se rozmyslí, jestli, jestli odejde, nebo neodejde. Strana Věci veřejné...

Takže vy pokud teda Vít Bárta odejde z poslaneckého klubu Věcí veřejných, tak vládnete dál s Věcmi veřejnými?

Věci veřejné zatím nedaly žádné, tam nejde o něho, jeho nikdo nemůže donutit k tomu, aby, aby přestal být poslancem, je to jeho svobodné rozhodnutí, žádná instituce ani žádný paragraf, nic takového neumožňuje. Ale strana Věci veřejné ho podpořila a tomu my jako koaliční partneři nerozumíme. Já nevím, proč strana, která hlásala boj proti korupci, má teď člověka, který je odsouzen za korupci, který den předtím a vícekrát předtím jeho žena řekli, že v případě, že bude odsouzen, tak odejde a on dál chce být členem toho klubu. Pro nás je toto nepřijatelné.

Tak ať z toho neuděláme gulášovku teda, tak o co vlastně v tuhle...

Pane redaktore, ona to gulášovka je.

Ale ať ji z toho ještě neuděláme, ať to ještě víc nezamotáme. Tak v tuhle chvíli tedy vy jako zástupce jednoho z koaličních partnerů po Věcech veřejných chcete co? Myšleno po té, po té staré straně, ne po Peakovcích, ať si to odlišíme.

Předně, ujasněme si, že my ani já, ani vy, ani diváci teď neví, kdo vlastně ve Věcech veřejných, kdo je kdo, takzvaně kdo je na jedné straně, kdo je na druhé straně, kdo o co usiluje, to je jedna věc. Druhá věc je to, že strana Věci veřejné pořád má členem poslaneckého klubu Víta Bártu, který byl odsouzen za korupci a strana Věci veřejné, která hlásala boj proti korupci a boj s dinosaury, tak teď vytváří nebo vytvořila obrovského dinosaura, kterého se nechce vzdát a kterého podporuje. A pro nás jako koaliční partner je to zásadní problém. Takže my musíme počkat do té doby, než se ujasní, kdo je kdo v té straně a pak...

Dobře, tak premiér dal čas do pondělka a to čekáte, to ujasnění by mělo vypadat jak?

To ujasnění by mělo vypadat tak, že strana Věci veřejné dnes, myslím, že v tuto, v tuto chvíli někde zasedá, má říct, jestli Vít Bárta je, nebo není dál členem poslaneckého klubu strany Věci veřejné a má nám koaličním partnerům říct, proč je rozštěpená na dvě křídla a které, které z těch křídel, co vlastně chce a kolik má poslanců. Podle toho my jako koaliční partneři dál budeme jednat, jestli vypovíme koaliční smlouvu nebo budeme jednat se sociální demokracií o tom, abysme v co nejdřívějším termínu rozpustili sněmovnu. Já si dovedu představit, že sněmovna by mohla být rozpuštěna i v příští středu.

Takže bude-li mít strana Věci veřejné dostatek poslanců pro to, aby dodala vládě tolik hlasů, aby to byla přesvědčivá většina a Vít Bárta nebude členem poslaneckého klubu, tak dál prostě vládneme, jako kdyby se nic nedělo, s Věcmi veřejnými.

Ale ono se děje s Věcmi veřejnými. My si nejprve musíme ujasnit, co která z těch, z těch skupin chce.

No, ne, a tohle jsou základní podmínky teda.

V podstatě ano.

No, a pokud to tak nebude, tak se stane v pondělí co?

Tak si ujasníme, že tato vláda dál nemůže pokračovat, protože jedna její koaliční strana je rozpolcená a v tom případě řekl to pan premiér, řekli jsme to my, řekl to i pan prezident, že nejvhodnější řešení je předčasné volby v co nejdřívějším termínu. Ten termín by neměl být prázdninový, protože, protože o prázdninách volby nejsou úplně, úplně standardní a navíc ta případně nová vláda by měla mít dostatek času na přípravu státního rozpočtu a legislativy s ní spojené. Takže my budeme usilovat o to, aby se hned ve středu sněmovna na základě dohody jaksi stran zastoupených ve sněmovně rozpustila a volby byly v co nejdřívějším termínu na konci června.

Tam je potřeba 120 hlasů, což je v tuhle chvíli bez problémů asi, když se přidá sociální demokracie. Sociální demokracie i KSČM jasně avizovaly, že by si takové řešení jako přály. My jsme připraveni v případě, že koalice nebude mít dostatek, dostatek hlasů na to, aby mohla fungovat, takové řešení podpořit.

A za jakých okolností jste ochotni dál pokračovat s Karolínou Peake, Pavlem Dobešem a lidmi, které ona strhla na svoji stranu?

Za okolností, že dál bude prosazován koaliční program, koaliční smlouva a programové prohlášení vlády, že se na tom nic nezmění, to je jedna podmínka. Druhá podmínka samozřejmě je, že ta vláda bude mít dostatečný počet hlasů ve sněmovně. Za dostatečný nepovažuju 101 nebo 102člennou většinu. Ta vláda nemůže být zmítána momentální náladou jednoho nebo dvou poslanců.

Takže 103 a více, rozumím tomu správně?

Minimálně, minimálně.

Počítáte do těch 103 hlasů třeba i hlasy pana poslance Béma, pana poslance Doktora?

Pane redaktore, my teď nepočítáme vůbec nic. My budeme počítat v pondělí.

Ale pokud tedy k těm počtům opravdu dojdete, jestli tedy máte 103 hlasů, tak se ptám, jestli do té skupiny, protože teď je jasné, že to jsou poslanci nezařazení, jestli je berete jako poslance, kteří budou hlasovat pro koaliční projekt, nebo ne?

Pane redaktore, TOP 09 a Starostové a jejich poslanecký klub vstoupil do sněmovny se 41 poslanci. V současné době má 41 poslanců. Poslanci Doktor a Bém jsou poslanci, kteří vzešli a byli zvoleni za stranu ODS. Je na jednání mezi panem premiérem jako předsedou strany ODS a těmito poslanci, jak se zachovají dále. My to v současné době jako TOP 09 a Starostové nezkoumáme. Je to skutečně věcí a odpovědností ODS.

Dobře, ale tak se ptám na váš názor.

Já si myslím, já shodou okolností...

Jsou to koaliční poslanci, nebo nejsou?

Já shodou okolností, momentálně patrně nejsou, když se ODS, když je ODS vyloučila ze svého poslaneckého klubu.

Takže v tuhle chvíli, když teda, když teda oddělíme Věci veřejné, od nichž potřebujete dodat tedy hlasy do 103. Tak to vezměme tak, že vy máte 41 poslanců, ODS má 51, jsme na 92.

Ano.

Tam nepočítáme teda Pavla Béma ani Michala Doktora, Kristýnu Kočí, o té asi už ani nemluvě

Ne, my to do toho nepočítáme, protože tito poslanci od ODS, respektive Kristýna Kočí od Věcí veřejných odešli, jsou to nezařazení poslanci.

Jinými slovy, Karolína Peake musí dodat 11 hlasů.

Ano, patrně ano.

A co se stane s koaliční smlouvou? Bude vypovězena, bude podepsána s kým?

Pane redaktore, znovu, my teď řešíme to, kolik těch poslanců vlastně bude, to se, to se dozvíme v pondělí. Co se stane s koaliční smlouvou, je předbíhání jednoho nebo dvou kroků dopředu. Čistě z hlediska ústavní, a dnes na to upozornili ústavní právníci, ta vláda dostala důvěru a pakliže je ve sněmovně dostatek poslanců, kteří tu důvěru nadále, nadále projevují, tak koaliční smlouvy nemusí být sepsána pouze, pouze mezi stranami, o tom ústava nemluví. Ústava mluví o tom, že vláda požádá o důvěru a že se dostatečný počet, to znamená většina ve sněmovně k té důvěře připojí.

Tak ale koaliční smlouva nebude platná v tu chvíli a vy se v té koaliční smlouvě zavazujete i principům spolupráce k tomu, kolik dáte Věcem veřejným míst ve vládě.

To by samozřejmě bylo otázkou dalšího, dalšího jednání. Ale to teď velmi předbíháme. Já osobně, můj názor je, že spíše to směřuje k tomu rozpuštění sněmovny.

A ten názor je podložen čím? Že se prostě nevedou ta jednání, že nedaří uloupnout poslance z klubu Věcí veřejných?

Pane redaktore, my se nesnažíme nikoho uloupnout, my sledujeme situaci, počkáme do pondělka, co se do pondělka stane. Ta vyjednávání určitě musí vést pan premiér, určitě teď jsme se bavili o jeho dvou nezařazených poslancích, kteří vznikli z klubu ODS. A musí je vést s paní vicepremiérkou Karolínou Peake. TOP 09 a Starostové se těch jednání zatím žádným způsobem neúčastní, aspoň o tom nevím.

No, a kdyby se jich účast... tak to mi neříkejte, že se jich neúčastní, ani zákulisních, že nejsou na telefonu nebo že nejste na telefonu s koaličními partnery.

Pane redaktore, prosím, nechtějte po mně, abych sledoval, kdo si s kým kde telefonuje. To skutečně není mou prací a já, ani mně to nepřísluší.

Ale chcete mi říct, že teda Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek jsou teď úplně v klidu a jenom sledují situaci?

Myslím, že ano. S Karlem Schwarzenbergem jsem mluvil dnes ráno a na některé, o některých věcech jsme spolu mluvili. Ano, Karel Schwarzenberg sleduje situaci.

Takže TOP 09 v tuhle chvíli prostě chce, aby byly předčasné volby? Směřuje k tomu i ta jednání nebo pokud tedy v pondělí ta zásadní jednání?

Já znovu zopakuji naše stanovisko, jestli chcete. My vyčkáme do pondělí. V této chvíli TOP 09 chce vyčkat do pondělí. V pondělí se rozhodneme, jaký další způsob zvolíme.

No, a může se stát v pondělí, že premiér řekne: mám 103 hlasů, ale není to s koaliční stranou Věci veřejné, ale je to s těmi lidmi, kteří odešli z Věcí veřejných.

Tak v tom případě existují stranické orgány TOP 09 a Starostů, v úterý se sejde patrně předsednictvo TOP 09 a poslanecký klub TOP 09 a Starostové a tyto orgány rozhodnou o tom co dál. Nechtějte po mně, abych určoval 41 poslancům, co mají dělat v době, kdy ještě nevíme, jaká ta situace bude.

Tak jste šéf poslaneckého klubu, tak budete muset k tomu zaujmout nějaké stanovisko. A předpokládám, že už ty scénáře, že už ty scénáře se asi...

My jsme demokratická strana, pane redaktore, ne diktátorská.

Že už ty scénáře si asi v hlavě nějak rýsujete. Takže pokud nastane tahle situace, je pravděpodobná?

Je pravděpodobná, ty situace jsou dvě pravděpodobné. Jedna z nich nastane a my se rozhodneme, kterou z nich zvolíme.

Vládnout s Věci veřejnými, to je taky pravděpodobná situace? Vy jste říkal: jsou dvě pravděpodobné, tak?

Znovu zopakuji, že my teď nevíme, kdo u Věcí veřejných zůstává, kdo budou mít Věci veřejné poslanců a nevíme také to, jestli Vít Bárta zůstane členem poslaneckého klubu Věcí veřejných. Pro nás je nepřijatelné, abysme byli v koalici s poslancem odsouzeným za korupci.

Teď nevím, jestli úplně přesně se k tomu dostaneme početně, jestli by vlastně se nemohly rozštípnout Věci veřejné přesně na polovinu a nebyla by tam, nebyla by tam nějaká většina. Tak v ten okamžik by se stalo co?

Jak jste si všimli, tak u Věcí veřejných je zatím, za ten rok to vnímám, velmi možné takřka všechno. Nevím, co se stane, uvidíme, budeme to skutečně řešit v pondělí.

No, a je tady spíš nechuť teda s Věcmi veřejnými dál vládnout. I přesto, že jste v pátek nějak úplně neprojevovali, sice jste nevyzvali úplně přímo Víta Bártu k opuštění poslaneckého mandátu.

To není pravda, já jsem, pane redaktore, i vašim redaktorům zcela jasně říkal, že žádám, že v řádu hodin jak pan Bárta, tak pan Škárka složí svůj poslanecký mandát.

Já jsem se možná teď špatně vyjádřil, tak se za to, za to omlouvám. Spíš ODS a TOP 09 to neviděla jako pádný důvod k tomu ukončit spolupráci s Věcmi veřejnými.

Pro mě osobně to pádný důvod je. Já nechci být v koalici s poslancem odsouzeným pro korupci, který nedodržel své slovo chlapa.

A on řekl, že se vzdá poslaneckého mandátu?

On řekl, že odejde z politiky.

Ale neřekl, že se vzdá poslaneckého mandátu.

Pane redaktore, poslanecký mandát je součástí politiky, dokonce si myslím, že je to součástí vysoké politiky.

Teď mi řekněte jednu věc, tak evidentně to všechno směřuje nebo ta jednání, když se premiér schází s Karolínou Peake, proč se vlastně schází premiér s Karolínou Peake?

Protože to je jeho vicepremiérka.

Nepochybně. Ale v tuhle chvíli tedy ona není členkou Věcí veřejných.

Ano.

A co od ní chce premiér slyšet dle vašeho názoru?

Pane redaktore, já jsem předseda poslaneckého klubu, nikoliv jasnovědec. Intimní rozhovory mezi panem premiérem a Karolínou Peake, o nich opravdu nic nevím.

Ty scénáře, které jsme si tady popsali, je možné najít ještě nějaký další, kromě toho, že budete dál vládnout s Věcmi veřejnými nebo s lidmi kolem Karolíny Peake nebo budou předčasné volby?

Další scénář by se jistě asi patrně nějaký, nějaký našel, nějaký neuvěřitelné. To ale pro nás není přijatelné. Další vyhrocování nestability v České republice, prostě to si nedovedeme představit. Myslím, že zcela férovým řešením v případě jakékoliv další nestability jsou předčasné volby a to, že by se ve středu sněmovna mohla rozpustit.

Teď pokud byste se opřeli o lidi, kteří teda utekli z Věcí veřejných, tak jakou by měla ta vláda legitimitu? Komu by byli ti lidé zodpovědní? Tak já se omlouvám, pane předsedo, tisková konference po zasedání grémia ODS.

/ Přerušeno brífinkem po jednání grémia ODS /

Tak na ČT 24 jste sledovali prohlášení po zasedání grémia ODS. Premiér Petr Nečas řekl, že teď usiluje o to, aby vláda získala bezpečnou vládní většinu nebo by si přál případně rychlé předčasné volby. Uvedl také, že ODS v tuhle chvíli započala v podstatě s harmonogramem k tomu, jak dospět k volbám a zasedá také její volební štáb na mimořádném zasedání. Petr Nečas také řekl, že není možné pokračovat dál ve spolupráci s Věcmi veřejnými, pokud by na jejich jednání měl jakýkoli vliv Vít Bárta nebo bezpečnostní expert strany Michal Moroz a také řekl, že začíná dohodovací řízení se stranou Věci veřejné, což je v podstatě formální krok k ukončení spolupráce. Petr Gazdík je předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a je dnes hostem Interview ČT24. Co jste říkal tomu vystoupení? Já vás poprosím o komentář.

Já myslím, že pan premiér potvrdil v podstatě názor TOP 09 nebo můj osobní, který jsem tady tlumočil před několika minutami. To, že formálně převzal iniciativu a začal dohodovací řízení se stranou Věci veřejné, je jasný signál, že i pro stranu ODS je naprosto nepřijatelné, aby poslanec, který je odsouzeným za korupci, dále zůstával členem poslaneckého klubu Věci veřejné a měl jakýkoli vliv na chod této strany.

Ta poznámka o tom, že to je formální krok k ukončení spolupráce.

To je formální...

Směřuje teď teda všechno k tomu, abyste ukončili trojkoaliční projekt s Věcmi veřejnými?

Znovu zopakuji, že nevíme, kdo je kdo dnes ve Věcech veřejných. Nevíme, zdali dnes jaksi zasedající Věci veřejné ukončí, nebo neukončí členství Vítu Bártovi v poslaneckém klubu. Pakliže neukončí, tak ano, tak to evidentně směřuje k tomu, aby tento formální krok byl naplněn a aby ta koaliční dohoda byla ukončena.

Tady přibyl další požadavek, Michal Moroz nesmí mít vliv na dění ve straně Věci veřejné, respektive na její poslanecký klub.

Netuším, jaký má důvod pan premiér k panu Morozovi. Pan Moroz je jistě jedna, jedna z těch šedějších postav ve straně Věci veřejné. O jeho, jeho současnosti, minulosti se psaly různé věci. Jaký k tomu má důvod pan premiér, netuším.

Než začala tisková konference po grémiu ODS, tak jsem se vás chtěl zeptat na to, jakou by, pokud teda když vyjdu z toho prvního stanoviska premiéra, že teď tedy hledáme bezpečnou vládní většinu nebo premiér chce jasnou bezpečnou vládní většinu, komu by byli zodpovědní ti lidé, se kterými byste vládli, když byli zvoleni na kandidátce Věcí veřejných? Tak jsem se ptal a už jsme se nedostali k odpovědi.

To je formálně složité, tam minimálně hraje roli počet těch lidí. V případě, že je to, je to, by to bylo 10 lidí, tak dle jednacího řádu sněmovnu je možno založit poslanecký klub, který by měl 10 členů, který by byl zodpovědný svému, svému předsedovi a s takovým poslaneckým klubem by bylo možno nějak formálně, formálně jednat. Pakliže by to nebylo možné, tak...

A to by se teda měnila komplet koaliční smlouva, to byste uzavřeli koaliční smlouvu s tím klubem?

Koaliční smlouva, pane redaktore, se bude muset, muset patrně měnit, měnit.

Tak ona skončila, vy uzavřete na podobném půdorysu akorát.

Je to, je to možné, ale měnit se bude muset podle mého názoru každopádně v případě, že se najde ta potřebná většina. V případě, že se nenajde, tak pojďme do předčasných voleb.

Teď a kde my máme jako obyvatelé tohoto státu záruku, že taková vláda by nebyla ještě víc prokorupční? Protože tam by byla celá řada poslanců, kteří by v podstatě hráli o vše na poslední 2 roky, a samozřejmě za tohoto předpokladu tam vzniká obrovský korupční potenciál.

To samozřejmě je jedno, jedno z vidění toho problému. Nicméně to, co...

To je jedno ze zásadních vidění toho problému.

Jedno ze zásadních vidění toho problému. To, co jsme my zažívali poslední rok, tu nestabilitu, ten vydírací potenciál, ten destrukční potenciál Věcí veřejných je podle mě mnohem, mnohem horší. A já jak znám Karolínu Peake osobně, byla to moje kolegyně, předsedkyně poslaneckého klubu, jak znám mnohé z těch poslanců, kteří se k ní zatím připojili, tak je znám jako slušné a čestné lidi. Nevidím, proč by zrovna oni měli být vydíratelní v této době víc, než byli kdykoliv předtím.

Zas na druhou stranu, proč ne?

Pane redaktore, pokud se na to budeme dívat touto optikou, tak každý z nás i vy je jakýmkoli způsobem vydíratelný, zkorumpovatelný. Svět není úplně tak černobílý a nemyslím si, že většina, většina lidí jsou, jsou jenom, jenom korupčníci. I v politice znám slušné lidi a třeba Karolína Peake patří, patří k jednomu z nich.

Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09, byl dnes hostem Interview ČT24. Pevné nervy, na shledanou.

Děkuji, na shledanou.

František Lutonský

ČT 24, 18. 4. 2012, Pořad: Interview ČT 24

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme