Gazdík: Neustoupíme a neposvětíme puč

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

26. 6. 2013

Tak vážné to ještě nikdy nebylo, je slyšet od mnoha politiků bývalé vládní koalice. Na druhé straně to vypadá, jako by už probíhala předvolební kampaň a o spolupráci sněmovních politických stran si můžeme nechat jen zdát, takže je na stole otázka, komu vlastně současná situace opravdu vadí a komu de facto vyhovuje a kdo nakonec rozhodne, kdy budou sněmovní volby. Začíná Dvacet minut, dobré odpoledne. Spolu se mnou ve studiu je předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík. Dobré odpoledne.

Hezké dobré odpoledne vám i posluchačům.

Pane předsedo, zajímá mě, proč vám trvalo tak dlouho, než jste dali dohromady 101 podpisů pod nominaci Miroslavy Němcové na post premiérky České republiky?

Upřímně řečeno fyzicky my jsme nejprve řešili to, jestli, měli jsme 3 základní podmínky. Ty první podmínka byla, aby se koalice shodla na, na premiérce, to se u nás podařilo v pátek na jednání předsednictva, strana LIDEM se shodla o něco dříve. V sobotu bylo další koaliční jednání a de facto nejbližší možný termín shromáždění těch 101 podpisů bylo pondělí a úterý. V úterý se to podařilo definitivně, těch 101 podpisů máme, ta koalice disponuje 101 podpisy ve sněmovně.

Já se ptám na to, protože vy jste 18. června na serveru iDNES, pane Gazdíku, řekl, že pokud se do týdne neukáže, že lze ve sněmovně sestavit koalici, budete pro předčasné volby. Co se změnilo od 18. června?

No, změnilo se to, že nám se ta koalice ve sněmovně podařila, podařila sestavit.

Jenom pardon, abychom si úplně rozuměli. Vy máte 101 podpisů pod nominací Miroslavy Němcové na post premiérky. Vy nemáte přece 101 podpisů, které jsou pro koalici, minimálně tak to interpretuje Karolína Peake, šéfka strany LIDEM.

My jsme řekli zcela jasně, že pokud nebude ve sněmovně většina, která by jaksi naši kandidátku na premiérku podpořila, pak jsou předčasné volby nejlepší, nejlepší řešení a nechtěli jsme protahovat agonii. Ty předčasné volby jsou určitě lepší, než úřednická vláda. Co se změnilo, to, co říkám, to stále platí, jenže ve sněmovně je většina podporující Miroslavu Němcovou, to za prvé. Za druhé prezident nejmenoval úřednickou vládu, ale v podstatě politického premiéra, který sestavuje politickou vládu Zemanovců. Pokud bychom se teď vzdali, tak bychom to museli považovat ...

Jenom technicky ...

... za ustoupení a posvěcení toho puče.

Dobře, k tomu puči se ještě dostaneme. Jiří Rusnok je politický premiér?

Určitě ano.

Proč?

Proč? Protože jednak se ukázalo, že s ním velmi úzce spolupracuje Strana práv občanů - Zemanovci, to je jeden důvod. Druhý důvod, který se přiznám, že mě i pobavil, byl, že třeba teď dnes v Kramářově vile obědval společně s místopředsedou Strany práv občanů - Zemanovci. Já si myslím, že premiér, který má sestavit vládu, by spíše měl obědvat se zástupci parlamentních stran než jedné neparlamentní strany. A kromě toho jsou tu, objevují se zcela jasně jména, zatím samozřejmě nemáme jistotu, uvidíme, jestli se ta jména potvrdí, je to teď trošku předčasné, na druhou stranu pan Pecina už to zcela jistě potvrdil, mluví se o dalších jménech, jako je pan Dryml, paní Benešová, to ..., paní Emmerová, to jsou všechno lidé, okruh přátel Miloše Zemana a Strany práv občanů - Zemanovci.

Ještě jednou se vrátím k tomu, že vy a nakonec i vaši kolegové z TOP 09 i vaši kolegové z bývalé vládní koalice z ODS tvrdíte, že máte 101 hlasů pro koalici.

Ano.

Zvláštní je, že to netvrdí Karolína Peake. Ta tvrdí, že to, že podpisy jí a dalších jejích poslanců za LIDEM jenom znamenají, že souhlasí s tím, že by nominovali Miroslavu Němcovou na premiérku, ale že pro ni znamená to celé jenom začátek vyjednávání pro koalici.

Karolína přesně řekla, že nepodepíší žádný bianco šek pro nějakou koalici.

Ano.

To ale upřímně řečeno, pane redaktore, nikdo z nás. My jsme se shodli na podpoře Miroslavy Němcové jako premiérky.

Ale to přece zároveň není podpora koalice.

Ale ta musí sestavit vládu a ta vláda musí předstoupit před sněmovnu a seznámit ji, co chce v tom zbývajícím časem do voleb udělat. Já nezakrývám to, že v těch posledních měsících ty zákony, které byly ve sněmovně, tak v některých momentech zejména ze strany ODS částečně drhly. Když si vezmu náš návrh zákona, který považuju za jedno ze zásadních protikorupčních opatření, a to je registr smluv, tak tam bylo zcela evidentní, že ODS se k tomu příliš přiklonit a nechce a tímto, aspoň já to tak chápu, ona nám to říkala i na jednání, Karolína Peake zcela jasně říkala, že nedává bianco šek, že prostě o tomto chce jednat, že to uděláme do konce toho období.

Já tomu rozumím. Vy tady teď, pane předsedo, zastupujete TOP 09 a Starosty a nezlobte se na mě, z toho, co jsem četl za vyjádření od vás, co jsem četl za vyjádření předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga z minulých 7 až 10 dní, tak to vypadá, že jste tak trošku vzali zpátečku, protože před nějakými 10 dny jste ještě říkali - ano, ve chvíli, kdy padne vláda, je pro nás nejlepší varianta předčasné volby, teď už to neříkáte, tak proč?

Protože se tady něco stalo, co je naprosto bezprecedentního, co tu nikdy doposud nebylo. Prezident není hloupý, postupoval v liteře v ústavy, je však natolik troufalý, že jaksi postupoval naprosto v rozporu s duchem ústavy. Přestože veřejnost to možná tak nevnímá, tak jmenování pana Rusnoka premiérem, snaha o vytvoření takzvané odbornické vlády, což, jak se ukazuje, žádná odbornická vláda nebude, je naprosto stejně kontroverzní jako amnestie Václava Klause. Tady se přece ...

Pardon, pane předsedo, dobře, vy s tím nesouhlasíte s tím, co udělal Miloš Zeman a s tím, co teď dělá Jiří Rusnok a váš protitah je jaký?

Náš protitah je takový, že my tu vládu rozhodně nebudem podporovat. V momentě, kdybychom teď ustoupili k předčasným volbám, tak ta vláda de facto získá legitimitu, bude tu vládnout nejenom v tom období do předčasných voleb, ale bude tu vládnout i po těch předčasných volbách, i do té doby, než se vytvoří nějaká budoucí koalice po těch předčasných volbách, a to, pokud, tím bysme legitimizovali to, co udělal prezident, to znamená, to, že on tady může sám vybrat nepolitickou vládu a ta může vládnout nějaké měsíce. My bysme se dostali do naprosto paradoxního stavu, že do budoucna by de facto stačilo premiérovi, prezidentovi, pardon, mít 81 hlasů ve sněmovně, kteří by blokovali rozpuštění sněmovny a on by s pomocí těchto 81 lidí mohl jmenovat jakoukoliv vládu a ta vláda, i když by nezískala důvěru, tak on by ji, on by ji mohl držet de facto celé volební období. Pane redaktore, to je popření principu parlamentní demokracie a demokracie jako takové. Tady by se mohlo stát, že vládne jeden člověk, vládne menšina na úkor většiny, to považujeme za zásadní ohrožení demokracie a naším cílem je teď hájit principy parlamentní demokracie, parlamentní pojetí naší demokracie, my nejsme prezidentský systém.

Já tomu rozumím.

A bez toho, aniž by o tom rozhodla třípětinová většina ve změně ústavy, tak prostě je naší povinností a já jako poslanec jsem sliboval věrnost České republice jako parlamentní demokracii a jenom tak vyklidit pole a nechat tady fungovat prezidentský systém, mně nepřijde vhodné.

Vy si myslíte, že kdyby se teď sněmovna rozpustila a šlo se, řekněme, v září k předčasným volbám, takže by tím pádem byl nainstalován prezidentský systém?

Tím bysme legitimizovali to, že prezident si tady, že Česká republika není parlamentní demokracie, že prezident může jmenovat premiérem a ustanovit vládu bez jakékoliv konzultace s parlamentními stranami. Mimo jiné ještě před časem se, je tam jeden zajímavý fakt, ještě před časem se pan prezident rozhodoval nad Karolínou Peake a stranou LIDEM, že de facto neprošla žádný testem, testem volby. Vždyť to je to samé. Jakým testem volby prošla tato vláda, kterou jmenoval? On dokonce včera říkal, že on si myslel, že když, že jmenuje pana Rusnoka proto, protože si myslel, že ta vláda Miroslavy Němcové by neměla ve sněmovně dostatečnou většinu. Jakou většinu má ve sněmovně vláda pana Rusnoka? On nemá ani jednoho poslance. A jediné, kdo spustil vřískot, byli komunisté a Věci veřejné a když jsem viděl Víta Bártu ve včerejším, ve včerejších Událostech, komentářích České televize, tak upřímně řečeno mně to připomínalo pořad Chcete mě, kde se hledají ztracení, kde ztracení pejsci z útulku hledají nové majitele.

Pane předsedo, to je možná hezké přirovnání. Na druhou stranu, když se ještě jednou vrátím k tomu vašemu rozhovoru pro serveru iDNES, tak vy jste také kromě jiného říkal - pro nás je nejhorší nebo nejhorší, co může nastat, je agonie. Kdyby tady týdny a nedej bože měsíce byly pokusy o sestavení vlády, pak by se to třeba ani nepovedlo, byly by stejně volby a po nich vyjednávání, tak by třeba půl roku nebyla stabilní vláda a Česká republika je ve velmi těžkém období. A vy mi říkáte, že nechcete rozpustit sněmovnu, že nedáte důvěru Rusnokově vládě, což tedy predikuje to, že budete čekat na další pokus premiéra Zemana, budete se s ním chtít dejme tomu nějak dohodnout, ale to je přece zároveň to protahování.

Pane redaktore, já se omlouvám, já jsem toto říkal zcela jasně, že v případě, že by ve sněmovně nebyla jasná většina, a ta tu teď je, tak než úřednickou vládu, protahování nebo protahování a další dohadování ve sněmovně, jestli nějaký pokus vyjde nebo nevyjde, tady je jasná většina ve sněmovně.

Ještě jednou, pane předsedo Gazdíku, vy tvrdíte, že ve sněmovně je jasná většina, která by podpořila koaliční vládu?

Ano, ve sněmovně je teď jasná většina, která by podpořila vládu Miroslavy Němcové jako koaliční vláda.

Bez toho, abyste věděli, jaký ta vláda by měla program?

Ta vláda by dopracovala ty věci, které započala Nečasova vláda, ty věci jsou rozpracované, většině z nich už je ve sněmovně v tom legislativním procesu. Samozřejmě, jak jsem, a já jsem to před chvilkou tady přiznal, na některých těch věcech nebyla úplně shoda, byť byly v souladu s programovým prohlášením vlády, tak zejména Občanská demokratická strana od nich nějak tak trochu couvala a uznávám výhrady Karolíny Peake, že na tomto se musíme společně dohodnout a ta vláda by musela dokončit to, co kdysi Nečasova vláda započala a co bylo v programovém prohlášení té vlády.

Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu, dnes je tu se mnou ve studiu předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík. Vy byste se měl, teď myslím zástupci TOP 09 a Starostů, dnes vidět se sociálními demokraty, měli byste o něčem jednat. O čem?

Bude to další, další schůze, ve kterým si vyjasníme naše vzájemné postoje. Sociální demokracie je teď evidentně v ještě mnohem těžší situaci, než je bývalá vládní koalice. Ukázalo se to mimo jiné včera i dnes u vás v Radiožurnálu na panu Haškovi. Oni se stávají rozpolcenými. Oni, jediná jejich záchrana jsou teď právě předčasné volby co nejdřív, protože pan prezident evidentně míří k tomu, aby sociální demokracii rozpoltil. Úplně jinak třeba dnes ráno se vyjadřuje pan předseda Sobotka, úplně jinak se vyjadřuje pan místopředseda Hašek. Sociální demokraté teď tak trochu neví, kde stojí a co mají čekat. A my si od té schůzky slibujem, že se dozvíme, jestli sociální demokracie je ještě jedna nebo už to jsou dvě strany, nebo už jsou to nějaké frakce, nebo už je to z poloviny bývalá Zemanova sociální demokracie. Uvidíme.

Je možné, že nakonec si sednou sněmovní politické strany obrazně řečeno k jednomu stolu a vytvoří nějaký společný postup proti tomu, jak se chová prezident a proti tomu, co případně bude dělat Rusnokova vláda?

To je taky jeden z důvodů té schůzky, my se o to budeme snažit. Minimálně je tam jasná shoda na tom, že zatím žádná ze sněmovních stran mimo Víta Bárty, který o tom uvažuje a částečně bohužel to naznačila Karolína Peake, což jsem, přiznám se, vůbec nepochopil, že by Rusnokovu vládu podpořili, žádná strana nedeklarovala podporu Rusnokově vládě, a to problém, tady bychom určitě jako sněmovní strany měly zvolit společný postup, protože tady nejde o to teď, jestli bude teď u vlády Miroslava Němcová, Bohuslav Sobotka nebo kdokoliv jiný, tady skutečně jde o parlamentní demokracii, o to, jestli jsme dál parlamentní demokracií, nebo to neustojíme a staneme se poloprezidentským systémem.

Co by měl být ten společný postup?

Společný postup určitě musí být jaksi vyslovení nedůvěry vládě, vládě pana Rusnoka. Určitě by tam měl být nějaký ...

Nechci být malicherný, vyslovení nedůvěry nebo nevyslovení důvěry?

Nevyslovení důvěry. Vy teď narážíte na to, že jedna z možností je samozřejmě ihned potom, co ta vláda bude jmenována, tak jí vyslovit nedůvěru. Ano, my se tím velmi vážně zabýváme. Já jsem včera zadal parlamentnímu institutu žádost o studii takového postupu. Z té studie jednoznačně vyplývá, že by to nebyl úplně standardní postup, minimálně by to byl stejně nestandardní postup, jak je postup pana prezidenta ve jmenování Rusnokovy vlády. Takže i tomto budem na těch jednáních mluvit a já se domnívám, že tady ta možnost, my jako Top 09 a Starostové, jsme konzervativní strana a my jaksi duch ústavy a ústavní zvyklosti budeme hájit, a proto bohužel se k takovémuto postupu, že bychom vyslovovali nedůvěru ihned po jmenování té vlády, neuchýlíme, tradiční postup je dát té vládě 30 dní, aby předstoupila před sněmovnu s žádostí o důvěru.

Říká zatím Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů. Když se ještě jednou vrátím k tomu společnému postupu, když bych řekl, že to, kdy budou sněmovní volby, případně, kdy budou předčasné sněmovní volby do značné míry závisí na TOP 09 a Starostech, tak byste s tím souhlasil?

Určitě ano. Máme 42 poslanců, a to není úplně malá část Poslanecké sněmovny. Ano, jsme schopní jaksi ten směrovník dát na tu či onu stranu.

Vzhledem k tomu, že když slyším představitele Občanské demokratické strany, kteří říkají - v žádném případě předčasné volby, chceme ten postup řekněme ústavní, kdy bude vyjadřována nedůvěra, respektive nebude vyjádřena důvěra těm pokusům prezidenta a pak to necháme na předsedovi Poslanecké sněmovny. A když slyším komunisty a sociální demokraty, kteří říkají - rozhodně ano, pojďme rozpustit sněmovnu a pojďme brzy k předčasným volbám, tak, kde jste mezitím vy, jste mezitím tím, nebo jste těsně vedle ODS?

Víte, já jsem to říkal už na začátku. Kdybych to bral z čistě pozice nějakého stranického prospěchu, tak asi předčasné volby jsou teď pro nás poměrně výhodné. ODS jako náš pravicový konkurent není v jednoduché situaci ...

Pardon, pane předsedo, buďme konkrétní. Já mám před sebou čísla, která jsou aktuální z 21. června z CVVM, stranické preference, které říkají, že vy jste na úrovni 10,5 %, ODS na úrovni 9,5 %.

To jsou stranické preference, pane redaktore.

Ano.

Nikoliv volební model.

Ano, já říkám, to jsou stranické preference.

Ve volebním modelu to vypadá samozřejmě ta čísla lépe a de facto bychom příliš neztratili proti těm, proti těm sněmovním volbám, i když volební průzkumy při té turbulentní době jsou něco, co asi se nedá úplně na to spoléhat. Na druhou stranu, kdybych to bral čistě takto, tak jsou ty volby pro nás výhodné. My to takto neberem. My teď vidíme zásadní problém, a to je ohrožení parlamentní demokracie. Tady se stalo něco, co tu doposud nikdy nebylo, vláda nevyšla z dohody politických stran, šla proti duchu ústavy, pan prezident šel proti duchu ústavy, když chce jmenovat takzvanou odbornickou vládu, bohužel se ještě ukazuje, že to nebude žádná odbornická vláda.

Dobrá. Ve chvíli, kdy, jak říkáte, podle vašeho názoru jde o ohrožení parlamentního systému České republiky, tak ten postup TOP 09 a Starostů, aby to nebezpečí bylo co nejvíc zmírněno nebo eliminováno, je jaký?

Začnu od začátku, my jsme to měli velmi jednoduché, v případě, že by se nepodařilo koalici najít společného premiéra, neměli jsme většinu ve sněmovně, ....

Už jsme za tím.

Už jsme za tím, tak jsme pro předčasné volby.

Rozumím.

Je to nejlepší neprotahovat takovou agonii. My jsme teď v úplně jiné situaci, my bohužel, bohužel máme většinu, je tu nějaká vláda, která nevychází z parlamentu, která zjevně v Poslanecké sněmovně nedostane důvěru a máme před sebou úkoly státní rozpočet. Taková vláda ze svého principu nemůže ani jaksi schválit státní rozpočet pro příští rok. Naší snahou je, aby jaksi, diskutovat s prezidentem o tom, a on to de facto včera naznačil, že kdyby tušil, že je jasná většina v parlamentu pro Miroslavu Němcovou jako premiérku, tak jí může jmenovat. Je možné, že to v druhém pokusu udělá. Pakliže by to ...

Vy v to doufáte?

Jako já předpokládám, znám osobně Miloše Zemana a snad, snad ten jaksi ta státnickost v něm zvítězí, nenechá cloumat svým majestátem a ve druhém pokusu to udělá, v případě, že by to neudělal, tak je tu třetí pokus předsedkyně sněmovny.

Pardon, pane předsedo, proč, ano, proč by to měl udělat, když to neudělal teď?

Třeba proto, aby, on uvedl jako jeden z důvodů, že by měl být schválen státní rozpočet pro příští rok, takový státní rozpočet může být schválen jenom vládou, která má dostatečnou většinu ve sněmovně, což tato vláda určitě není.

Což o to, vláda, vláda státní rozpočet schválit může, jde o to, co tomu řekne Poslanecká sněmovna.

Pardon, já jsem se možná zle vyjádřil, musí být ve sněmovně předložen vládou, která má v té sněmovně dostatečnou většinu, Rusnokova vláda to není.

To je ještě jedna věc, na kterou jsem se chtěl zeptat, dost trpělivě to říká první místopředseda TOP 09, že ať ten zákon o státním rozpočtu na rok 2014 bude vypadat jakkoliv, tak prostě nemá nárok sněmovnou projít. Má to logiku z vašeho pohledu, pane poslanče?

Má, protože ...

A co když bude úplně v pořádku ten zákon, bude prostě skvěle zasazen do ekonomického kontextu a bude prostě dobrý?

Protože my bychom tím posvětili ten puč, který se tady stal. Rozpočet vlády nemůže sestavovat kdokoliv, ať je to podle mě sebelepší ekonom, rozpočet je zásadní politické rozhodnutí a pan Rusnok by se na sestavování rozpočtu mohl podílet maximálně jako poradce ministra financí, který má podporu Poslanecké sněmovny, ne jako premiér, který nemá podporu v Poslanecké sněmovně.

Takže upřednostňujete řekněme nějaký princip předtím, že by to čistě ekonomicky pro Českou republiku bylo dobré?

No, určitě ten princip upřednostňujeme, jestli by to ekonomicky bylo nebo nebylo dobré, to nebudu předbíhat, to si počkám na to, až ten rozpočet přijde.

A takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petrem Gazdíkem. Díky za váš čas. Na shledanou.

Hezký den. Na shledanou.

U mikrofonu byl Martin Veselovský, přeji dobrý poslech.

Martin Veselovský

Český rozhlas Radiožurnál, 27. 6. 2013

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme