Gazdík: Neschopnost, nebo lež a přetvářka? Ani jedno není dobré pro tuto zemi

Rozhovor s poslancem Petrem Gazdíkem

4. 12. 2013

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Poslanecká sněmovna ani po dnešku nemá čtvrtého místopředsedu. Václav Klaus je roztrpčen politickými poměry a říká, že polistopadový režim skončil. Admirál Mike Mullen, bývalý nejvyšší velitel americké armády nám poskytl exkluzivní rozhovor. Americký viceprezident Joe Biden dnes za enormního tlaku čínských státních médií zahájil návštěvu Číny. Akademie věd slaví 20 let ve své moderní historii a před 20 lety se rockový kytarista Frank Zappa vydal na své poslední turné. Hezký večer s Českým rozhlasem Plus přeje Barbora Tachecí. Zatím ani Petr Gazdík, ani Tomio Okamura. Poslanci zatím čtvrtého místopředsedu sněmovny nezvolili. Šéf poslanců TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek před druhým kolem požádal poslance o podporu Petra Gazdíka. Označil ho za zkušeného sněmovního proceduralistu. A Petru Gazdíkovi také nelze upřít, že je schopen zformulovat větu, která je vystavěna nejen gramaticky správně, ale dokonce dává i smysl, začíná a končí. Řekl Kalousek. TOP 09 si podle něho křeslo vzhledem k volebnímu výsledku zaslouží. Šéf klubu Úsvitu Radim Fiala zase argumentoval tím, že právě TOP 09 v minulém volebním období systém poměrného zastoupení nerespektovala. Petr Gazdík sám ale počítal s tím, že budou platit dohody o proporcionálním rozdělení vedení sněmovny.

Petr GAZDÍK, poslanec /TOP 09/

Veřejně několikrát sdělili, že jsou pro poměrné uspořádání vedení sněmovny. Několikrát i mně jako bývalému předsedovi osobně přislíbili, že TOP 09 a Starostové jako čtvrtý nejsilnější klub má nárok na místo ve vedení sněmovny. A pak se stane něco úplně jiného. Takže buď je to jejich neschopnost, nebo lež a přetvářka. Ani jedno není dobrou zprávou pro tuto zemi, pro další fungování sněmovny a pro daňové poplatníky.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Budete znovu kandidovat na místopředsednický post? Nebo navrhnete už jiný postup?

Petr GAZDÍK, poslanec /TOP 09/

Já kdyby šlo o samotného Petra Gazdíka, tak bych asi už nekandidoval. Nemám to zapotřebí. Nicméně poslanecký klub TOP 09 a Starostové na mně jako kandidátovi trvá. A vzhledem k těm proklamacím ostatních předsedů poslaneckých klubů, o kterých jsem mluvil, tak nevidím důvod, proč ten boj vzdávat. Ten boj už není o mně jako o osobu, ale o hlubší podstatu dalšího fungování sněmovny.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Jestliže jste zmínil proklamace šéfů politických klubů, tak se ptám, s kterými z nich jste mluvil osobně a kteří z nich vám osobně slíbili, že jejich poslanci budou hlasovat právě pro vás?

Petr GAZDÍK, poslanec /TOP 09/

Já jsem nemluvil osobně teď před tou volbou s nikým z předsedů poslaneckých klubů. Ještě jako bývalý předseda poslaneckého klubu jsem jednal se zástupci politických stran napříč sněmovnou. A všichni mně potvrdili, že jsou pro poměrné zastoupení ve vedení sněmovny a že v takovém poměrném zastoupení TOP 09 a Starostové mají nárok na jednoho místopředsedu. Rozuměl jsem výhradám některých poslanců k Miroslavu Kalouskovi. On je, on je osoba, která jaksi vyvolává emoce, ať už v dobrém nebo ve zlém. Nicméně nerozumím jako po tom, co ten klub tu nominaci změnil na jinou osobu, která je podle názoru klubu konsenzuálnější, proč jaksi nadále nepokračuje to, co veřejně proklamovali. Ten problém je podle mě mnohem hlubší.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Tedy hlubší v jakém smyslu? Protože to, co se proslýchá ze sněmovny říká, že Tomio Okamura chodil po sněmovně a říkal, že vy jste Kalousek, takže měl-li někdo výhrady ke Kalouskovi, musí ty samé mít k vám. Jednak takhle. Víte o tom, že se tohle skutečně dělo? A za druhé, jestli ano, vy si vážně myslíte, že to mělo na někoho vliv?

Petr GAZDÍK, poslanec /TOP 09/

Nevím, jestli protikandidát něco takového dělal, tak to spíš svědčí o tom protikandidátovi, nikoliv o mně. Podle těch výsledků to asi, asi možné je. Nebo je tady druhá, a to je ještě horší možnost, a to je možnost, že prostě oni neberou v úvahu prohlášení svých představitelů a necítí se být loajální ke své straně.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

No, zajímavé je, že evidentně byly loajální při volbě pana Filipa do vedení Poslanecké sněmovny. Ale tu loajalitu jakoby ztratili v okamžiku, kdy jde právě o vás. Není to tak?

Petr GAZDÍK, poslanec /TOP 09/

Patrně to tak určitě je podle těch výsledků.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Pan Zaorálek v posledních Ozvěnách dne na Radiožurnálu vyjádřil přesvědčení, že sociální demokraté vás většinově volili. Sdílíte tohle přesvědčení? Myslíte si, že ta hlavní absence hlasů šla skutečně z frakce ANO?

Petr GAZDÍK, poslanec /TOP 09/

Neumím to posoudit, nicméně když si to vezmu početně jako matematik, kdyby mě naprostá většina sociálních demokratů, dejme tomu 40 hlasy volila, dalších 26 je z klubu TOP 09 a Starostové a dalších 13 je od KDU-ČSL, kteří skutečně garantovali a věřím jistě tomu, že zástupce TOP 09 a Starostové tedy v tomto případě mě volili, takže v tom případě by od jiných stran nepřišel ani hlas. Což také není úplně pravda.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Mimochodem, myslíte si, že Okamurovo tažení na místopředsednické křeslo a jeho evidentní částečná podpora ze stran koalice, která se teprve chystá, takhle, že to může hrát také tu roli, že Úsvit Tomia Okamury by mohl nahradit lidovce? Že je třeba si tuhle partaj podržet jako partaj perspektivní pro vládu?

Petr GAZDÍK, poslanec /TOP 09/

To není otázka na mě, to je otázka na poslance nebo předsedu poslaneckého klubu a zástupce ANO. Je možné, že mohou hrát ...

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Já se ptám na váš pocit. Tak.

Petr GAZDÍK, poslanec /TOP 09/

Mohou, mohou hrát i tuto hru, že prostě s tou volbou místopředsedy vyčkávají do té doby, než se ujasní, jakýmkoliv způsobem poměry ve vládě. Jestli dál budou nebo nebudou KDU-ČSL členy té koalice.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Takže místopředseda si myslíte Poslanecké sněmovně, že jen tak nebude?

Petr GAZDÍK, poslanec /TOP 09/

To neumím posoudit. To je na rozhodnutí budoucích vládních stran. Nicméně to, co umím posoudit je, že tady to není úplně šťastný začátek sněmovny a není to úplně dobrý začátek vztahů mezi budoucí koalicí a budoucí opozicí. Aspoň v těch elementárních společenských a slušnostních.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Budete chtít navrhnout nějaký další postup, ptám se v souvislosti s panem Zaorálkem, který na Radiožurnálu mluvil o tom, že pravděpodobně bude asi nutné uzavřít další dohody. Ptám se, mají smysl, když se nedrží ani ty předchozí?

Petr GAZDÍK, poslanec /TOP 09/

Myslím, že mají smysl určitě. Alespoň se ukáže, kdo ty dohody drží nebo nedrží. Bude větší pravděpodobnost, že k něčemu dojdeme. Mně by, paní redaktorko, nevadilo ani tak, že mě nezvolí místopředsedou Poslanecké sněmovny. Mně vadí to, že ti lidé něco jiného říkají a něco jiného ve skutečnosti dělají. Já bych si velmi přál, aby zástupci kterékoliv strany, která mě nevolila, veřejně vystoupila a řekla, my zástupce TOP 09 ve vedení sněmovny nechceme, nebo máme výhrady k panu Gazdíkovi, nebo hrajeme nějaké jiné hry a řekli to národu na rovinu. Není to úplně dobrý začátek té takzvaně nové politiky, kterou ve volbách ty strany slibovaly.

Barbora TACHECÍ, moderátorka

Tolik Petr Gazdík. Já vám děkuju za rozhovor a přeji hezký den.

Petr GAZDÍK, poslanec /TOP 09/

Vám taky hezký den. Děkuju.

Český rozhlas Plus, 4. 12. 2013

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme