Gazdík: Nejsme proti slučování ministerstev

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

10. 4. 2012

Předznamenal před dnešními debatami koaličních stran o osudu vládního kabinetu předseda Věcí veřejných Radek John. Upozorňuji, že jsme se pokoušeli oslovit i většinu předních politiků Věcí veřejných k živému rozhovoru, jenže oni se rozhodli, že budou komunikovat s médii jenom prostřednictvím tiskových konferencí. Naším hostem je tedy předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Dobrý den.

Pěkné dobré ráno.

Já předpokládám, že jste věnovali ty předchozí dny rozjímání a teď jdete na jednání s koaličními partnery s čistou hlavou a konstruktivními návrhy. Je to tak?

Určitě ano.

A jaké to jsou návrhy? Jaké máte představy o revizi vládního programu nebo jaké změny byste byli ochotni přijmout nebo na ně přistoupit?

Ty návrhy jsou všeobecně známy. Jsou to návrhy, které dala dohromady Národní ekonomická rada vlády, nebo rada ekonomických ministrů na to, jakým způsobem se mají stabilizovat veřejné rozpočty v roce 2013 a 2014. Protože ten původní koncept rozpočtového výhledu nepočítal s tím, že se během roku 2011 vyvine situace v eurozóně tak, že ekonomika bude stagnovat, nedej bože, že poklesne. Proto jsme dávali dohromady opatření, která věrohodným způsobem nastaví rozpočtový výhled tak, aby byl reálný a přitom, aby se podařilo udržet konvergenční program a to, že naším cílem je již v roce 2015 a 16 mít vyrovnaný rozpočet.

No, on Miroslav Kalousek a další zástupci koalice tvrdí, že v této vládě stojí za to zůstat právě kvůli rozpočtové disciplíny. Ale myslíte si, že se dosud vláda chovala jako dobrý hospodář, když se celkový veřejný schodek zvýšil ze 160 miliard v roce 2009 na 162 miliard loni?

Pane redaktore, vy sám jistě a každý z posluchačů ví, že něco jiného je spořit v době, kdy vám příjmy výrazným způsobem rostou a něco jiného je spořit v době, kdy dochází ke značnému poklesu. My jsme tady žili v době, kdy za vlád sociální demokracie a za pana ministra financí Sobotky v časech 6% hospodářského růstu byla vláda schopná vytvořiti 100 miliardový deficit. V krizi, která vznikla v roce 2008 i pan ministr Janota musel předložit úsporný balíček, protože holt daně se nevybírají tak, jak bylo původně předpokládáno. V Evropě je situace, a my jsme na Evropu velmi navázáni, obdobná a proto vláda bohužel musí přistoupit k dalším opatřením. Nás to samozřejmě nikoho netěší. Je vždycky lépe, když ekonomika roste a když vláda může takzvaně rozdávat. My jsme přesně v opačné situaci a samozřejmě to nikoho netěší a na obyvatele to bude mít značné důsledky, bohužel.

Mezi ty kroky, které navrhují Věci veřejné, je i zrušení 3 ministerstev. Podle nich se ušetří. Ale jak to vidíte vy? Jste pro tenhle krok?

Ono je to takový trochu populistický výkřik. My nemáme problém s rušením 3 ministerstev. Ministerstvo financí navrhlo značné úspory ve státní správě. Nám jde o celkový objem. To, že vykřikneme, že zrušíme 3 ministerstva a dopadne to tak, že vyměníme cedule na ministerstvech, které se sloučí a hlavičkové papíry, to ještě neznamená skutečnou úsporu. Tam jde o to, aby ta navrhovaná částka kolem 10 miliard úspor ve státní správě byla skutečně reálná. A jestli se budou, proto nejde o to, jestli se budou slučovat ministerstva, ale jde o to, jestli se budou rušit agendy, rušit úřednická místa a jestli to skutečně dá ten požadovaný objem 10 miliard. Jestli to bude na úrovni ministerstev, či některých úřadů státní správy, je otázka politické diskuse.

Premiér také říká, že je na čase přiznat, co s vládního programu se už nestačí uskutečnit. O které závazky se jedná?

Tak určitě je tam závazek například školného. Díky tomu, že pan exministr Dobeš nebyl schopen připravit kvalitní zákon o finanční podpoře studentů a následně vysokoškolský zákon, proti němu dokonce vysoké školy protestovaly, tak bohužel již tato vláda nestihne zavést školné, protože nejdřívější termín, ve kterém by se to mohlo podařit v současné době, i kdyby ministerstvo školství sebou takzvaně hodilo a připravilo velmi kvalitní tyto zákony ...

A, a, a takzvaně na vašich ministerstvech, co se nestíhá?

... tak neřekl bych nestíhá na našich ministerstvech. Nebudeme schopni některé věci udělat právě kvůli těm, těm oněm škrtům. Ta přesná opatření, které, které by měla být navržena v současné době ještě nejsou známy. Ministři je mají předložit vládě, pokud vím, pokud někdy teprve v příštím týdnu, kdy by měli aktualizovat toho, co nej konkrétních ministerstvech, nebudou to schopni kvůli škrtům zvládnout.

Tolik předseda poslanců TOP 09 a Starostů Per Gazdík. Děkuji. Na shledanou.

Hezký den. Na shledanou.

Český rozhlas - Rádio Česko, 10. 4. 2012

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme