Gazdík: Nejsem brouk Pytlík

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

5. 3. 2012

Libuje si v tom, jakou školu mu dávají Schwarzenberg s Kalouskem. Petra Nečase je mu líto. A Věci veřejné jsou podle něho jedno velké nedorozumění. Obzvláště ministra Josefa Dobeše považuje PETR GAZDÍK za tragédii. Jeho řádění prý zasadí českému školství hlubokou ránu. A vůbec největším problémem je, že ve skutečnosti nám vládnou úředníci.

Před čtyřmi lety jsem o vás psala reportáž, jak jste si na den vyměnil funkci s primátorem Pavlem Bémem. Text začal slovy: „Před domem, v němž bydlí primátor Bém, zastavuje černý vůz a z něj vylézá mladík. V ruce igelitku z Billy, v ní cinkají lahve slivovice. Je to starosta slovácké obce Suchá Loz Petr Gazdík. Tento týden si ovšem hraje na pražského primátora." Pak vám Bém ukázal metro a zoologickou zahradu a vy jste se nemohl dočkat, až se vrátíte domů. Jak se nakonec ve vysoké politice cítíte?

Cítím se pořád stejně. Nejhezčí okamžik týdne pro mě je, když na navigaci zmáčknu tlačítko domov, abych věděl, jaká je na dálnici situace. Snažím se v Lozi trávit většinu času, většinu poslaneckých schůzek se snažím mít ve své poslanecké kanceláři ve Zlíně.

Vaše rodina zůstala v Suché Lozi?

Ano. Já jsem rozhodně nechtěl, aby se děti kvůli tatínkově politické kariéře, která je krajně nejistá a není to pro mě to nejdůležitější v životě, ocitly najednou jinde. Nechtěl jsem je vytrhávat od jejich kamarádů, z jejich obce…

A vaše manželka by se musela vzdát funkce šéfové Spolku vdaných žen Plkotnice.

Tak to už si vůbec nedovedu představit, jak bych to doma vysvětlil! Moje žena je tam výrazně nejmladší. My jim říkáme „tetičky“. A tetičky pořádají sbírky šatstva, navštěvují staré lidi, chodí jim o Vánocích zazpívat, umí říkat neuvěřitelně dobré vtipy…

Už vám Plkotnice řekly nějaký vtip o vás?

Ano. Teď poprvé jsem vlastně slyšel politický vtip na sebe. Kalousek s Gazdíkem jdou na oficiální návštěvy a přijdou do věznice. Ředitel věznice jim říká: „My bysme, pane ministře, potřebovali peníze na bazén a posilovnu, aby ti naši vězni měli trochu lepší podmínky.“ Kalousek odpovídá: „Beze všeho, podejte si žádost, zařídíme dotaci.“ Pak jdou dál, a to do školy. Ředitel školy jim říká: „My bychom potřebovali opravit střechu, postavit novou jídelnu a družinu. Pane ministře, šlo by to zařídit?“ A pan ministr kroutí hlavou: „Doba je těžká, teď to asi nepůjde.“ A Gazdík se rozčílí: „Mirku, prosím tě, proč do věznice dotaci ano, a na školu ne?“ A Kalousek mu odpoví: „Copak my dva ještě budem chodit do školy?“ Tak s tímhle přišly Plkotnice.

Vstup do politiky pro vás ale musel být velký životní zlom. Před čtyřmi lety jste mi vyprávěl, že jako starosta přijdete v deset večer domů a ve vašem obýváku sedí těhotná Romka a stěžuje si, že ji mlátí manžel - ať s tím něco uděláte. Nebo

Mimochodem, to nedopadlo dobře. Ona se přestěhovala do Spišské Nové Vsi, ale pořád dokola mi volala: „Pán starosta, je zima! Jožinek nemá boty!“ Vysvětloval jsem jí: „Paní Červeňáková, nezlobte se, ale já už nejsem váš starosta. Vy jste teď občané Spišské Nové Vsi. Jděte za svým starostou!“ A ona na to: „To je debíl!“ Na což jsem jí musel říct: „Debil nedebil, je to váš starosta.“ Nakonec to ale opravdu nedopadlo dobře. Dostala laktační psychózu… Ale už je na tom lépe.

...nebo vám ve dvě ráno volali lidé, že v potoce leží a zvrací opilec, ať s tím něco uděláte. To se vám už asi nestává.

To už neřeším. Ale i v ty dvě hodiny ráno mi chodí maily. I výhrůžné, v nichž mi vyhrožují, že mi zapálí barák, zavraždí ženu a děti… Vždycky jim odpovídám: „Děkuji vám za zprávu o vás.“

Strach nemáte?

Strach nemám. Nejhorší je prý smrt vyděšením.

Kdo vám vadí ve vládě?

Vadí mi, že se ODS doposud nevypořádala s kauzou Vondra. Lidsky pana ministra Vondru uznávám za jeho disidentskou minulost, dokonce je mi jeho společnost příjemná. Ale jeho kauza je pro vládu problém. Vadil mi Radek John, protože své ministerstvo neřídil dobře. Ale nejvíc mi ve vládě vadí pan ministr Dobeš jako ministr školství!

Vadí vám jako bývalému učiteli?

Ano, vadí mi jako bývalému učiteli. To, co vyvádí v oblasti vysokého nebo regionálního školství, co předvádí v personální politice, v evropských fondech… Pan Dobeš ve vládě už dávno nemá co dělat. Je nekompetentní a jeho výkony budou znamenat neuvěřitelnou ztrátu pro české školství. Říká se, že rozdíl mezi dispečerem letového provozu a učitelem je pouze v tom, že katastrofy ve výchově a ve vzdělání jsou vidět později. A to je hlavní problém pana ministra. Naše školství už potřebuje změnu. Učitelé jsou přebyrokratizovaní, výchovné činnosti se nevěnují vůbec, pedagogické činnosti se věnují velmi málo. A já se jim nedivím, protože velkou část jejich práce zabere byrokracie. Komenského ideály jdou do háje.

Bavil jste se o tom s Dobešem?

Ano, hned na začátku. Zajímalo mě to. Pořád ještě jsem zaměstnancem školy v Bánově. Byl jsem načas uvolněn pro výkon veřejné funkce...

Co jste tam učil?

Matematiku a zeměpis. A až skončím ve veřejné funkci, tak se tam rád vrátím.

Když jste zkritizoval personální politiku Dobeše, co říkáte na totéž u Petra Nečase? Mám na mysli fakt, jak štědře odměňuje svoji pravou ruku Nagyovou.

Petra Nečase je mi líto, bojuje na příliš mnoha frontách. Ale samozřejmě není v pořádku, aby uděloval mnohonásobně vyšší odměny, než je její plat. Já nechápu, proč je základní plat paní Nagyové na poměrně vysokou úřednici Úřadu vlády tak nízký. A proč se to musí řešit odměnami. Ano, toto musí lidi naštvat. Kdyby pan premiér dal paní Nagyové velmi slušný plat vrcholného manažera státní správy, tak k tomuto problému nedojde.

Kdo je vedle Dobeše další slabý člen vlády?

My nemáme slabé osoby, ale rovnou jeden celý slabý článek vlády. A tím je strana -jestli je to strana - Věci veřejné. Mě překvapili už u těch úvodních jednání, kdy já jako starosta z Horní Dolní, člověk nemající zkušenost s vysokou politikou, jsem se ocitl na jednání K9, která měla jednat o budoucnosti této země. Já nejsem žádné lumen, a ani brouk Pytlík, co všechno viděl. Ale připadal jsem si jak v Jiříkově vidění. Už tam totiž bylo jasné, že Vít Bárta, Kristýna Kočí a Radek John toho o veřejné správě vědí mnohem méně než já. Už tehdy jsem si říkal: „No tak, je to nová strana, snad je to jen nedorozumění.“ A teď se dostáváme do fáze, že Věci veřejné jako takové jsou jedno velké nedorozumění.

A Karolína Peake?

Lidsky je to velmi korektní dáma. Zatím jedinou její negativní vlastnost jsem našel -poslušnost k Vítu Bártovi. Řešili jsme spolu konkrétní problémy, a kdykoli jsem do toho šťoural otázkou „proč“, ona vždycky došla k odpovědi, že je to takzvaně názor její strany. A z toho každý pochopí, že je to názor Víta Bárty. Zaujalo mě třeba koaliční jednání o zákonu o zadávání veřejných zakázek, kdy Vítek nic neříkal, bavili jsme se s Karolínou Peake a ministrem Jankovským, to jednání bylo velmi konstruktivní. Za tři čtvrtě hodiny jsme byli domluveni. V těchto okamžicích člověk pochopí, v čem je ten zásadní problém.

Když mluví Vít Bárta.

Když Vít Bárta tu stranu řídí. V tomto nerozumím nejen Karolíně Peake, ale mnohým poslancům VV, protože hodně z nich znám. Jsou to slušní lidé, ale nechápu, proč se mu nepostaví.

Zmínil jste Jankovského a zákon o zadávání veřejných zakázek. Mě zase zaráží, že zrovna on ho předkládal, když svou firmu po svém jmenování ministrem předal synovi, a ten ihned dostal od státu zakázku ve výši dvaceti milionů korun.

Přiznám se, že nemám čas sledovat všechny kauzy do hloubky. Že měl pan ministr Jankovský nějaké problémy, jsem tušil, ale… Celá společnost občas sklouzává k povrchnosti. Když o mně napíšete, že „Gazdík kradl“, byť Gazdík nikdy nic neukradl…

Nikdy? Nic?

Tak, přiznám se, že kdysi jsem mamince ukradl z peněženky desetikorunu. To mi bylo deset let. Pak už nikdy. Nicméně u pana ministra Jankovského nevím. Nezkoumal jsem ho do hloubky. Jen jsem si udělal lidský názor, že se s ním jednalo věcně a nebyly za tím žádné zákulisní můstky, jak něco vyvekslovat, vyměnit, vyšmelit za něco jiného. Jak jít za hranu, abych z koaličního partnera dostal co nejvíc. A takhle to u vyjednávání VV většinou je. Mně na Vítu Bártovi vadí - a říkal jsem mu to i do očí -, že není schopný kompromisu a chce při jednání válcovat 100:0. On k politice pořád přistupuje jako šéf firmy. Jako tvrdý byznysmen. Jde až na dřeň a stará se jen o své zájmy. V posledních měsících jsem mnohokrát litoval, že v některých věcech jsem byl příliš vstřícný. Mylně jsem očekával, že on tu vstřícnost pochopí jako dobré gesto. Ale on to bral jako samozřejmost. Nebo jako kšeft.

Jste s Miroslavem Kalouskem přátelé?

Ano. Miroslav Kalousek má dvě vlastnosti v hojné míře. Drží slovo. A je maximálně upřímný. Mnoho lidí tím uvádí do nepříčetnosti. Já jsem se od něj naučil jeho myšlení šachisty, který zná dva tři tahy dopředu. A je mi to ctí. Ctí mi je i to, že tvoříme trojku, mnoho věcí řešíme ve formátu Schwarzenberg, Kalousek, Gazdík. Jednou se budu chlubit svým dětem, že jsem v takovéto škole politicky vyrůstal.

Kdo je váš politický vzor, Kalousek, nebo Schwarzenberg?

Řekl bych, že oba. Pro mě je vzor jejich spojení. Tato společnost potřebuje selský rozum…

A ten má Kalousek?

Ten má určitě Miroslav Kalousek. Ale potřebuje také to, co má Karel Schwarzenberg, a to je jeho smysl pro lidská práva, úctu člověka k člověku…

U Kalouska nevidíte úctu člověka k člověku?

Určitě ji taky má. Ale pan předseda Schwarzenberg ji má v hojné míře.

Zatímco Kalousek tak trochu?

Toto vzájemné skloubení je skvělé.

Co do této trojice přinášíte vy?

Já bych se nazval učedníkem. Snažím se přinášet tam svoji práci. To, že řídím poslanecký klub a jsem schopen dojednat, aby klub fungoval a poslanci byli spokojeni…

 

Takže když teď Kalousek vymyslel, že zmrazí valorizaci důchodů, vaším úkolem bude o tom poslance topky přesvědčit?

To myslím zvládne Miroslav Kalousek. Mým úkolem bude zajistit, abychom se na tom domluvili s koaličními partnery. Aby nenastaly potíže.

Vy se ale s touto myšlenkou taky musíte nejdřív ztotožnit, protože zmrazení valorizace jste ještě přednedávnem považoval až za to poslední řešení.

Já se s tím ztotožňuju. Dokonce jsem se u koaličních jednání o něčem takovém bavil asi před rokem a půl.

Ještě před třemi měsíci jste se toho děsil. S tím, že nejprve se musí hledat rezervy na ministerstvech.

Myslím, že na ministerstvech se šetří mnohem více, než se šetřilo dříve.

Za tři měsíce se toho tolik nezměnilo, že.

Došlo ke změně, protože většina těch výdajů se děla v prosinci. Ministerstva v prosinci obvykle utrácela za cokoli. A teď se to nedělo.

Máte informaci, která konkrétní ministerstva to letos nedělala?

Nemám konkrétní informaci. Jsem poslanec, nesleduju vývoj na jednotlivých ministerstvech. Samozřejmě že se dá na ministerstvech ještě ušetřit. Ušetříme tím, že zrušíme některé jejich agendy. Ale jakmile se o to pokusíme, tak budou ti úředníci dělat všechno pro to, aby se tak nestalo. Ministerstva jsou zásadní problém české veřejné správy. To už jsem zažíval jako starosta. Co k nám tehdy chodilo za nařízení… Ministři nemají příliš velkou odvahu s tím něco udělat, protože v každém resortu je část úředníků, kteří se tam snaží dělat své vlastní kšefty, drží se tam, vymýšlejí byrokratická opatření… A pro ministra je velmi těžké je prokouknout. Když budeme chtít začít rušit nějaké agendy, tak tito úředníci budou dělat všechno pro to, aby ukázali, že zrovna jejich agenda zbytečná není.

Takže nám vládnou úředníci.

V podstatě ano. A proto se děsím jedné věci. Mnoho lidí na mě útočí kvůli zákonu o státní službě. Ten zákon bude bomba. Jenže ne za současného stavu. Zbavme se třetiny agend a úředníků, a pak zakonzervujme stav a zaveďme zákon o státní službě. Dovoluju si říct, že kdyby se ten stav zakonzervoval teď, tak je to pro budoucnost České republiky jedna velká kalamita.

Nebude teď situace čím dál horší? Rozjíždí se prezidentská kampaň, po volbě prezidenta začne kampaň do sněmovny... V kampani se už těžko budete ve vládě shodovat, naopak půjdete proti sobě.

Kolegové Schwarzenberg a Kalousek toto jednoznačně říkají. Já jako nováček v politice tuto zkušenost zatím nemám. Samozřejmě vnímám některé věci. Například že když na ČT 2 začne přímý přenos ze sněmovny, tak u řečnického pultíku se okamžitě začnou střídat Sobotka, Rath, Zaorálek a další. A třeba počtvrté za ten samý den s tím samým projevem. Jen aby se dostali na obrazovky. Na druhou stranu jsem byl s jedním nejmenovaným opozičním poslancem na pivu, a ten mi říkal: „Proboha, hlavně tu vládu nepokládejte. Co bychom si teď počali? Co bychom dělali my s těmi dluhy?“ V tomto já vládu přirovnávám k pracovité tchyni. Ona má výsledky, zákony se schvalují, ale nikdo nás rád nemá. Tímto jistě své tchyni neudělám radost…

Za topku má na prezidenta kandidovat Karel Schwarzenberg. Nebude jeho handicapem vysoký věk?

Já nechci mít prezidenta, který neurazí, ale ani nenadchne. Jeho věk jistě není příznivá stránka, na druhé straně ho obdivuju, s jakým elánem pracuje. Ano, je ve věku, kdy by si zasloužil klid. Mám ho rád a přál bych mu, aby si svůj podzim života užíval v odpočinku. Ale pravidelně od něj slýchám větu „Sloužit se musí“.

Jak dlouho chcete sloužit vy?

Dokud o mé služby bude zájem.

Takže dokud budete volen?

Ne, to ne. Mám krásnou jistotu, že když se zítra rozhodnu, že končím, že už mě to nebaví a že už moje služba nemá valného smyslu, tak se vrátím do Bánova a rád budu pokračovat v učitelování.

Já bych asi škrtla větu o tom, že „už vás to nebaví". To by bylo zahazování důvěry těch, co vás volili, ne?

Dobře, děkuji. No jo, fakt je, že mě to nebaví už teď.

Máte v politice nepřátele?

Určitě mě nemá rád David Rath, který o mně mluví jako o stachanovci ze Suché Lozi. Pan ministr Dobeš mě taky nemusí. Přitom já si jen myslím, že profesně selhal. Ale neříkám, že je špatný člověk. Jen nemá na ministerstvu co dělat. Jako ministr školství je prostě tragédie. Ale mohl by být třeba dobrý personální ředitel ABL. Ale ani Kalouska nemá každý rád. Nedávno jsem ho pozval do Suché Lozi na zabijačku. Když řezník míchal tlačenku a chtěl ji nandávat do sáčků, zakřičel na Kalouska: „Hej ty, ministře, pojď sem! Ty jediný máš tady čisté ruky!“ A pan ministr Kalousek řekl: „Ty jo, tak mě deset let nikdo nepochválil.“

 

Renata Kalenská

Týden, 5. 3. 2012, Rubrika: Rozhovor týdne, str. 28

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme