Gazdík: Na tahu je ODS

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

19. 6. 2013

A návazně bychom měli mít už na linkách Českého rozhlasu Petra Gazdíka, šéfa Starostů. A tak se jen ubezpečuji, jeli to tak? Hezký večer.

Hezký večer vám i posluchačům, paní redaktorko.

V pátek údajně budete chtít vy jako koaliční strany předložit Zemanovi koaliční řešení. Znamená to, že už jste hodně blízko té dohodě?

Já pevně věřím, že blízko té dohodě jsme, nicméně momentálně všechny trumfy v rukou drží Občanská demokratická strana a čekáme pouze na ni. My očekáváme od Občanské demokratické strany jméno premiéra.

Takže se nic nezměnilo. Promiňte, že vám do toho skáču, ale nic se nezměnilo, takže jste na tom aktuálně tak, jako jste byli předevčírem.

Ano. Bohužel Občanská demokratická strana už tři dny nebyla schopna vygenerovat jméno budoucího premiéra. My bysme rádi s jednotlivými poslanci začali vyjednávat a v jednotlivých klubech začali vyjednávat o tom, jestli tento člověk je pro ně přijatelným premiérem a jestli takové vládě s tímto člověkem a s patřičným programem dají důvěru.

Máte představu, pane předsedo, který z kandidátů možných, o kterých se veřejně diskutuje, je prostě topku nepřijatelný?

Já se omlouvám, já bych se teď nerad vymezoval. A žádné konkrétní jméno v tomto směru vám neřeknu. Ano, máte pravdu, že jsou jména přijatelnější a jsou jména méně přijatelnější. Já si myslím, že ve vedení ODS nebo mezi členy ODS jsou lidé, kteří by byli dobrým premiéry.

Tak když jste řekl, že jsou tam lidé přijatelnější a méně přijatelní, ptám se, jeli tam někdo, kdo je nepřijatelný.

Je tam pár lidí, o kterých se veřejně mluví, že mohou být navázáni na různé kmotry. A my bychom neradi zažili další skandál. My bychom neradi, aby si policie v dalších týdnech přišla pro nějakého dalšího člena a člena vládní koalice. Myslím, že v tomto období už toho bylo až dost.

Máte nějaký deadline, dokdy budete na rozhodnutí ODS o nominaci, řekněme, jejich člověka, který má být nakonec pověřen sestavením vlády, dokdy na to míníte čekat a co míníte dělat, jestliže se v termínu nedočkáte?

Tak přiznám se, že my jsme očekávali, že to jméno budeme znát už v pondělí a že to bude vypadat tak, že během těch následujících dnů, jak jsem říkal, zkonzultujeme v poslaneckých klubech a s nezařazenými poslanci přijatelnost nebo nepřijatelnost takového premiéra a takové vlády. A v pátek prezidentu republiky předložíme konkrétní projekt s jménem premiéra.

Tak co jste plánovali a chtěli, to už víme. Tak proto se ptám na to, co bude, jestliže ty plány nevyjdou?

Ptáte se dobře, paní redaktorko, ale to byste se měla ptát někoho z vedení Občanské demokratické strany. Já jsem stejně jako vy i posluchači napjat, kdy konečně uslyšíme jméno premiéra.

Vy jste mně, pane předsedo, asi špatně rozuměl. Já se ptám, co budete vy dělat v okamžiku, když vám ODS to jméno nedodá?

Pokud nám ODS to jméno nedodá, ale já to nepředpokládám, já i dnes, jak jsem s některými poslanci ODS mluvil, tak i oni sami už velmi vyžadují, aby to jméno přišlo co nejdřív. A já v současné chvíli vím o tom, že možná ODS už v nejbližších hodinách takové jméno nám jako koaličním partnerům předloží.

Víte, vy jste dnes měli jako topka taky jednání se sociálními demokraty. Říkám to dobře? A dočetla jsem se, že jste se shodli na tom, že v určité situaci mohou být předčasné volby řešením. Tak jsem mířila k tomu, jestli náhodou situace, kdy ODS ne a ne a ne dodat nějaké jméno, není právě ta pravá?

Já to řeknu obecně. Obecně je pro nás nepřijatelné, abysme se dohadovali o jménu premiéra či o tom, jestli ta vláda má nebo nemá většinu týdny. Já předpokládám, že pokud do příštího týdne by, do příštího úterka by Občanská demokratická strana, abych byl přesný, nedodala jméno budoucího premiéra, tak potom skutečně bychom začali vyjednávat se sociálními demokraty o rozpouštění sněmovny. Nejhorší, co tato země může zažít, je agonie. Politická agonie.

Já vám rozumím. To říkáte všichni. Trošku nám chybí ten výstup z toho. Ale já to odlehčím na závěr.

To se ptáte dobře, paní redaktorko, ale nejsem členem ODS. Bohužel. V této situaci bohudík.

Pane předsedo, já přece vím, kdo jste. To mě nepodezírejte zase. Poslední dotaz. Prosím vás, přispějete, to je taková perlička, přispějete do toho Zemanova fondu na umenšování velkého státního deficitu svými penězi nějakými?

Ale velmi rád. Já se domnívám, že sice takový fond není definitivním řešením problému splacení českého státního dluhu. Nicméně je to velmi dobrý způsob, jak na ten problém upozornit a já budu určitě jeden z těch, kdo rád nějakou částkou na to přispěje.

Já myslela pravidelně přispívat, víte, každý měsíc?

Aha, tak to nevím, jestli mé finanční možnosti jsou až tak daleké, abych pravidelně nějakou větší částkou, menší určitě ano.

Tak tolik Petr Gazdík. Pane předsedo, děkuju moc, že jste se k nám přidal na Český rozhlas Plus. Hezký večer.

Rádo se stalo. Rád jsem vás slyšel a přeji všem hezké odpoledne. Vám i posluchačům.

Barbora Tachecí

Český rozhlas Plus, 19. 6. 2013

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme