Gazdík: Mým favoritem je džentlmen Hlaváč

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

13. 6. 2013

Proč musela Alena Hanáková opustit úřad?

Převzala ministerstvo v okamžiku, kdy ji čekala řada obtížných momentů: církevní restituce, pobídky pro filmaře, památkový zákon, musila se vyrovnat jako ostatní ministři s úsporami. Musím uznat, že věcné důvody vyřešila a stala se třetí nejdéle sloužící ministryní kultury, a za to jí patří náš dík. Ale nedokázala si za těch 18 měsíců získat širší podporu kulturní veřejnosti, a to zejména kvůli nedostatečné komunikaci, která je zvláště v této oblasti důležitá.

Ona ale říká, že udělala dost, chybí jí jen vaše podpora.

Udělala toho hodně, s tím souhlasím. Ale z našeho politického pohledu ministerstvo potřebuje změnu, která zvýší důvěru umělecké a odborné veřejnosti a obnoví komunikaci s umělci. Toto stanovisko u mě i Karla Schwarzenberga převážilo.

Podle kuloárů je favoritem Jiří Hlaváč.

Určitě je to jeden z favoritů. Nabídl jsem za Starosty čtyři kandidáty a je teď na Karlu Schwarzenbergovi, koho vybere. Mým favoritem je uznávaný odborník pan profesor Hlaváč. Jak jsem ho měl možnost poznat, je to velmi šaramantní člověk a džentlmen.

Těmi dalšími jsou váš poslanec Polčák, senátor Jiří Šesták a Ivo Mathé?

Přesně tak.

Slyšel jsem, že Mathé ztratil v TOP 09 a u Starostů podporu kvůli svému údajně negativnímu postoji vůči církevním restitucím.

Církevní restituce jsou vyřešeny. To není tím důvodem. Pan Mathé mohl být ministrem, když skončil Jiří Besser. My jsme ho společně s Alenou Hanákovou nominovali. Byl favoritem Karla Schwarzenberga, ale nečekaně kandidaturu odmítl, což v řadách starostů vyvolalo velmi negativní dojem. Nezpochybňuji jeho odborné kvality, ale pro mnohé kolegy je těžko stravitelný.

(dan)

Právo, 13. 6. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme