Gazdík: My dohody ctíme

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

10. 11. 2011

Jan BUMBA, moderátor

Z dohody koaličních stran o zdanění hazardu zbylo jen málo. Ještě včera touhle dobou se zdálo, že vše je víceméně jasné. Od příštího roku se měl hazard standardně zdanit a navíc loterijní odvod ve výši 20% z rozdílů mezi vsazenými a vyplacenými penězi si měl rozdělit stát a obce v poměru 70% ku 30. Ale právě tenhle záměr vzal ve sněmovně za své. Na základě návrhu rozpočtového výboru dostanou z tohohle balíku peněz třetinu obce, třetinu Ministerstvo školství a o třetině budou dál rozhodovat loterijní firmy, což je přesně ta věc, která byla předmětem nejostřejší kritiky. Protože peníze na takzvané dobročinné účely často končily v neprůhledných projektech spojených nezřídka se samotnými loterijními společnostmi. Petr Gazdík je předsedou poslaneckého klubu TOP 09. Dobrý den.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Hezké dobré poledne.

Jan BUMBA

A ve studiu je se mnou výkonný ředitel Asociace provozovatelů kurzovních sázek, Marek Herman, dobrý den, vítejte.

Marek HERMAN, ředitel Asociace provozovatelů kurzovních sázek

Dobrý den.

Jan BUMBA

Pane Gazdíku, co se to stalo ve sněmovně? Proč neplatila ta dohoda z předvčerejší koaliční schůzky?

Petr GAZDÍK

Pane redaktore, to se ptáte dobře, ale ptáte se špatného předsedy poslaneckého klubu, protože nás poslanecký klub byl v tomto naprosto jednotný. My dohody ctíme. Ve sněmovně vznikla taková velká koalice hazardu, ve které figurovala ODS, ČSSD, část Věcí veřejných a část Komunistické strany. A tato velká koalice hazardu včera přihrála hazardu 4,1 miliardy korun.

Jan BUMBA

My jsme samozřejmě zvali do vysílání i poslance ODS, kteří hlasovali pro ten návrh, který prošel sněmovnou. Bohužel neúspěšně. A pane Gazdíku, vysvětlil někdo ve sněmovně, proč má tedy loterijním firmám zůstat možnost rozhodovat o části peněz z povinných odvodů?

Petr GAZDÍK

Nevysvětlil to vůbec nikdo. Ještě večer předtím na K9 ODS deklarovala podporu té dohodě, která byla uzavřena na Ministerstvu financí. Pan premiér to jednoznačně řekl. To se stalo, si mohu jedině domýšlet. Protože to, že zůstávají takzvané odvody na dobro, který mají být ale spravovány fondem při Ministerstvu školství, který ale nemá standardní pravidla tak, jak mají ostatní státní fondy, je velký problém. Tady vznikl takový velký nový medvěd na Ministerstvu školství, který bude rozdělovat Ministerstvo školství bez kontroly Parlamentem či jiných standardních demokratických institucí.

Jan BUMBA

Pane Hermane, když se na to podíváte jako na celek. To, co prošlo včera sněmovnou, jak se vám zamlouvá ten návrh na zdanění hazardu v té podobě, jak prošel?

Marek HERMAN

Mě se nezamlouvá, protože my jsme lobbovali za to, aby sportovní sázení bylo zdaněno méně. 15%, protože sportovní sázení nepovažujeme za hazard. Tak to je jedno stanovisko. To druhé stanovisko je to, že jsme spokojeni, že se to rozdělilo na 3 třetiny. Protože já mám za sebou stovky venkovských klubů. Mám za sebou dobré silné projekty, jako Konto bariéry, nebo Centrum paraple. Národní divadlo, Národní galerie. Takže my jsme se snažili argumentovat proto, aby část těch pravomocí u loterijních firem zůstala. Ale je poctivé říci, že velká část těch loterijních firem v minulosti ty peníze zneužívala. To je fakt a o tom se diskutovat nedá.

Jan BUMBA

No právě. A myslíte si, že ten, ty nové normy nějak posílí tu kontrolu nad tím, kam ty peníze půjdou?

Marek HERMAN

Podívejte, já mám v asociaci firmy, které jsou kótovány na burze. Například Fortuna a Fortuna si nedovolí někde podporovat nějaké prapodivné projekty, nebo dokonce ty peníze někde v uvozovkách ukrást. To si prostě nemůže dovolit. To, co teď je nastaveno, měla by být daleko silnější  kontrola Ministerstva financí. Ale to, na co spoléhám já nejvíce, je na poctivost velkých firem, které nedovolí, aby se něco podobného opakovalo.

Jan BUMBA

Pane Gazdíku, dá se spolehnout na poctivost těchto firem? Proč jste vůbec chtěli firmám odebrat tuto možnost rozhodovat o tom, jak půjdou peníze z těch odvodů?

Petr GAZDÍK

Protože, jak si jistě většina z občanů povšimla, Česká republika se nachází v nelehké ekonomické situaci společně s Evropou a každá miliarda, která jaksi nebude ztracena, přispívá k lepšímu životu občanů v České republice. Je, já naprosto souhlasím s panem kolegou, že mnohdy ty peníze nebyly rozdělovány tak úplně transparentně. A naopak byly i nadace, které ty peníze rozdělovaly velmi dobře. U nás třeba nadace Děti, kultura, sport na Slovácku ty peníze rozděluje velmi průhledně a velmi dobře. To, co ale bylo scháleno, ten fond Ministerstva kultury, řekněme si to na rovinu, nebude průhledný. Nebude průhledné ani to další rozdělování, rozdělování loterií.

Jan BUMBA

Ale promiňte, promiňte, pane Gazdíku, nechci vám do toho skákat, ale neposílí se skutečně dohled nad rozdělováním těchto peněz? Nezíská tam nějakou novou roli Ministerstvo financí?

Petr GAZDÍK

Nic takového tam není. Tam je jaksi pouze nějaký fond, který na Ministerstvu školství, která nemá transparentní dohled tak, jak mají ostatní státní fondy, Státní fond životního prostředí, dopravní infrastruktury, Státní fond kultury. Který není, není o něm zvláštní zákon tak, jak o těchto fondech, které jasně stanovují pravidla. Tady žádná pravidla stanovena nejsou a my máme vážné obavy, že je to obrovský korupční potenciál.

Jan BUMBA

Pane Hermane, v zásadě, jestli to dobře poslouchám, nedá se přinejmenším vyloučit, že část peněz i nadále budou moci firmy posílat do nějakých dubiozních neprůhledných projektů.

Marek HERMAN

Tu situaci na trhu, kterou já mám zmapovanou, tak vypovídá o opaku. Novináři udělali velký kus práce a opravdu se zveřejnili některé skandální projekty. A podle mého názoru teď ty firmy si dají velký pozor, aby se něco podobného neopakovalo. Také si myslím, že Ministerstvo financí má nástroje k tomu, aby když na  nějaký takový projekt přijdou, tak aby mohly velmi tvrdě tu firmu potrestat. A zákon umožňuje dokonce odebrat licenci. Takže pokud bude vůle politiků a pokud budou chtít, ta kontrola je možná. Já, když jsme o tom zvažovali, jestli budeme pro to lobbovat, nebo ne. Tak já jsem si nechal vyjet ... projektů, které jsme podporovali a tam jsou dary za 3 250 korun od individuálních dárců.

Jan BUMBA

A když mluvíte o tom lobbingu, myslíte, že to, co včera prošlo sněmovnou, je výsledkem vašeho lobbingu?

Marek HERMAN

Samozřejmě, že ano. Já beru, lobbing je nabízení argumentů. My jsme tam opravdu odpracovali kus práce. My jsme nabízeli argumenty, my jsme ukazovali projekty. Takže je to výsledek lobbingu, to bez debat.

Jan BUMBA

Je to tak, pane Gazdíku? Je to výsledek lobbingu?

Petr GAZDÍK

Patrně ano, protože ty, to nelogické hlasování, na které nás koaliční partneři rozhodně neupozornili, které bylo takovým velkým podrazem a jehož důvody si můžu jenom domýšlet, musí být výsledkem lobbingu, jinak si to neumím vysvětlit.

Jan BUMBA

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Děkujeme za vás čas. Na shledanou.

Petr GAZDÍK

A shledanou.

Jan BUMBA

Výkonný ředitel Asociace provozovatelů kurzovních sázek Marek Herman. Já děkuji, že jste přišel. Na shledanou.

Marek HERMAN

Na shledanou.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 10. 11. 2011

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme