Gazdík: Musíme ocenit odborníky

30. 1. 2012

Statisícové prémie pro vybrané státní úředníky by se v dohledné době mohly stát minulostí. Opoziční soc. dem. se totiž rozhodla předložit návrh zavádějící strop pro odměny všech zaměstnanců státu, krajů i obcí.

„Rozhodli jsme se připravit novelu zákona, která upravuje platové poměry ve veřejné správě. Rádi bychom zavedli limit pro maximální částku ročních vyplacených odměn, které jsou vypláceny nad tarif. To znamená, že maximální částka by se pohybovala v určité úrovni násobku ročního tarifního platu,“ řekl Právu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. V rámci soc. dem. se nyní diskutuje o výši limitu. „Vidím to někde v rozmezí 50 až 100 procent ročního tarifního platu jako maximální úroveň odměn, které mohou být v daném roce vyplaceny,“ vysvětlil Sobotka.

ČSSD se přitom rozhodla nečekat a návrh předloží, co nejdříve to bude možné. Stranický lídr poukázal na to, že je třeba zabránit opakování situace z loňského roku, kdy například na Úřadu vlády byly vyplaceny prémie v celkové výši 28 miliónů korun.

„Vzhledem k tomu, že tyto věci podle nás spěchají, a hrozí, že nadále budou takovýmto způsobem rozdělovány prostředky daňových poplatníků, tak my bychom byli rádi, kdybychom novelu předložili v únoru Poslanecké sněmovně,“ uvedl Sobotka.

Gazdík: Musíme ocenit odborníky

ČSSD se bude snažit najít pro normu v dolní komoře podporu napříč politickým spektrem. Šéf soc. dem. sází na to, že vysoké odměny nadzvedly ze židlí i koaliční zákonodárce. „Myslím, že to znepokojení je i mezi poslanci vládních stran. Doufejme, že najdeme podporu i v jiných stranách,“ dodal Sobotka. Předseda poslanců TOP 09 a Starostové Petr Gazdík míní, že ČSSD hraje líbivou hru.

„Chápu, že soc. dem. hraje na populistickou notu. Samozřejmě že souhlasím s tím, že není naprosto v pořádku, aby některé odměny některých významných lidí dosahovaly deseti nebo dvacetinásobku jejich platu,“ komentoval včera Gazdík na dotaz Práva chystanou předlohu.

„Na druhou stranu je potřeba, aby státní správa uměla ocenit kvalitní odborníky, aby neutíkali do soukromého sektoru a ve státní správě pak zbyli jen odborníci druhé kategorie,“ dodal.

Nalézt mezi dvěma pohledy na odměňování rovnováhu není podle Gazdíka jednoduché. Šéf poslanců topky chce nyní vyčkat na znění normy z dílny ČSSD. „Věřím, že legislativní návrh soc. dem. bude trochu komplexnější a že to nebude jenom populistický výkřik do tmy,“ podotkl Gazdík.

Jiří Ovčáček

Právo, 30. 1. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme