Gazdík: Morální autorita prezidenta je důležitější než samotný institut milosti

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

19. 10. 2011

Pane Gazdíku, souvisí ta vaše výzva, aby ještě někdo další kromě prezidenta kontrasignoval tu prezidentskou milost s tím zmíněným článkem v Respektu?

Ano, trochu souvisí s tím článkem v Respektu, protože pro nás je prezident jako hlava státu samozřejmě nespornou autoritou, morální autoritou, která nesmí být za žádných okolností zpochybněna. A tady došlo k zpochybnění morální autority hlavy státu a právě proto mimo jiné prosíme pana prezidenta, aby jaksi okolnosti udělení té konkrétní milosti veřejnosti vysvětil, aby nevznikla žádná elementární pochybnost, že mohlo jít o nějakou, nějakou korupci.

No, ale tady jsme slyšeli pana Weigla, že asi prezidentská kancelář ani prezident to sami neudělají, protože prostě nelze podrobovat přezkoumávání, abych použil jeho slova, toto rozhodnutí, protože by se tím zpochybnil samotný institut milosti. Co vy na to říkáte?

Že pro mě je mnohem závažnější to, aby nebyl zpochybněn autorita, morální autorita hlavy státu. To je mnohem závažnější než to, jestli bude nebo nebude zpochybněn institut milosti.

Ale, ale je, je opravdu zpochybněna ta autorita? Přece jenom, co ten článek dokazuje? On cituje výpověď bývalé policistky Kadlecové na psychiatrii, to berete jako hodnověrný zdroj?

My ho nebereme jako hodnověrný zdroj. My nechceme dělat podle politiků, podle novinových titulků, nicméně to není první milost, která byla udělena za podivných okolností. Byla tam další milost, kde bylo, kde člověk, který byl odsouzen za, za jaksi daňové úniky ve výši více než půl miliardy korun, tak byl omilostněn. A těch milostí je celá řada. A to nesouvisí s tím jedním článkem v Respektu jenom, ten byl tou onou pověstnou poslední kapkou, kdy my máme vážnou obavu o tom, aby autorita hlavy státu nebyla žádným způsobem, způsobem zpochybněna.

A nebude ji zpochybňovat to, když bude muset někdo pro něj přežvýkat, jak říká pan Jakl, ty návrhy a ještě někdo jiný jaksi přidávat k tomu svůj podpis?

Pane redaktore, tato praxe tu byla už za 1. republiky a já si myslím, že prezident Masaryk, když jeho, jeho milosti byly kontrasignovány jaksi premiérem, či vládou, či pověřenou osobou, osobou za vládu, vůbec tím autorita prezidentské milosti neutrpěla.

A celkově tedy, promiňte, poslední otázka, promiňte, jenom krátce kvůli času. Nebyl byste tedy pro úplné zrušení milosti jenom pro tu kontrasignaci, abych si to ujasnil?

Rozhodně ne, byli bychom pro tom, aby tam došlo ke kontrasignaci případně jaksi k širšímu vysvětlení těch udělených milostí a jejich důvodů.

Tolik, tolik předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Díky za rozhovor, na shledanou.

Na shledanou.

Český rozhlas - Rádio Česko, 19. 10. 2011

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme